magazin
HRANA ZA DOČEK: Grožđe donosi sreću, a mahunarke bogatstvo

Odbrojavanje do početka nove 2024. samo što nije počelo. Nova godina u Španjolskoj započinje konzumiranjem dvanaest bobica grožđa prije ponoći – jedna bobica za svaki otkucaj sata
Gotovo svaka zemlja ima barem jedan specijalitet bez kojega je obilježavanje Nove godine nezamislivo. Običaji se razlikuju od kulture do kulture, no svaka od njih ima svoje neizostavne namirnice za koje se vjeruje da donose sreću, zdravlje, bogatstvo i uspjeh u sljedećih dvanaest mjeseci.
Donosimo vam pregled namirnica koje se diljem svijeta tradicionalno konzumiraju za blagostanje i sreću u novoj godini.
Voće
Nova godina u Španjolskoj započinje konzumiranjem dvanaest bobica grožđa prije ponoći – jedna bobica za svaki otkucaj sata, sa zadnjim zrnom točno u ponoć. Svaka bobica predstavlja drugi mjesec, a simbolizira sreću u nadolazećoj godini. Primjerice, ako bobica grožđa koja se konzumira treća po redu bude malo kisela, ožujak bi mogao biti problematičan mjesec. Ova tradicija zaživjela je još davne 1909. godine u regiji Alicante, kada su vinari inicirali trend uzgoja kasnih sorti grožđa. Ideja se zatim proširila u Portugal te bivše španjolske i portugalske kolonije, kao što su Venezuela, Kuba, Meksiko, Ekvador i Peru.
Slična vjerovanja postoje i s drugim voćem, poput grejpa, mandarine, lubenice i nara koji se u grčkim domovima razbija pred ulaznim vratima kako bi njegove sjemenčice štitile dom, a u obitelj donosile novac i prosperitet. Na novogodišnjem stolu svakako bi se trebale naći i smokve kao simbol plodnosti.
Lisnato povrće
Kuhano zeleno povrće, uključujući kupus, lisnati kelj, kelj i blitvu se na Novu Godinu konzumira u mnogim zemljama iz sasvim jednostavnog razloga – njihovo zeleno lišće izgleda kao presavijeni novac i simbolizira ekonomski naklonjenu sudbinu. Danci tako jedu kelj posut šećerom i cimetom, Nijemci kiseli kupus, a u Južnoj Americi jede se lisnati kelj.
Pšenica i tjestenina
Pšenica je oduvijek bila simbol blagostanja, uspjeha i plodnosti. Variva od pšenice, popečci, ali i slatka jela od kuhane pšenice samo su neka od jela bez kojih je blagdanska trpeza u prošlosti bila gotovo nezamisliva.
Zanimljivo je i staro vjerovanje sa otoka Sicilije koje govori da će u novoj godini nesreća zadesiti sve one koji za Novu Godinu jedu makarone ili bilo koju drugu vrstu tjestenine osim lazanja.
Mahunarke
Vjeruje se kako mahunarke, uključujući grah, grašak i leću simboliziraju priljev novca, bogatstvo i bolji standard. Njihova sitna zrna nakon kuhanja podsjećaju na kovanice i jedu se s očekivanjem bolje financijske budućnosti.
U Italiji je poslije ponoći uobičajeno jesti cotechino con lenticchie, odnosno kobasice sa zelenom lećom, ali i druga jela od crvene, zelene i smeđe leće. Nijemci pak kombiniraju mahunarke i svinjsko meso, obično leću ili juhu od graška s kobasicom.
U Brazilu, prvi obrok u novoj godini je obično juha od leće ili leća s rižom, dok se u Japanu tijekom prva tri dana nove godine jede skupina simboličnih jela koja uključuju i slatki crni grah kuro-mame.
Riba
Bakalar je još od Srednjeg vijeka popularna blagdanska hrana. Dugo prije hlađenja i modernog transporta, sušeni bakalar mogao je dospjeti u svaki dio Europe i svijeta, pa se tradicionalno jede posvuda. Haringa se također tradicionalno konzumira u ponoć u Poljskoj i Njemačkoj, a Nijemci često kuhaju i šarana. U Švedskoj se za Novu godinu obično poslužuje smorgasbord s različitim ribljim specijalitetima, kao što je salata od plodova mora. Japanci u novogodišnjoj noći konzumiraju ikru haringe za veću plodnost, škampe za dugovječnost i sušene sardine za dobru žetvu.
Svinjetina
Postoji vjerovanje da svinja predstavlja napredak. Pečeni odojak posluživan je na Kubi, u Španjolskoj, Portugalu, Mađarskoj i Austriji. Šveđani uživaju u kuhanim svinjskim nogama, Nijemci u pečenoj svinjetini i kobasicama, a Talijani i Amerikanci također prate tradiciju obroka bogatih mastima, što predstavlja bogatstvo i prosperitet.
Slastice
Slastice i drugi kolači sastavni su dio novogodišnjih blagdana širom svijeta, a posebno je čest kolač u obliku kruga ili prstena. Italija ima svoj chiacchiere, a u Poljskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj vole jesti uštipke. Nizozemska ima ollie bollen, kolač od dizanog tijesta, punjen jabukom, grožđicama, i suhim voćem.
U nekim kulturama, uobičajeno je da se u kolač sakrije novac ili nakit, što će primatelju donijeti sreću u novoj godini. Meksikanci imaju rosca de Reyes, kolač u obliku prstena ukrašen kandiranim voćem s iznenađenjem unutra. U Grčkoj se peče vasilopita, kolač sa skrivenim novčićem. U ponoć ili dan nakon Nove godine, kolač se izreže, s prvim komadom za svetog Vasilija, a ostatak se podijeli gostima po starosti. Švedska i Norveška imaju slične rituale kod kojih se sakrije cijeli badem u puding od riže, a onomu tko ga nađe zajamčena je velika sreća u novoj godini.
Koje namirnice treba izbjegavati?
Osim navedene hrane za sreću, postoje i namirnice koje bi za Novu Godinu bilo dobro izbjegavati. Jastog se tako smatra lošom idejom jer se kreće unatrag, a to si u novoj godini zasigurno ne želimo. Piletina je isto tako loš izbor jer kokoš ruje unatrag, što predstavlja žaljenje i kajanje. Druga teorija tvrdi da se perad izbjegava jer bi sreća mogla odletjeti.
Sada kada znate što biste trebali jesti, a što izbjegavati, sjetite se i da je u Hrvatskoj važno poslužiti hranu na stol prije ponoći kako bi si osigurali blagostanje. Novoj godini nazdravite u krugu najmilijih, po mogućnosti s posljednjim kapljicama pjenušca. Vjerovanja govore kako je taj posljednji gutljaj iz boce ključ za odličnu novu godinu, prenosi portal Vitamini.hr.
magazin
UZ MEĐUNARODNI DAN PLESA / “Cabaret Fatal” u HNK Zadar

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana plesa HNK Zadar i Zadarski plesni ansambl pozivaju na plesnu predstavu
CABARET FATAL u produkciji Tras studija i KunstTeatra
Predstava će se održati u utorak, 29. travnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati.
Režija i koreografija: Matea Bilosnić
Dramaturgija: Nikolina Rafaj
Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Glazba: Nenad Kovačić
Pjesme “Nemoguća pjesma” i “Kraja nema”: Ivana Pavlović i Matea Bilosnić
Oblikovanje svjetla: Ivan Penović
Izvode: Petra Chelfi / Martina Tomić i Ivana Pavlović
“Možda ste se pitali, zašto se ovo zove Cabaret Fatal? Što označava fatalno? Pogubno, šokantno, opasno, neviđeno, novo? I možemo li uopće više biti iznenađeni recikliranjem umjetničkih formi iz 20. stoljeća? (kojih formi?)

I zato mi (autoironično) kroz ovaj DIY kabaretski odjek ispreplićemo ples, glumačku igru, klauneriju i gradimo izvedbeni okoliš korištenjem glazbe koja varira od punokrvnih kompozicija do jednostavnih melodija s mobilnih aplikacija (suvremeno).
Uz autoironiju, sarkazam i humor kojeg šarmantno i suvereno interpretiraju tri “klaunice”, ovaj groteskni show na duhovit , “nespretan” i “zbunjen” način upozorava , izvikuje i odlučno ponavlja misli koje po samom izgovoru padaju u zaborav.Baš kao i gotovo svaki problem danas. Do sutra je zaboravljen.
Apsurd, glazba i kazalište u jednom: “Dobrodošli!”
Cijena ulaznice iznosi 12 eura. Ulaznice možete kupiti na blagajni HNK Zadar . Ne propustite ovaj umjetnički rollercoaster!
magazin
Horoskop za 25. travnja 2025.

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Izvjesna je idealizacija osobe do koje vam je stalo ili ćete zaista u njoj prepoznati sve kvalitete koje tražite.
KARIJERA: Bit ćete usredotočeni na ljude oko sebe s kojim još niste definirali neke stvari. Dogovarat ćete se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite svojim putem.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Osjećat ćete da je sreća u povezanosti s ljudima i zato ćete se danas pokazati kao iznimno društvena osoba.
KARIJERA: Nedostajat će vam osjećaj slobode. Pritisci da izvšite radne zadaće u rokovima sada osjećate kao breme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Oslonite se na svoj smisao za humor.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: U poslovima sa strankama, odnosno s ljudima, bit ćete iznimno uspješni. Mnogi će vas istaknuti kao primjer.
ZDRAVLJE&SAVJET: Znate tko je pravi, a tko nije.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Vaš stil udvaranja bit će simpatičan drugoj strani, ali će ona u isto vrijeme biti prilično osjetljiva i neće vam otkriti sve.
KARIJERA: Funkcionirat ćete dobro i bez većih zastoja odrađivati ono što treba. Nedostajat će vam izazova.
ZDRAVLJE&SAVJET: Cijenite trud drugih.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Uspjet ćete spojiti ugodno s korisnim. Voljenu osobu povezat ćete sa širim krugom ljudi s kojim i poslovno pregovarate.
KARIJERA: Snagom volje mirit ćete dvije strane koje imaju različit pristup u jednoj ideji. Vi ćete ih uvjeravati da je samo važno da se to napravi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Krenite na vrijeme na počinak.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Ako ima manjih problema u vašoj vezi, prijatelj će vas izvući iz krize i dati vam pošten savjet.
KARIJERA: Intuitivna strana vaše ličnosti danas će vas dovesti do iznimne dobitne kombinacije u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Raste vaš elan.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Usaglašavanje stavova s voljenom osobom vjerojatno će se protegnuti i na današnji dan. Činit ćete to s humorom.
KARIJERA: Doći će do izražaja neracionalno trošenje novca, a vi ćete sve to morati pravdati i rješavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nitko ne voli slušati kukanje.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Mudrim postupanjem vi ćete održavati status quo u vezi. Dobar provod moguć je s prijateljima ili sa širim društvom.
KARIJERA: Poslovi u kojim vi imate utjecaj razvijat će se odlično. Makar oni bili i skromni, budite svjesni svojih zasluga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Veselite se jer idete na bolje.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Očekujte da će vam voljena osoba danas biti u isto vrijeme i osjetljiva i agresivna. Morat ćete balansirati.
KARIJERA: Mlade osobe divit će se profesiji koju radite, ali vi ćete se trebati pokazati kao odgovoran djelatnik.
ZDRAVLJE&SAVJET: Emotivne frustracije.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Bez obzira na svu zbrku u komunikaciji, vi ćete naći načina da izrazite svoje osjećaje i to će biti dobro.
KARIJERA: Vjerojatno će doći do vrlo zanimljivog rješenja kojim će vaši poslovni tokovi krenuti onako kako i trebaju ići.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Prihvatit ćete mala gnjavljenja voljene osobe i opet pokazati koliko vam je stalo. Bit će dobar uvod u nastavak lijepe ljubavne priče.
KARIJERA: Vjerojatan je prolazni nesklad sa suradnicima jer će neki od njih pokazati svoju nestabilnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite razumni koliko god možete.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 25.04.2025.
LJUBAV: Bit ćete skloni idealizirati voljenu osobu ili će se ona danas zaista pokazati u najboljem svijetlu. Dobro je.
KARIJERA: Danas će postati očigledno da su vas drugi spremni podržati i utoliko ćete osjetiti olakšanje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne analizirajte svoje zasluge.
magazin
Ideja o rastu trećih zubi postaje sve bliža stvarnosti

Japanski su znanstvenici shvatili kako ciljanjem određenih gena kod životinja mogu pokrenuti ciklus rasta novih zubi.
Zdravi i njegovani zubi pretpostavka su lijepog osmijeha, a kada ih čovjek izgubi zbog različitih razloga, tada nastupaju proteze, implantati ili su pak spremni na život bez zubi. Međutim, znanstvenici tvrde kako je moguće potaknuti rast trećeg niza zubi.
Njegovani i zdravi zubi govore mnogo o našim navikama i genetici.
U kojoj dobi je to moguće?
“Sama priča je da se blokira taj jedan specifični protein i on zapravo dozvoljava da neki novi zubi počinju nicati. Međutim, tu se sada nama prvo javlja pitanje zapravo u kojoj dobi se treba to upotrijebiti”, naglašava Marko Granić sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
“Kolege su i najavljivali da se možda recimo čak i u odrasloj dobi kad recimo pacijenti nemaju više zubi ili kad se promijeni čeljust, da je to moguće. Tu ja moram malo hajdemo reći stati na loptu, jer mi imamo situaciju da se nama čeljust naravno mijenja, ona se mijenja posebice recimo ne znam kada vi izvadite neki zub, čeljust se počinje malo modelirati i ona zapravo se počinje kompletno mijenjati. I onda kada se ona mijenja, čak se i sastav same te čeljusti se također promijeni. I sad je dosta iluzorno reći da ćemo moći blokirati tu neku molekulicu pa recimo u starijoj dobi da će početi rasti zub”, rekao je Granić za HRT.
Protein USAG-1
Japanski tim istraživača započinje veliko ispitivanje na ljudima jer kako tvrde, ljudi imaju pupoljke za rast trećih zuba. Zaključili su kako protein USAG-1 jedan može ograničiti rast zuba kod miševa, pa vjeruju kako bi se mogao potencijalno potaknuti rast trećih zuba upravo blokiranjem nastanka tog proteina kod ljudi.
Tri problema
“Možda će se danas-sutra bio inženjeringom nekako zapravo promijeniti da recimo ako nama fali jedinica, da oni to mogu nekako si podesiti da zapravo počne rasti jedinica. Sad trenutačno ja mislim da nemamo takvu tehnologiju da recimo neće znati organizam, naravno da ako idemo stvarati zube, fali nam možda jedinica da nam slučajno ne počne stvarati jedan molar. I nije baš lijepo onako da imate recimo molar na području recimo prednjih zuba. Tako isto možemo pričati i obratno”, pojašnjava stomatolog. Dodaje i drugu stvar koju se mora uzeti u obzir:
“Ako će danas sutra zubi nastati u čeljusti, što će potaknuti njegovu erupciju. I ona, hajdemo reći treća stvar što također isto moramo uzeti u obzir kada se zub inače pojavi kod djece u čeljusti korijen još nije razvijen. Njemu treba zapravo negdje tri godine da zapravo razvije korijen. A današnje sve mora biti odmah i sada, pa da se ne bi dogodilo da se prebrzo optereti taj zub ako se on javi danas sutra, on bi se odmah i izgubio”, smatra on. Ističe da je najbitnija ipak:
“Možda je najbitnije je sigurnost, jer taj protein koji se aplicira sistemski, da se ne bi dogodilo da slučajno ne bi nešto drugo počelo rasti, da ne daj Bože da se razvije neki možda i benigni tumor”, ističe Granić.
Lijek koji će blokirati protein USAG-1 jedan uspješno je omogućio miševima primjerice rast novih zuba. Zašto onda ne bi i ljudima kažu. U prilog teze kako je moguće potaknuti rast trećeg niza zubi i kod ljudi govori dovoljno hiperdoncija, fenomen rasta više zuba od normalnog niza.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
#BARABA / Sveti Šime (Erlić)
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 dan prije
ŽUPANIJSKI DANI 2025. / U petak Smotra klapa Zadarske županije u crkvi sv. Donata
-
magazin5 dana prije
TJEDNI HOROSKOP / Najsretniji znakovi će biti Ovan, Blizanac i Bik
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
FOTOGALERIJA IZ KATEDRALE / Nadbiskup Zgrablić: “Ne slavimo Uskrs samo s pjesmom, boljim ručkom, slobodnim danom, zabavom… nego sa životom, s djelima”