Connect with us

magazin

Horoskop za 20. ožujka 2023.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Nećete znati što je najbolje učiniti, odnosno kako se postaviti. Jedini pravi orjentir bit će slušati svoje srce.
KARIJERA: Sve ćete bolje surađivati s ljudima s kojim radite. Ići će vam od ruke svaki posao, pa čak i onaj koji je objektivno težak.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite kooperativni.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Neupitna je vaša dobra volja i optimizam, ali kad vam okolnosti baš i ne idu na ruku, ostaje vam da se strpite.
KARIJERA: Dobivate priliku pokazati svoje umijeće u području kreativnosti, umjetnosti ili dekoriranja stvari.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bavite se sportom.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Vaši privatni odnosi razvijaju se dobro, a danas u njih nastojite unijeti više mašte i fleksibilnosti.
KARIJERA: Moguće je natezanje s nadređenima i to oko sitnijih tema u kojim se ne slažete. Ne započinjite raspravu, nego radite što treba.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite iskreni prema svima.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Osjetljivost voljene osobe danas će u vama izazvati samo dodatne frustracije. Nastojte biti strpljivi i blagi.
KARIJERA: Ako vam se učini da vam ništa ne ide od ruke, poradite na svojoj suzdržanosti i strpljenju. Bit će bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Veselite se onom što je dobro.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Pokušat ćete spojiti neobavezni izlazak s rutinom. Mogli biste se zateći na na novom mjestu sa starim poznanicima ili navikama.
KARIJERA: Ne dvojite oko ulaganja energije u posao koji radite. Svaki trud kad tad će se isplatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne može se ništa preskočiti.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Danas je dan kad ćete u ljubavnim temama miješati skromnost i visoke ideale. Rezultat će biti zbunjenost druge strane.
KARIJERA: Na radnom mjestu se pojavljuju ideje koje su na prvi pogled neobične. Žustro radite, a razmatrajte ih polako.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male glavobolje.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Moguće je rješenje nekog obiteljskog problema koji vas je dugo mučio. Vjerojatno ćete naći zajednički jezik.
KARIJERA: Osim što ste profesionalni, pokazat će se da ste i odličan psiholog čime ćete si priskrbiti dodatne bodove u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobar utjecaj alternativnih terapija.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: U društvu prijatelja vi ćete se smiriti i prestati divljati zbog nervoze koja vas je navodlila na greške u koracima.
KARIJERA: Vaši nadređeni danas će pokazati smisao za kreativnost, ali će u odlučivanju biti neobjektivni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osmislite pitanja prije nego što ih postavite.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Povezat ćete voljenu osobu s vašim društvom i prijatlejima. Bit će vam ugodno i drago zbog toga.
KARIJERA: Vaše znanje i stručnost jesu neupitni, no činit će vam se da vam ne pokalanjaju dovoljno pažnje i da zaslužujete više.
ZDRAVLJE&SAVJET: Što zamislite, to i ostvarite.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Mašta će vas voditi u pitanjima srca, pa nećete biti potpuno realni. Otuđenje koje je počelo udaljit će vas.
KARIJERA: Mnogi će se nasmijati na mogućnost jedne suradnje jer će im se činiti da ona nije realna. Ipak, razmislite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neraspoloženje bez pravog razloga.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Vjerojatno ćete dobiti poziv za izlazak na kom je zagarantiran dobar provod, ugodno društvo i skladni odnosi.
KARIJERA: Vjerojatno ćete postići dobar dogovor oko sponzoriranja jednog projekta u kojeg ste sumnjali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prespavajte prije odluka.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.03.2023.
LJUBAV: Sad je sve jasnije i bez pritiska možete uživati s voljenom osobom. Oni koji su još sami dobro se zabavljaju.
KARIJERA: Dok odmarate u miru svog doma, u glavi zamišljate sebe na novoj poslovnoj poziciji. Maštate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poradite na fleksibilnosti tijela.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!

Objavljeno

-

By

Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.

Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!

Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.

Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!

– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu –  izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.

Sutra će najmlađe razveseliti i  promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!

Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.  

 
Nastavi čitati

magazin

PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!

Objavljeno

-

By

Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.

Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.

– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.

– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.

Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.

 
Nastavi čitati

magazin

Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike

Objavljeno

-

By

Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.

Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.

Povijest i značaj

Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.

Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Pixabay / Ilustracija

Kulturni značaj

Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.

Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.

Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.

Priprema jela

Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.

Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

fileti bakalara
Pixabay / Ilustracija

Nutritivna vrijednost

Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.

S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.

Suština tradicije

Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.

Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.

Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?

Sastojci

  • 500 g sušenog bakalara
  • 500 ml mlijeka (za namakanje)
  • 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji
  • 1 lovorov list
  • 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
  • Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)

Priprema

Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.

Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.

Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.

Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.

Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu