magazin
TJEDNI HOROSKOP / Najsretniji znakovi će biti Blizanac, Vodenjak, Bik
OVAN
LJUBAV: Većinu idućih dana vi ćete jednako uživati bilo kao samac s prijateljima, bilo udvoje s voljenom osobom. Nerijetko ćete sve pomiješati zajedno i svi će biti zadovoljni. Oni koji su još sami lako će uspostavljati kontakte.
KARIJERA: Malo više truda pokazat ćete u poslovima gdje se treba pokazati kreativnost ili tamo gdje postoji publika. U djelatnostima iz sjene, vi ćete raditi tek toliko koliko se mora, a niste svjesni da se i tim putem može stići daleko.
ZDRAVLJE&SAVJET: Potražite humoristične sadržaje.
BIK
LJUBAV: Nastavit ćete se snalaziti kako znate i umijete. Jedan dan bit će sjajno, a drugi nikako. Najbolje se da se ovaj drugi dan osamite. Ne ulazite u rasprave jer one neće dobro završiti. Ono dobrog vremena između vas i voljene osobe provedite u ljubavi.
KARIJERA: Ojačat će korespondencija s kolegama koji nisu iz vašeg mjesta rada. Povezat ćete se s njima i razmjenjivati poslovna iskustva. Neki će zbog posla i putovati. To će ih osvježiti i probuditi u njima nove poslovne ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete kreativni u kuhanju.
BLIZANCI
LJUBAV: Zavodljivost i erotičnost bit će vam glavna obilježja i kriteriji kojim ćete se rukovoditi u osobnom životu ovih dana. Možda ćete voljenoj osobi čak ići i na živce, jer kad ona poželi malo mira, vi biste navalili. Budite malo suzdržaniji.
KARIJERA: Vaši nadređeni pojačat će pritisak, ali vi ćete imati dovoljno snage i za povećan obim poslova. Vjerojatno ćete u svim tim radnim zadacima uživati. Neki će posao sada dobiti. Kod drugih će pak porasti njihove odgovornosti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pazite da ne pregorite.
RAK
LJUBAV: Dobar vjetar u leđa u ljubavnom životu pratit će vas cijeli ovaj tjedan. Iskoristite to da osigurajte sebi kvalitetan odnos s osobom do koje vam je stalo. Mogući su dugi izlasci, veseli izleti ili putovanja u dvoje za pamćenje.
KARIJERA: Ako vam se učini da je pred vama dug put, prihvatite to s veseljem, jer je isti dobar. Ono što se pokrenulo, nastavit će se razvijati dalje i to na stabilan i sustavan način. Na vama je da se prilagodite najbolje što znate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pustite neka vas vodi intuicija.
LAV
LJUBAV: Vjerojatno ćete biti zabavljeni zagonetnom ljubavlju ili ćete osjećati iskušenje tajne ljubavne veze. Uglavnom ćete igrati na šarm i neobaveznost, ali će se ispod toga kriti nešto drugo. Željet ćete idealnu, duboku ljubav. Onu koju je teško dosegnuti.
KARIJERA: Ulazite u razdoblje kad će vam posao biti u drugom planu. Dani su dobri za domaće kućne radove, pa ako možete, uzmite bar dio godišnjeg. Oni koji rade uglavnom će funkcionirati rutinski. Odradit će ono što moraju, a bit će odsutni duhom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uživat ćete u svakom sportu.
DJEVICA
LJUBAV: Većinu idućih dana bit ćete zadovoljni. Štoviše, nekima će se činiti kao da imaju krila. S voljenom osobom bit će spremni dijeliti ama baš sve. Oni koji su još sami neka više popričaju s ljudima iz bliže okoline. Tu ih čeka jedna simpatija.
KARIJERA: Ostvarili ste ciljeve iznad svih očekivanja i sad osjećate potrebu za odmorom ili bar predahom. I vrijeme je povoljno za godišnji. Tko može, neka putuje. Tko još radi, vjerojatno će i dalje raditi revno, a neki će mijenjati kolegu, pa će raditi za dvoje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Potrebno vam je opuštanje.
VAGA
LJUBAV: Zastoji, prepreke i frustracije su na pomolu. Oni koji su u duljoj i stabilnoj vezi pa poznaju svog partnera znat će kako izdržati ovo razdoblje. Zapravo i nije loše, ali u usporedbi s onim iza vas, lošije je. Zaboravite prošlost. Novi je dan.
KARIJERA: Vaši suradnici ovih bi dana mogli odigrati važnu ulogu u vašoj karijeri. Vjerojatno će se odlučivati o nečem što će imati utjecaja baš na vas. Moguće je da ćete i vi sami dobiti priliku za napredovanje o čijem značaju još niste svjesni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite korak po korak.
ŠKORPION
LJUBAV: Uspjet ćete premostiti distancu u osobnim odnosima, kao i neraspoloženje, tupost za ljubav. Bit će vam obojima drago zbog toga. Oni koji su još sami bit će zainteresirani za suprotni spol više nego inače. Neće oklijevati u udvaranjima.
KARIJERA: Počinje vaših pet minuta kad ćete zaista moći pokazati što sve znate. Zato zaboravite na bilo kakvu lažnu skromnost, sjetite se svega onog što dosad postigli i s punim pravom prezentirajte svoje sposobnosti. Bit ćete uspješni i učinkoviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Otvorite se za ono što dolazi.
STRIJELAC
LJUBAV: Izgledat će kao da vas je prethodno dobro vrijeme razmazilo, pa sad i najmanju frustraciju doživljavate ako dramu. Važno je da se s tim nosite strpljivo i da imate na pameti da je sve prolaznog karaktera. Ne dajte se iskušenjima. Dobro ste.
KARIJERA: Zamislit ćete se nad svojom budućnošću, a posebno nad svojim talentima. Shvatit ćete da oni nisu do kraja izraženi i iskorišteni. Tražit ćete načine kako ih uklopiti u posao koji radite, a neki će riskirati s novim poslom sa strane.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.
JARAC
LJUBAV: Čak i ako niste baš najzadovoljniji, nemojte samovati, nego idite među ljude. Oni će vas rado prihvaćati i još više željeti u svom društvu. Vjerojatno ćete imati i mnogo udvarača, a to što vas neće ispunjavati, manji je problem. Popularni ste.
KARIJERA: Čekate da drugi daju svoj sud o onom što ste napravili zajedno sa svojim suradnicima. Oni će vas podržati, ali vi sami od sebe zahtijevat ćete još više. Ponekad će vaša očekivanja biti nerealno visoka. Nitko nije savršen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jedite više voća i povrća.
VODENJAK
LJUBAV: Pred vama su sve bolji ljubavni dani, no problem će biti u tome što ćete svako malo dolaziti u iskušenja da pretjerujete u strastima, da pritišćete voljenu osobu sa svim zahtjevima ili da budete ljubomorni. Uz više samokontrole, moguća je sreća.
KARIJERA: Intenzivirat će se teme poput financija ili liste prioriteta u poslovanju. Neke firme možda će postavljati nova pravila u tom području. Morat ćete se pokazati kao ozbiljan i profesionalan suradnik. Moguće je i da će se mjeriti vaša postignuća.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pobjeđujete u borbi.
RIBE
LJUBAV: Izgledat će kao da vi ne držite konce u svojim rukama. Ipak, vaš će se privatni život postepeno poboljšavati, a onda će se i osmijeh polako vraćati na vaše lice. Ne očekujte doduše bajku, ali uz malo tolerancije, sve će biti solidno.
KARIJERA: Koliko ste dugo maštali o nekim poslovnim potezima, toliko sad imate prilike pokazati svoje poslovno umijeće ili znanje. Vjerojatno će se povećati vaš utjecaj na druge u poslu, ali i obratno. Bit će to zanimljiva razmjena iskustava.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit će uzbudljivih snova ili nesanice.
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet4 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Hrvatska4 dana prije
VIDEO / Kod Istre snimljena posebna vrsta morskog psa