Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Predstavljanje eno-gastronomske ponude Zadarske županije medijima i turističkom sektoru u Ljubljani

Objavljeno

-

U utorak 14. svibnja 2024. u Ljubljani, u prostoru međunarodnog kreativnog i društvenog centra Rog, Turistička zajednica Zadarske županije je organizirala ekskluzivnu prezentaciju eno-gastro mogućnosti Zadarske županije za brojne predstavnike slovenskih medija i turističke profesionalce. 

U suradnji s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani i uz podršku partnera – TZ grada Zadra, TZ Kali i Preko, TZ Paga i Kolana te TZ Pakoštane, Turistička zajednica Zadarske županije je ovu prezentaciju održala s ciljem predstavljanja županije kao iznimno raznolikog područja, destinacije održivog turizma, promocije dalmatinskog načina života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima ovoga kraja. Događanje koje govori o Zadarskoj regiji kao regiji punoj okusa, regiji koja je više od sunca i mora, u kojoj sunce i more stvaraju proizvode i jela iznimnih okusa. A da se zadarska regija čvrsto usidrila na putnim listama gurmana koji žele kušati najkvalitetnije domaće proizvode, dokazali su brojni domaći ponuđači koji su svoje delicije predstavili na susretu u Centru Rog.

Okosnicu eventa činile su pomno odabrane brendirane eno-gastro postaje koje su provele uzvanike na uzbudljivo putovanje puno boja, okusa i mirisa koje Zadarska regija ima za ponuditi. Događanje je započelo uz piće dobrodošlice i to koktel od likera maraške s potpisom Vinarije Fiolić , te koktelom inspiriranim kultnim zadarskim pićem PT-om, kombinaciji gorkog Maraskinog Pelinkovca i tonika.

Zadarsku gastro scenu predstavio je chef Saša Began kojeg je prestižni gastronomski vodič Gault & Millau Croatia proglasio 2023. “velikim chefom sutrašnjice”. Saša u svojim jelima ponosno koristi brancina i druge namirnice autentičnih i karakterističnih za zadarsku regiju – poput paškog sira i janjetine, novigradske dagnje,  a vinskom kartom dominiraju vina zadarskog vinorodnog podneblja, stoga je pravi ambasador eno-gastro ponude Zadra i županije.

Saši je “ruku“ dala ekipa koja vlada zadarskom street food scenom – Picnic Mingle & Fun, te su skupa oduševili jelima od namirnicama po kojima su Zadar i zadarska regija poznate – vrhunska riba i janjetina. Gosti su između ostalog kušali  tartar od jadranske tune i carpaccio od brancina, a jela su začinjena solju Solane Nin i acetom OPG Matulić. Ambijent zadarskih kala ispunjenih klapskom pjesmom dočarala je klapa Feral. Učenici zadarske gimnazije Vladimira Nazora pod stručnim mentorstvom profesorice Ive Mustać Klarić pokazali su svoje umijeće i dokazali kako klapska pjesma i dalmatinska tradicija živi i u srcima mladih.

Pag i Kolan su zajedno s Udrugom proizvođača paškog sira , predstavili asortiman raznih sireva od ovčjeg i/ili kravljeg sira sirana Paške sirane, MIH-a i Gligore, a kralj prezentacije je, naravno, bio „paški sir“, sir koji osvaja nagrade na svjetskim natjecanjima.

Na postaji Zadar Archipelago predstavili su se zadarski otoci i to ribarskom tradicijom začinjenom maslinovim uljem. Tu je Livio Perin, vlasnik ribarsko prerađivačkog obrta „Šiš-mar” u Kalima, pripremio mornarsku salatu i rižoto od sipe i kozica, ponosno predstavljajući svoju novu kuharicu. 

Zeleno zaleđe punom bujnih povrtnjaka i voćnjaka dočarala je TZ Pakoštane proizvodima s obala Vranskog jezera i Vranskog polja. Uz zeleno bogatstvo kušale su se i suhomesnate delicije lokalnog OPGa „Didini vrtovi/Agroturizam Plavica“.

A kako bi se okusila i ona tekuća esencija naše regije, predstavljeni su naši vinari i maslinari koji su najbolji ambasadori prave male renesanse boutique proizvođača koji suvremenim proizvodnim procesima garantiraju izvrsnu kvalitetu. Za predstavljanja vina bio je zadužen sommelier Ivan Stiblik, dok je za prezentaciju vrhunskih maslinovih ulja bio zadužen Filip Erceg. Gosti su uživali u vinima Kraljevskih vinograda, te vinarija Fiolić, Bora i Vinketa, a kušali su ulja 2 Štorije, MasVin, Dalma Oleum i Antino.

Tim je povodom direktorica Mihaela Kadija izjavila:

Slovensko je tržište od iznimne važnosti za turizam Zadarske županije. Naši nas susjedi i prijatelji Slovenci godinama u velikom broju posjećuju i to je razlog zbog kojeg smo se još jednom odlučili predstaviti u Ljubljani, no ovaj put s naglaskom na naše eno-gastro mogućnosti. Predstavili smo našu gastro, a možemo slobodno reći i premium ponudu jer kvaliteta i posebnost proizvoda i namirnica koje ima Zadarska županiji to i zaslužuju. Sudeći po reakcijama uzvanika, iako nas već dobro i poznaju, kao veliki ljubitelji dobre hrane i vina, format predstavljanja je pogođen. Želimo i ovo naše ključno tržište potaknuti da kao motiv za dolazak, osim sunca i mora, odaberu eno-gastro ponudu te nas posjećuju tijekom cijele godine. 

Kao partneri u ovoj sjajnoj prezentaciji u Ljubljanu sudjelovale su tvrtke iz Zadarske županije i to Labrax fish and wine bar, Picnic Mingle & Fun, Maraska, Paška sirana, Sirana Gligora, sirana MIH, Pelagos Net Fama, Marfish, vinarije Fiolić, Kraljevski vinogradi, Bora i Vinketa, zatim uljari OPG Plastić, PZ Maslina i vino, OPG Lalin, OPG Ante Vulin i obrt ŠIŠ-MAR, Marikomerc, Ninska solana i Kroštula.  

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Inteligentni ste ako vas ove svakodnevne stvari iscrpljuju, tvrdi znanost

Objavljeno

-

Visoko inteligentni ljudi često uživaju u brojnim prednostima, poput boljih poslova, većih plaća i uspjeha. Međutim, psiholozi ističu kako njihova inteligencija nosi i specifične izazove u svakodnevnom životu. Stručnjaci su za Daily Mail otkrili neke od najčešćih poteškoća s kojima se suočavaju visoko inteligentne osobe.

Razgovori bez dubine
Pitanja poput “Kako je vrijeme?” ili “Jesi li gledao utakmicu sinoć?” mnogima su samo dio svakodnevice, no visoko inteligentni ljudi često osjećaju nelagodu u takvim razgovorima. Martina Cola, istraživačica psiholingvistike, objašnjava: “Visoko inteligentne osobe često traže složenost u razgovoru pa im rutinski, površni razgovori mogu biti mentalno iscrpljujući.”

Razgovori o trendovima
Dok mnogi uživaju u praćenju modnih i kulturnih trendova, visoko inteligentnim osobama često nedostaje motivacija za takve trivijalnosti. Dr. Jennifer Hartstein, psihoterapeutkinja iz New Yorka, ističe: “Visoko inteligentne osobe nemaju energije za sitnice koje ne izazivaju njihov um, što može dovesti do osjećaja dosade i iscrpljenosti.”

Održavanje prijateljstava i veza
Održavanje bliskih odnosa može biti izazovno za visoko inteligentne ljude. Psihoterapeut Jonathan Alpert primjećuje: “Visoko inteligentni ljudi često intelektualiziraju situacije, što otežava stvaranje emocionalnih veza.” Dodaje kako potreba za privatnošću i povećana osjetljivost na fizički kontakt mogu stvoriti dodatne prepreke u vezama.

Kontrola emocija
Iako su skloni analitičkom razmišljanju, visoko inteligentne osobe mogu imati problema s upravljanjem emocijama. Klinički psiholog, dr. Dakari Quimby, kaže: “Visoka inteligencija ne znači nužno i dobru kontrolu emocija.” Visoka osjetljivost na buku i svjetlost može ih učiniti nestrpljivima, a uspjeh im može donijeti osjećaj sindroma uljeza i tjeskobu.

Poteškoće sa spavanjem
Visoko inteligentnim ljudima često je teško isključiti misli, što može uzrokovati probleme sa spavanjem. Dr. Hartstein primjećuje: “Visoko inteligentni ljudi često nemaju navike opuštanja, što utječe na kvalitetu njihovog sna.” Skloni su perfekcionizmu i preopterećenosti mislima, što dodatno otežava dobar san.

 
Nastavi čitati

Magazin

Nutricionisti savjetuju: Ovo povrće bolje je kupovati smrznuto

Objavljeno

-

By

Prehrana treba biti bogata povrćem kako bismo unosili potrebne vitamine i minerale koji su nužni za održavanje zdravlja. Nutricionisti su naveli koje smrznute vrste povrća sadrže i više razine hranjivih tvari od svježih varijanti. Nutricionistica Cassandra Burke pojašnjva da se povrće zamrzava na vrhuncu zrelosti pa se tako najbolje zadržavaju vitamini i minerali, a istovremeno se procesom zamrzavanja zaustavlja razgradnja hranjivih tvari.

Koje vrste povrća su bolje smrznute?
Burke također napominje da smrznuto povrće ima puno duži rok trajanja, što znači da se neće pokvariti tako brzo kao svježe povrće. Peter Brukner, nutricionist i stručnjak za sportsku medicinu, ističe da su neke vrste povrća zapravo bolje za zamrzavanje od drugih. Brokula
Brokula je bogata vitaminima C i K, kao i vlaknima, kaže dr. Brukner. Smrznuta brokula je dosta hrskava i zadržava svoju žarko zelenu boju pa je idealna opcija kao prilog, piše Real Simple.

Špinat
Smrznuti špinat pun je željeza i mnoštva vitamina. Bilo da se koristi u smoothiejima, juhama ili tjestenini, smrznuti špinat dat će dodatne hranjive tvari vašem obroku.

Grašak
Ova mahunarka slatkog okusa izvrstan je izvor proteina. Čak i kad je zamrznut, grašak se brzo skuha te je stoga vrlo jednostavan za pripremu.

Paprike
Brukner ističe da su paprike izuzetno bogate vitaminima A i C, a budući zamrzavanje ne utječe na njihovu hrskavu teksturu, možete ih dodati i u salate ili ih pržiti.

Cvjetača
Cvjetača je izvrstan izvor vlakana. Ovo se povrće može koristiti i kao zamjena za rižu s niskim udjelom ugljikohidrata, kaže dr. Brukner.

Miješano povrće
U mnogim trgovinama možete pronaći pakiranja miješanog smrznutog povrća, što je jednostavan način da obogatite svoju prehranu hranjivim tvarima. “Tražite šarene mješavine kako biste dobili širi raspon vitamina”, savjetuje dr. Brukner.

 
Nastavi čitati

Magazin

Vole rizik: Horoskopski znakovi koji nikada ne igraju na sigurno

Objavljeno

-

U svijetu postoje ljudi koji traže sigurnost i stabilnost, ali i oni koji uživaju u neizvjesnosti i riziku. Za ove druge, izazovi su prilika za rast, a ne prijetnja njihovoj stabilnosti. Oni su hrabri, odlučni i spremni riskirati sve kako bi ostvarili svoje ciljeve. U astrologiji postoje znakovi koji su skloni riskiranju i koji idu prema nepoznatom bez straha od neuspjeha. Njihov moto je jednostavan – tko ne riskira, ne profitira.

Ovan
Ovnovi su prvi znak Zodijaka i ne boje se napraviti prvi korak, bez obzira na opasnosti. Ljudi rođeni u ovom znaku prirodni su vođe koji ne razmišljaju dvaput prije nego što se upuste u novu avanturu. Ne vole stagnaciju i uvijek traže prilike koje im mogu donijeti uzbuđenje, čak i ako to znači suočavanje s neizvjesnim ishodima. Njihov borbeni duh potiče ih da riskiraju kako bi postigli ono što žele.

Strijelac
Strijelci su poznati po svojoj nezasitnoj želji za avanturom i istraživanjem nepoznatog. Ne igraju na sigurno jer su uvijek u potrazi za nečim novim i uzbudljivim, bilo da je to putovanje u daleke krajeve ili istraživanje novih ideja. Vjeruju da se pravi život živi izvan zone komfora, pa će često riskirati kako bi proširili svoje horizonte i stekli nova iskustva.

Škorpion
Škorpioni su intenzivni i ne boje se suočavanja sa životnim rizicima, pogotovo kada je u pitanju njihova strast ili postizanje ciljeva. Njihov pristup životu je “sve ili ništa”, što ih čini izuzetno hrabrima u donošenju teških odluka. Škorpioni vole kontrolirati situacije, a ponekad upravo kroz riskiranje dolaze do željenog uspjeha. Ne boje se gubitka, jer znaju da svaki rizik donosi vrijednu lekciju.

Vodenjak
Vodenjaci ne slijede pravila. Ljudi rođeni u ovom znaku često riskiraju jer odbijaju prihvatiti tradicionalne norme i ograničenja. Njihov progresivni um gura ih prema eksperimentiranju s novim idejama i projektima, čak i kada drugi smatraju da to nije mudro. Za Vodenjake, rizik je prilika da naprave promjenu u svijetu, i spremni su preuzeti odgovornost za ishod, bio on pozitivan ili negativan.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu