Connect with us

magazin

Horoskop za 22. travnja 2023.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba očekivat će viša nježnosti, a sličnu ćete potrebu imati i vi. Treba samo započeti.
KARIJERA: Pred vama su nove mogućnosti koje se nisu još sasvim otvorile, ali ih naslućujete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Služite se intuicijom.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Nećete znati što je najbolje učiniti, odnosno kako se postaviti. Jedini pravi orjentir bit će slušati svoje srce.
KARIJERA: Sve ćete bolje surađivati s ljudima s kojim radite. Ići će vam od ruke svaki posao, pa čak i onaj koji je objektivno težak.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite kooperativni.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: U toku dana osjećat ćete sve veću potrebu za povlačenjem u svoja četiri kućna zida. Vjerojatno nećete izlaziti.
KARIJERA: Rado biste nešto predložili, ali niste sigurni da li će to proći. Testirat ćete ideju na najbližem kolegi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate pravo na odmor.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Uključit ćete se u mrežu veselih ljudi koji su spremni sve dijeliti s drugima. Bit će to pun pogodak za vas.
KARIJERA: Volite se našaliti s kolegama. Danas ćete napraviti malu psinu, ali nitko vam neće zamjeriti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro je što ne komplicirate stvari.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Uspjet ćete naći zajednički jezik s voljenom osobom ili s onom do koje vam je stalo. Bit ćete opušteniji.
KARIJERA: Danas ćete morati malo izaći iz sjene i poraditi oko jednog poslovnog dogovora. Bit ćete obzirni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čitat ćete između redova.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Možda ćete biti prilično romantični ili ćete voljenoj soboi predložiti odlazak na ples. Ne stidite se toga.
KARIJERA: Spremnost da popustite nije vaša tipična osobina, ali danas ćete biti takvi. Ipak, i tu ćete biti na mjestu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Vjerojatno ćete danas malo više poraditi na svom seksualnom životu, a partneru će zbog toga biti drago.
KARIJERA: Počet ćete se sve bolje povezivati s ljudima, a pokrenut će se i pozivi ili ponude u vezi posla iz drugih regija.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Oni koji nekog osvajaju danas će znati izabrati prave riječi da dođu do željenog cilja. Bit će iskreni.
KARIJERA: Malo više diplomacije i tolerancije moglo bi vam prištedjeti muku i nepotreban napor na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Moguće je jače zijevanje.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Ozbiljnije teme vi ćete odgurati u stranu uz pomoć duhovite konverzacije. Druga strana neće vam zamjeriti.
KARIJERA: Doći će do sve bolje suradnje između vas i kolega. Uspjet ćete uskladiti različite ideje i mišljenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne nadmećite se ni s kim.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Vjerojatno ćete večeras izaći van i dobro se provesti u ugodnom društvu. Nemojte ostati kod kuće.
KARIJERA: Malim koracima možete doći do značajnog cilja jednako kao i velikim. Zato ne brinite ako su pomaci postepeni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Neki će osjetiti sve jaču povezanost s osobom s kojom rade. Intrigirat će ih što bi se iz toga moglo razviti.
KARIJERA: Vaši kolege i suradnici prihvatit će vaše nove ideje. Zbog toga ćete biti vrlo zadovoljni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vjerujete u bolje dane.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.04.2023.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, primjetit ćete da vaša najdraža osoba postaje sve osjetljivija. Budite pažljivi.
KARIJERA: Žudite za još većim priznanjima od ovih koje ste nedavno dobili. Bilo bi bolje da ste malo skromniji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba se više rekreirati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!

Objavljeno

-

By

Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.

Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!

Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.

Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!

– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu –  izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.

Sutra će najmlađe razveseliti i  promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!

Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.  

 
Nastavi čitati

magazin

PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!

Objavljeno

-

By

Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.

Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.

– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.

– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.

Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.

 
Nastavi čitati

magazin

Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike

Objavljeno

-

By

Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.

Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.

Povijest i značaj

Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.

Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Pixabay / Ilustracija

Kulturni značaj

Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.

Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.

Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.

Priprema jela

Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.

Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

fileti bakalara
Pixabay / Ilustracija

Nutritivna vrijednost

Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.

S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.

Suština tradicije

Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.

Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.

Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?

Sastojci

  • 500 g sušenog bakalara
  • 500 ml mlijeka (za namakanje)
  • 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji
  • 1 lovorov list
  • 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
  • Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)

Priprema

Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.

Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.

Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.

Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.

Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu