Connect with us

magazin

Debljaju li zaista ugljikohidrati?

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Ugljikohidrati imaju lošu reputaciju – smatra se da potiču debljanje. Međutim, ovo je jedna od najvećih zabluda. Debljanje je uglavnom izravna posljedica unosa previše kalorija, a ne konzumacije ugljikohidrata.

Zapravo, ugljikohidrati su jedan od najvažnijih makronutrijenata koji su vam potrebni i izvor vitalne energije za vaše tijelo. Oni pokreću vaše mišiće i igraju važnu ulogu u funkcioniranju mozga povezanom s raspoloženjem, pamćenjem i još mnogo toga, piše The Health.

Što su ugljikohidrati?

Ugljikohidrati su jedan od tri makronutrijenta — vrste kalorija koje se nalaze u hrani. Protein i mast su druga dva. Glavna uloga ugljikohidrata je opskrba vašeg mozga, drugih organa i tkiva energijom.

Kada jedete ugljikohidrate, oni se u crijevima razgrađuju u glukozu i otpuštaju u krvotok. Vaša gušterača reagira otpuštanjem inzulina kako bi ta glukoza došla do stanica. Mnoge namirnice bogate ugljikohidratima također osiguravaju i vitamine, minerale i vlakna koja su važna za cjelokupno zdravlje.

Vrste ugljikohidrata

Hrana može sadržavati jednu ili više od tri različite vrste ugljikohidrata: Šećere, škrobove i vlakna. Škrob i vlakna smatraju se složenim ugljikohidratima, dok su šećeri jednostavni ugljikohidrati.

Složeni ugljikohidrati

Složeni ugljikohidrati sastoje se od molekula glukoze povezanih u duge lance. Vaše tijelo mora probaviti ili razgraditi složene ugljikohidrate u molekule glukoze kako bi ih apsorbiralo iz probavnog trakta u krvotok, gdje se mogu koristiti kao gorivo.

Vlakna su vrsta složenih ugljikohidrata koje vaše tijelo ne može probaviti. Vlakna sprječavaju zatvor i pomažu u održavanju osjećaja sitosti, regulaciji šećera u krvi i kontroli kolesterola. Većina ugljikohidrata u vašoj prehrani trebala bi potjecati od složenih ugljikohidrata.

Šećeri

Šećeri se nazivaju i jednostavni ugljikohidrati jer su najosnovniji oblik ugljikohidrata. Mogu se prirodno pojaviti u hrani, poput voća, povrća i mlijeka. Šećeri se također mogu dodati hrani za slatkoću, poput paketića šećera koji umiješate u kavu ili zaslađena pića, bombone i deserte. Šećeri koji se dodaju hrani i pićima radi slasti nazivaju se dodanim šećerima.

Kako su ugljikohidrati povezani s debljanjem

Ugljikohidrati sami po sebi ne dovode do debljanja. U većini slučajeva, kvaliteta ugljikohidrata koje jedete i to koliko ste ukupno kalorija unijeli su stvari koje će dovesti do debljanja.

Sustavni pregled prethodno objavljenih studija iz 2022. nije uspio pokazati da su dijete za smanjenje težine s niskim udjelom ugljikohidrata superiornije od dijeta za smanjenje težine s uravnoteženim unosom ugljikohidrata. Podaci su pokazali da postoji mala ili nikakva razlika u smanjenju tjelesne težine i čimbenicima rizika od srčanih bolesti kratkoročno (tri do 8,5 mjeseci) ili dugoročno (jedna do dvije godine).

Studija objavljena 2020. proučavala je učinke prehrane s niskim udjelom masti u odnosu na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za mršavljenje kod odraslih osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću. Istraživači su zaključili da niti jedna dijeta nije bolja za mršavljenje, sve dok nije bilo razlike u unosu kalorija ili proteina.

Koliko ugljikohidrata trebate konzumirati dnevno?

Preporuke za ugljikohidrate malo se razlikuju ovisno o zdravstvenim organizacijama, ali obično se kreću od 40-65 posto ukupnog unosa kalorija s upozorenjem da dodani šećer treba ograničiti i dati prednost neprerađenim ugljikohidratima bogatim vlaknima.

Za osobu koja dnevno treba 2000 kalorija, 40 posto kalorija iz ugljikohidrata iznosi 800 kalorija ili 200 g. Za 1600 kalorija dnevno, 40 posto unosa ugljikohidrata je 160 g ugljikohidrata dnevno.

Preporučeni dnevni unos (RDA) ugljikohidrata iznosi 130 g dnevno, što se temelji na dnevnim energetskim potrebama mozga.

Ukupne dnevne potrebe za kalorijama određene su dobi, visinom, težinom, spolom i razinom tjelesne aktivnosti. Općenito, ljudi koji su mlađi, viši, imaju veću težinu i aktivniji su imaju i veću potrebu za kalorijama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike

Objavljeno

-

By

Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.

Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.

Povijest i značaj

Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.

Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Pixabay / Ilustracija

Kulturni značaj

Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.

Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.

Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.

Priprema jela

Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.

Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

fileti bakalara
Pixabay / Ilustracija

Nutritivna vrijednost

Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.

S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.

Suština tradicije

Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.

Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.

Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?

Sastojci

  • 500 g sušenog bakalara
  • 500 ml mlijeka (za namakanje)
  • 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji
  • 1 lovorov list
  • 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
  • Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)

Priprema

Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.

Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.

Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.

Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.

Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 23. prosinca 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pokušajte se naspavati.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Još malo uvođenja kućnog reda uzet će vam nešto vremene i energije. Ipak, popodne je rezervirano za partnera.
KARIJERA: Ići ćete uzdignute glave i pucati na visoku poziciju. Prilika je tu. Oko vas ima i nekih zavidnika.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne idite preko svojih granica.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Voljena osoba je oduševljena. Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Danas biste svojoj najdražoj osobi mogli ispričati cijeli jedan roman. Pazite da se zaustavite na vrijeme.
KARIJERA: Netko tko ima jak glas iritirat će vas na radnom mjestu, ali zanemarite to. Vaši rezultati su sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pretjerivanje u konzumacijama

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: U inače solidnoj vezi vi danas pokušavate nametnuti svoj stav. Bolje bi bilo surađivati.
KARIJERA: Postajete svjesni svojih poslovnih mogućnosti. Znate da vi možete bolje i usmjeravate se u tom pravcu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vaše društvo i danas će vam biti sklono, pa ćete većinu slobodnog vremena radije provesti s prijateljem, nego s partnerom.
KARIJERA: Vjerojatno ćete proširiti suradnju s mladim suradnicima na poslu. Ona će biti konstruktivna, a vi poticajni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se krećite, manje jedite.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Ono što radite ide u pravcu dugoročnog posla. Ne štedite se, nego potegnite još više jer će se isplatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bit će zaokupljeni jednim članom svoje obitelji iz koje potječete, pa će partner nakratko ostati po strani.
KARIJERA: Vaši nadređeni dat će vam novu priliku, a vi ćete je prigrabiti jedva čekajući da se dokažete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Popodne se odmorite.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Osjećaj da će sve biti dobro navodit će vas na veću otvorenost u osobnim odnosima, a onda će doći i do poboljšanja.
KARIJERA: Priznat će vaša zasluge u jednom poslu. Bit će vam drago zbog toga. Neki dobivaju protekcije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete bistri u svemu što radite.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.

 
Nastavi čitati

magazin

ĐIR PO GRADU / Suvenirnica Zara – savršeno mjesto za jedinstvene božićne poklone koji odražavaju lokalnu tradiciju i kvalitetu

Objavljeno

-

By

Božić, vrijeme za obitelj, prijatelje te ujedno i vrijeme darivanja. A kada nekoga darujemo, darujemo ga od srca! Na samom kraju Kalelarge, nasuprot crkve Gospe od Zdravlja, smjestila se suvenirnica Zara…Mjesto, koje je na prvi mah okrenuto turistima no zapravo kad uđete, vidjet će te kako je upravo ovo mjesto okrenuto i nama Zadranima. Suvenirnica Zara u svom prekrasnom ambijentu nudi široki spektar naših, lokalnih i hrvatskih proizvoda, proizvoda koji donose dašak doma, obitelji, druženja i prijatelja. I upravo to mjesto idealno je za pronaći savršen poklon i to ne samo za Božić nego poklon za svaku prigodu i za sve one koje od srca želite razveseliti.


Upravo ovdje možete pronaći širok asortiman proizvoda od kojih svaki priča svoju priču o Zadru i okolnim regijama. U asortimanu suvenirnica Zara možete pronaći proizvode TamiKerami, unikatnu, ukrasnu i uporabnu keramiku. Sve je ručni rad, a izrađuju figure anđela, maca, praščića, slonića pa sve do raznih svijećnjaka, kasica i šalica. Koriste prirodne materijale poput gline. Riječ je o maštovitim proizvodima koji će svakoga razveseliti. Također, u suvenirnici Zara možete pronaći i rukotvorine Ivanke Vrbanec čiji su keramički proizvodi poznati diljem Europe kao i umjetničke proizvode galerije Idea Art. 

Želite li pak nekome pokloniti vrhunsko vino, u ponudi suvenirnice Zara možete pronaći široki asortiman nekoliko vinarija. Tu su Degarra – Kvalitetna vina iz zadarskog kraja, savršena za ljubitelje vinogradarstva; zatim istarska vina Rossi – prepoznatljiva vina koja kombiniraju tradiciju i modernu proizvodnju. Također u ponudi se nalazi i maslinovo ulje iz Pakoštana – Ekstra djevičansko maslinovo ulje, poznato po svom bogatom okusu i nutritivnim vrijednostima. Tu su i proizvodi obiteljske destilerije Aura čiji se ekskluzivni proizvodi – rakije, likeri, ginovi i džemovi spravljaju od samoniklog bilja i divljeg voća ubranog u čistoj prirodi na obroncima Ćićarije i drugim predjelima Istre, daleko od cesta i naseljenih mjesta.

I neizostavno, u suvenirnici Zara, možete pronaći i proizvode Maraske Zadar – tradicionalne zadarske proizvode, kao što su likeri i rakije, koji će biti idealan poklon za ljubitelje autohtonih okusa.
Cjelokupna ponuda suvenirnice Zara odražava bogatstvo lokalne kulture, tradicije i kvalitete, te će biti savršen božićni poklon za vaše najmilije. Naravno, u spomenutoj suvenirnici možete pronaći još puno toga te na koncu izabrati i složiti poklon pakete po svom ukusu i željama. Napravite Đir po gradu i uputite se na sam kraj Kalelarge te otkrijte svijet lokalnih i hrvatskih proizvoda!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu