Connect with us

Magazin

Imate problema s alergijama? U tome vam može pomoći poseban semafor

Objavljeno

-

Premda se proljeće često smatra najljepšim godišnjim dobom, mnogi su zbog alergija na pelud uskraćeni za uživanje u ovim mjesecima.

Ove godine cvijeće i drveće cvate mnogo ranije nego prijašnjih godina pa je i sezona peludne hunjavice i ostalih peludnih alergija počela ranije. Začepljen nos, ponekad praćen svrabom, otežano disanje i kihanje problemi su koji muče mnoge. U nekim slučajevima, uz opisane simptome, može se pojaviti svrab očiju ili ušiju, čak i grla. Kod nekih se javlja osjećaj kao da imaju pijesak u očima, crvenilo i suze.

Alergena pelud pojavljuje se u zraku u četiri vremenska vala:

– Prvi val javlja se zimi, u toplom siječnju, a obično u veljači s lijeskom i johom.

– Drugi val javlja se krajem ožujka i u travnju. Donosi pelud s breze i drugih stabala srodnih brezi (crni i bijeli grab, hrast, bukva).

– Treći val u svibnju obilježavaju trave. Traje do sredine kolovoza.

– Četvrti val sadrži pelud pelina i ambrozije i traje od kolovoza do listopada.

Kako se objašnjava na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar pelud je definiran kao najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama. Zbog svoje veličine peludna zrnca ne mogu prodrijeti duboko u dišne puteve, već uzrokuju simptome tipične za alergijski rinitis, djelujući na oči, nos i nosnu šupljinu.

Osnovno je obilježje polinoza godišnja periodičnost, tj. pojavljivanje simptoma u vrijeme polinacije biljaka. Epidemiološke studije iz cijelog svijeta pokazale su da je 25% svjetske populacije alergično, s tendencijom povećanja bez obzira na dob, rasu i socijalni status.

Pojavnost simptoma alergijske reakcije ovisi o stupnju alergenosti peluda i njihovoj koncentraciji u zraku. Obzirom da izloženost određenim razinama peluda kod osjetljivih osoba ne razvija iste simptome alergijske reakcije, napravljena je tablica raspona koncentracija za pojedine skupine peluda: pelud drveća, korova i trava.

Nadolazeće zahlađenje donosi olakšanje

Biljke počinju ispuštati pelud već ujutro. Kako se zrak ujutro zagrijava, zrna se uzdižu s toplim zrakom. U kasnim poslijepodnevnim satima, kada se zrak ohladi, oni se talože s hladnijim zrakom. Tijekom sezone cvatnje biljaka za lijepog vremena i slabog vjetra, onečišćenje zraka peludi je veliko. U vlažnom, kišnom vremenu i jakom vjetru opterećenja su mala i obično ne uzrokuju zdravstvene probleme. Nadolazeće zahlađenje i oborine tako će donijeti privremeno olakšanje alergičnima na pelud.

Što učiniti da smanjimo unos peludi u organizam?

Informirajte se o dinamici alergene peludi na dnevnoj i tjednoj bazi (pratite alergijski semafor i peludnu prognozu) i prema njima organizirajte dnevne aktivnosti, savjetuje NZJZ.

Izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanoga i vjetrovitoga vremena.

Izbjegavajte izlazak nakon grmljavinske oluje, osobito u vrijeme visokih koncentracija peludi trava.

Za odlazak u prirodu izaberite razdoblja nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže.

Nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite.

Ne sušite rublje na zraku u vrijeme cvjetanja biljaka koje vam izazivaju tegobe te za vrijeme visokih koncentracija peludi u zraku.

Zatvorite prozore u vrijeme najintenzivnije polinacije/produkcije peludi.

Nosite sunčane naočale tijekom dana.

Četkajte i operite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.

Ako je moguće, boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.

Redovito uređujte svoje okućnice i travnjake.

Ako ste alergičar, pri košnji travnjaka zaštitite se, odnosno nosite masku za lice.

Izbjegavajte šetnju pored i kroz zakorovljene površine.

Planirajte odmor koristeći dostupne peludne kalendare za određeno područje.

Redovito uzimajte terapiju propisanu od liječnika.

Alergijski semafor

Svakodnevna praćenja dinamike pojavljivanja alergenog peluda u zraku od primarne su važnosti liječnicima i osobama osjetljivim na određenu pelud. Podaci o dnevnim kretanjima koncentracija peluda značajniji su u procjeni izloženosti alergenu te se prezentiraju u obliku alergijskog semafora i peludne prognoze za određeno vremensko razdoblje.

Alergijski semafor način je dnevnog izvještavanja o koncentraciji peludnih zrnaca u zraku određenog područja. Temeljem mjerenja koncentracije peludnih zrnaca u prostornom metru atmosferskog zraka određuju se boje alergijskog semafora: zelena, žuta i crvena.

Peludni kalendar predstavlja grafički prikaz peludnog spektra u zraku istraživanog područja tijekom promatranog vremena, a najčešće se izrađuje za razdoblje od godine dana. Zbog različitosti biljnih vrsta i početka njihove cvatnje izrađuje se za svako biogeografsko područje. Peludni kalendar prikazuje informaciju o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste na određenom području.

Kako biste se detaljno informirali kakvo je stanje s peludi u vašem mjestu stanovanja, odaberite grad i otkrijte što kaže peludna prognoza. Detalje pronađite OVDJE.

Zagrebu je trenutno visoka koncentracija peludi hrasta i breze, a umjerena koncentracija bora, koprive, oraha i trave.

Splitu je visoka koncentracija peludi graba, čempresa, crkvine i jasena, a umjerena hrasta crnike i trave.

Rijeka bilježi visoke konencentracije peludi drveća (čempres, grab, hrast i bor) i korova, a niske koncentracije peludi trave.

Osijeku je, primjerice, izmjerena visoka koncentracija peludi hrasta i breze, umjerena koprive, oraha i čempresa, a niska koncentracija peludi trave.

Kolika je koncentracija peludi u vašem gradu, pronađite OVDJE.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Kako izbjeći nakupljanje blagdanskih kilograma? Trener dijeli trikove za uživanje

Objavljeno

-

Blagdani su vrijeme veselja, obiteljskih okupljanja i hrane! Stolovi puni kolača, pečenja i toplih napitaka lako nas mogu natjerati da zaboravimo na zdrave navike, piše trener Tian Jagarić na svom blogu.

“No, dobra vijest je da ne morate birati između uživanja u blagdanima i očuvanja forme. Uz nekoliko praktičnih trikova, možete se zabaviti i održati balans”, kaže.

Ne preskačite obroke prije velike večere
Jedna od najčešćih grešaka je gladovanje tijekom dana kako biste “sačuvali kalorije” za blagdansku večeru. Ovo često vodi do prejedanja jer ćete do stola sjesti izuzetno gladni. Umjesto toga, jedite uravnotežene obroke tijekom dana, bogate proteinima i vlaknima, kako biste se osjećali siti i kontrolirali apetit.

    Primjer: Doručak od zobenih pahuljica s voćem i grčki jogurt za užinu osigurat će energiju i spriječiti da navečer pojedete dvostruku porciju kolača.

    Birajte pametno na stolu
    Blagdanski su stolovi često prepuni različitih jela, ali nije sve na njima jednako. Fokusirajte se na proteinske izvore poput puretine, ribe ili piletine te priloge bogate povrćem. Izbjegavajte previše kruha, pržene hrane i umaka s visokim udjelom masnoća.

      Savjet: Prvo napunite tanjur zdravijim opcijama – pečenim povrćem, salatama ili kuhanim prilozima – prije nego što posegnete za težim jelima.

      Postavite granicu za slatkiše
      Kolači i blagdanske slastice su neodoljivi, ali ključ je u umjerenosti. Nema potrebe da se odričete omiljenih poslastica, ali ograničite porcije i odaberite samo one koje zaista volite. Umjesto da probate svaki kolač na stolu, uzmite dva do tri komada i uživajte polako.

        Bonus trik: Napravite i zdraviju verziju omiljenih kolača – zamijenite šećer medom ili zaslađivačem, a bijelo brašno zobenim.

        Ostanite aktivni, čak i u gužvi
        Blagdani su užurbano vrijeme, ali kratke aktivnosti mogu napraviti veliku razliku. Prošećite nakon obroka, igrajte društvene igre koje uključuju kretanje, poput Twistera ili charades, ili odradite brzi kućni trening.

          Primjer brzog treninga: 10 čučnjeva, 10 sklekova, 30 sekundi planka – ponovite 3 puta. To je samo 10 minuta koje možete lako uklopiti u dan.

          Pazite na tekuće kalorije
          Blagdanska pića, poput kuhanog vina, punča i raznih koktela, mogu sadržavati iznenađujuće mnogo kalorija. Ograničite unos alkoholnih i zaslađenih napitaka, a hidrataciju održavajte vodom ili biljnim čajevima.

            Savjet: Ako želite uživati u piću, birajte opcije s manje kalorija, poput suhih vina ili špricera, i pijte polako.

            Slušajte tijelo
            Jedan od najvažnijih trikova je osluškivanje signala koje vam tijelo šalje. Jedite polako, uživajte u okusima i prestanite jesti kad osjetite sitost. Prejedanje ne mora biti dio blagdana – uživanje dolazi iz trenutka, a ne iz količine hrane.

            Postavite realna očekivanja
            Blagdani su vrijeme uživanja, a ne stresa zbog svakog zalogaja. Ako se dogodi da pojedete više nego što ste planirali, nemojte si zamjerati. Jedan obilniji obrok neće uništiti vaš trud sve dok se vratite zdravijim navikama sljedeći dan.

              “Blagdani ne moraju značiti kraj vaših fitness ciljeva. Uz dozu planiranja, umjerenosti i malo kretanja, možete uživati u svim radostima koje donose Božić i Nova godina, a da pritom izbjegnete blagdanske kilograme. Najvažnije je pronaći balans i uživati u trenutku, jer zdravlje nije samo u tijelu, već i u duši”, zaključio je trener Tian Jagarić.

               
              Nastavi čitati

              Magazin

              Šest osobina ljudi koji su bili zapostavljeni u djetinjstvu, prema terapeutkinji

              Objavljeno

              -

              Zapostavljena djeca često odrastaju u odrasle osobe koje nose duboke emocionalne rane iz djetinjstva, tvrdi psihoterapeutkinja Mayya Ushioko. Njihova prošlost često utječe na to kako doživljavaju ljubav, odnose i vlastitu vrijednost. U nedavnoj objavi na Instagramu, istaknula je osobine koje se često razvijaju kod onih koji su u najranijim godinama života bili zanemareni.

              Imaju tendenciju trpjeti bol, vjerujući da je to oblik ljubavi.
              Privlače ih emocionalno nedostupni partneri.
              Toleriraju zlostavljanje iz straha od odbacivanja.
              Žrtvuju vlastite vrijednosti kako bi se uklopili.
              Osjećaju odgovornost za sreću drugih ljudi.
              Skloni su patiti u tišini.

              Prepoznavanje ovih osobina prvi je korak prema iscjeljenju i izgradnji zdravijih odnosa.

               
              Nastavi čitati

              Magazin

              Ovi kućanski uređaji troše struju čak i kad su ugašeni

              Objavljeno

              -

              By

              Cijena struje i energije sve je veća, ali iznos računa ipak najviše ovisi o potrošnji. Energetski stručnjak Gordon Wallis iz tvrtke Your NRG dijeli korisne savjete kako tijekom blagdana smanjiti potrošnju energije i time kontrolirati račune. Blagdani često znače više vremena provedenog kod kuće s obitelji, gledanje filmova i kuhanje. No, kako upozorava Wallis, mnogi uređaji troše energiju čak i kad su u stanju pripravnosti, piše Express, a prenosi net.hr.

              “Televizori, igraće konzole i punjači za mobitele tri su glavna krivca koji nastavljaju trošiti energiju čak i kad se ne koriste”, istaknuo je Wallis. Jednostavnim isključivanjem uređaja iz utičnice možete smanjiti potrošnju i primijetiti razliku na računu.

              Ušteda energije u kuhinji
              Kuhinja je tijekom blagdana jedno od najvećih žarišta potrošnje energije, posebno kada je u pitanju priprema božićne večere. Pećnice su među najskupljim uređajima za korištenje, jer je često potrebno više sati kuhanja.

              “Za manje porcije ili priloge razmislite o korištenju friteze na vrući zrak. Brža je i troši manje energije od pećnice”, savjetovao je Wallis.

              Ako koristite štednjak, Wallis preporučuje upotrebu posuda odgovarajuće veličine s poklopcima kako biste zadržali toplinu i uštedjeli do 10 posto energije.

              Wallis ističe kako je toplinu iz pećnice moguće iskoristiti za dodatno grijanje doma.

              “Kad završite s kuhanjem, ostavite vrata pećnice otvorena kako bi se toplina proširila prostorom. To može pomoći u smanjenju troškova grijanja”.

              Iako će troškovi energije rasti u nadolazećoj godini, pažljivo upravljanje potrošnjom može pomoći u smanjenju ukupnih računa. Isključivanje uređaja, pametno kuhanje i iskorištavanje topline iz pećnice samo su neki od načina na koje možete kontrolirati svoje troškove tijekom blagdana.

               
              Nastavi čitati
              Oglasi
              Oglasi
              Oglasi
              Oglasi

              U trendu