magazin
TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: Bit će to vatromet morskih delicija iz kuhinja sjajnih mladih chefova te barda dalmatinske gastronomije Hrvoja Zirojevića

U Turističkoj zajednici grada Zadra u tijeku su završne pripreme za ovogodišnji, osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival koji će se održati u Arsenalu i na Trgu Petra Zoranića od 5. do 10. travnja. Ovu sad već tradicionalnu gastronomsku, turističku i zabavnu manifestaciju obilježit će njezin povratak u zadarski Arsenal, u kojem su se u prvim godinama Festivala održavale zanimljive i bogate gala večere, značajni angažman zadarskih najvećih marikulturnih tvrtki Pelagos Net Farme, Jadran Tune, Kali Tune i Cromarisa te Marikomerca, kao i sudjelovanje mladih hrvatskih kuharskih zvijezda te barda moderne dalmatinske gastronomije Hrvoja Zirojevića.
Gala večera u Arsenalu, u petak, 5.travnja, na kojoj će koncert održati popularna Danijela Martinović, zamišljena je u dva dijela. Donja etaža kluba predviđena je za stajaća mjesta s pet buffet Cornera na kojima će se služiti specijaliteti od jadranske tune i druge vrhunske ribe. Maraska će gostima prirediti cocktail dobrodošlice, a vina zadarskih vinara, odnosno Udruge vinara Zadarske županije Vina ZaDar, točit će se po promotivnim cijenama. Cijena ulaznice za ovaj dio večere u Arsenalu je 40 Eura.
Istovremeno, gornja etaža Arsenala predviđena je za nešto ekskluzivniju večeru od četiri slijeda u organizaciji Ilirije, na kojoj će se služiti jela od namirnica iz mora od strane tvrtki partnera Festivala.
Ulaznice za gala večeru i koncert Danijele Martinović mogu se kupiti u klubu Arsenal, Turističko-informativnom centru TZ grada Zadra, u Hotelu Ilirija u Biogradu te putem online servisa Entrio, Eventim i Turneo.
U subotu, 6. travnja Festival će se i službeno otvoriti na Trgu Petra Zoranića. U velikom festivalskom šatoru na tom će trgu za cijelo vrijeme manifestacije biti posloženi pultovi s hranom nazvani Chef’s Kitchen na kojima će jela pripremati gostujući chefovi, Street Food Corner te Sushi Corner. Festivalsku ponudu upotpunit će Wine bar s vinima zadarskih vinara, Cocktail bar te štandovi s proizvodima OPG-a Žampera, Solane Nin, Udruge maslinara Zadarske županije te Udruge proizvođača paškog sira . Samo otvorenje u subotu obilježit će gastronomski program uz podršku tvrtki Pelagos & Jadran tuna, u kojem će zvijezde biti riblji proizvodi ove dvije tvrtke. U subotu ujutro posjetitelje će zabavljati Elena Stella & Ante Jeličić Trio, a navečer grupa Kanella.
U gastronomskom smislu ovogodišnje će izdanje Festivala biti najzanimljivije zbog gostovanja chefova koji je priređivati svoja jela na posebnom Chef’s Kitchen kantunu. U nedjelju će u tom dijelu gost biti izuzetno talentirani sushi majstor Mladen Križanović, vlasnik certifikata tokijske sushi Akademije i višegodišnji suradnik Cromarisa. Križanović će pripremati nigiri od Cromarisovog zubaca odležanog u kombu algi, uramaki s tartarom od biološki uzgojenog brancina te chiarashi bowl, zdjelu sa sushi rižom, filetima zubaca i brancina, ikrom od pastrve… Sva će riba stići iz Cromarisovih uzgajališta, a Križanović će svoja jela pripremati na Sushi Corneru svakog jutra do završetka Festivala. U nedjelju navečer na festivalskoj pozornici gostuje Urban sa svojim bendom.
U ponedjeljak ujutro na Chef’s Kitchen stiže jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor. Taj promotor dalmatinske spize pripremljene na kreativne načine u Zadru će posjetitelje poslužiti originalnim morskim „cannellonom” od carpaccia tune, koju će napuniti jetrom grdobine i ikrom morskog ježa.
U utorak na Festivalski kuharski pult stiže jedan od najtalentiranijih zadarskih chefova mlađe generacije Bruno Kalmeta iz sve popularnijeg restorana Karma u Arbanasima. Bruno je maksimalno posvećen dalmatinskoj i zadarskoj gastronomskoj baštini, pa će toga dana kuhati svoj brudet od hame, grdobine i kozica s palentom skuhanom u temeljcu od škampa.
Zadnjeg dana Festivala iz Mirlović zagore kod Šibenika i poznate konobe Campanelo stiže još jedan mladi, ali već nadaleko poznati chef Mate Sučić. Posjetiteljima Festivala pripremit će svoje autorsko jelo: arancine od sipe s espumom od krumpira i šparogama.
Tog zadnjeg festivalskog dana navečer Zadrani će moći uživati u koncertu Natali Dizdar, isto kao što će svih festivalskih dana uživati u sjajnim i originalnim delikatesama pripravljenim od namirnica iz mora Zadarskog arhipelaga.
magazin
TJEDNI HOROSKOP / Najsretniji znakovi će biti Ribe, Ovan, Blizanac

Ovan
LJUBAV: Sve će se više ljudi skupljati oko vas. Jednostavno će voljeti biti u vašem društvu, ali će vas katkada i kritizirati. Ako već jeste u vezi, više ćete vremena provoditi s ekipom poznanika i partnerom, nego sami s partnerom. Nađite sredinu.
KARIJERA: Intenzivirat će se suradnja sa šefovima ili onima koji upravljaju u firmi u kojoj radite. Morat ćete se pokazati kao ozbiljan i profesionalan suradnik. Moguće je i da će se mjeriti vaša postignuća ili će vas kontrolirati u svakom trenutku.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se predati bez borbe.
Bik
LJUBAV: Bit ćete spremni na mnoge ljubavne pustolovine. Oni koji već jesu u duljim vezama izlazit će na vrlo atraktivna mjesta. Zajedničko vrijeme će vam proletjeti, a povremeno ćete i kritizirati jedno drugo. Ne pretjerujte s tim.
KARIJERA: Pred vama su novi veliki izazovi. Nezgoda je u tome što su neminovno povezani sa suradnjom i maksimalnom uvažavanjem drugih, pa i onih s kojim se ne slažete uvijek. Zato prvo dobro sagledajte o čemu je riječ, pa tek onda djelujte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Držite se zacrtanih planova.
Blizanci
LJUBAV: Nezainteresiranost ili frustracije sve će više pratiti vaš ljubavni život. Važno je da se s tim nosite strpljivo i da imate na pameti da je sve prolaznog karaktera. Zato svoju vezu čuvajte, te mirom i tolerancijom održavajte status quo.
KARIJERA: Ako vam se učini da je pred vama dug put, prihvatite to s veseljem, jer je isti dobar. Ono što se pokrenulo, nastavit će se razvijati dalje i to na stabilan način. Na vama je da se prilagodite i uklopite u cijelu situaciju što bolje. Surađujte s drugima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Meditirajte.
Rak
LJUBAV: Atrakcije na koje ćete svaki dan nailaziti budit će u vama uspavane snove o ljubavi iz bajke. Imat ćete toliko motivacije da biste mogli pretjerati s tulumima. Nemojte zbog svega zapostaviti svoje dužnosti iz drugih područja života.
KARIJERA: Hvatat će vas nervoza kad će trebati surađivati s drugima. Najviše zato jer s njihove strane neće sve teći profesionalno. Shvatite da nisu svi toliko okretni i spretni kao vi i da ponekad nekom treba progledati kroz prste. Nitko nije savršen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ublažite svoje kriterije.
Lav
LJUBAV: Svojim šarmom i smislom za humor uspjet ćete nadvladati distancu u osobnim odnosima koja će se topiti iz dana u dan. Voljena osoba sve će vas više podržavati, a ni vi joj nećete ostati dužni. Bit će vam zaista drago što je tako.
KARIJERA: Malo više truda pokazat ćete u poslovima gdje se treba pokazati kreativnost ili tamo gdje postoji publika. To vas motivira. U djelatnostima iz sjene, vi ćete raditi tek toliko koliko se mora, a niste svjesni da se i tim putem može stići visoko.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite u prirodu.
Djevica
LJUBAV: Pred vama su dani bogati izlascima i zabavama. Mnogi će poboljšati svoj društveni život, sretati zanimljiva lica, a bit će i onih koji će biti na pragu zaljubljivanja. Koliko vi mislite na drugu stranu, toliko će i ona misliti na vas.
KARIJERA: Novi suradnici u poslu koji radite pojavit će se iz drugog radnog okruženja ili čak druge sredine. Vi ćete im pokazati kako se najbolje mogu prilagoditi poslu. Bit ćete puni dobrih savjeta i još boljih namjera. Neki će dominirati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Gimnasticirajte.
Vaga
LJUBAV: Budite blagi s voljenom osobom i ne uzimajte okolnosti koje vam ne idu uvijek na ruku previše ozbiljno. Dani su takvi da ćete se trebati prilagođavati. Oni koji to učine bolje i prihvate poneki kompromis uživat će u većem međusobnom povjerenju.
KARIJERA: Mnogo posla je pred vama, a uz to idu i napori. Ovih dana osjetit ćete da vam ponekad nedostaje energije za sve što treba odraditi. Zato je važno da se još bolje organizirate kako bi bili učinkovitiji. Ekonomizirajte sa snagama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite ranije na počinak.
Škorpion
LJUBAV: Diskrecija i intimnost bit će vam glavna obilježja i kriteriji kojim ćete se rukovoditi u osobnom životu ovih dana. Možda ćete voljenoj osobi čak ići i na živce, jer kad ona poželi izaći, vi biste ostali kod kuće. Budite malo otvoreniji za društvo.
KARIJERA: Izgledat će kao da svi nešto razvlače, ali vi nećete čekati ništa. Jednostavno ćete znati da se kockice se slažu sve većom brzinom, a na vama je da se prilagođavate najbolje što znate. To će ići lako uz malo samokontrole. Prilike su tu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na svoj omiljeni sport.
Strijelac
LJUBAV: U svojim privatnim odnosima postat ćete otvoreniji i opušteniji. Spremnost da vjerujete drugima vratit će vam se na najbolji mogući način. Ne samo da ćete vi imati povjerenje u partnera, nego će biti i obratno. Budite svjesni i čuvajte to.
KARIJERA: Vjerojatno nećete baš izbiti u prvi plan, ali će vam ipak ići dobro. Na vama je da radite i pokažete što znate. Okolnosti, ljudi i događaji ići će vam na ruku čak i onda kad se u prvi tren situacija ne čini blistava. Čitajte između redova.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne razbijajte glavu sitnicama.
Jarac
LJUBAV: Zahtjevnost koja će stalno dotjecati iz drugih područja života povremeno će vam i dalje narušavati inače solidne osobne odnose. Ako pokušate nešto objasniti, nećete se snaći najbolje. Stoga budite tihi i jednostavno volite. Tako će biti najbolje.
KARIJERA: Ojačat će korespondencija s kolegama koji nisu iz vašeg mjesta rada. Povezat ćete se s njima i razmjenjivati poslovna iskustva. Neki će zbog posla i putovati. To će ih osvježiti i probuditi u njima nove poslovne ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vaši talenti čekaju da se izraze. Razvijajte ih.
Vodenjak
LJUBAV: Mnogo ljudi svako će se malo motati oko vas. Bit ćete zaigrani, veseli, spremni sve dijeliti s njima, ali bez previše obveza. Neki će svoju vezu postaviti u rang dobrog prijateljstva i odustati od većih intimnosti. Partner bi mogao biti zbunjen.
KARIJERA: Vaš utjecaj u poslu bit će utemeljen na vašoj zrelosti i profesionalnosti. Ovih dana još ćete čekati neke odgovore od suradnika koje mogu utjecati na daljnji razvoj posla, no općenito uzevši sve je od kontrolom i razvija se dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zadovoljni ste sami sa sobom.
Ribe
LJUBAV: Premda će vaša veza objektivno napredovati odlično, vi sami bit ćete skloni čačkanju po sitnicama, a posebno svog unutrašnjeg svijeta. Takvim pristupom oduzet ćete nešto od spontanosti pa nemojte pretjerivati. Opustite se.
KARIJERA: Koliko ste dugo sanjali o nekim poslovnim potezima, toliko sad imate prilike pokazati svoje poslovno umijeće ili znanje. Vjerojatno će se povećati vaš utjecaj na druge u poslu, a na vama je da to prihvatite. Spremni ste za takvo nešto.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete otvoreni za sve.
magazin
VIDEO / Bend Jeremiah’s iz Sv. Filipa i Jakova objavili novi singl i spot “Angel at Dawn”

Bend Jeremiah’s iz Svetog Filipa i Jakova objavili su novi singl “Angel at Dawn”, popraćen video spotom.
Pjesma je snimljena pod producentskom palicom Porinovca Jere Šešelja u studiju TwentyTwenty u Zadru, dok je za režiju spota zaslužan zadarski redatelj Vladimir Miketa.
“Stvarati s Jerom i Vladom je bio užitak od prve pjesme. Razumiju naš zvuk i kako ga prenijeti na snimku. A Jere ima dodatan plus za ime.” izjavio je bend.
Spot je snimljen u crno-bijeloj tehnici i donosi postapokaliptični ugođaj, pojačavajući intenzitet same glazbe.
“Bio je poseban izazov raditi na spotu za pjesmu koja traje gotovo šest minuta, što je rijetkost u današnjoj glazbenoj industriji.
Cilj je bio stvoriti vizuale koji će držati pažnju gledatelja od početka do kraja.
Ugođaj svakako jest postapokaliptičan, ali lokacije su fiktivne i odražavaju bespuća psihe protagonistice” izjavio je Vladimir Miketa
“Željeli smo napraviti moćan riff i mantru koja traje bez obzira stane li u kalup radijskog hita od tri minute.
Stalno radimo na novom materijalu i veselimo se što ćemo uskoro predstaviti još novih stvari.”dodali su iz benda.
Bend trenutno radi na novom albumu kojeg planira objaviti i na vinilu.
Bend Jeremiah’s osnovan je 2010. godine u Svetom Filipu i Jakovu. Prvotnu postavu činili su bubnjar Jeremija Eškinja, gitarist Roko Vodopija i basist Luka Ćetković.
Kasnije su im se pridružili Frane Škara na klavijaturi i usnoj harmonici, Ante Brzić kao vokal, gitarist i trubač, te vokalistica Mirta Juran.
Njihova glazba kombinira blues, rock i funk, a poznati su po energičnim nastupima.
Godine 2017. proglašeni su najboljim mladim bendom u Hrvatskoj prema izboru Fender Mega Music Awardsa.
Godinu kasnije pobijedili su na 22. HGF-u i 9. Croatian Blues Challengeu, što im je omogućilo nastup na International Blues Challengeu u Memphisu.
Glazbeni spot za “Angel at Dawn” dostupan je na digitalnim platformama i društvenim mrežama benda:
Datume nadolazećih koncerata Jeremiah’s pratite na:
Facebook: www.facebook.com/JeremiahsProkletnici/
Instagram: www.instagram.com/jeremiahs_band/
YouTube: www.youtube.com/channel/
magazin
Nedjeljni ručak pun okusa: Piletina, aromatični rižoto i neodoljivi desert koji će oduševiti cijelu obitelj

Obiteljski nedjeljni ručkovi i dalje su važan dio tradicije mnogih obitelji. Trenutke provedene u zajedništvu i smijehu ne bi trebalo pokvariti lošom hranom pa smo umjetnu inteligenciju zamolili da nam pomogne osmisliti jelovnik za jedan ugodan obiteljski ručak.
ChatGPT u zadatak je dobio da osmisli jelovnik koji će zadovoljiti sve članove obitelji, uključujući i one s posebnim prehrambenih navikama. Jedna osoba koja će sjediti za stolom, naime, jede samo piletinu, a za ručkom će biti i djece.
Evo što nam je predložio:
Predjelo
Započnite ručak laganom salatom od svježeg sezonskog povrća – miješajte rukolu, cherry rajčice, krastavce i mladi luk.
Za dodatni proteinski udarac, dodajte narezanu, lagano začinjenu piletinu. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom kako biste istaknuli prirodne okuse.
Glavno jelo
Za one koji jedu samo piletinu pripremite pečenu piletinu s limunom, ružmarinom i češnjakom. Piletina će biti sočna i aromatična, idealna za one s restriktivnijom prehranom.
Za ostale članove obitelji uz piletinu, možete ponuditi i dodatno jelo – lagano pečeno povrće (mrkva, tikvice, paprika) te domaći kruh od integralnog brašna.
Kao alternativu, možete pripremiti kremasti rižoto s gljivama koji će dodatno obogatiti izbor.
Desert
Kao slatki završetak, pripremite osvježavajuću voćnu salatu od sezonskog voća (npr. jagode, borovnice, kivi) uz kuglicu sladoleda od vanilije i preljev od lagano otopljene tamne čokolade. Ovaj desert zadovoljit će i djecu i odrasle, pružajući uravnotežen spoj prirodnih okusa i slatkoće.
Vino
Uz ovakav jelovnik preporučujemo bijelo vino Chardonnay. Njegova lagana kiselost i suptilna kompleksnost savršeno nadopunjuju jela od piletine i povrća, dok se istovremeno uklapaju u cjelokupnu harmoniju okusa.
Ovaj jelovnik osmišljen je kako bi zadovoljio različite ukuse i prehrambene navike, a istovremeno pružio poseban doživljaj zajedničkog obroka u obiteljskom okruženju.
Uživajte u pripremi i druženju!
-
magazin1 tjedan prije
(PREDIZBORNA) SUBOTNJA ŠPICA
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
Sport1 tjedan prije
OBAVIJEST: Dan sporta se prebacuje u Dvoranu Krešimira Ćosića
-
Svijet1 tjedan prije
Ova je žena pobijedila Facebook na sudu, to bi moglo promijeniti društvene mreže svima