Connect with us

Svijet

Pješčani otok nestao s lica Zemlje?

Objavljeno

-

Pješčani otok u Južnom Pacifiku, koje se nalazi na pomorskim mapama, u atlasima, pa i na Googleu, ne postoji, tvrde znanstvenici 

Pozamašan komad zemlje koji se na Googleovim mapama naziva Pješčani otok nalazi se između Australije i Nove Kaledonije, ali australski znanstvenici koji su otišli do njega nisu pronašli ništa osim oceana. Fantomski otok više od 10 godina nalazi se na svim kartama.

– Željeli smo pogledati otok jer navigacijske karte na brodu pokazuju da je more na tom području jako duboko, oko 1.400 metara – rekla je članica ekspedicije.

– Otok se nalazi na Googleu i drugim mapama, pa smo otišli vidjeti ga, ali ga nije bilo. Tražili smo ga 25 dana. Svi smo zaista zbunjeni i to je prilično neobično. Kako je otok dospio na mape? To ne znamo, ali ćemo istražiti – poručila je.

Pojedinci skloni teorijama zavjere i znanstvenoj fantastici smatraju da veliki komad zemlje postoji, ali u drugoj dimenziji. Naime, Pješčani otok se pojavljuje i nestaje ovisno o Zemljinim magnetnim valovima, a to što je snimljen sa satelita je čista sreća. Drugi pak vjeruju da inteligentni vanzemaljci imaju napredan tehnološki uređaj koji može sakriti veliku površinu i da sa ovog otoka promatraju ljudski rod.

Google Earth je izdao priopćenje u kojem navodi da se konzultira s brojnim izvorima prije nego što napravi mapu.

– Svijet se stalno mijenja, a praćenje tih promjena je veliki poduhvat. Neke karte su stare mjesecima ili godinama – stoji u priopćenju Googlea.

Ljudska greška

Hidrografska služba Australije koja izrađuje nautičke karte Zemlje, smatra da je pojavljivanje otoka na nekim mapama rezultat ljudske greške koja je godinama ponavljana.

Australski listovi prenose da bi se otok trebao nalaziti unutar francuskih voda, budući da je blizu Nove Kaledonije, ali da francuske karte nemaju ucrtan taj otok.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Stigla prva reakcija EU na dosad najizravniju Putinovu prijetnju nuklearnim oružjem

Objavljeno

-

EU je danas odbacio kao “nepromišljen i neodgovoran” plan predsjednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masovni zračni napad na Rusiju, javlja agencija France-Presse (AFP). Podsjetimo, Putin je jučer najavio promjene nuklearne doktrine, koja bi po novom dopustila upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kad ih podupiru nuklearne sile – što je jasna referenca na Ukrajinu i njezine zapadne saveznike.

“Putin se kocka”

“Putin se kocka svojim nuklearnim arsenalom, i to ne prvi put”, rekao je novinarima glasnogovornik EU za vanjsku politiku Peter Stano. “Mi, naravno, snažno odbacujemo ove prijetnje.”

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima ovlasti odobriti, dolazi u trenutku kad Ukrajina traži dopuštenje od zapadnih saveznika za korištenje oružja dugog dometa za napade na ciljeve duboko u Rusiji. Kijev kaže da je potrebno gađati ruske aerodrome i vojnu infrastrukturu koju Kremlj koristi za pokretanje napada na Ukrajinu. SAD i druge zapadne zemlje oprezni su u pogledu davanja takve dozvole.

Kremlj: To je specifičan signal

Ranije danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da planirane promjene treba promatrati kao “specifičan signal” Zapadu. Zapadne sile optužile su Putina za opasno zveckanje nuklearnim oružjem tijekom sukoba u Ukrajini. Čelnik Kremlja izdao je više očitih prijetnji o spremnosti Moskve da rasporedi nuklearno oružje.

“Ovo je samo nastavak vrlo neodgovornog i neprihvatljivog ponašanja Putina”, rekao je Stano iz EU o najnovijoj prijetnji, koja je stigla dok su brojni svjetski čelnici prisustvovali općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Putinov stav bio je tim više “nepromišljen”, rekao je Stano, jer “dolazi od čelnika stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a”.

 
Nastavi čitati

Svijet

Vučić odgovorio Đilasu: Sve što imam od garderobe ne vrijedi ni dvije felge jednog od njegovih džipova

Objavljeno

-

By


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javio se iz New Yorka dan nakon što je održao govor na Generalnoj skupštini UN-a.

“Razgovarao sam i s Elonom Muskom i, naravno, čovjek je znao o Srbiji sve i mnogo više nego što sam ja očekivao”, rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.

Komentirao je izjavu predsjednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji je u skupštini rekao da jedne Vučićeve traperice koštaju kao dvije nastavničke plaće. Vučić je rekao da se trudi da bude pristojno i čisto odjeven.

“Trudim se uvijek boriti za svoju zemlju i ne pokazivati nikakvu dozu bahatosti. Nisam posebno bogat, osim što imam troje divne djece. Ne bih ulazio u patetiku, kad govorite o trapericama – ne znam, ne kupujem ih, ali znam kakve god traperice da imate… Trudim se biti pristojno i čisto odjeven. Sve što imam od garderobe ne vrijedi ni dvije felge jednog od desetaka džipova Dragana Đilasa“, rekao je Vučić.

 
Nastavi čitati

Svijet

Većina Nijemaca bi starije vozače ponovno poslala na vozački ispit

Objavljeno

-

Većina njemačkih građana vjeruje da bi stariji vozači trebali ponovno položiti vozački ispit, pokazalo je istraživanje Forsa, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Naime, 85 posto od 1207 ispitanika ocijenilo je da bi vozači stariji od 75 godina trebali sjesti za volan sa stručnjakom koji će procijeniti koliko su sposobni ostati u prometu, prenosi Fenix magazin. Anketno istraživanje naručila je njemačka organizacija za kontrolu kvalitete TÜV. Odustali bi od vožnje
Devet od deset ispitanika izjavilo je da će, kada za to dođe vrijeme, biti spremni dobrovoljno odustati od vožnje. Većina, 84 posto, zaključila je da bi ih na to potaknule fizičke poteškoće.

Udio starijih vozača u Njemačkoj raste sa starenjem stanovništva, upozorio je direktor TÜV-a Joachim Bühler. Prema podacima TÜV-a, u tri od četiri prometna incidenta u kojima sudjeluju osobe starije od 75 godina, za nesreću su krive starije osobe.

Nešto više od tri četvrtine ispitanika reklo je da bi stariji vozači trebali proći obvezni pregled, a točno četiri petine da bi, ako se utvrdi da nisu sposobni za vožnju, trebali izgubiti vozačku dozvolu.

To se, međutim, kosi s ocjenom 88 posto ispitanika da bi starije osobe “koliko je to moguće” trebale procijeniti vlastite sposobnosti.

Vrijedi doživotno
Njemačka je visoko “automobilizirana” zemlja i 72 posto ispitanika vidi automobil kao preduvjet za sudjelovanje u društvenom životu. Inače, vozačka dozvola za vožnju automobila ili motocikla u Njemačkoj vrijedi doživotno.

Europska komisija nedavno je predložila kraći rok valjanosti produljenja vozačkih dozvola za starije osobe, uz obvezni liječnički pregled. Europski parlament odbio je tu inicijativu, prepustivši državama članicama da same reguliraju pitanje vozačkih dozvola.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu