Connect with us

magazin

Kako izbjeći klasične zimske bolesti? Ovo su ključni savjeti

Objavljeno

-

Pexels

Zbog straha od infekcija dišnog sustava čim zahladi gomilate razne pastile za grlo i ostale preparate? Premda je gotovo nemoguće izbjeći baš sve infekcije, možete učiniti nešto više kako biste izbjegli klasične zimske bolesti. Ove tri strategije pomoći će vam da ostanete jaki kad zima pokaže zube.

1. Ojačajte imunitet

Započnite s unosom puno tekućine kako biste održali vlažnost sluznice gornjih dišnih putova. To će patogenima otežati preživljavanje, kaže znanstvenik Ingo Froböse s njemačkog Sportskog sveučilišta u Kölnu.

Dnevno pijte 0.3 deci tekućine po kilogramu tjelesne težine. Dakle, ako imate 70 kilograma, trebali biste popiti najmanje 2.1 litre tekućine dnevno. Preporučuju se voda i nezaslađeni čajevi. Ono što također pomaže imunitetu uravnotežena je i raznovrsna prehrana. Pobrinite se za dobru zalihu mikronutrijenata, željeza i cinka tijekom zime, kaže Froböse.

Tijelo ih treba kako bi T-stanice, koje otkrivaju viruse u tijelu, mogle pravilno raditi. Željezom i cinkom možete se opskrbiti, primjerice, iz zobi, leće, sjemenki sezama ili bundeve. Tjelovježbom također pomažete tijelu da se obrani, stoga u svoj dan uvedite redovite šetnje na svježem zraku. 

2. Spriječite upale pranjem ruku

Kada netko kiše ili kašlje, kroz usta se slinom ili kroz nos sekretom šire patogeni, objašnjavaju iz njemačkog Saveznog centra za zdravstveno obrazovanje (BZgA). Tako patogeni mogu doći do ruku, a dodirivanjem lica i do sluznice, time šireći infekciju.

Rizik od infekcije možete smanjiti temeljitim pranjem ruku u trajanju od 20 do 30 sekundi nekoliko puta dnevno. Pranje ruku je obavezno kad se vratite kući, prije jela, nakon korištenja toaleta, ispuhivanja nosa ili kontakta s bolesnim osobama.

Svakako nosite masku za lice u javnim prostorima, ali znajte da klinička istraživanja nisu nedvojbeno dokazala da nošenje maske pomaže u sprječavanju infekcija gripom. Ipak, dobro ju je staviti ako i sami osjećate simptome infekcije.

3. Napravite inventuru ormarića s lijekovima

Imate li pastile pri ruci kada počnete osjećati grebanje u grlu? Sada je pravo vrijeme da provjerite rok valjanosti svega što imate u svom ormariću s lijekovima i bacite sve one kojima je istekao rok trajanja.

Kod sirupa za kašalj imajte na umu da im se nakon otvaranja može smanjiti rok trajanja pa na pakiranju zabilježite kad je otvoren.

Ako se želite opskrbiti sprejevima ili kapima za nos, nemojte doći u iskušenje da kupujete proizvode s aditivima egzotičnih naziva. Njemačka organizacija za zaštitu potrošača Stiftung Warentest kaže da su sastojci poput dekspantenola, aloe vere, ekstrakta cvijeta kamilice i eteričnih ulja nepotrebni jer nema dovoljno dokaza da pomažu zdravlju nosa.

Otopine koje sadrže samo vodu i sol sasvim su dovoljne za sprječavanje začepljenja nosa.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Tuna, Sushi & Wine Festival počinje u srijedu / Evo što ćemo sve moći pojesti i popiti te koga ćemo sve slušati na Trgu Petra Zoranića

Objavljeno

-

By

U srijedu, 9. travnja u 11 sati, na Trgu Petra Zoranića, pod velikim sajamskim šatorom, počinje deseti po redu zadarski Tuna, Sushi & Wine Festival. Organizator, Turistička zajednica grada Zadra s nizom partnera, prvenstveno tvrtkama Pelagos Net Farma, Jadran tuna, Kali tuna, Cromaris, Marikomerc i Ilirija, kreirala je gastronomski i zabavni dio programa do sada najbogatijeg i logistički najzahtjevnijeg zadarskog originalnog ‘morskog’ festivala dobre hrane, lokalnih vina i glazbe. 

Iako je gala večera u Arsenalu u petak, 11.travnja, središnji dio festivala, svoju će kulinarsku kreativnost i znanje ponajbolji zadarski i gostujući kuhari trajno prezentirati kroz desetke jela azijske i mediteranske, ali i fuzije tih dviju kuhinja u tisućama zalogaja ujutro od 11 do 15 i navečer od 18 do 23 sata tijekom svih pet festivalskih dana.

Pa evo kako će izgledati velika open air kuhinja, tko će sve i što pripremati. Festivalski trg podijeljen je u nekoliko programskih cjelina. Dio kuharskih timova bit će stalno prisutan na festivalu, dok će u Cooking Show Corneru svakog dana jela pripremati drugi zadarski poznati chef i restoran.

Prvi dan festival svoj cooking show izvest će ekipa Magura, prvog zadarskog restorana azijske kuhinje, i to u partnerstvu Jadran tunom. Maguro će pripremati dva jela, Tuna Sushi Burger i Tuna tartar, naravno s mesom prvoklasne plavoperajne tune iz uzgajališta Jadran tune. 

Sutradan, u četvrtak, chef na Trgu biti poznati Tomislav Karamarko koji će od Marikomercovih proizvoda složiti toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.

Trećeg dana Festivala, u petak, gostuje etablirani zadarski chef Saša Began i njegov restoran Labrax. Began će pripremati krokete od bakalara u panko mrvicama te kanelone s ‘opasnim’, ali i vrlo ukusnim plavim rakom. 

U subotu i nedjelju neće biti gostujućih kuhara, ali će zato jela pripremati kuharske postave koje će tu biti stalno, svih pet festivalskih dana. Sushi Corner vodit će Zadranima već poznati zagrebački sushi chef Mladen Križanović koji će rolati sushije od Cromarisove ribe. Cromaris i Križanović, uostalom, već godinama uspješno surađuju. U tom dijelu festivala bit će dovoljno nigiri kupica s hamom i uramaki rola s Cromarisovim brancinom. Naravno, u njima su i popratni sastojci i tipični japanski začini wasabi, ukiseljeni đumbir, soja umak, posebna sushi riža…

Svih pet dana trajanja festivala na trgu će biti i tim Antiquusa, fuzijskog restorana mediteranske i azijske kuhinje koji je prošlog ljeta otvoren tik do Foruma i ubrzo je postao hit mjesto ljubitelja azijskih, osobito japanskih jela. Antiquus će na Trgu Petra Zoranića pripremati do desetak vrsta svojih orginalnih sushija i rolica, te ponuditi još nekoliko svojih atraktivnih jela, od kojih izdvajamo raskošnu Antiquus platu s nekoliko vrsta rola, sushija i sashimija.

Zadarski veterani Burgers & More također će biti pod šatorom na festivalskom trgu svih pet dana festivala. Tuna Burger, file brancina u lepinji, salata s dimljenom oradom i ražnjići s hamom samo su neka od jela koje će tih dana pripremati ovaj iskusni tim.

I da ne bi nakon objeda s ovakvim jelima, zvali ih marenda, brunch, ručak, užina ili večera, ostali žedni, na trgu će trebati pronaći Wine Corner, pult s vinima ponajboljih vinara zadarskog kraja: Kraljevskih vinograda, Degarre, Fiolića, Bore, Velebne, Jokića, Kotara, Karabe i Škaulja.

Svaku festivalsku večer obilježit će i po jedan glazbeni koncert. U srijedu navečer nastupaju sestre Husar, u četvrtak grupa Scifindelity, u petak grupa Retrodukcija, a u subotu Lucija Marcelić & Pink Noise. Za jutarnje, ali i večernje glazbene podloge angažirani su poznati zadarski DJ-i, programe će animirati zadarski voditelji, a tijekom jutarnjih programa nastupat će i japanske glazbenice koje su ujedno i dio programa gala večere u Arsenalu.

I na kraju treba istaknuti i subotnji atraktivni Kaitai Show, ritualno rezanje velike tune u subotu ujutro, te nastup samurajske skupine Katanayaichi, izuzetno popularne u Japanu i poznate po rolama u samurajskim filmovima.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Koncertom sastava The Beat Fleet završeno obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

32. FESTIVAL GLUMCA / Selekcija predstave “Misto di raste lavandulilili” Kazališta lutaka Zadar još jedno u nizu priznanja!

Objavljeno

-

By

Predstava “Misto di raste lavandulilili” uvrštena je u službeni program 32. Festivala glumca, čime je ostvareno još jedno u nizu važnih priznanja za ovaj kazališni naslov.

Predstava, koja je svojim originalnim izričajem i emotivnom snagom osvojila publiku i struku, nastavlja uspješan festivalski život. Već ovog utorka bit će izvedena u sklopu 18. Festivala hrvatske drame za djecu “Mali Marulić”, a početkom lipnja gostuje i na 30. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku, okupljalištu najboljih lutkarskih ostvarenja iz cijele zemlje.

Ova selekcija potvrđuje umjetničku kvalitetu predstave i njezin značaj na hrvatskoj kazališnoj sceni, osobito u području kazališta za djecu i mlade.

Predstava je nastala prema autorskom tekstu Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca, dok režiju potpisuje Vanja Jovanović. Dramatizaciju je oblikovao Patrik Gregurec, dok je za scenografiju, kostimografiju i dizajn lutaka zaslužan Mario Tomašević. Glazbu za predstavu komponirao je Tomislav Pehar, dok su oblikovanje svjetla i tona preuzeli Frane Papić i Mate Petričević. U predstavi igraju Irena Bausović Tomljanović, Lino Brozić, Ana Cmrečnjak i Juraj Aras. Posebnu ulogu inspicijentice ima Radojka Kozulić.

Divno je to mjesto, taj mali otok na hrvatskoj obali. Tamo ljudi govore drugačije, raste posebna lavanda, kokoši lete i more i nebo mogu zamijeniti mjesta. No, otok ima jedan problem: ljudi odlaze s njega i traže bolji život na kopnu, u Njemačkoj, Kanadi, i drugim zemljama. Jedini koji su ostali na otoku su Otac, Majka i njihova maslina. Čak im je i sin Vlaho otišao u osnovnu školu na kopno.

U predstavi pratimo Vlahu i Đuliju, njegovu prijateljicu s kopna, kako dolaze na Vlahin otok i upoznaju njegove stanovnike: kokoši i pijetla Marija Tomaševića, galeba Anđela, Majku koja ne poznaje granice osobnog prostora i Oca koji donosi buru. Otac i Vlaho nisu u dobrim odnosima otkad je Vlaho otišao na kopno u školu; a kada galeb Anđelo spusti Vlahu i Đuliju na otok, Vlaho i Otac će morati naći zajedničko tlo. Đulija na otok dolazi sa skrivenom željom, a magija Mista di raste lavandulilili, ako joj dopustimo, ima tu moć da otkrije i ostvari sve želje, riječi su autora teksta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu