Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ BEČA / Turistička zajednica Zadarske županije održala eno-gastro prezentaciju u partnerstvu s renomiranim brendom Falstaff  

Objavljeno

-

U ponedjeljak 24. travnja u Beču, u elegantnom prostoru Ovalhalle Museumsquartiera u Beču, Turistička zajednica Zadarske županije je organizirala  ekskluzivan event u suradnji s vodećim medijem za eno-gastronomiju njemačkog govornog područja – Falstaffom, te uz suradnju s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Beču, te Zadarskom županijom.

Predstavljanje Zadarske županije kao turističke destinacije kroz eno-gastro doživljaj privuklo je brojnu publiku sačinjenu od predstavnika medija specijaliziranih za putovanja, te hranu i vino, turističkih i eno-gastro profesionalaca, kao i široke gurmanske publike. 

Cilj je bio predstaviti Zadarsku županiju kao regiju punu okusa, u kojoj sunce i more stvaraju vrhunske proizvode, a ljudi jela i pića iznimnih i uzbudljivih okusa. Okosnicu događanja činile su pomno odabrane brendirane eno-gastro postaje koje su provele uzvanike na uzbudljivo putovanje kroz Zadarsku županiju.

Dvjestotinjak gostiju, od kojih je bilo 11 predstavnika medija, dočekano je tradicionalnim likerima Maraschino, Orahovac i Pelinkovac, uz živu scensku igru Vitezova vranskih i baklavu Heritage hotela Maskovica han.

Na brojnimm postajama kroz cijeli prostor, svojim vrhunskim vinima predstavilo se 9 vinara iz Udruge vinara Zadarske županije, a uzvanici su također mogli probati i izvrsna maslinova ulja proizvedena u Zadarskoj županiji.

Na centralnoj postaji nudila su se dalmatinska jela u izvedbi  chefova Josipa Vrsaljka i Saše Begana, koji su svojim umijećem gostima pripremili tradicionalna jela na fine dining način.  

Vrsaljko je započeo s terinom od orade – dimljenom oradom s mariniranim komoračom, te mariniranim krastavcem, kremom od klementine  vinegretom od aceta maraške. Uslijedio je ragu od dimljene dagnje – s orzom, dimljenim dagnjama, sušenom rajčicom, bobom, graškom, veloute ribljim umakom, te pjenicom od paškog sira i naranče. Poslužio je i inćune u sauru, odnosno pržene i marinirane inćune, kremu od ljubičastog luka, uz kreker od timijana i ovčjeg sira.

Began je predstavio vrhunsku ribu kroz izniman sashimi od tune s majonezom od inćuna i acetom od smokve te kiselim motarom, pa očarao odležanim fileom brancina s kremom od krumpira i crnog češnjaka, mladim povrćem i ribljim demi-glace umakom.

TZ grada Paga, uz pomoć nastavnika i učenika ugostiteljstva Srednje škole Bartola Kašića, oduševili  su uzvanike makarunima sa škampima i divljim šparogama, te raguom od sipe s bobom. Prezentacija Paga ne bi bila potpuna i bez sireva Paške sirane, ali i tradicionalne nošnje i čipkarice koja je plijenila pozornost prezentacijom ove delikatne vještine. 

Otoci Zadarske županije pod brendom Zadar Archipelago dočarali su bogatu ribarsku tradiciju nudeći zalogaje chefa Marka Kolege s raznim plodovima mora – inćunima, hobotnicom, kozicama, tunom ili sardinama uz dodatak posebnih delicija poput ukiseljenog motra. Za toplo jelo odabrana je tuna s povrćem i njokima, a gosti su se mogli zasladiti kolačem i keksima s maslinovim uljem, te arancinima i limoncinima.

Falkensteiner Punta Skala Resort se predstavio signature koktelom te hobotnicom na žaru drvenog ugljena s aromom dima, emulzijom od morskih trava i kokicama od heljde. Dodatnom prestižu eventa doprinio je i posjet poznatog chefa Paula Ivića iz bečkog restorana Tian, Michelin 1*.

Istaknimo kako je Falstaff osnovan kao vinski časopis u Austriji još 1980. godine, a danas predstavlja etabliranu medijsku platformu na njemačkom govornom području Europe s vodećim publikacijama i web stranicama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Tiskani i e-časopisi Falstaff, uključujući proširenja linija, čine Falstaff najvećim časopisom o vinu, hrani i putovanjima na njemačkom govornom području. U sve tri zemlje Falstaff objavljuje autoritativne godišnje vinske vodiče koji održavaju i predstavljaju vinske industrije tih zemalja. Uz početne stranice falstaff.at, falstaff.de i falstaff.ch, biltene, prisutnost na društvenim medijima i aplikacije vodiča, Falstaffova ukupna publika broji se u milijunima. Falstaff je i digitalni broj jedan medij u cijeloj Austriji, te je najbolji medij za doseg visokokvalitetne ciljane publike.

Uz nazočnost zamjenika župana Šimu Vickovića, okupljenima su se uz direktoricu Kadiju pozdravnim govorima obratili glavna urednica časopisa Falstaff Elisabeth Brandlmaier, tajnik Veleposlanstva RH u Beču Igor Kolar, te direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču Branimir Tončinić.

Tim je povodom direktorica Mihaela Kadija izjavila: Oduševljeni smo odazivom na ovo događanje koje smo upriličili kako bi se turistički, ali posebice eno-gastronomski predstavili biranoj publici na tržištu Austrije, jednog od naših ključnih emitivnih tržišta. Imamo veliki potencijal privući još više gostiju veće platežne moći u pred i posezoni upravo našom eno-gastronomijom, njenom tradicijom i proizvodima. Stoga smo se odabranoj publici predstavili kao destinacija održivog turizma, dobre hrane i sjajnih proizvoda, a zanimanje koje su uzvanici pokazali, svakako će doprinijeti pozicioniranju naše regije kao vrlo privlačne destinacije gurmanima i ljubiteljima putovanja.   Kao partneri u ovoj uspješnoj prezentaciji u Beču sudjelovale su brojne tvrtke iz Zadarske županije i to CromarisPelagos Net FarmaMarfish, Adriatic ShellMoćunPaška siranaMaraska, Vina BoraPoljoprivredna zadruga Mas-VinKraljevski vinogradiVinarija DegarraVinarija FiolićVina FiguricaOPG Šime Škaulj, Jokić Vinarija, Karaba Vinarija, 2ŠtorijeStigma šafranOPG MatulićOPG Lanđinzatim Falkensteiner Punta Skala Resort i Heritage hotelMaškovića han, te Srednja škola Bartula Kašića Pag, kao i turističke zajednice Grada Paga, Općine Pakoštane i Zadarskog arhipelaga.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Božićni susret tradicije i zajedništva: Župan Bilaver posjetio benediktinke i franjevce

Objavljeno

-

By

Nastavljajući lijepu blagdansku tradiciju, župan Josip Bilaver, sa suradnicima je povodom božićnih blagdana posjetio zadarske redovničke zajednice. Obilazak benediktinki Samostana svete Marije te franjevaca u samostanima svetoga Frane i svetog Mihovila bio je prigoda za razmjenu blagdanskih želja, ali i osvrt na godinu koja je na izmaku.

U Samostanu svetoga Frane izaslanstvo Županije dočekali su gvardijan fra Stipe Nosić i fra Anselmo Stulić. Uz prigodne darove, razgovaralo se o aktualnim temama i razvoju Zadarske županije. Župan Bilaver pritom je naglasio kako je protekla godina bila iznimno uspješna, osobito na gospodarskom planu.

“Ostvareni rezultati daju nam čvrste temelje za daljnji razvoj, ali i razlog za optimizam u nadolazećem razdoblju. Ipak, materijalni napredak uvijek mora pratiti i briga o obiteljskim te duhovnim vrijednostima koje su srž našeg identiteta”, poručio je župan. Svi su se složili da je Božić blagdan okupljanja i obiteljskog zajedništva i da tu tradiciju trebamo prenositi i na nove generacije.

Posebno dojmljiv bio je posjet Samostanu svetog Mihovila, gdje su domaćini bili franjevci trećoreci glagoljaši predvođeni gvardijanom fra Nikolom Barunom. Budući da je odlukom nadbiskupa Milana Zgrablića ova crkva određena kao jubilejska crkva u kojoj vjernici mogu primiti potpuni oprost, intenzitet vjerskog života u 2025. godini dosegnuo je vrhunac, otkrili su franjevci.

Fra Nikola je istaknuo važnost zajedničkog rada na dobrobit svih stanovnika, otkrivši fascinantan podatak: samo je fra Edi Ricov tijekom ove godine osobno ispovjedio preko 8300 vjernika. Ovaj podatak potvrđuje važnost samostana kao „velike zadarske ispovjedaonice“ i ključnog mjesta duhovne utjehe.

Posjet benediktinkama Samostana svete Marije protekao je u radosnom ozračju uz zajedničku pjesmu. Župan je redovnicama zahvalio na njihovom predanom radu na očuvanju bogate kulturne i duhovne baštine Zadra.

Posebno je pohvalio njihov trud u izradi autentičnih proizvoda koji su postali prepoznatljiv brend županije, istaknuvši kako njihovo djelovanje predstavlja dragocjen doprinos kulturnom bogatstvu cijele zajednice. Župan Bilaver redovnicama je uputio iskrene božićne čestitke, zaželjevši im obilje zdravlja, mira i radosti u novoj godini te uspjeh i ustrajnost u njihovom svakodnevnom duhovnom djelovanju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Božićni posjet Domu sv. Frane: Župan Bilaver uručio darove korisnicima

Objavljeno

-

By

Povodom nadolazećih božićnih blagdana, župan Josip Bilaver sa suradnicima posjetio je Dom za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru, ustanovu koja s posebnom pažnjom skrbi o sugrađanima kojima je potrebna dodatna podrška. U pratnji pročelnika Josipa Vidova i Šime Sikirića, župan je Domu uručio prigodan blagdanski dar – televizore za sobe korisnika, koje je u ime ustanove preuzela ravnateljica Vesna Dujić.

Župan Bilaver tom je prilikom korisnicima i djelatnicima uputio iskrene čestitke, poželjevši im sretan Božić te obilje zdravlja i mira u nadolazećoj 2026. godini. Istaknuo je kako su upravo ovakvi susreti prilika da se naglasi važnost brige za najranjivije članove društva, kojima su pažnja i osjećaj zajedništva od neprocjenjive vrijednosti.

Dom za odrasle osobe Sv. Frane pruža profesionalnu njegu, ali i prijeko potrebnu ljudsku blizinu. Upravo će novi uređaji dodatno uljepšati svakodnevicu korisnika i pridonijeti ugodnijem boravku u ustanovi.

S obzirom na važnost skrbi izvan vlastite obitelji, u okviru Doma djeluju i Dnevni boravak te Služba pomoći i njege u kući. Ovi programi obuhvaćeni su i stanovnici zadarskih otoka – Velog Iža, Ista i Silbe – čime se osigurava dostupnost socijalnih usluga i u udaljenijim sredinama.

Također, Dom Sv. Frane provodi sustav Halo pomoći koji omogućuje cjelodnevnu komunikaciju i brzu intervenciju osobama koje žive same. Sve navedeno potvrđuje ključnu ulogu ove ustanove u sustavu socijalne skrbi te njezin doprinos kvaliteti života u našoj zajednici.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZELENI VAL / Županija Gradu uručila ugovor o dodjeli financijskih sredstava za projekt ozelenjivanja javnih površina

Objavljeno

-

By

Zeleni val odnosi se na projekte ozelenjivanja javnih površina, a radi prilagodbe klimatskim pormjenama i u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina za 2025. godinu. Na Javni poziv mogle su se javiti jedinice lokalne samouprave. Gradu Zadru uručen je ugovor u vrijednosti od 31.226,00 eura.

– Izuzetno mi je drago što je i Županija razvila jedan poseban program za daljnje ozelenjivanje svih krajeva Zadarske županije i mi smo se kao Grad Zadar kojemu je to jedan od prioriteta, prijavili i uključili u tu inicijativu i projekt, konkretno za 95 stabala na području Bokanjca, uz retencijski bazen gdje želimo zazeleniti dodatnu površinu, i na taj način oplemeniti taj dio našega grada. Nastavljamo i s našim Zelenim planom, koristeći i sredstva iz EU fondova. Želimo drvorede u našim kvartovima, džepne šume, i na taj način jednostavno stvarati bolji i kvalitetniji ugođaj za sve naše građanke i građane, kazao je gradonačelnik Šime Erči prilikom preuzimanja ugovora te se zahvalio Zadarskoj županiji na sredstvima. 

Uz Grad Zadar, sredstva su u okviru Zelenog vala dobili: Općina Jasenice, Općina Stankovci, Općina sv. Filip i Jakov, Općina Pašman, Grad Benkovac, Općina Posedarje, Općina Škabrnja i Općina Lišane Ostrovičke. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu