Magazin
Trebate li koristiti reciklirani toaletni papir? Evo koje su prednosti

Kako postajemo svjesniji opasnosti klimatskih promjena i rastućeg ugljičnog otiska, sve više ljudi pokušava živjeti ekološki prihvatljivijim stilom života. Neki možda poduzimaju velike korake poput ulaganja u solarne panele i kupnje u trgovinama bez otpada, dok drugi poduzimaju manje – ali jednako važne – korake prelaska na prirodna sredstva za čišćenje ili kupovine odjeće od prirodnih materijala.Jedan takav osnovni proizvod je reciklirani toaletni papir. Na prvu bi ovo održivo otkriće toaletnog papira moglo zvučati pomalo odbojno. Ali ne brinite, nije tako kako zvuči.
Naime, koristi se reciklirani papir koji je već u optjecaju – kao što su stare bilježnice i uredski ispisi – umjesto celuloze. To pomaže okolišu jer suzbija krčenje šuma i koristi manje energije i vode za proizvodnju, piše House Digest.
Također, reciklirai papir koristi i vašem domu. Reciklirani toaletni papir koristi manje sredstava za izbjeljivanje, što je sigurnije za vaše zdravlje. Također ima slabija vlakna od papira napravljenog od netaknute celuloze, što znači da se lakše raspada. Ovo je izvrsno za zahode s malim protokom u starijim kućama ili kamp kućama, kao i za septičke jame.
Prednosti za okoliš
Procjenjuje se da se više od milijun stabala dnevno posječe za proizvodnju tradicionalnog toaletnog papira, a mnoga od njih dolaze iz kanadskog boreala, koji se proteže od Kanade do Arktičkog kruga. Ovo je veoma važna šuma jer skladišti više ugljičnog dioksida nego bilo koja druga na planetu – godišnje uklanja 24 milijuna emisija iz automobila.
Međutim, prema Vijeću za obranu prirodnih resursa, između 1996. i 2015. posječeno je više od 28 milijuna hektara, što je otprilike veličina Ohija. Procjenjuje se da će šumi trebati više od 100 godina da ponovno izraste, ako uopće ikada izraste.
Također, reciklirani toaletni papair zahtijeva manje energije i vode za proizvodnju od običnog. Prema Environment America, proces proizvodnje oslobađa 66 posto manje emisija stakleničkih plinova. Općenito, stvaranje recikliranog papira zahtijeva do 70 posto manje energije. Također se koristi puno manje vode (do polovice količine), uglavnom zato što je energetski i vodeno najintenzivniji dio procesa pulpiranje, gdje se drvo pretvara u papirna vlakna.
Prednosti za vaš dom
Reciklirani toaletni papir možda nije tako mekan kao tradicionalne role, ali je zdravija alternativa. Papir od netaknute celuloze koristi postupak izbjeljivanja bez klora za izbijeljivanje papira u svijetle bijele role na koje smo navikli gledati. Iako se klor ne koristi, i dalje se oslobađa plinoviti klor i dioksin u zrak i vodu prilikom obrade, koji završavaju u našem prehrambenom lancu.
Korištenje recikliranog papira također može biti bolje za zahode sa slabijim protokom i domove sa septičkim jamama. Budući da imaju slabija vlakna, ovi komadići toaletnog papira brže se raspadaju u vodi, čime se smanjuje rizik od začepljenja. Nizak sadržaj izbjeljivača također je koristan za septičke jame. Izbjeljivač može uništiti biom bakterija u vašem spremniku, što pomaže u razgradnji krutih tvari u sustavu. Bez bakterija, imat ćete više začepljenja i morat ćete češće ispumpavati spremnik.
Magazin
Doktori: Muči vas nadutost i loša probava? Prestanite s tri uobičajene navike

Početak dana s probavnim problemima poput nadutosti može biti frustrirajući i neugodan, a također može negativno utjecati na samopouzdanje. Dobra vijest je da postoje načini kako izbjeći ove probleme.
Stručnjak za akupunkturu dr. Kenny Mittelstadt i dijetetičarka dr. Dana Ellis Hunnes ističu da određeni izbori za doručak mogu dovesti do nadutosti ometajući prirodnu ravnotežu crijeva i usporavajući probavu. Biti svjestan ovih pogrešaka i zamijeniti ih zdravijim navikama može pomoći u smanjenju nadutosti, održavanju energije i vraćanju povjerenja u vlastito tijelo.
Brzo jedenje
Ubrzan životni tempo često nas prisiljava da jedemo u žurbi, osobito u jutarnjim satima. Međutim, prema dr. Mittelstadtu, jedenje u stresu ili žurbi može oslabiti “odmorni i probavni” živčani sustav, što usporava proizvodnju probavnih enzima.
“Ovo smanjenje probavne učinkovitosti može ostaviti nedovoljno probavljenu hranu u probavnom traktu, što vodi do fermentacije, nadutosti i nelagode”, upozorava za SheFinds. Preporučuje da, kako bismo poboljšali probavu, sjednemo u mirno okruženje, temeljito žvačemo i uživamo u hrani, jer će to pretvoriti obrok u iscjeljujuću praksu.
Pijenje kave na prazan želudac
Ako ste u žurbi i preskočite doručak, možda ćete posegnuti za kavom kao jutarnjim “pogonom”. No, prema dr. Mittelstadtu, ovo je loš izbor za probavu.
“Kava je prirodni stimulans. Pijenje kave na prazan želudac može stimulirati i iritirati probavni sustav, posebno kada nema hrane na koju bi želučana kiselina i drugi probavni sokovi mogli djelovati”, rekao je. Ovo može uzrokovati poremećaj u mikrobiomu, što dovodi do upale i nadutosti. On preporučuje da, umjesto toga, pojedemo uravnotežen obrok ili užinu sa zdravim mastima i proteinima prije nego što popijemo kavu, što će zaštititi sluznicu želuca i održati zdravlje crijeva.
Nedovoljna hidracija
Nedovoljna količina tekućine, osobito vode, može pridonijeti jutarnjoj nadutosti. Tijekom noći tijelo prolazi kroz razdoblje odmora i popravka, tijekom kojeg nastavlja obavljati važne funkcije poput probave i uklanjanja otpada, ističe dr. Hunnes. Bez dovoljnog unosa tekućine, tijelo može imati problema s pravilnom probavom hrane i premještanjem otpada kroz probavni sustav, što dovodi do osjećaja nadutosti i nelagode nakon buđenja.
Magazin
Četiri znaka da je dijete introvertirano, prema istraživanjima

Svako dijete ima jedinstvene osobine koje oblikuju njegov rast, razvoj i ponašanje. Dok su neki mališani društveni i uživaju u interakciji s drugima, introvertirana djeca preferiraju mirniji pristup i obnavljaju energiju kroz vrijeme koje provode sami.
Odgajanje introvertiranog djeteta može zahtijevati specifične strategije jer njihova priroda često podrazumijeva drugačiji način nošenja s emocijama i socijalnim situacijama. U nastavku su neki od ključnih znakova koji mogu pomoći u prepoznavanju introvertiranog ponašanja kod djece.
Tantrumi i uzrujanost nakon napornog dana
Jedan od znakova da je dijete introvert jest ako nakon napornog dana postane uzrujano ili ima tantrume. Dan proveden u obavljanju raznih aktivnosti, na zabavi ili u školi može biti vrlo iscrpljujući za introvertirano dijete. Istraživanje koje je proveo The Child Mind Institute pokazuje da djeca koja su preopterećena stimulacijama, poput zvukova i svjetala, mogu osjetiti previše informacija, što rezultira tantrumima, piše YourTango.
Preferiranje solo igre
Introvertirana djeca često više uživaju u igri sama nego u igri s drugom djecom. Umjesto da se igraju u velikim grupama, introverti biraju samostalnu igru koja im omogućava da koriste svoju maštu i koncentriraju se na vlastite misli. Istraživanje s University of Minnesota pokazuje da takvo ponašanje nije razlog za zabrinutost, već je to prirodan dio introvertirane osobnosti koji može biti koristan za njihov razvoj.
Oklijevanje pri isprobavanju novih stvari
Introvertirana djeca često su oprezna kada treba isprobati nove stvari, jer nova iskustva obično uključuju i nove ljude i nepoznate situacije. Takva djeca obično doživljavaju pojačanu anksioznost i preopterećenje zbog svoje sklonosti mirnim, poznatim okruženjima. Prema studiji iz 2020. godine, introvertirana djeca često prvo promatraju nove situacije i tek tada počinju sudjelovati kad se osjećaju spremnima, što je prirodan odgovor na promjene u okruženju.
Poteškoće u izražavanju emocija
Introverti su skloni interno obrađivati svoje emocije, zbog čega im može biti teško razgovarati o njima s drugima, čak i s roditeljima. Stručnjaci savjetuju da roditelji ne forsiraju razgovor o emocijama, već da djetetu daju vremena da procesuira svoja osjećanja i priđe im kad bude spremno. Iako introvertirana djeca mogu imati poteškoća u izražavanju, važno je pokazati im da ste uvijek tu za njih i da im pružate ljubav i podršku kada god to zatrebaju.
Magazin
Otkriveno što se točno događa s tijelom ako pijemo kavu svaki dan

Iako kavopijama sasvim sigurno ne treba još jedan razlog da nastave konzumirati svoj omiljeni napitak, novo istraživanje pokazuje da je kava korisna za zdravlje crijeva, piše Food&Wine.
Kava je poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ali ima i druge zdravstvene dobrobiti. Zapravo, tisuće kemijskih spojeva nalazi se u svakoj šalici, što pomaže u poboljšanju mentalne budnosti, smanjuje upalne procese, dobra je za zdravlje srca, pa čak i ublažava bolove nakon vježbanja. Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature Microbiology, otkriva novu dobrobit kave – podržava rast korisnih crijevnih bakterija.
Što su istraživači otkrili?
U ovoj studiji istraživači su analizirali uzorke stolice 22.867 sudionika kako bi otkrili utjecaj kave na crijevne bakterije. Sudionike su kategorizirali u tri skupine: skupinu “nikad” (oni koji piju manje od tri šalice mjesečno), “umjerene kavopije” (oni koji su konzumirali tri šalice mjesečno do tri šalice dnevno) i “teške kavopije” (oni koji piju tri ili više šalica dnevno).
Pokazalo se da su osobe koje piju kavu imale visoke razine specifičnog soja bakterije Lawsonibacter asaccharolyticus. Rezultati ukazuju da ispijanje kave može imati pozitivan učinak na crijeva tako što pomaže rast “dobrih” bakterija.
Koliko je uopće važno zdravlje crijeva?
“Ispostavilo se da je mikrobiom u crijevima vjerojatno mnogo važniji nego što smo očekivali”, kaže Michael Caplan, profesor na Sveučilištu u Chicagu i glavni znanstveni direktor u Endeavour Healthu. Objašnjava da su korisne bakterije u crijevima ključne za cjelokupno zdravlje, a imati raznolik mikrobiom je ključno. Zdrava crijeva mogu pomoći u sprječavanju putničkog proljeva, proljeva izazvanog antibioticima, a mogu čak igrati ulogu u suzbijanju pretilosti, srčanih bolesti i ishodima kemoterapije.
U crijevima se nalazi i većina imunoloških stanica, zbog čega je vitalno zaštititi i održati njihovu snagu. Zdrava crijeva također podržavaju probavu, smanjuju upale i utječu na razmišljanje. Jeste li ikada osjetili nervozu i primijetili da vam je utroba počela izazivati nelagodu? Naša crijeva i mozak blisko su isprepleteni.
Kako točno kava potiče korisne bakterije?
Chaplan ističe da zapravo nije samo kofein taj koji potiče korisne bakterije, jer čak i ispijanje kave bez kofeina ima pozitivan učinak na crijeva. Ključni doprinos vjerojatno su polifenoli, uključujući klorogensku kiselinu i kininsku kiselinu, koji se nalaze u kavi i pomažu potaknuti rast ove korisne bakterije. Znanost sugerira da polifenoli djeluju poput prebiotika. Oni hrane i potiču rast korisnih crijevnih bakterija.
Kao i sa svakim novim otkrićem, potrebna su dodatna istraživanja, posebice kada je riječ o potencijalu saharolitika. Chaplan objašnjava da je ovaj soj bakterije identificiran tek u posljednjih pet godina, tako da još ne razumijemo u potpunosti kako pridonosi zdravstvenim dobrobitima. Potrebno je više istraživanja da bi se shvatilo kako ova bakterija može pridonijeti poboljšanju zdravlja.
A koliko kave treba popiti da bi se postigle prednosti? “U redu je popiti jednu ili dvije šalice kave dnevno, to bi bilo dovoljno da potakne crijevnu floru da bude spremna za poboljšanje dugoročnog zdravlja”, kaže Caplan.
To je u skladu s preporukama. američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), prema kojima unos kofeina ne bi trebao biti veći od 400 miligrama dnevno ili oko četiri šalice kuhane kave. I dobra vijest za one koji vole malo mlijeka ili malo šećera u kavi, studija je pokazala da ovi dodaci ne utječu na dobrobiti za zdravlje crijeva.
Ovo novo istraživanje je uzbudljiva vijest za kavopije, s obzirom na to da se kavu tek u posljednje vrijeme povezuje s poboljšanim zdravljem crijeva. Ali ne zaboravite na drugu hranu i pića koja također mogu podržati zdrava crijeva, poput jogurta, kefira te fermentirane hrane.