magazin
Horoskop za 13. siječnja 2023.
OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Bez obzira što vam u ljubavi ne cvjetaju ruže, danas ćete naći razloga i za smijeh i za nadu. Bit ćete vrlo konstruktivni.
KARIJERA: Pred vama je dan kad će vam mnoga vrata biti otvorena. Važno je samo da se pokažete u pravom svijetlu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za nove ideje.
BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Vaša mašta i zanimljive ideje spašavat će vas od ljubavne letargije u kojoj se trenutačno nalazite.
KARIJERA: Možete napredovati, ali svoje poslovne ciljeve trebate podesiti na razinu realnosti. Poradite na tome.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite napore.
BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Odnosi s ljudima oko vas bit će pozitivni, ali vam neće donositi unutrašnje emotivno zadovoljstvo.
KARIJERA: Danas biste mogli postići najviše tako da surađujete s drugima. U slučaju da radite sami, moguće su greške.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vjerujte ljudima.
RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Vaša komunikacija s osoboama suprotnog spola bit će ugodna, a vi iskreni. To su dobri aduti da vaše udvaranje bude prihvaćeno.
KARIJERA: Dan je vrlo povoljan za građenje novih financijskih planova u suradnji s kolegama. Dogovorit ćete se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prolazni kašalj.
LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Uklopit ćete se u svakodnevnicu bez mnogo razmišljanja. Navike osobe s kojom ste u vezi prihvaćat ćete bez komentara.
KARIJERA: Trudit ćete se surađivati i biti diplomat. Uspjet ćete različite suradnike staviti u zajednički okvir.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.
DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Povezat ćete svoje društvo s voljenom osobom. Situacija će biti konstruktivna, a zadovoljni svi oko vas.
KARIJERA: Kontakti će se proširiti, a vi dobiti priliku prezentirati neke svoje inventivne ideje. Uspjet ćete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pijte koktele.
VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Već vam ide na živce što nemate kontrolu nad svim što mislite da treba. Ipak, provod će biti dobar, pa ne dramite.
KARIJERA: Morat ćete poraditi na usaglašavanju rzaličitih stavova. Poslužite se profesionalnim argumentima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Relaksirajte se.
ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Ako se uredotočite na one najsupitlinije razine u odnosu s voljenom osobom, pred vama će se otvoriti nove mogućnosti.
KARIJERA: Ne srljajte izvesti nešto pod svaku cijenu, jer će sve ispasti daleko bolje ako prvo pažljivo sagledate sitnice.
ZDRAVLJE&SAVJET: Strpljen, spašen.
STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: U dobrom društvu bliskih ljudi nastavit ćete udvarati ili će udvarati vama. Bit će zabavno i malo provokativno.
KARIJERA: Danas ćete napokon naći zajednički jezik s nadređenima. Složit ćete se oko teme koja je dugo bila kamen spoticanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ojačajte svoju muskulaturu.
JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Pred vama je jedan obećavajući ljubavni dan. Pazite samo da ljubav više pokazujete djelima, a manje riječima.
KARIJERA: Trudit ćete se preuzeti kontrolu nad dijelom posla koji su vam predložili šefovi. Najviše zato jer im ne vjerujete u potpunosti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zanemarite tračeve.
VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Ni danas nećete moći učiniti neki veći pomak u odnosima, ali malim koracima sve će ići na bolje. Budite skromniji.
KARIJERA: Poslovi će vam se razvijati uglavnom dobro, no najviše zbog toga što će ljudi oko vas zapeti više nego vi sami.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nedostaje vam discipline.
RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.01.2023.
LJUBAV: Vaša pozitivna ljubavna faza nastavit će se i danas. Ako izađete, nećete pogriješiti, kao ni ako nekog pozovete doma.
KARIJERA: Zaposleni u pedagogoji ili sportu danas će jednu fazu svog rada uspješno privesti kraju. Svi ostali radit će dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nema prepreka.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet4 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Hrvatska4 dana prije
VIDEO / Kod Istre snimljena posebna vrsta morskog psa