ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTOGALERIJA) 6. Tuna, Sushi & Wine ulazi u završnicu: Tko se ujutro nije najeo ribe s gradela neka dođe na večernje kaljske brudete i koncert Đanija Stipaničeva

Jutarnji program petog dana Tuna, Sushi & Wine Festivala kojeg po šesti put organizira Turistička zajednica grada Zadra s nizom partnera, obilježila je prava fešta od ribe s gradela. S dva velika roštilja i skupinom mladih roštiljara, učenika zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i Srednje škole Biograd, „upravljao“ je profesor kuharstva u Biogradu, Marin Banović. Tunu i filete „Cromarisovih“ brancina s gradela kuharski su timovi servirali sa salatom od mlade kapule i krumpira, cherry rajčicama i začinskim biljem ili s rikolom i dressingom od jogurta.
Bilo je saura od srdela chefa Roberta Pinta, a porcije od 25 kuna su bile tako bogate pa su i oni najgladniji s Trga Petra Zoranića, na kojem je i u petak bila otvorena Gastro pijaca, odlazili zadovoljni. Organizator će tek na kraju zbrojiti zaradu koja je namijenjena opremanju kuharskog kabineta Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole te Odjelu onkologije zadarske Opće bolnice. Izvjesno je, s obzirom na stotine posjetitelja koji su i u petak došli na Festival po svoj obrok zdrave spize iz mora, da će zarada biti znatno veća nego su organizatori očekivali. Naime, ovogodišnja organizacija Festivala kasnila je zbog korona krize, a direktor TZ grada Zadra, Mario Paleka je još na početku objasnio da će program biti reduciran, skromniji nego je bio na prvih pet Festivala, ali je i u tako smanjenom formatu, Tuna, Sushi & Wine Festival, vidljivo je već sad, i ove godine uspio.
I nije još gotovo. U petak navečer slijedi prvi od dva večernja programa Festivala. Sve počinje u 19 sati, od 21 sat nastupa Đani Stipaničev, DJ će biti Davor Valčić, a prava ekipa dolazi iz Kali – Udruga Kualjske ribarske noći kuhat će velike brudete za sve koji dođu na Zoranićev trg.
Stoga, ručajte lagano, a predvečer od 19 sati svi na zadarsku feštu „od ribe’“!
ZADAR / ŽUPANIJA
KORIZMA U ZADARSKIM CRKVAMA / Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u četiri drevne zadarske crkve…

Crkve na Poluotoku u središtu Zadra u pasionskom duhu – ‘Korizma u zadarskim crkvama’ – Pasionska baština uz promišljanje o Kristovoj muci
Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u interpretaciji vrsnih umjetnika:
Katedrala sv. Stošije – Pučki pivači KBF, 23. 3.
Svetište sv. Šime – Condura Croatica, 29. 3.
Crkva sv. Mihovila – Pučki pivači Kaštel Lukšić, 5. 4.
Crkva sv. Frane – KUD-ovi Radovin, Rtina, Ražanac, Tkon i Novigrad, 12. 4.
Dobro došli na pasionske večeri u četiri drevne zadarske crkve u Korizmi!
Organizatori: Povjerenstvo za kulturu Zadarske nadbiskupije, Koncertni ured Zadar i Svetište sv. Šime.
ZADAR / ŽUPANIJA
MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru u nedjelju, 16. ožujka 2025.
BAUHAUS:
Zatvoreno
KAUFLAND:
Zatvoreno
EUROSPIN:
Zatvoreno
HEY PARK
Zatvoreno
TOMMY
Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20
Skradinska 8 – od 7 do 21
Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 20
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
Put Nina 89 – od 7 do 21
KONZUM:
Polačišće 2 – od 7 do 13
Frane Petrića 10 – od 7 do 13
LIDL:
Zatvoreno
SPAR
Polačišće 4 – od 7 do 14
PLODINE
Zatvoreno
SUPERNOVA:
Zatvoreno
STUDENAC:
od 7 do 21:
Ulica Franje Fanceva 13
Put Petrića 32
Ulica Ivana Skvarčine 18
Ulica Nikole Tesle 17A
Ivana Zadranina 1/A
Ul. Roberta F. Mihanovića 62
RIBOLA
Put Pudarice 11 – od 7 do 21
PEVEX
Zatvoreno
METRO
Zatvoreno
EMMEZETA
Zatvoreno
ZADAR SHOPPING CAPITOL
Zatvoreno
CITY PARK ZADAR
Zatvoreno
ZADAR / ŽUPANIJA
Pothvat Ivice Kapitanovića: Istim uljem šampion Noćnjaka i zlatni u New Yorku!

Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama i proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio Ivica Kapitanović
Piše: Nedjeljko Jusup
Od svih zadarskih maslinara najviše razloga za zadovoljstvo ima Ivica Kapitanović iz Biograda na moru. Za svoja višesortna ekstra djevičanska maslinova ulja on je na međunarodnoj manifestaciji Noćnjak koja se održava u gradu Rabu na istoimenom otoku osvojio dvije zlatne medalje I titulu šampiona za najbolje intenzivno ulje od sljubljenih sorti.
-Znao sam da imam kvalitetno ulje ali ovakav uspjeh nisam očekivao, rekao je Kapitanović neposredno što mu je u rapskom hotelu Valmar Padova uručena zlatna odličja I veliki šampionski pehar.
-Ovakvo nešto san je svakog maslinara, nije krio uzbuđenje Kapitanović. Jer uspjeh je postigao u kategoriji otvorenih ulje gdje je najžešća konkurencija. Iz Hrvatske I susjednih zemalja Slovenije, BiH I Crne gore pristiglo je više od 300 uzoraka kvalitetnih ulja.
Slavlje zbog šampionske titule na Noćnjaku dodatno je uveličala vijest iz New Yorka, gdje se upravo održava najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja- NYIOOC 2025.
-E, ovo je već san snova. Dodatna potvrda da sam na pravom putu, prokomentirao je Kapitanović. Svjetski panel njegovo je ekstra djevičansko ulje Camino ocjenio kao naglašeno voćno, ugodne gorčine, odgogođene pikantnosti i– harmonično!
Kapitanovićevi uspjesi su tim veći jer se relativno kratko bavi uzgojem maslina.
-Počeo sam prije 15 goddina u očevom masliniku, kaže. Nažalost otac Dinko nije dočekao ovaj uspjeh. Umro je od posljedica korone. U međuvremenu je Ivica Kapitanović, inače poznati ugostitelj koji u biogradskih Solinama vodi obiteljskih restoran , nastavio saditi masline. Na lokaciji između Pakoštana I Draga podigao je I maslinik sa 170 stabala sorte oblica, plavica, leccino, Coratina, Carolea…
-Sve sam radio po pravilima struke, ističe Kapitanović. S vremenom su počela stizati i priznanja za kvalitetu ulja. Najprije na lokalnom natjecanju u Maškovića Hanu, a potom u Vodicama na manifestaciji mladih maslinovih ulja Dalmacije.
-Masline beremo ručno u fazi optimalne zriobe i odmah prerađujemo u Uljari Nadin kod Željka Vrsaljka, otkriva Kapitanović. On i njegova obitelj posvećena je održivosti. Primjenjuju prakse organskog uzgoja što obogaćuje tlo I štite okoliš. Njihovo nagrađivano ulje, ističu ocjenjivači, odražava ne samo bogatu prirodnu baštinu regije već i generacijsku strast itradiciju.
-Ova velika priznanja na Noćnjaku i u New Yorku su meni i mojoj obitelji dodatan poticaj da se s još više žara posvetimo maslinama I proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, poručio je na kraju Ivica Kapitanović. Bio je uspješan i u Domovinskom ratu od početka do konačne pobjede. Kao pripadnik 134 brigade, dva puta je ranjen, ali nikad nije odustajao. Borac bio i ostao. Kako u ratu, tako i danas u miru.

Svi zadarski dobitnici zlatnih nedalja
OPG Budislav Mađerić, Pašman, OPG Vedran Glavan, Privlaka, OPG Marko Filipi, Sali, Ivica Kapitanović, Biograd na moru, Anđelko Vrsaljko, Nadin, OPG Marko Zagorac, Polača, PZ Maslina I vino, Polača, Josip Pavlica, Zadar, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, Ante Bungur- Geta, Pakoštane, OPG Deša, Zadar, Marjana Novaković, Posedarje, Nedjeljko Jusup, Zadar, OPG Branko Kutija Bankovac, OPG Stanko I Dinko Sikirić, Bibinje, Ivan Eškinja- Lantana, Sveti Filip I Jakov, OPG Grgo Anzulović, Novigrad, Damir Mazić, Kraj, otok Pašman, OPG Ana Kuštera, Kraj, otok Pašman, OPG Gordana Strpić, Vrana, OPG Lalin, Pakoštane, OPG Nenad Vrkić, Rupalj, Zdravko Mamić, Lišane Ostrovačke, OŠ Bartola Kašića Zadar, OPG Josip Kulaš, Polača, Mirko Ivoš, Kali, otok Ugljan, OPG Kuzman, Zadar, OPG Tereza Vidas- Puhalović, Novalja, OPG Mirjana Maraš, Vrsi, i OŠ Šimuna Budinića, Zadar.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
magazin1 tjedan prije
VIDEO / Zadarska pjevačica Bernarda Grbeša predstavlja svoj debitantski singl “Istina”
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
PONOS U SŠ VICE VLATKOVIĆA: Plasman na Državno natjecanje učenika strukovnih škola u čak četiri zanimanja!