Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu

Objavljeno

-

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PLANIRAJTE KUPOVINU NA VRIJEME / Evo kako ove nedjelje rade trgovine i centri u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca ove nedjelje u Zadru:

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

KONZUM:

Put Pudarice 34 – od 7 do 20

A. Starčevića – od 7 do 13

LIDL:

Put Murvice 18 – od 8 do 21

INTERSPAR

City Galleria – od 7 do 14

Akcije Maslenica – od 8 do 21

Bibinje – od 7 do 21

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

od 9 do 21

STUDENAC:

Radno vrijeme trgovina Studenca provjerite OVDJE.

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

U subotu 28. 9. 2024. centar radi do 14 sati zbog inventure.

U nedjelju zatvoreno.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Ministar Primorac u radnom posjetu Zadarskoj županiji predstavio poreznu reformu

Objavljeno

-

By

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac boravio je u radnom posjetu Zadarskoj županiji gdje je održao sastanak sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima. Uz ministra, sastanku su nazočili državna tajnica Tereza Rogić Lugarić, glavni tajnik Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović i savjetnik Zvonko Šakić.

Ministar je iskazao zadovoljstvo fiskalnim rezultatima ostvarenim tijekom ljetne turističke sezone te uvjerenje da će financijski pokazatelji i dalje rasti. Župana i suradnike upoznao je s novom poreznom reformom kojoj je cilj dodatno rasteretiti porezno opterećenje na plaće, a s druge strane uvođenjem poreza na nekretnine potaknuti tržište, odnosno staviti u funkciju stanove koji se ne iznajmljuju dugoročno, kako bi u konačnici pala cijena najma.

Župan je podržao inicijativu Vlade RH koja je priuštivo stanovanje, posebno za mlade obitelji, zacrtala kao jedan od ključnih ciljeva koje namjeravaju provesti. Podsjetio je na podatke koje je nedavno iznio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić o gotovo 600 tisuća stanova na području RH koji su prazni. Zakonskim i poreznim izmjenama želi se utjecati na to da povećanjem ponude nekretnina mlade obitelji mogu riješiti stambeno pitanje na priuštiv način ili da se dio tih stanova stavi u funkciju dugoročnog najma.

Župan Longin je upozorio da je i dalje prisutna ‘siva zona’ u turizmu i naglasio inicijativu koja ide preko Hrvatske zajednica županija o zakonskim izmjenama koje bi omogućile bolji nadzor neprijavljenih gostiju, crnog čartera i ostalih nepravilnosti koje se događaju u tom sektoru. Kako bi se tome doskočilo, uz zakonske izmjene, potrebna je dobra koordinacija svih službi na terenu. „Većina naših stanovnika želi red i podržat će aktivnosti koje vode u tom smjeru“, ustvrdio je župan.

Uz pohvale Zadarskoj županiji na aktivnoj ulozi u pripremanju zakonskih prijedloga, ministar Primorac je govoreći o novoj poreznoj reformi rekao kako očekuje savjete i suradnju s terena, odnosno predstavnika lokalne i regionalne samouprave koji mogu značajno pomoći u provedbi novih mjera. Naglasio je i kako se porez na nekretnine neće plaćati na one nekretnine u kojima se stalno stanuje i one u dugoročnom najmu.

„Jedan od glavnih ciljeva je svakako pravedniji porezni sustav. Nadamo se da ćemo na ovaj način stvoriti uvjete za razvoj stabilne porezne politike za upravljanje nekretninama koji bi mladim obiteljima osigurali mogućnost kupnje stana ili dugoročnog najma po povoljnijim uvjetima. Nastavit ćemo povećavati plaće i mirovine smanjenjem poreznog opterećenja, a dodatno ćemo rasteretiti i gospodarstvenike”, istaknuo je ministar Primorac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UDRUGA 3. DOB / U Pomorskoj predavanje o depresiji kod osoba treće životne dobi

Objavljeno

-

By

Edukativno predavanje na temu „Uzroci i posljedice depresije kod osoba treće životne dobi“, organizira novoosnovana Udruga umirovljenika 3. Dob u konferencijskoj dvorani Pomorske škole dana 02.10.2024. (srijeda) s početkom u 18,00 sati.

Predavač će biti klinički psiholog Lucijana Rupić Krstić, univ. Spec. Act. Soc.

O UDRUZI 3. DOB

Udruga je osnovana u lipnju 2024.  a njen predsjednik je Marko Mijić, dugogodišnji turistički djelatnik. Evo što kaže:

“Prema Statutu članovi Udruge mogu biti svi, ne samo umirovljenici, već i oni koji na svojim leđima osjećaju treću životnu dob, njihovi prijatelji, poznanici i rodbina, a koji na jedan svrsishodan način žele kreirati svoje slobodno vrijeme.

Za upis u Udrugu nije uvjet mjesto stanovanja Zadar, Statutom Udruge je predviđeno da to mogu biti osobe iz drugih mjesta, unutar i izvan Zadarske županije, čak iz  inozemstva, koji ispune pristupnicu i plate godišnju članarinu.

Cilj Udruge je veća socijalizacija ljudi treće dobi, njihovo povezivanje sa osobama, sličnih motiva i stavova kroz razbibrigu, zabavu, putovanja i edukativna predavanja iz raznih oblasti društvenog djelovanja.

Osim gore navedenog predavanja iz psihologije, slična planiramo iz medicine, prava, ekonomije i financija, informatike, stranih jezika, povijesti, zemljopisa, kako bi se umirovljenici uz edukaciju još više i bolje implementirali u društvo, ali i dali svoj glas u rješavanju vlastitih socio-ekonomskih problema, kao socijalno najosjetljivija kategorija hrvatskog stanovništva. 

Sa kvalitetnim Programom rada nastojat ćemo aplicirati za europska sredstva, udruživati se i povezivati sa drugim, sličnim udrugama iz zemlje i inozemstva, a osim navedenog neizostavne su i zabave, putovanja, kreativne radionice i izložbe, poetske večeri naših članova i to ne bilo gdje, nego u najatraktivnijim prostorima grada, da nas svi vide i za nas čuju.

Za sada smo više nego zadovoljni odazivom, što nas potiče da proaktivno djelujemo prema Gradskim strukturama vlasti s ciljem dobivanja vlastitih prostorija. Privremena adresa Udruge je Narodni trg br. 5. u Zadru.

Zašto 3. Dob?

Kao novopečeni umirovljenik imam dovoljno snage i energije da okupim svoje istomišljenike i da im ponudim jednu novu formu umirovljeničkog povezivanja i djelovanja.

Ono što je najvažnije – nećemo i ne želimo biti kao druge Udruge u gradu, želimo biti proaktivni, uključivi, a ne isključivi, viđeni i prepoznati, socijalni, a ne asocijalni, zatvarajući se u vlastite prostore i djelovati na margini našeg Grada.

Udruga 3. Dob će inicirati brojne projekte na dobrobit umirovljenika, koje istina ne može sama riješiti, ali će se zato naš glas čuti do onih, koji to, kroz dnevnu politiku, mogu artikulirati i realizirati.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu