Connect with us

magazin

Ovo su 4 najvažnija vitamina i minerala za jačanje imuniteta koja će vam trebati

Objavljeno

-

Sezona gripe i prehlada znači i da pri ruci moramo imati vitamin C, a kako se pandemija nastavlja, zdravlje imuniteta je i dalje prioritet.

Imunološki sustav odnosi se na cijelu vojsku stanica, kemikalija i procesa koji neumorno rade kako bi zaštitili naše tijelo od stranih napadača. Ako pomoć za svoj imunitet tražite u vitaminima, mineralima i suplementima, svakako to i učinite a prof. dr. John Mafi dodaje kako je u tom slučaju važno odabrati prave te dodaje: „Iako je komplicirano direktno izmjeriti stanje imuniteta, pomoći vam pritom može informacija o tome koliko ste često imali gripu i prehlade i koliko su trajale“.

Ovo je popis vitamina i suplemenata koji dokazano donose dobrobiti vašem imunitetu:

  1. Probiotici
    Bakterije u probavnom sustavu možemo podijeliti na „korisne“ bakterije, tj. probiotike, i „štetne“ bakterije. „Korisne“ bakterije tj. probiotici pomažu nam višestruko: od probave hrane koju jedemo, preko sprečavanja rasta štetnih bakterija (natječu se s njima za mjesto i hranu) do sveukupno pozitivnog utjecaja na naš imunološki sustav. Dakle probiotici se nazivaju i bakterije mliječne kiseline, živi su mikroorganizmi koji, kada ih se konzumira u odgovarajućoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.

Kako pozitivno djeluju na probavu, isto tako djeluju i na imunološki sustav. Sprečavajući naseljavanje patogenih mikroorganizama u crijevima, pozitivno utječu na crijevni imunološki sustav, koji je odgovoran za čak 70 – 80 posto naše imunološke reakcije. “Probiotici mogu tako smanjiti šanse da ćete se prehladiti“, dodaje dr. Mafi.

Gdje ih pronaći: Jogurt, kefir, kupus, Miso juha, acidofilno mlijeko.

  1. Cink
    Cink je neophodan za pravilan rast i razmnožavanje stanica koje sudjeluju u imunološkim reakcijama. Ako se uzima na samom početku prehlade, može skratiti njeno trajanje, ističe dr. Mafi, iako postoje neke nejasnoće u dostupnim podacima. Drugi su liječnici istaknuli kako se treba biti oprezan kod korištenja cinka jer može donijeti i nuspojave poput mučnine i proljeva, posebno ako se uzima na prazan želudac. Dodaju kako se trebaju izbjegavati sprejevi za nos koji sadrže cink jer mogu uzrokovati nepovratan gubitak mirisa.

Kada se uzima kako treba, on može biti od pomoći zdravlju imunološkog sustava: kada virus uđe u krvotok, cink prodire u oštećenu stanicu i sprečava širenje infekcije.

Gdje ga pronaći: Jedan od najboljih izvora cinka u prehrani čovjeka jest crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Odličan izvor cinka je i špinat, škampi, grah, cvjetača i sjemenke lana.

  1. Vitamin C
    Ovaj vitamin pojačava proizvodnju limfocita B i sprečava pogoršanje stanja limfocitnih stanica T, a radi se o važnim stanicama antitijela koje su odgovorne za detektiranje i borbu protiv virusa u organizmu.

Vitamin C prate brojne pozitivne priče radi utjecaja na prehlade, ali dr. Mafi ističe kako je njegov utjecaj slabiji nego mislite. Pokazalo se da će skratiti trajanje prehlade kada se uzima redovito i može pomoći imunitetu, ali istraživanja pokazuju kako je ovaj vitamin ne tako uspješan kod sprečavanja prehlade kod opće populacije. Uz sve spomenute kritike, stručnjaci će ipak zaključiti kako je vitamin C skratiti trajanje prehlade ako se redovno koristi, a i njene simptome.

Gdje ga pronaći: Citrusno voće poput naranči, gejpa i limuna sadrže velike količine vitamina C. Drugi izvori mogu biti brokula i kelj.

  1. Vitamin D
    Vitamin D je specijalan vitamin jer se formira kada je koža izložena suncu. Iako je primarna funkcija ovog vitamina da ojačava koristi i mišiće te se bori protiv stresa i anksioznosti, on štiti i imunološki sustav. Kada smo bolesti, ovaj vitamin pomaže tijelu da proizvodi antimikrobne peptide koji će spriječiti razvoj štetnih bakterija, mikroba i virusa. Također je važan jer regulira rad T- stanica. Prema analizi studija vitamin D u obliku suplementa će smanjiti rizik od razvoja prehlade ali i gripe.

Gdje ga pronaći: Vitamin D se apsorbira putem sunca, pa je najbolji način za unos ovog vitamina upravo izlaganje sučevim zrakama. Možete ga pronaći u gljivama, masnoj ribi poput lososa, piše Ordinacija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Tuna, Sushi & Wine Festival počinje u srijedu / Evo što ćemo sve moći pojesti i popiti te koga ćemo sve slušati na Trgu Petra Zoranića

Objavljeno

-

By

U srijedu, 9. travnja u 11 sati, na Trgu Petra Zoranića, pod velikim sajamskim šatorom, počinje deseti po redu zadarski Tuna, Sushi & Wine Festival. Organizator, Turistička zajednica grada Zadra s nizom partnera, prvenstveno tvrtkama Pelagos Net Farma, Jadran tuna, Kali tuna, Cromaris, Marikomerc i Ilirija, kreirala je gastronomski i zabavni dio programa do sada najbogatijeg i logistički najzahtjevnijeg zadarskog originalnog ‘morskog’ festivala dobre hrane, lokalnih vina i glazbe. 

Iako je gala večera u Arsenalu u petak, 11.travnja, središnji dio festivala, svoju će kulinarsku kreativnost i znanje ponajbolji zadarski i gostujući kuhari trajno prezentirati kroz desetke jela azijske i mediteranske, ali i fuzije tih dviju kuhinja u tisućama zalogaja ujutro od 11 do 15 i navečer od 18 do 23 sata tijekom svih pet festivalskih dana.

Pa evo kako će izgledati velika open air kuhinja, tko će sve i što pripremati. Festivalski trg podijeljen je u nekoliko programskih cjelina. Dio kuharskih timova bit će stalno prisutan na festivalu, dok će u Cooking Show Corneru svakog dana jela pripremati drugi zadarski poznati chef i restoran.

Prvi dan festival svoj cooking show izvest će ekipa Magura, prvog zadarskog restorana azijske kuhinje, i to u partnerstvu Jadran tunom. Maguro će pripremati dva jela, Tuna Sushi Burger i Tuna tartar, naravno s mesom prvoklasne plavoperajne tune iz uzgajališta Jadran tune. 

Sutradan, u četvrtak, chef na Trgu biti poznati Tomislav Karamarko koji će od Marikomercovih proizvoda složiti toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.

Trećeg dana Festivala, u petak, gostuje etablirani zadarski chef Saša Began i njegov restoran Labrax. Began će pripremati krokete od bakalara u panko mrvicama te kanelone s ‘opasnim’, ali i vrlo ukusnim plavim rakom. 

U subotu i nedjelju neće biti gostujućih kuhara, ali će zato jela pripremati kuharske postave koje će tu biti stalno, svih pet festivalskih dana. Sushi Corner vodit će Zadranima već poznati zagrebački sushi chef Mladen Križanović koji će rolati sushije od Cromarisove ribe. Cromaris i Križanović, uostalom, već godinama uspješno surađuju. U tom dijelu festivala bit će dovoljno nigiri kupica s hamom i uramaki rola s Cromarisovim brancinom. Naravno, u njima su i popratni sastojci i tipični japanski začini wasabi, ukiseljeni đumbir, soja umak, posebna sushi riža…

Svih pet dana trajanja festivala na trgu će biti i tim Antiquusa, fuzijskog restorana mediteranske i azijske kuhinje koji je prošlog ljeta otvoren tik do Foruma i ubrzo je postao hit mjesto ljubitelja azijskih, osobito japanskih jela. Antiquus će na Trgu Petra Zoranića pripremati do desetak vrsta svojih orginalnih sushija i rolica, te ponuditi još nekoliko svojih atraktivnih jela, od kojih izdvajamo raskošnu Antiquus platu s nekoliko vrsta rola, sushija i sashimija.

Zadarski veterani Burgers & More također će biti pod šatorom na festivalskom trgu svih pet dana festivala. Tuna Burger, file brancina u lepinji, salata s dimljenom oradom i ražnjići s hamom samo su neka od jela koje će tih dana pripremati ovaj iskusni tim.

I da ne bi nakon objeda s ovakvim jelima, zvali ih marenda, brunch, ručak, užina ili večera, ostali žedni, na trgu će trebati pronaći Wine Corner, pult s vinima ponajboljih vinara zadarskog kraja: Kraljevskih vinograda, Degarre, Fiolića, Bore, Velebne, Jokića, Kotara, Karabe i Škaulja.

Svaku festivalsku večer obilježit će i po jedan glazbeni koncert. U srijedu navečer nastupaju sestre Husar, u četvrtak grupa Scifindelity, u petak grupa Retrodukcija, a u subotu Lucija Marcelić & Pink Noise. Za jutarnje, ali i večernje glazbene podloge angažirani su poznati zadarski DJ-i, programe će animirati zadarski voditelji, a tijekom jutarnjih programa nastupat će i japanske glazbenice koje su ujedno i dio programa gala večere u Arsenalu.

I na kraju treba istaknuti i subotnji atraktivni Kaitai Show, ritualno rezanje velike tune u subotu ujutro, te nastup samurajske skupine Katanayaichi, izuzetno popularne u Japanu i poznate po rolama u samurajskim filmovima.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Koncertom sastava The Beat Fleet završeno obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

32. FESTIVAL GLUMCA / Selekcija predstave “Misto di raste lavandulilili” Kazališta lutaka Zadar još jedno u nizu priznanja!

Objavljeno

-

By

Predstava “Misto di raste lavandulilili” uvrštena je u službeni program 32. Festivala glumca, čime je ostvareno još jedno u nizu važnih priznanja za ovaj kazališni naslov.

Predstava, koja je svojim originalnim izričajem i emotivnom snagom osvojila publiku i struku, nastavlja uspješan festivalski život. Već ovog utorka bit će izvedena u sklopu 18. Festivala hrvatske drame za djecu “Mali Marulić”, a početkom lipnja gostuje i na 30. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku, okupljalištu najboljih lutkarskih ostvarenja iz cijele zemlje.

Ova selekcija potvrđuje umjetničku kvalitetu predstave i njezin značaj na hrvatskoj kazališnoj sceni, osobito u području kazališta za djecu i mlade.

Predstava je nastala prema autorskom tekstu Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca, dok režiju potpisuje Vanja Jovanović. Dramatizaciju je oblikovao Patrik Gregurec, dok je za scenografiju, kostimografiju i dizajn lutaka zaslužan Mario Tomašević. Glazbu za predstavu komponirao je Tomislav Pehar, dok su oblikovanje svjetla i tona preuzeli Frane Papić i Mate Petričević. U predstavi igraju Irena Bausović Tomljanović, Lino Brozić, Ana Cmrečnjak i Juraj Aras. Posebnu ulogu inspicijentice ima Radojka Kozulić.

Divno je to mjesto, taj mali otok na hrvatskoj obali. Tamo ljudi govore drugačije, raste posebna lavanda, kokoši lete i more i nebo mogu zamijeniti mjesta. No, otok ima jedan problem: ljudi odlaze s njega i traže bolji život na kopnu, u Njemačkoj, Kanadi, i drugim zemljama. Jedini koji su ostali na otoku su Otac, Majka i njihova maslina. Čak im je i sin Vlaho otišao u osnovnu školu na kopno.

U predstavi pratimo Vlahu i Đuliju, njegovu prijateljicu s kopna, kako dolaze na Vlahin otok i upoznaju njegove stanovnike: kokoši i pijetla Marija Tomaševića, galeba Anđela, Majku koja ne poznaje granice osobnog prostora i Oca koji donosi buru. Otac i Vlaho nisu u dobrim odnosima otkad je Vlaho otišao na kopno u školu; a kada galeb Anđelo spusti Vlahu i Đuliju na otok, Vlaho i Otac će morati naći zajedničko tlo. Đulija na otok dolazi sa skrivenom željom, a magija Mista di raste lavandulilili, ako joj dopustimo, ima tu moć da otkrije i ostvari sve želje, riječi su autora teksta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu