Connect with us

magazin

PRIZNANJA ZA 2021. Michelin zvjezdicama odlikovano 10 hrvatskih restorana. Među njima i Boškinac iz Novalje

Objavljeno

-

Hrvatska turistička zajedncia i METRO, službeni partner Michelina za Hrvatsku, na svečanosti organiziranoj u dvorcu Belaj u Istri, uručili su prestižna Michelin priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u Michelinov vodič za 2021. godinu.

Čak 10 domaćih restorana zaslužilo je zvjezdice ovog globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane: Agli Amici Rovinj iz Rovinja, Alfred Keller iz Malog Lošinja, Nebo iz Rijeke novi su dobitnici Michelin zvjezdice, dok su Boškinac iz Novalje, Draga Di Lovrana iz Lovrana, LD Restoran s Korčule, Monte iz Rovinja¸ Noel iz Zagreba, Pelegrini iz Šibenika i restoran 360 iz Dubrovnika zadržali svoju Michelin zvjezdicu.

Michelin preporuke za 2021. godinu zavrijedilo je ukupno 55 restorana, dok se na listi dobitnika nagrade Bib Gourmand, koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete, pronašlo 13 hrvatskih restorana.

„S više od 100 godina iskustva u selekciji restorana, Michelinov vodič danas je međunarodna referenca za fine dining i stoga je apsolutno neosporna važnost ovakvog jednog priznanja za našu gastronomiju. Shvaćamo da je stvaranje odlične kuhinje težak sport: uvijek natjecateljski, uvijek izazovan. Stoga naše partnerstvo s Michelinom potvrđuje našu želju da budemo preferirani partner HoReCa sektoru. Stvaramo jedinstvene proizvode pod markama Metro Chef i Metro Professional: oni su osmišljeni i usavršeni zajedno sa kuharima – napravljeni za najbolje kuhare u svijetu.“, izjavio je prilikom dodjele Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO Hrvatska.

Značaj Michelin priznanja u razvoju domaće gastronomske i turističke ponude već godinama prepoznaje i Hrvatska turistička zajednica, koja je i ovog puta bila partner samog događanja.

„Turizam i gastronomija usko su povezani turistički proizvodi pa je dodjela prestižnih MICHELINOVIH oznaka hrvatskim restoranima od velikog značaja u daljnjoj promociji i pozicioniranju Hrvatske kao kvalitetne destinacije s bogatom i raznolikom gastronomskom ponudom. Ovom dodjelom priznanja u prekrasnom istarskom ambijentu, zajedno s našim partnerima, želimo dodatno naglasiti izniman uspjeh naših prepoznatih restorana koji su uvrštenjem u MICHELINOVE vodiče dobili veliku čast i priznanje za svoj rad. Naša se zemlja danas može pohvaliti s ukupno 10 restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom te ukupno 68 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako sve hrvatske regije obiluju raznolikošću zbog čega naša zemlja može biti prepoznata kao istaknuta europska gastronomska destinacija. 

Svečana dodjela Michelin priznanja održala se u srcu Istre, na prostoru veličanstvenog imanja dvorca Belaj okruženog povijesnim vinogradom, i okupila je najbolje hrvatske restorane i njihove chefove koji su s METRO-om proslavili uspjeh. Poseban pečat cijelom događaju dao je jedinstveni vizualni doživljaj cijelog ambijenta kojeg je osmislio i uredio dizajner Boris Ružić te je posebno za ovu prigodu kreirao i inovativni jelovnik u čijoj izradi je koristio dio namirnica i opreme iz METRO ponude robnih marki koje su posebno dizajnirane za ugostitelje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Brlog pivovara lansira Zadranku – pilsner inspiriran životnim ritmom Zadra

Objavljeno

-

By

Zadar – grad sunca, mora i savršenog balansa između posla i uživanja. Sada, ta filozofija dolazi u boci – Brlog pivovara predstavlja Zadrankupilsner koji spaja mediteranski temperament i lakoću postojanja.

“Zadranka je naša oda Zadru, i duhu ovog grada – to je poziv na usporavanje, na uživanje u trenutku, na balans koji je toliko karakterističan za Dalmaciju. Željeli smo stvoriti pivo koje prati ritam grada, bilo da dan završavate uz zalazak sunca ili nazdravljate nakon posla” – poručuju iz Brloga.

Zadranka je lagano gorka, pitka i krušna – baš kako pilsner treba biti. Idealan je izbor za after-work druženja, ljetne večeri uz obalu ili jednostavno – svaki trenutak kada želite pronaći svoj balans.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 13. ožujka 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne zamisli na temu erotike i seksa. Druga strana će vas slijediti u stopu.
KARIJERA: Čini se da vam je sad sve potpuno jasno. Više nema nikakvih dvojbi oko nečeg što ste dugo istraživali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izborite se za ono što vam pripada.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaš privatni život danas će se dobrim dijelom odvijati u kuhinji. Pripremat ćete zanimljiv menu, možda i udvoje.
KARIJERA: Oni koji rade s mladima bit će na dobitku. Svi ostali danas će zabavljati kolege na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Stabilni ste i čvrsti.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Intenzivirat će se komunikacija između vas i osoba suprotnog spola. Oni koji su još sami zateći će se u šarmantnom društvu.
KARIJERA: Na pomolu su neke odluke koje će vam promijeniti „sitnice“ u radnoj sredini. Najavljuje se novi ustroj ili slično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na ples.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu imat će jaku inspiraciju za zavođenje. Lijepo će se dotjerati, pa potom izaći van.
KARIJERA: Vaši nadređeni vjerojatno će analizirati situaciju i usmjeravati je tako da ona mijenja vaš status. Na bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se od svega.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete potrošiti više novca nego što ste planirali, a sve s ciljem da nekog impresionirate. Ljubav nema cijenu.
KARIJERA: Sve vaše poslovne ideje dobro se razvijaju i konkretiziraju. Danas malo više radite na ulagačima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za druge.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete senzualni i maštoviti. Težit ćete intimističkom ozračju. Ostat ćete kod kuće s voljenom osobom. Nije vam do izlazaka.
KARIJERA: Oni koji su očekivali protekciju, danas će je dobiti. Bit će i onih čiji će trud biti iskreno pohvaljen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ojačat će vaš smisao za humor.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: Ako vam se neki ljudi učine glupi, ne morate im to otvoreno pokazati. Nitko nije savršen, a i s takvima treba znati mudro raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Ukoliko ste se povezali s osobom iz drugog podneblja, danas ćete se s njom zbližiti još više. Bit ćete zadovoljni.
KARIJERA: Kolege na poslu pokazat će svoju naklonost prema vama. Podržat će vas, simpatizirati ili čak zavoditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Konačno ćete naći prave riječi i ispravan pristup kojim možete osvojiti nečije srce. Nadvladali ste pretjerivanja.
KARIJERA: Danas bi se mogao dogoditi onaj klik pomoću kojeg će stvari više manje doći na svoje mjesto. Bit će vam drago.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete zadovoljni.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Nastavlja se faza ljubavnih promašaja. Pokušajte sve primati mirno i bez raspravljanja. Budite strpljivi.
KARIJERA: Snagom duha i sjajnim idejama vi ćete nadilaziti umor i stalne zahtjeve koji vam možda i nisu zanimljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate smisla za hijerarhiju.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete slabi na svoje prijatelje zbog kojih ćete potrošiti koju kunu više. Neka vam ne bude žao, makar partner prigovorio.
KARIJERA: Ako vas netko uznemirava, nemojte uzvraćati istom mjerom. Budite profesionalni, pa će se kad tad postidjeti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam predah.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Možda će vam se učiniti da previše popuštate voljenoj osobi, ali sve što dopustite donijet će vam sreću obojima.
KARIJERA: Na poslu ćete se osjećati kao da lutate u maglovitom jutru. Držite se sigurna oslonca, a to su drugi oko vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne znate dokle možete dogurati.

 
Nastavi čitati

Magazin

Zašto ovo nismo radili prije? Trik za savršeno oguljeno jaje u jednom potezu

Objavljeno

-

Možda se čini nepotrebno pisati o ovoj temi, no priznajte – i vi ste barem jednom iskusili frustraciju dok ste gulili tvrdo kuhano jaje. Kada ste očekivali da ćete ga oguliti tako da ostane netaknuto – dobili ste jaje čiji su se komadi otkinuli s ljuskom.

To itekako može biti frustrirajuće, pogotovo kada pripremate večeru, salatu ili jelo u kojemu će kuhana jaja biti vidljiva. Otkrili smo trik koji je vrlo jednostavan, a efikasan.

Skuhajte jaja u kipućoj vodi pa pripremite posudu s ledenom vodom. Čim su jaja kuhana, prebacite ih u zdjelu punu hladne vode, a poželjno je i leda. Ostavite ih barem 5-10 minuta. Nakon što se ohlade, jaja gulite pod mlazom vode. Lagano ih razbijte i gulite ili protresite u posudi s malo vode kako bi se ljuska lakše odvojila.

Zašto ledena voda pomaže?
Nagla promjena temperature uzrokuje skupljanje proteina unutar jajeta i odvaja unutrašnjost od membrane, što čini guljenje lakšim. Također sprječava prekuhavanje – jaja se prestaju kuhati čim ih stavite u ledenu vodu, pa neće postati gumasta. Ljuska u vodi postaje krhkija i lakše puca u većim komadima. Ako želite dodatno olakšati guljenje, u vodu u kojoj se jaja kuhaju dodajte malo sode bikarbone ili octa. Oni mijenjaju pH ljuske, čineći je manje ljepljivom za membranu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu