Connect with us

Hrvatska

Počinje nacionalna kampanja „Hrvatska volontira”, prijavljeno je više od 200 aktivnosti organizacija diljem Hrvatske

Objavljeno

-

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske, od 22. do 25. svibnja organiziraju 14. nacionalnu kampanju „Hrvatska volontira”. Organizacije diljem Hrvatske prijavile su čak 216 aktivnosti kojima će obilježiti ovogodišnju kampanju, koja tematski obilježava vrijednosti Europske unije.

Cilj je ovogodišnje kampanje podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.

– Hvala svim organizacijama na prijavi za sudjelovanje u ovogodišnjoj kampanji koja je tematski usmjerena na ključne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava, ljudska prava i solidarnost. Drago nam je da će i građani kroz više od 200 aktivnosti upoznati djelovanje raznih organizacija koje će pokazati kako volontiranje generira europske vrijednosti. Ponosni smo što već 14. godinu u nizu kroz kampanju „Hrvatska volontira” promoviramo volontiranje kao važnu društvenu kategoriju, poručila je Marta Hauser iz Regionalnog volonterskog centra u Rijeci, pri udruzi SMART, te suradnica u Hrvatskom centru za razvoj volonterstva.

– Pozivamo građane i volontere da posjete našu e-platformu za volontiranje www.volonteka.hr, gdje ih čekaju brojne aktivnosti. Odaberite regiju u kojoj se nalazite te aktivno doprinesite stvaranju europskih vrijednosti kroz sudjelovanje u organizaciji raznih događaja, kreativnim radionicama, sportskim aktivnostima, aktivnostima uređenja okoliša i druženja s korisnicima te mnogim drugim volonterskim akcijama.


Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju „Hrvatska volontira”, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.

Kampanja ‘Hrvatska volontira’ do sada je okupila 42 325 volonterki i volontera, koji su kroz 2857 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili 202 304 volonterskih sati.

Ovaj program sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Kako će izgledati služenje vojnog roka? Predložena su dva modela

Objavljeno

-

By

foto: MORH

Oružane snage koje su pripremile model i Ministarstvo obrane spremni su za provođenje temeljnog vojnog osposobljavanja, i za model od dva mjeseca i za model od tri mjeseca.

Model od dva mjeseca preslikao bi dragovoljno vojno osposobljavanje koje trenutačno traje dva mjeseca, odnosno osam tjedana, doznaje Večernji list.

Ministarstvo obrane i Oružane snage pripremili su modele i spremni su za provođenje vojne obuke, a odluka će biti na političkim razinama, Vladi i Saboru kako, na koji način i kada bi se ona počela provoditi. Modeli će uskoro biti predstavljeni Vladi RH, ali i predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Nulta generacija

Godišnje oko 18.000 mladića postaje punoljetno, no pozivat će ih se nekoliko tisuća, ne sve. Uostalom, ne mogu svi ni proći liječnički pregled. Odredit će se nulta generacija od koje će se pozivati na temeljno vojno osposobljavanje, a ostali će se moći dragovoljno prijaviti.

Dragovoljno vojno služenje integrirat će se u obavezno vojno osposobljavanje – tko bude htio, moći će se prijaviti. Motivirat će se služenje obveznog vojnog osposobljavanja, moguće je, doznaje se, i da će biti plaćeno kroz naknadu – ona sada za dragovoljno vojno osposobljavanje iznosi 900 eura mjesečno.

Još je nekoliko ideja koje se razmatraju. Razmišlja se tako da onima koji odsluže temeljno vojno osposobljavanje taj rok uđe u radni staž, a možda i da imaju prednost pri zapošljavanju.

Civilni rok

Što se civilnog roka tiče, on će se definirati zajedno s MUP-om, civilnom zaštitom te lokalnom i regionalnom samoupravom. Sve će biti, ističe se, unutar ustavnih okvira jer priziv savjesti ustavna je kategorija.

Poanta je da se kroz povlastice potiče služenje vojnog osposobljavanja, a da civilno služenje traje dulje u odnosu na vojno. Primjerice, traje li vojno dva mjeseca, civilno bi moglo trajati četiri, ili tri vojno, a šest civilno. No, i to će biti u skladu s Ustavom pa će se točno trajanje još definirati. I europska je praksa da civilno služenje traje dvostruko, odnosno da svakako traje dulje u odnosu na vojno služenje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Potvrđena presuda u aferi Agram: USKOK nije uspio dokazati krivnju Bandiću i Pripuzu

Objavljeno

-

By

Visoki kazneni sud odbio je žalbe Uskoka i optuženika te potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu za nezakonita zapošljavanja, korištenja službenog automobila u privatne svrhe, zamjenu gradskog zemljišta i namještanje poslova zbrinjavanja otpada iz afere Agram.

Visoki kazneni sud (VKS) naveo je da je Uskok podnio žalbu protiv oslobađajućeg dijela prvostupanjske presude te zbog odluke o kazni u pogledu četvorice optuženika, koji su podnijeli žalbu protiv osuđujućeg dijela presude.

Presudom VKS-a, prvostupanjska presuda kojom je osam optuženika oslobođeno, dvoje djelomično oslobođeno, a djelomično osuđeno, dok je troje optuženika osuđeno, postala je pravomoćna, izvijestio je prizivni sud. Prema ocjeni VKS-a, prvostupanjski sud nije počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka te je na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio odredbe Kaznenog zakona.

Prizivni sud je, ne navodeći identitete, naglasio da je prvostupanjski sud u odnosu na oslobađajući dio presude osnovano oslobodio šestero optuženika optužbi za zlouporabe u provođenju zbrinjavanja otpada na poticanje jednog od optuženika, pri čemu nije nastupila šteta niti je itko ostvario protupravnu korist.

VKS: Optuženici osnovano oslobođeni za zamjenu zemljišta
Tim dijelom optužnice bili su obuhvaćeni vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, Željko Horvat kao nekadašnji savjetnik pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, bivši v. d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo i nekadašnji direktor Čistoće Miljenko Benko.

Njih se teretilo da su 2013. i 2014., u dogovoru s bivšim gradonačelnikom Bandićem i bivšim predsjednikom Uprave ZG Holdinga Slobodanom Ljubičićem namještali Pripuzovoj tvrtki posao zbrinjavanja glomaznog otpada. Za Ljubičića je postupak bio razdvojen zbog njegove bolesti, dok je postupak protiv Bandića obustavljen jer je u međuvremenu preminuo.

VKS je izvijestio i da je prvostupanjski sud osnovano oslobodio nekadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića, nekadašnju načelnicu u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljku Rožanković, njezinu zamjenicu Ines Bravić i direktora građevinske tvrtke Bramgrad Branka Mihaljevića.

Četvorku se teretilo da su zamjenom zemljišta s tvrtkom Bramgrad oštetili Grad Zagreb u iznosu od 937.582 eura.

Također, VKS je utvrdio da je zagrebački Županijski sud osnovano oslobodio Petra Pripuza od optužbe da je poticao Slobodana Ljubičića na nezakonito zapošljavanje Tihane Colić u zagrebačku Gradsku plinaru. Prizivni sud je naglasio da je Pripuz oslobođen optužbe zbog poticanja na nezakonito zapošljavanje jer nije bilo dokaza da je do tog zapošljavanja došlo na njegovu inicijativu.

Pojašnjavajući pravomoćnost prvostupanjske presude za bivšeg predstojnika Bandićeva ureda Miru Lacu, osuđenog na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nezakonitog premještanja trojice radnika na bolje plaćena radna mjesta i korištenje službenih automobila u privatne svrhe, VKS je ustvrdio da izrečena kazna nije prestroga kako to tvrdi optuženik.

Prizivni sud je dodao da kazna izrečena Laci nije preblaga kako to tvrdi Uskok te da će ona i prema ocjeni drugostupanjskog suda ostvariti svrhu kažnjavanja. Tim dijelom optužnice bio je obuhvaćen i bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović koji je pred kraj suđenja priznao nezakonita zapošljavanja i korištenje službenog automobila u privatne svrhe te je dobio uvjetnu kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Krivnju za nezakonita zapošljavanja priznali su i nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i bivši šef Gradske plinare Ante Dodig, koji su sporazumno osuđeni na početku suđenja.

Bivši direktor ZET-a Ivan Tolić osuđen je zbog poticanja na nezakonito zapošljavanje jednog radnika u podružnici Holdinga koji nije ispunjavao uvjete za to mjesto te zbog nezakonitog zapošljavanja na već popunjenom radnom mjestu pomoćnika direktora. Za prvo kazneno djelo utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju osam mjeseci, a za drugo kazna zatvora u trajanju šest mjeseci te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju devet mjeseci.

Bandić i suradnici uhićeni 2014., dijelovi optužnice potvrđeni 2019. godine
Dugogodišnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum proglašen je krivim jer je na Bandićevo traženje osigurao dvojici radnika nezakonite premještaje na radna mjesta u Gradu Zagrebu s većim koeficijentom za obračun plaće. Jedna radnica uopće nije zadovoljavala uvjete tog radnog mjesta, a za drugu je sistematizirao novo radno mjesto te je osuđen na sedam mjeseci zatvora.

Bivši direktor Čistoće Miljenko Benko proglašen je krivim zbog poticanja na nezakonito zapošljavanje jednog radnika koji nije zadovoljavao uvjete za to radno mjesto te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju devet mjeseci.

Bandić i njegovi suradnici zbog afere Agram uhićeni su u listopadu 2014., a Uskok je optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika, njegovih suradnika te poslovnih partnera za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba predao sudu sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019. godine.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

DUGI OTOK: Proizvođači najnagrađivanijeg maslinovog ulja u Hrvatskoj otkrivaju tajnu uspjeha

Objavljeno

-

Nije tajna da su hrvatska maslinova ulja među najboljima na svijetu – od Istre do Dalmacije, mnogi se proizvođači mogu pohvaliti odličnim uljima koja osvajaju brojne nagrade, pa je tako čak 35 hrvatskih maslinovih ulja osvojilo zlatnu medalju na najvećem svjetskom ocjenjivanju ekstradjevičanskih maslinovih ulja koje je ove godine održano u New Yorku.

Više o tome pisali smo ovdje, a na spomenutom ocjenjivanju zlatnu je medalju osvojilo i maslinovo ulje Nai 3.3 Coratina, koje u svojim maslinicima na Dugom otoku proizvodi bračni par Nives i Goran Morović. Oni proizvode ukupno tri ekstradjevičanska maslinova ulja, Coratinu, Drobnicu i Blend, koja su samo ove godine osvojila 22 prestižne međunarodne nagrade, a upravo je Coratina njihovo najnagrađivanije ulje na svjetskim natjecanjima.

S Nives i Goranom pričali smo o njihovim maslinovim uljima, a oni su nam otkrili kako izgleda proces proizvodnje maslinovog ulja, na koju su nagradu najponosniji te što se zapravo krije iza imena Nai 3.3.

Imaju preko tisuću stabala maslina, a njihova obitelj ulje proizvodi više od 400 godina

“OPG Nai 3.3 obiteljski je OPG, a u proizvodnji aktivno sudjeluju i članovi šire obitelji. Osim proizvodnje maslinovog ulja, bavimo se i graditeljstvom već više od 35 godina te turizmom, a naša ekološka proizvodnja maslinovog ulja obuhvaća više lokacija. Imamo ukupno 1300 maslina, od kojih se 1100 nalazi uz naš objekt u selu Žman, na Dugom otoku”, kaže nam Nives na početku i dodaje da njihova obitelj maslinovo ulje proizvodi više od 400 godina.

“Naša obitelj ima kontinuitet u proizvodnji maslinovog ulja dug više od 400 godina, što potvrđuju zapisi u selu Žman na Dugom otoku još od 1607. godine. I danas poštujemo tradiciju predaka”, kaže ona i dodaje da selo Žman ima dugu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja. Žman je na početku prošlog stoljeća imao prvu hidrauličnu prešu za proizvodnju maslinovog ulja u Dalmaciji, a tamo postoji i zadružna uljara koju mještani održavaju generacijama, a u kojoj je i njezin suprug Goran radio tijekom zimskih školskih praznika.

Godišnje proizvedu nekoliko tisuća litara maslinovog ulja

Nives i Goran otkrivaju nam da godišnje proizvedu nekoliko tisuća litara maslinovog ulja, prilagođavajući količinu proizvodnje kvaliteti maslina i uvjetima godine, a pojasnili su i kako kod njih izgleda cjelokupni proces proizvodnje ulja.

“Berbu maslina započinjemo početkom listopada, kada plodovi počinju lagano mijenjati boju. Masline se isti dan, odmah nakon ručnog branja, melju u našoj uljari, a cijeli proces prerade traje oko dva tjedna. Svaku fazu proizvodnje obavljamo na najbolji nam poznati način, ne pojednostavljujući niti jednu fazu”, kaže Nives.Masline se odvajaju od peteljke, a svaki plod koji je oštećen ili odaje bilo kakve tragove vanjskog utjecaja odstranjuje se u procesu prerade. Samo savršene masline, zdrave i netaknute, stvaraju jedinstveni okus ulja Nai 3.3, a Nives kaže da proizvode ranije spomenute tri vrste ulja.

Tu je Blend, koji je mješavina različitih sorti, monosortna ulja Drobnica i Coratina, ujedno i njihovo najnagrađivanije ulje na svjetskim natjecanjima, koje odlikuje izražen voćni miris, slatkasto-pikantni okus i visoka razina polifenola, zbog čega je dobilo zdravstvenu preporuku na natjecanju u Londonu, a prema EU projektu Aristoil, ocijenjeno je kao ulje s najviše polifenola u Republici Hrvatskoj 2019. godine.

Inače, polifenoli su biljni spojevi snažnih antioksidativnih svojstava, koji štite srce, krvne žile i imunološki sustav s pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja, a visoka razina polifenola u njihovom maslinovom ulju još je jedan razlog zašto je njihovo maslinovo ulje toliko nagrađivano.

Proizvode najnagrađivanije maslinovo ulje u Hrvatskoj

Ulje Nai 3.3 je, govori nam Nives, najnagrađivanije hrvatsko maslinovo ulje. Nagrade za ulje ove su godine, između ostalog, dobili i u Ateni, Tokiju, Londonu, New Yorku, Madridu, Berlinu, Milanu, Monte Carlu i na Bariju, a nama su otkrili da im je od svih nagrada ipak najdraža ona prva, koju su dobili u Milanu, jer ona iza sebe krije priču o svim njihovim mukama kroz koje su morali proći da stvore ovo ulje.

A što to njihovo ulje čini posebnim i jednim od najboljih u Hrvatskoj? Odgovor se krije upravo na mjestu na kojemu njihova stabla maslina rastu. “Na različitost ulja utječe mikroklima i sastav tla, a na ovogodišnjem natjecanju u Tokiju ocjenjivački panel je nadodao baš takvo zapažanje uz našu Coratinu”, ističe Nives.

Zašto baš Nai 3.3?

Maslinova ulja Nai 3.3 nose vrlo neobično ime i na prvu je teško dokučiti što znači. Riječ “nai”, otkriva nam Nives, na Dalmato-romanskom znači snijeg, a to je jezik koji se govorio u priobalju i na otocima. Prije 100 godina bila su prosječno 3.3 snježna dana na Dugom otoku, a kada bi pao snijeg, većina kukaca koji stvaraju štetu u masliniku bi uginula pa nije bilo potrebe za prskanjem. 

Tako je, ističe Nives, dobiven savršeno ekološki proizvod, a i danas se trude sve raditi na ekološki prihvatljiv način. “Danas, iako nema snijega, mi sve odrađujemo na ekološki način kao i da je padao snijeg, a laboratoriji u Švicarskoj i Hrvatskoj to i potvrđuju”, zaključuje Nives.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu