Connect with us

Arijana Baraba

Srbi su zakon!

Objavljeno

-

Čovjek čiju je fotografiju praktički nemoguće naći, bez da je na njoj makar sjena bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, isti onaj koji je za jedno od svojih prioritetnih državničkih putovanja odabrao – Republiku Srpsku, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, danas izostaje s inauguracije novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića. Obzirom da takva odluka ima političku težinu ravnu onoj da Tatjana odluči za Božić odjenuti… crveni kostim (?), ovakvo što može značiti samo potvrdu iznimne privrženosti hrvatskog predsjednika Tadiću, u znak čega bojkotira njegova nasljednika? U duhu minule gay parade, u emotivni život predsjednika ne ulazimo, no kakav put trasira takva politička selekcija državi Hrvatskoj… To je nešto teži problem o kojemu bi trebao povesti računa onaj tko pronađe dovoljno snage da nadiđe empatiju prema predsjedniku službeno razdvojenom od svojega alter Tadić ega, odnosno onaj tko se ne sprema na skorašnje lokalne izbore, pa mu uz ovakvu Vladu Zorana Milanovića svaki poen, pa i najjeftiniji poput ovoga, može biti presudan.

Ivo Josipović, želimo reći, danas je trebao biti u prvom redu u zgradi Predsjedništva u Beogradu, te među prvima čestitati novom predsjedniku Srbije. Ne unatoč tome što je taj Nikolić, već – upravo zato. Nitko u Hrvatskoj, naime, ne zastupa prava srpske nacionalne manjine i Srbije uopće, koliko Josipović i njegova politička matica, stoga je bojkotiranje inauguracije ne samo nedemokratski potez, a u vidu otvorena izraza nepoštovanja volje srbijanskog naroda, već je sve to i idiotski, neuvjerljivo i nedosljedno.

Obzirom da smo se na i na jedno i drugo i treće već dobro navikli, preostaje pitanje političkog razmišljanja većine u Srbiji. U njihovom odabiru na predsjedničkim izborima ništa ni nelogično, pa ni iznenađujuće. Jednako osiromašeni kao i svi susjedi, jednako prevareni, izigrani i namagarčeni, glasovali su iznimno logično – za onoga tko tvrdi da će dati više za njih. Zaboravaljamo neprestano da je ekskluzivno hrvatska praksa ta da se vlastiti narod i njegovi interesi podređuju svima drugima, posebno onda kada je najteže.

Mali je problem što su se Srbi u datom trenutku, birajući novog predsjednika, između dvije vrlo slične (da i to ne zaboravimo, osvrćući se na najnoviji zaokret u odnosu prema srpskom pitanju predsjednika Josipovića) odlučili za ekstreminiju opciju, no poznavatelje ljudskog reagiranja to ni najmanje neće čuditi. Ekstremne situacije traže ekstremne mjere, štoviše. A ako netko misli da Srbija nije u ekstremnim uvjetima, baš poput Hrvatske… Nek bolje razmisli.

Nije pitanje, dakle, zašto su Srbi izabrali Nikolića, a najmanje je pitanje što Josipović nije u Beogradu. Pitanje svih pitanja jest – kad će Hrvati razmišljati kao Srbi, pa umjesto da gledaju kako udovoljiti istoku, zapadu i jugu, potruditi se udovoljiti – sebi. Sve ostalo će doći, vidjet ćemo i na ovom primjeru, i to vrlo brzo.

Umjesto toga, dok je Srbija birala Nikolića, na domaćoj nacionalnoj televiziji naširoko se i najoštrije kritizirala i nazivala protuustavnom izjava kandidata za šefa HDZ-a da predsjednik Hrvatske nikada više ne smije biti agnostik!? Jedan od većih Hrvata, Puhovski, procijenio je da je trebao umjesto riječi “ne smije” upotrijebiti “ne bi trebao”!? U odnosu na susjede koji biraju za predsjednika “četničkog vojvodu”, mi smo točno toliko neustavni. Semantički.

Lekciju iz Srbije, sve u svemu, bojim se da još jednom nitko nije shvatio. Josipović nije otišao u Srbiju i time nastavio svoj prosrpski politički program. Uz sve ostalo, samo se pokazao još i nedosljednim, u Srbiji nikome neće nedostajati, a već od sutra, ili od sljedećega tjedna najkasnije, sva srpska pitanja u našoj zemlji nastavit će se rješavat baš kao i do sada – prioritetno i po odavno utvrđenom rasporedu koji ni Nikolić ne može učiniti boljim no što je.

Srbi su odlično odabrali, jasno je i iz ovog primjera. Teško da će se tamo ikada strepiti ide li Nikolić i na čiju inauguraciju. Jer, išao ili ne, njegov stav dotičnom će eventualnom predsjedniku biti itekako jasan, vidio ga u prvom redu, na inauguraciji, ili ga morao posjećivati naknadno, u Beogradu. A vrijeme je takvo da, kako jedan prijatelj voli reći, svi ratovi zaista završavaju pregovorima. Nikolićeva Srbija će sasvim sigurno pregovarati, a hoće li i Hrvatska… Veliko je pitanje. Kakve potrebe i tko za time još ima?!

 
Nastavi čitati
12 komentara

12 Comments

  1. sijuks

    11. lipnja 2012. at 16:27

    Podržavam mišljenje Arijane.
    Hrvati konačno moraju shvatiti da trebaju birati predsjednika i Vladu po svojoj mjeri a ne da sa taj netko svidi Velikim moćnicima za koje nisam siguran da nam žele dobro.
    Mislim da je pogodila bit problema.

     
  2. fremki

    11. lipnja 2012. at 17:09

    Mi hrvati svakome pusimo i to je problem ,”Ko ce sto reci ” sa zapada ili juga ili istoka .Okrenimo se sebi i svom narodu .Mi tribamo biti gospodari svoje kuce .

     
  3. Arijanina obožavateljica

    11. lipnja 2012. at 18:21

    Nije bitno što je Nikolić Vukovar nazvao srpskim gradom u kojem hrvati nemaju što tražiti,ali bilo bi odlično da se Josipović uvlači srbima na čelu sa četničkim vođom umjesto da gradi europsku Hrvatsku u kojoj ćemo svi mi bolje živjeti. Arijana, ti si moj idol. Toliko se nasmijem i gluposti pročitam u tvojim (nazovimo ih) člancima/kolumnama da sam dobila jako dobre trbušne mišiće. Molim te budi mi prijateljica da se svakodnevno mogu smijati tvojim besmislenim izjavama, znaš ipak je došlo ljeto i trebam još malo “isklest” trbušne za plažu. 😉

     
  4. mileni

    12. lipnja 2012. at 7:41

    na ovom portalu je očito najvažnije pisati što pogrdnije i besmislenije…predlažem da se za slijedeće izbore oformi stranka ZNET koja će nam onda pokazati smisao života i politike i odvesti nas u ljepšu i sretniju budućnost, a istovremeno će mahnuti štapićem i učiniti da narod zaboravi koja je stranka sve ove godine bila vladajuća, pokrala što se pokrasti dalo i dovela nas tu gdje jesmo…

     
  5. brane

    12. lipnja 2012. at 8:50

    Neznam jel ta airjana uopce svjesna kakve gluposti je napisala,gluposti koje nemaju veze sa zdravim razumom “vo Josipović, želimo reći, danas je trebao biti u prvom redu u zgradi Predsjedništva u Beogradu, te među prvima čestitati novom predsjedniku Srbije.” “stoga je bojkotiranje inauguracije ne samo nedemokratski potez, a u vidu otvorena izraza nepoštovanja volje srbijanskog naroda, već je sve to i idiotski, neuvjerljivo i nedosljedno.” Koliko glupsti je izreceno,nemozes vjerovat da netko daje ovakvoj “naprednoj” osobi da pise.Neznam jel arijana uopce svjesna gdje zivi i svjesna nase povijesti.Govori da bi trebali postivati covijeka koji je odgovoran za tko zna koliko smrti nase djece u hrvatskoj i cija je ideja osvojiti pola hrvatske i pri tom pobiti jos nase djece.Izgleda da su joj ovi liberalisti s gay paradama isprali mozak pa je pomijesala snove i realnost

     
  6. loki

    12. lipnja 2012. at 8:58

    Kao što Vox podržava Renu, tako Znet Hdz… al ajde ovo je kolumna žena imaa svako pravo izraziti otvoreno svoje mišljenje. No, ne kad bi Hrvati birali “predsjednika” i “vladu” koji se “brinu” za naš narod i njegove interese, onda bi i dalje imala Kradisvedz i Bandića, ovako imamo čovjeka koji je visoko obrazovan, uljudan, nije temperamentan i ono najvažnije zna engleski. Jer ruku na srce, mi smo ovce… bilo srpske, bilo hrvatske, bilo američke, svi smo mi ovce koje političari vode na klanje… Nije ni čudo da je ova “kriza” donijela na svijet nekoliko stotina novih multimiljardera a nas ostale bacila na pola prosjačkog štapa…

     
  7. zlobnik

    13. lipnja 2012. at 11:07

    S obzirom na Arijanin neprejebiv talent da odabere gubitničku stranu u svakom mogućem političkom izboru (na ovom portalu se zalagala za HDZ na parlamentarnim i za Rena na lokalno hadezeovskim izborima) jedino što mogu zaključiti na temelju ovog teksta je da će Josipović osvojiti i drugi mandat za tri godine.
    Žii bili pa vidjeli.

     
  8. bunker :D

    16. lipnja 2012. at 2:24

    arjana napisi nesto zanimljivo, bas mi fali humora malo ovih dana 😀

     
  9. bunker :D

    16. lipnja 2012. at 2:24

    ispricavam se na gramatickoj pogresci Arijana 😀

     
  10. Veljko Vlahovic

    24. srpnja 2012. at 13:52

    11.6.2012. u 12:03 otpisano
    arjana napisi nesto zanimljivo, bas mi fali humora malo ovih dana 😀

     
    • Petar Peradović

      24. srpnja 2012. at 15:58

      A je, vi iz Veljka i humor 😀

       
    • Velimir Škorpik

      24. srpnja 2012. at 23:34

      Nije smiješno 🙁

       

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Arijana Baraba

ONLINE (Na)opaki svijet Antuna Novoselovića Baje

Objavljeno

-

Životni put našeg prijatelja Antuna Novoselovića Baje, privremenog podstanara u Zrinsko frankopanskoj 20, nadnaravna je priča s elementima misterije i znanstvene fantastike koja će gledatelja u neizvjesnosti držati prikovana za stolac sve do samoga kraja.

Kod njega ništa nije onako kako se čini, sve je drukčije od onoga u što bi se čovjek zakleo, ono što jest, ustvari nije, i na kraju je sve isto, osim stalnih obrata u svemu i ničemu.

Mnoge smo situacije i ljude do sada uspoređivali sa kultnim američkim serijalom „Zona sumraka“, ali nikad ovoliko osnovano.

Redom…

Koliko god se to danas činilo nevjerojatnim, Baja je nekad bio šef zadarske Krim policije.

Kao i sada, u medije je češće dospijevao zbog skandala, no zbog rezultata posla.

Slučajno ili ne, usred mnogih skandala o kojima se iscrpno pisalo, Baja je…

Dobio otkaz?

Nečastan otpust iz Policije?

Ne.

Orden, pa umirovljenje.

U naponu snage, u ranim četrdesetima, tek što je u rujnu 2009. dobio nagradu MUP-a zbog “iznimno visoke profesionalnosti i predanosti poslu”, u ljeto 2010. naš je Baja – prijevremeno umirovljen.

Tako “predan” policajac, netko bi pomislio, iscrpljen je od “posvećenosti” poslu pa će ostatak će života uživati u miru i tenisu, recimo?

Ne. Ovaj “profesionalni” policajac odlazi istog časa u – SDP.

Otamo grmi protiv nepotizma i raznoraznih društvenih nepravdi, tvrdi da se bez stranačke iskaznice HDZ-a ne može ništa…

Ali samo dotle dok u javnost nije procurila informacija da upravo on, točnije njegova obiteljska tvrtka, bogato posluje s državnim – HEP-om!?

Novoselović se povlači sa javne scene, nema više ništa reći ni o nepotizmu, ni o pogodovanju, još manje o javnim tvrtkama, zapošljavanju i natječajima. Nestaje sa lokalne i nacionalne političke scene i iz Gradskog vijeća, s Trga 5 bunara… Nema ga nigdje.

Ako ga tko traži, sad je u Zrinsko frankopanskoj 20. Izbacio je kamere pred ured obiteljske “Lav zaštite” i, piše na stranicama iste, bavi se zaštitom ljudi i imovine, odnosno detektivskim poslovima.

Točno kako i priliči nagrađenom, pa prijevremeno umirovljenom policajcu.

Opet – ne.

Policajac Baja niti koga štiti niti osigurava, koliko je poznato niti ne uhodi i ne provjerava.

On – čisti!?

Sa pola gradskog SDP-a, da ne zaboravimo, i očitava brojila potrošnje električne energije stanovnicima Zadra, a s metlom je došao i do Ploča, Bjelovara, Koprivnice… Do danas moguće da je pokrio i Sloveniju, nismo provjeravali neko vrijeme.

Ured od cca 20 kvadrata, zaposlenih malo i ništa, poslovno iskustvo nula, klijentela uglavnom policija i DORH… Kao da ništa nije.

Policajac Baja se reklamira kao detektiv, a u praksi čisti, na natječaje izlazi sa jednom, pobjeđuje sa desetom brojkom, direktor firme mu je sin, ali za sve se zove tatu…

Ništa ne smeta.

Inspektor prerušen u spremačicu, službeno je, ne zna proste radnje dijeljenja i množenja, ali sasvim dobro uspijeva.

Dapače. Dok se domaće gospodarstvo uslijed pandemije strmoglavo srozava, Bajina Lav zaštita doživljava poslovno proljeće.

Kako smo uvodno rekli, Baja je oživotvorena Zona sumraka.

Jedva čekamo novu epizodu.

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

Župan nije jedini. Svi se trebaju bojati Marka Pupića Bakrača, odavno!

Objavljeno

-

Najveća laž koju je Sotona prosuo jest ta da – ne postoji. Baš kao što je najveća laž koju je izrekao Marko Pupić Bakrač ona da se “njega nitko ne treba bojati”.

Kako pogrešno. Markom Pupićem Bakračem trebali smo biti užasnuti svi, odavna.

Tu je, međutim, jedna moguće još i gora njegova izjava:

“Shvaćaš li da mi je zbog tvog idiotizma izmaltretirana cijela obitelj?” – kazao je obraćajući se putem medija županu Longinu, istom onomu kojemu je par dana prije i ozbiljno zaprijetio.

Njemu je izmaltretirana cijela obitelj!?

Istom onome koji od ženinog otkaza naovamo ništa drugo ne radi ni na radnom mjestu ni kod kuće ni u krevetu, osim što maltretira i smišlja kako izmaltretirati svakog za koga mu se pričini da je korisno.

Njegova je obitelj izmaltretirana!?

Tko točno? Punica, radnica iz Maraske koja je nakon umirovljenja (prema njegovom iskazu) “u dva dana” digla zgradu sa osam apartmana na Pagu? Ili žena? Smijenjena direktorica javne tvrtke sa milijunima eura vrijednim nekretninama? Sin i nevjesta zaposleni u Bolnici dan nakon što su izašli s fakulteta? Svaki u svojoj vili s bazenom ispred, iznad i oko svakog apartmana… Sve ih vidimo kako shrvani i izmaltretirani plaču nad svojom sudbinom uz tropske koktele i roštilj okupljeni na krovnom bazenu najnovije, treće obiteljske vile u Josipa Kosora.

Kakve li nesretne sudbine. Da namakneš milijune eura, nabiješ ih svima na nos, ponosno, kao da si ih nakon 45 godina muke i znoja donio iz Njemačke, pa u istoj ulici nanižeš čak tri vile jer tebi nitko ništa ne može. Zar to nije svima jasno?

I, taman kad si mislio da je gotovo, da si prošao “lišo”, da te nitko ništa neće pitati – ni kako ni odakle, ono puna kuća policije. Ispada da ne smiješ ni prijetiti!? Kakve li nesreće.

Marko Pupić Bakrač već osam godina ne radi ništa drugo osim što maltretira, zlostavlja i nasrće na sve moguće načine na random odabrane adrese, sve sa samo jednom premisom, prvom i zadnjom koju je zapamtio iz djetinjstva – “reci joj dok ti ne kaže”.

Galami, provocira nerede i sukobe, vrijeđa, kleveće, podmeće i rovari sa sve redom sličnima sebi kao neka neuka i podla baba kakvu svijet nije vidio. Pod platformom, dakako, “drž’te lopova”.

Hoće li ga netko pitati konačno – gdje su lopovi bili prije 2013., kad je “izmaltretirana obitelj Pupić Bakrač” nogom u dupe izbačena sa Zračne luke Zadar?

Do tada je sve bilo ok?

Kakva glupost.

Jednaka onoj da je “kineski ražanj” nakon policijske posjete sve sem ražnja na kojem Kinezi okreću pse (a pas sa slike je zadarski župan).

Sad je “kineski ražanj” – “sintagma“, “vic”, “stari narodni izraz”… Ni prijetiti ne zna kako treba. Što je donekle i u skladu sa svim ostalim aspektima njegova života. Na terorističkim (nikako ne političkim!) tiskovnima se predstavlja kao inspektor RH, na radnom mjestu ga nema, kod kuće je rogonja… Pa jasno da na kraju nije niti onaj tko bi prijetio?

Istovremeno, MPB je jedini sudionik političkog života u Zadru otkad pamtim, a koji je u kratkom periodu više puta “imao posla” s oružjem. Te mu je bačena bomba, te prodaje oružje, te mu je u kući pronađen cijeli arsenal…

Učinak sudjelovanja MPB u društvenopolitičkom životu Zadra ravan je savezničkom bombardiranju grada. Trebat će desetljeća da nakon ove predstave ovdje izraste opozicija vrijedna slušanja, rasprave i komentiranja.

U pravu je Longin kada kaže da čak niti nije pitanje vlastitog straha kad prijavljuje prijetnju Marka Pupića Bakrača na čijem je Facebooku i dan danas “obećanje” da će biti nabijen na kolac.

Marko Pupić Bakrač je možda bio nebitan, pa je možda poželio postati bitan, možda je u nekim trenucima to i mogao biti, ali danas je krajnje opasan, suočen sa drugom starom narodnom – “dabogda imao, pa nemao”.

U jednom je trenutku imao sve – gradilišta, stanove, punu kesu i medijski mir.

Danas je obrnuto. Žena je bez posla, njemu se ozbiljno trese stolica u Ministarstvu poljoprivrede, pod povećalom je čak i opravdanost bolovanja na kojemu je skoro tri mjeseca, na zadnjim je izborima potvrdio biračko tijelo u težini 128 glasova. Umjesto pilota s aerodroma, horde turista i građevinskih radnika, kućama mu sad šetaju DORH, porezni inspektori i policija.

Sad je pravi trenutak za ispeći kokice, zavaliti se i gledati. Tko mu je sljedeći kriv i tko će platiti?

Jedini je problem što se komedija s elementima krimića naglo pretvara u ratni film.

Neugodna poruka svih predstava u režiji Marka Pupića Bakrača jest – “mene ne dirajte jer ćete požaliti” i vrlo brzo će to biti jasno svima.

On stoji na prvoj crti obrane krajnje sumnjivo stečenog obiteljskog bogatstva i ni metar dalje. Do sada mu je sve pošlo za rukom, pa misli da će i prijetnje.

Na potezu je Ivica Škara i ODO Zadar.

Može li Marko Pupić Bakrač što nitko ne može?

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

MADE IN KLOKOČEVCI Je li Glasovac zadarska Slavonka, slavonska Zadranka ili – zagrebačka karijeristica?

Objavljeno

-

Netko je strašno zamjerio jer je u zadnjoj kolumni o rasulu u SDP-u Zadar kao krivo napisano da je Sabina Glasovac “sa sjevera Hrvatske”.

Jer da Slavonija nije na sjeveru nego na istoku. Toliko smo veliki. Da nam je malo i četiri strane svijeta.

Uz duboke isprike, dopuštamo da je Glasovac i sa samog zenita iznad Slavonije, Dalmacije i Zagreba, pa da je to predisponira za političko čudo koje je danas kandidat za gradonačelnicu Zadra, sutra za saborskog zastupnika iz Slavonije, dogodine za međimursku županicu (?)…

Najpreciznije moguće, aktualni glas Slavonaca u Saboru i članica Predsjedništva socijaldemokrata u Zadru nije ni sa sjevera ni sa juga nego – iz Klokočevca.

Selo je to površine 33,58 km², sa oko 160 kuća. Je li presudno jesu li Klokočevci na jugozapadu, sjeveroistoku, sjeveru ili nadiru Republike Hrvatske… čini se da i nije.

Bitnije pitanje jest kako je žena iz Klokočevca uspjela postati članicom Predsjeništva SDP-a Zadar 2020. godine?

Tri dana nakon što je dospjela u Sabor zahvaljujući glasovima “rodne” Slavonije.

I kako je došla u poziciju da žica glasove “svojih” Slavonaca tri godine nakon što se nudila za gradonačelnicu – Zadranima?

Istina, nije da ne odgovara smjeru kojim zadarski SDP tone već godinama.

Članica Predsjedništva iz Slavonije ustvari se sjajno uklapa u vodstvo koje čine fetivi Zadrani Radeta, Mrčela i Gaši.

Radi se o tome da se još od mandata Antuna Novoselovića Baje Slavonci dobro zabavljaju sa zadarskom političkom scenom, sa SDP-om Zadar i sa samim biračima.

Baja je izgradio milijunski biznis na plećima poreznih obveznika, a Glasovac saborsku plaću i mirovinu.

Krajnje je pogrešno nazivati je i zadarskom Slavonkom i slavonskom Zadrankom. Nakon svega viđenog, sa sigurnošću se može reći tek to da je njena prava adresa – Zagreb, a jedina domovina – matična banka.

Zadar se i bez navedenih od neovisnosti zaista nagledao kojekakvih igrokaza na sceni koju zovemo političkom, ali ova se čini posebno iskarikirana.

Ovo nisu političke igre u SDP-u. Prije igre gladi.

 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu