Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA – I RECEPTI) RADIONICA U ORGANIZACIJI UDRUGE ISHA ZADAR Studenti i učenici oživjeli jela Starog Rima: evo što su jeli i kako su to pripremali…

Objavljeno

-

Udruga studenata povijesti ISHA Zadar i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar organizirali su u Studentskom klubu “Božo Lerotić” radionicu »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima«, na kojoj su studenti i učenici mogli vidjeti kako su kuhali stari Rimljani i Grci, što su najviše voljeli jesti, ali i kako im je izgledao život, koliko su dugo spavali i u koje su vrijeme objedovali. Radionica je proizišla iz kolegija »Društva antičke Grčke i Rima«, nakon čega su studenti iz ove udruge željeli naučeno znanje prikazati u stvarnosti.

U uvodnom dijelu predavanja su održali doc. dr. sc. Zrinka Serventi, prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, prof. mag. hist. Roko Sven Surać, Tea Miše i Karla Genda, nakon čega su svi zajedno mogli kušati pripravljene delicije.

– Rimljani su imali specifično poimanje vremena, o kojemu nisu puno vodili računa. Kada su iz
ratovanja donijeli sunčanik godinama su krivo mjerili vrijeme, jer je on bio kalibriran na
sicilijansko podneblje. Nakon što su napokon 164. godine postavili sat kalibriran za rimsko
vrijeme, satovi su postajali sve kompleksniji, pa čak i statusni simboli. Ipak, znali su da postoji
vrijeme za rad i vrijeme za odmor te su tvrdili ako se to dvoje pomiješa da čovjek pati od
nesanice, bolesti i na kraju umre, prezentirala je docentica Serventi.

Prof. dr. sc. Anamarija Kurilić govorila kako su stari iskazivali čašćenje bogovima prije jela.
Kada bi priređivali večere ili gozbe svi uzvanici po dolasku bi morali oprati ruke i noge kako bi
na objed stigli pročišćeni.

– Slijedilo je obilno blagovanje nakon kojega bi žene napustile gozbu, a muškarci bi nakon kraće stanke nastavili s pijankom. U tom prijelazu između prehrane i pijenja prinijele bi se žrtve božanstvima, nešto bi im se ponudilo za hranu, nešto bi se i zapalilo, sve kako bi ostatak večere dobro prošao, rekla je prof. Kurilić.

Mag. Surać dao je povijesnu perspektivu o robovima, njihovoj ishrani, pripremanju i serviranju hrane, dok su studentice Miše i Genda iznijele brojne povijesne zanimljivosti o antičkom kulinarstvu i rimskom stolnom posuđu.

Nakon predavanja studenti su s nestrpljenjem krenuli u kušanje slastica. Na stolu kojega su pripravili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, predvođeni mentorima Renatom Kraljevom i Mirkom Poljakom, našlo se svega: začinjenih dagnji (in mitulis), pečene teletine na antički način (vitellina fricta), sufli od malih riba (patina de pisciculis), Isicia omentata i kuhanih jaja s umakom od kikirikija, pečene piletine, slatkih loptica s mendulama…

– Tadašnje namirnice danas su dosta zaboravljene, posebice začinsko bilje kojega je danas teško naći, pa ga nema ni u restoranima i domaćinstvima. Spremali su domaće ali i egzotične životinje, jela na bazi žitarica, s ječmom, slanutkom, datulama, sve je bilo nekako slatko- slano. Naravno, dosta su koristili i pinjole, koje su jako poznate kod nas ali ih ne koristimo dovoljno, rekao je chef Renato Kraljev. U Starom Rimu dogodila se velika revolucija hedonizma. Poznato je da su obrok počinjali jajem, završavali jabukom, a između toga “nema čega nije bilo”.

Učenica Michelle Vukinović objasnila je kako su ljudi u antici koristili dosta začina, a najpopularniji je bio garum, koji se stavljao i na slatka i slana jela. Radio se od usitnjenih srdela, koje su fermentirale na suncu i na kraju pretvorene u pastu.

Iz Udruge studenata povijesti ISHA Zadar zahvalili su svom Odjelu, pročelniku doc. dr. sc. Zlatku Begonji i Sveučilištu u Zadru na podršci, ravnateljici HTUŠ Diani Radić Škara, Arheološkom muzeju Zadar i Zavičajnom muzeju Benkovac na posudbi odjeće i opreme za rimske legionare i svim studentima koji su volontirali u ovom projektu.

Začinjene dagnje
(in mitulis)
Sastojci:
40 – 50 dagnji
1 žlica kima
100 ml ribljeg umaka
pola šalice vina
pola šalice soka od grožđa (ili mladog vina), kuhanog s dodatkom malo meda
1 poriluk, nasjeckan
prstohvat kima i mljevenog vrijeska
Opis:
Oprati školjke. Kuhati ih u sa svim sastojcima tako da budu pokrivene vodom.

Pečena teletina
(Vitellina fricta)
Sastojci:
800 g – 1 kg teletine
300 g grožđica
1 žlica meda
žlice vinskog octa
200 ml vina

100 ml maslinova ulja
100 ml sirupa od smokva
1 čajna žlica soli
papar
kim
origano
malo češnjaka u prahu
Opis:
Pržiti teletinu u maslinovom ulju dok nije gotova. Pomiješati grožđice, vino, ocat, med, ulje, sol i začine i kratko prokuhati u posebnom loncu. Preliti umak preko mesa i kuhati lagano još 10 minuta.

Kuhana jaja s umakom od kikirikija
(Ova cocta et condimentum eros)
Sastojci:
4 tvrdo kuhana jaja
0,5 kg kikirikija
1 žlice octa
malo papra i lišća celera
Opis:
Kikiriki močiti u octu 3-4 sata. Usitniti i izmiješati sve sastojke za umak. Umak servirati uz jaja.

Sufle od malih riba
(Patina de pisciculis)
Sastojci:
500 g kuhanih fileta malih riba ili cijele sardele
150 g grožđica
pola čajne žlice svježe mljevenog papra
1 žlica sjeckanog korijena celera
1 žlica origana
2 mala režnja češnjaka
200 ml ulja
50 ml ribljeg umaka ili pola čajne žlice soli
vino
malo palente
Opis:
Izmiješati grožđice, papar, celer, origano, češnjak, vino, riblji umak i ulje i sve staviti u dublju tavu i kuhati dok nije gotovo. Dodati kuhanu ribu, zgusnuti s malo palente i poslužiti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CIJENE, STRANI RADNICI… / Zadarski taksisti uputili priopćenje nakon prosvjeda. Evo što točno traže…

Objavljeno

-

By

Nakon održanog prosvjeda taksista u Zadru gdje su izrazili svoje nezadovoljstvo i zatražili sustavno uređenje autotaksi prijevoza na nacionalnoj razini, Udruga taksista Zadar uputila je priopćenje za javnost koje u nastavku u cijelosti prenosimo:

“Naš prosvjed temelji se na sljedećim zahtjevima:

1. Regulacija zapošljavanja radnika iz trećih zemalja

Zahtijevamo zabranu rada taksi vozačima koji ne posjeduju odgovarajuće znanje hrvatskog jezika u govoru i pismu (minimalno na razini B1).

Svi strani radnici trebaju dostaviti potvrdu iz matične države da nemaju kaznenu ili kriminalnu prošlost.

Posjedovanje međunarodne vozačke dozvole mora biti obvezan uvjet za rad u autotaksi prijevozu.

Zbog učestalih slučajeva lažnih dokumenata, tražimo istragu autoškola i institucija koje su izdavale sumnjive potvrde za autotaksi vozače.

2. Uvođenje županijskih dozvola i regulacija teritorijalne nadležnosti

Zahtijevamo da autotaksi prijevoznici smiju poslovati isključivo unutar županije koja im je izdala dozvolu, uz zabranu migracije među županijama.

Tražimo uspostavu javne nacionalne baze taksi dozvola koja bi sadržavala evidenciju svih registriranih vozila, kako bi se osigurala transparentnost i spriječile zlouporabe.

3. Regulacija cijena autotaksi usluga

Predlažemo uvođenje minimalne i maksimalne cijene starta i cijene prijeđene kilometraže, koje bi vrijedile za sve sudionike autotaksi prijevoza, kako bi se osiguralo pošteno tržišno natjecanje i zaštitili interesi korisnika usluga.

Ovim putem apeliramo na nadležne institucije da hitno pristupe rješavanju ovih pitanja i osiguraju pravedne uvjete rada za sve autotaksi prijevoznike u Republici Hrvatskoj.

Još jednom zahvaljujemo svima na velikom odazivu.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROMETNA (NE)KULTURA / Policijski službenici PU zadarske u pojačanom nadzoru vozača vozila na dva kotača

Objavljeno

-

By

foto: PU zadarska

U petak, 14. ožujka u vremenu od 11 do 14 sati, policijski službenici Policijske uprave zadarske su proveli aktivnosti u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica u kojima sudjeluju vozači osobnih prijevoznih sredstava.

Ujedno, cilj aktivnosti policije bio je usmjeren i na poštivanje prometnih propisa s ciljem podizanja razine sigurnosti i prometne kulture za sve sudionike u prometu.

Tijekom provođenja prometne akcije utvrđeno je ukupno 14 prekršaja, od kojih:

 8 prekršaja zbog nenošenja zaštitne kacige te 

 6 ostalih prekršaja.

Policijski službenici nastavljaju kontinuirani angažman u provođenju cjelokupnih preventivno-represivnih aktivnosti u prometu i tijekom nerednih dana, a sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez i poštivanje temeljnih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se izbjegle neželjene posljedice, poručuju iz PU.

Pravila koja moraju poštivati vozači osobnih prijevoznih sredstava usmjerena su na zaštitu njih samih.

Dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvom je 14 godina.

Vozači su se dužni kretati biciklističkom stazom ako postoji, a u ostalim slučajevima površinama za kretanje pješaka s tim da ne ugrožavaju i ne ometaju pješake.

Samo vozač se prevozi i obavezno koristi zaštitnu kacigu za glavu.

Prelazak preko obilježenog pješačkog prijelaza isključivo guranjem osobnog prijevoznog sredstva.

Vozač ne smije koristiti mobitel za vrijeme upravljanja, kao ni slušalice u oba uha.

Također, ne smije ostaviti osobno prijevozno sredstvo bez nadzora.

Ne smije upravljati pod utjecajem alkohola.

U uvjetima smanjene vidljivosti mora nositi reflektirajući prsluk.

Vozačima osobnih prijevoznih sredstava savjetujemo da se kreću površinama namijenim za kretanje pješaka, a ako je prisutan veći broj pješaka, sići sa vozila i gurati ga, kao i preko obilježenog pješačkog prijelaza, te uvijek i bez iznimke nositi zaštitnu kacigu za glavu, dodaju iz PU.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JOSIPOVO / Muškarci iz Arbanasa 33 su se dana pripremali za duhovnu posvetu sv. Josipu!

Objavljeno

-

By

Na Josipovo ove godine svečano u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru!

Muškarci iz Arbanasa 33 dana pripremali su se za duhovnu posvetu sv. Josipu!

U srijedu, 19. ožujka, Župa Gospe Loretske u Arbanasima će biti središte duhovnog i zajedničkog slavlja u čast sv. Josipu, zaručniku Blažene Djevice Marije i poočimu Isusa Krista. Proslava toga važnog blagdana podsjetnik je na Josipovu ulogu zaštitnika obitelji, radnika i cijele Crkve, ali i na snagu tihe vjere i predanosti. Evo najave iz Nadbiskupije:

Program slavlja

Svečanost će započeti u 18,30 sati procesijom s kipom sv. Josipa, koja će okupiti vjernike u molitvi i zahvalnosti. Nakon procesije, u 19.00 sati je svečana misa, koja označava završetak 33-dnevne posvete sv. Josipu. Tijekom toga razdoblja, muškarci iz župe Arbanasi okupljali su se u molitvi, tražeći nadahnuće i snagu po uzoru na svetog Josipa.

Sveti Josip – zaštitnik obitelji i vjere

Sveti Josip, čovjek kraljevskog podrijetla iz loze Davidove, odabran je da bude skrbnik Svete obitelji i zaštitnik Crkve. Njegova uloga kao tihe, ali čvrste potpore Mariji i Isusu ostala je trajna inspiracija kroz povijest. Već 1687. godine, Hrvatski sabor jednoglasno ga je proglasio zaštitnikom hrvatskog naroda, a Crkva mu je posvetila mjesec ožujak.

Josipova šutnja, spomenuta u Evanđeljima, simbol je unutarnje snage i potpune predanosti Božjoj volji. Njegova djela govore više od riječi – kao tesar, skrbnik i vjerni služitelj Božjeg plana, Josip je primjer kako se u svakodnevnim izazovima može pronaći snaga u tišini i vjeri.

Primjer za suvremeni život

U današnjem vremenu brzih promjena, kada su obitelj i vrijednosti zajedništva često izloženi iskušenjima, svetost i mir koji sveti Josip simbolizira pružaju nadu i smjer. Njegova uloga zaštitnika obitelji, radnika, očeva, ali i osoba koje sumnjaju i traže smisao, aktualna je više nego ikad. Sveti Josip pokazuje da u jednostavnosti i tihoj vjeri leži istinska snaga.

Njegov život je dokaz da vjernost, rad i tiha molitva mogu izgraditi snažne temelje za obitelj i zajednicu. U vremenu u kojem smo preplavljeni informacijama i stalnim pritiscima, potrebno nam je stati, u tišini oslušnuti vlastite misli i dopustiti Bogu da nas vodi – baš kao što je Josip činio.

Pogled u budućnost – 300 godina štovanja Gospe Loretske

Ovogodišnja proslava ima dodatnu dimenziju jer se 2026. godine obilježava 300. obljetnica dolaska Arbanasa i štovanja Gospe Loretske. Povijest ove svetkovine povezana je s čudesnim prijenosom Svete kuće iz Nazareta u Loreto, za što se vjeruje da su ga izveli anđeli. Kuća u kojoj je Marija odrasla i u kojoj je Isus proživio svoje djetinjstvo postala je simbol zaštite i vjere, a Gospino štovanje duboko je utkano u identitet Arbanasa.

Sveti Josip, kao skrbnik Svete obitelji, i danas nas poziva da u svojim domovima njegujemo ljubav, razumijevanje i mir.

Poziv na zajedništvo

Pozivamo sve vjernike i mještane da se pridruže ovoj svečanoj proslavi i osjete snagu zajedničke molitve i Josipove zaštite. Ovo nije samo prilika za slavlje, već i za osobno duhovno obnavljanje i produbljivanje vjere.

Dođite i osjetite snagu tihe molitve, zajedništva i Josipove zaštite – neka nas duh svetog Josipa vodi i nadahnjuje u svakodnevnom životu! (Boris Mužanović, Arbanasi)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu