Connect with us

Magazin

Zašto se danas sve više parova razvodi?

Objavljeno

-

U Hrvatskoj se bračni parovi sve češće razvode. No zašto danas imamo eksploziju razvoda?

“Sad kad vraćam film, onda vidim puno stvari koje mi se sad itekako ne sviđaju, a preko kojih sam onda prelazila misleći: ‘A dobro, nije baš idealno, ali evo'”, rekla je Biserka Kopčok u HRT-ovoj emisiji Labirint.

Psihoterapeutkinja Eva Brlek kaže kako joj partneri najčešće kažu da nemaju više “kapaciteta”, a Željka Kamenov, s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ističe kako promjene u načinu života dovode do toga da je brak krhkija institucija i da nema više materijalnih, odnosno ekonomskih razloga zbog kojih bi trebalo ostati u braku. “Osim toga, lakše je dobiti razlog i nema osuđivanja okoline u slučaju razvoda”, tvrdi Kamenov.

“Sve nekako gledate ružičasto, kroz cvjetiće. Imponiralo mi je, on je bio stariji, cijenjen, imao je reputaciju. Bio je stabilan i ta stabilnost me je privukla i ta njegova opsjednut sa mnom, da on ne može bez mene. Ja sam se zaljubila dok sam bila baš curica još u srednjoj školi”, opisala je svoju situaciju Biserka.

U partnerske odnose ulazimo sa slikom očekivanja

Brlek tvrdi kako vrlo često ulazimo u partnerske odnose sa slikom očekivanja. “Imamo sliku kakav bi naš partner trebao biti, što bi trebao raditi. Vrlo često je tu jako veliki sukob između onoga što mi želimo, što mi očekujemo i onog što mi vidimo u realnosti da partner radi, govori, kako da se ponaša”, pojašnjava.

“Brak kao brak je tekao dosta skladno, onako na izgled. Samo što su stvari bile drugačije nego što su izgledale. Očekujete da će biti bolje. Ja sam cijelo vrijeme mislila: ‘Samo da riješimo ovo, kad se preselimo iz svekrvine kuće, onda će biti bolje.’ Onda smo se preselili i bilo je bolje, onda smo bili sami, onda smo začeli i dijete”, prisjeća se Biserka.

Brlek kaže kako prve krize u braku nastupaju rođenjem djeteta. “Tu se mijenja dinamika para, više nisu sami. Partneri tu dobivaju novu ulogu, ulogu mame, ulogu tate i sad je tu pitanje koliko je tko spreman da se usuglasi s tim novim okolnostima”, tvrdi.”Ja sam ostala kod kuće, bila sam s djecom i moja glavna zadaća je bila biti domaćica i odgajati djecu. Djeca su tada bila još mala. Kuda da ja krenem s dvoje male djece? U tom periodu meni se doseljavaju roditelji, sjela se opet gungula oko preseljenja, potrage njima za kućom i ja sam odustala od toga. Sve je to išlo opet tako nekako dalje i dalje, ali nezadovoljstvo je bilo sve veće i s moje i s njegove strane”, prisjetila se Biserka.

Kako su djeca rasla, osjećala se sve više “beskorisno”. “Nisam više imala toliko obaveza i tražila sam svoj put. Pokušala sam se zaposliti, međutim, onda sam bila prekvalificirana za neke poslove”, rekla je.

Kamenov ističe kako zaposlenost žene izvan kuće stvara jednu sasvim drugačiju situaciju nego ako je žena u kući s djecom. “Žena koja radi izvan kuće izložena je drugim muškarcima, drugim ljudima, pričama drugih žena o tome kako je njima u njihovim vezama, izložena je drugačijim informacijama i ima s čime uspoređivati ono što ima u svom odnosu”, pojašnjava Kamenov.

Intima pada u drugi plan

Biserka kaže kako im je s vremenom i intima pala u drugi plan. “Ako smo posvađani, nije mi do toga. Mislim da je glavni motiv bio što je on oko sebe imao prijatelje koji su uglavnom imali mlađe žene, druge, treće po redu i njega je to malo povuklo. Dugo je govorio da nema nikoga, ali na kraju se ipak sve sazna. Kad su kod nas počeli problemi, on je već bio u nekoj vezi. I u tom trenutku se meni sve razbistrilo”, prisjetila se.

Brlek kaže kako na preljub gledaju kao na jedan simptom, a pravi uzroci su se krenuli događati puno godina ranije. “To su sve one neke sitnice preko kojih su partneri prošli, nisu iskomunicirali i kasnije kulminiraju do toga da dođe do velikog nezadovoljstva, da osoba ne uspijeva zadovoljiti neke svoje potrebe u braku i onda ih traži izvan braka”, pojašnjava.

Kamenov je kazala kako se 10% više žena razvelo zbog muškarčeve nevjere nego što su se muškarci odlučili na razvod zbog ženine nevjere. “Ono što je isto češće prisutno kod muškaraca, pa žene onda traže razvod, različite su ovisnosti. Bila riječ o alkoholu, narkoticima, kockanje…”, rekla je Kamenov.

Brlek kaže kako muškarci zamjeraju nedostatak intimnosti. “To je nešto što oni kažu da je na početku sve bilo super, dok sad se to sve jako prorijedilo, a onda opet se žene jave pa kažu: ‘Pa kad sam umorna jer mi ništa ne pomažeš oko kuće'”, pojašnjava Brlek i kaže kako je to zatvoreni krug.

Biserka priznaje da je tek kada su se rastali, primijetila neke stvari koje nije ranije. “Kći je u jednom periodu bila na fakultetu i bilo je pitanje hoće li izgubiti godinu. On je toliko bio ljut na nju, a ja to nisam primijetila. Ona kaže da on šest mjeseci nije razgovarao s njom. Ja to nisam primijetila jer kao da sam i ja živjela u nekom limbu nekog svog malog svijeta koji ja kontroliram”, kaže Biserka.

“Djeca ne mogu spasiti brak”

Brlek vjeruje kako djeca ne mogu spasiti brak. “Nije dobro za djecu da odrastaju u braku koji je prepun konflikta, verbalnog nasilja, fizičkog nasilja. Sve svađe ostavljaju trajne posljedice na mentalno zdravlje djece”, ističe i dodaje kako djeca često sebe krive za razvod braka i na kraju sav teret preslikaju na sebe”, tvrdi.

Biserka kaže kako joj je razvod teško padao jer ga je doživjela kao osobni neuspjeh. U braku su bili 32 godine. No danas kaže kako nikada nije kasno i započeti iz početka.

“I u ovim godinama se može. I treba samo skupiti hrabrosti. Dobila sam mir, dobila sam slobodu. Konačno sam shvatila tko sam ja, što sam ja. Imam sad neki krug ljudi i obaveze koje meni daju samopouzdanje i daju mi dobru sliku i o meni samoj što prije nisam imala”, zaključuje Biserka. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Stomatologinja otkrila naviku koja uništava zube, a mnogi to rade svaki dan

Objavljeno

-

By

Stomatologinja je izdala upozorenje o opasnostima cijelodnevnog ispijanja kave. Započeti dan rastezanjem i brzim skrolanjem društvenih medija za mnoge je rutina, ali nakon toga često slijedi kuhanje kave. Kako dan odmiče, mnogi posegnu za drugom, pa za trećom šalicom. Bez obzira na to volite li ledenu, vruću, crnu ili s mlijekom, stomatologinja upozorava da bi cjelodnevno uživanje u kavi moglo izazvati karijes.

Stomatologinja je na TikToku @joycethedentist podijelila pet stvari koje ona nikada ne bi napravila zbog brige o svojim zubima, Mirror.

Za početka je objasnila zašto nikada ne pijucka kavu cijeli dan, već to odradi odjednom.

“Najbolje je popiti kavu i završiti s tim, jer svaki put kad popijete gutljaj, pH u ustima pada. Što je pH u ustima kiseliji, okolina više pogoduje povećani rizik od karijesa”, objašnjava.

Istaknula je da kava može dovesti do ružnih mrlja, a problemi mogu biti i veći od kozmetičkih razloga. Savjetuje da je najbolja rpeventiva toga isprati usta s voodm nakon ispijanja kave.

“Ovaj jednostavan korak pomaže isprati ostatke kave i neutralizirati kiseline, štiteći vašu caklinu od erozije”, ističe.

Također je spomenula da bi ispijanje kave kroz slamku moglo minimizirati mrlje i predložila da se odlučite za “tamnije pečenje jer općenito imaju nižu razinu kiselosti od svjetlije pečenja”, koje je bolje za vaše zube. Nisu zaboravili naglasiti važnost redovitih stomatoloških pregleda i razgovarati o svim posebnim nedoumicama sa svojim stomatologom.

Stomatologinja je također upozorila na korištenje tekućine za ispiranje usta s visokim udjelom alkohola od kojih usta mogu postati “kisela” zbog pH vrijednosti.

Za ljude koji škrguću zubima dok spavaju preporučuje štitnik za zube koji se prodaje u slobodnoj prodaji jer su mekši od onih koji se mogu nabaviti kod stomatologa. Iako bi zube trebalo prati barem dva puta dnevno, jedno istraživanje je pokazalo da ih mnogi ljudi peru samo jednom dnevno. U tom slučaju, važnije je prati zube prije spavanja kako se bakterije ne bi prekomjerno množile od ostataka hrane.

Za kraj je rekla da nikako ne bi trebalo dijeliti četkicu za zube s drugim ljudima. Iako je to većini jasno, jedna anketa je pokazala da iznenđujuće puno ljudi dijeli četkicu za zube.

 
Nastavi čitati

Magazin

Kako očistiti indukcijsku ploču

Objavljeno

-

By

Svakodnevna priprema hrane na bilo kojoj vrsti ploče za kuhanje zahtijeva i redovito čišćenje, što ponekad nije najugodniji zadatak. Dijelovi hrane koji su tijekom kuhanja pali na indukcijsku ploču brzo se suše i mogu biti vrlo tvrdoglava smetnja. Čista ploča za kuhanje radi učinkovitije, bolje i ima duži vijek trajanja, a čišća je i za svakodnevnu pripremu hrane. Postoje različite jednostavne metode čišćenja za različite vrste ploča za kuhanje.

Naravno, preporučuje se brzo čišćenje ploča nakon svake upotrebe posebnim sprejom za čišćenje i mekom krpom koja neće ostaviti ogrebotine na ploči. No, s vremena na vrijeme trebali biste odvojiti vrijeme za temeljito i generalno čišćenje svih tvrdokornih mrlja i svih osušenih ostataka hrane s ploče štednjaka.

Domaća sredstva za čišćenje
Kako biste uspješno uklonili masnoću i prljavštinu s ploče za kuhanje, postoje neka jednostavna sredstva za čišćenje koje možete brzo pripremiti kod kuće.

Pasta od limuna i sode bikarbone
Soda bikarbona i limun, odnosno limunov sok ili kapljice eteričnog ulja limuna vrlo su učinkovita sredstva za čišćenje kućanskih površina kao i ploče za kuhanje. Ulijte malo sode bikarbone i nekoliko kapi limuna ili limunovog soka u malu posudu i dodajte malu količinu tople vode.

Sve zajedno pomiješajte u gustu pastu za čišćenje koja će se uspješno nositi s tvrdokornim mrljama. Pasta ne smije biti tekuća, ali ni pregusta jer je želite kružnim pokretima nježno razmazati po prljavoj površini ploče za kuhanje. Pasta od vode i tableta za pranje posuđa
Još jedno jednostavno, domaće sredstvo za čišćenje koje će se uspješno boriti protiv tvrdokorne prljavštine na svim vrstama ploča za kuhanje je pasta napravljena od tople vode i jedne ili dvije tablete za pranje posuđa.

Tabletu na kratko potopiti u malu količinu tople vode, kako bi se počela postupno raspadati. Nemojte dopustiti da se potpuno otopi u previše vode. Malo vode i djelomično raspadnute tablete za pranje posuđa stvorit će pravu gustu pastu koja će se fantastično nositi s najtvrdokornijim ostacima hrane na ploči štednjaka.

Voda, limun i ocat
Sok od limuna i ocat su jedni od najučinkovitijih sredstava za čišćenje kuhinjskih površina. Pomiješajte ih s toplom vodom u raspršivaču tako da omjer octa i limuna prema toploj vodi bude jedan prema tri. Sok od limuna barem će malo ublažiti miris octa koji mnogima može biti neugodan. U tu svrhu u smjesu možete čak dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna.

Proizvodi za čišćenje
Različite vrste ploča za kuhanje zahtijevaju različite vrste sredstava za čišćenje. U svakom slučaju, za zaštitu su vam potrebne rukavice za čišćenje, jedna ili dvije mekane krpe i mekša spužvica za čišćenje koja nema previše grube površine.

Za čišćenje električne i plinske ploče možete pripremiti i malo grublju spužvicu za čišćenje te staru četkicu za zube kojom već čistite ostale površine u stanu.

Bez obzira na to kakvu ploču štednjaka imate kod kuće, prvo se uvjerite da nije upaljena ili grijana. Ako se radi o plinskoj ili električnoj ploči za kuhanje, najbolje ju je potpuno isključiti ili isključiti iz utičnice. Sigurnost je na prvom mjestu. Čišćenje električnih ili plinskih ploča
Plinske ploče za kuhanje imaju najviše uklonjivih dijelova. Podignite rešetke i potopite ih 20 minuta u toplu vodu u koju ste dodali sredstvo za čišćenje. Učinite isto sa svim ostalim odvojivim metalnim dijelovima, ali ih namočite odvojeno od rešetki. Ne namačite rešetke i metalne dijelove predugo jer ne želite da počnu hrđati.

Potom na ploču nanesite jedan od spomenutih sredstava i proizvoda spomenutih u tekstu i uklonite tvrdokorne mrlje ili osušene ostatke hrane koji su se zalijepili za površinu ploče.

Četkicom za zube ili malom četkicom temeljito očistite prljavštinu oko plinskih prstenova, gdje se ona nakuplja.

Nakon uklanjanja mrlja, površinu ploče za kuhanje temeljito očistite najprije vlažnom, a zatim suhom mekom krpom. Ako je potrebno, spužvicom za čišćenje izribajte rešetke i metalne dijelove koji su bili natopljeni, zatim ih također pažljivo obrišite suhom krpom i vratite na mjesto.

Čišćenje staklokeramičkih i indukcijskih ploča
Čišćenje ove dvije vrste ploča za kuhanje zahtijeva nešto više pažnje zbog osjetljivije površine. Nikako ih ne smijete trljati pregrubim spužvama za čišćenje jer ih možete oštetiti ili izgrebati.

Provjerite je li ploča isključena i ohlađena prije čišćenja. Ako se na ploči za kuhanje nalaze veći osušeni ostaci hrane, sa staklokeramičke ploče za kuhanje ih možete ukloniti strugalicom, a s indukcijske ploče mekšom spužvicom za čišćenje.

Potom na ploču štednjaka kružnim pokretima namažite pastu od tableta za pranje posuđa ili sode bikarbone i limuna, a možete i poprskati sprejom od vode, limuna i octa. Ostavite da djeluje do 30 minuta, pazeći da se pasta potpuno ne osuši.

Zatim očistite ploču za kuhanje mekšom površinom spužvice za čišćenje. Završite posao brisanjem vlažnom, a zatim potpuno suhom krpom.

Koliko god se opirali čišćenju ploče za kuhanje, mnogo je ugodnije pripremati hranu na površini koju redovito čistite i održavate sjajnom. Uz malo truda i volje vašu će ploča za kuhanje biti čista i produžit će te joj vijek trajanja.

 
Nastavi čitati

Magazin

Pijete kavu čim se probudite? Evo zašto to nije najbolja ideja

Objavljeno

-

By

Ljubitelji kave dobili su upozorenje o tome kada bi trebali popiti svoju prvu šalicu. Ako se probudite i odmah natočite kavu, možda biste trebali preispitati tu naviku, jer prerano ispijanje kave moglo bi biti upravo razlog zašto vam je ona uopće potrebna. Mnogi ljudi misle da će ih šalica kave razbuditi i dati im više energije, ali, kako se ispostavilo, prerano konzumiranje moglo bi narušiti vaš san. Upozorenje dolazi usred nove studije koju je provela tvrtka Breville, a koja je otkrila da Britanci piju 3 šalice kave dnevno, obično prvu u 7 sati ujutro.

Zbog toga je Rex Isap, stručnjak za spavanje, izdao upozorenje Britancima, savjetujući ih da ne izbjegavaju kavu u potpunosti, nego da odgode njezino ispijanje unutar prvog sata nakon buđenja.

Zašto bih trebao izbjegavati kavu čim se probudim?
Rex je rekao za Express: “Tijekom dana vaš mozak proizvodi kemikaliju zvanu adenozin. U suštini, adenozin potiče san; što ste dulje budni, to se više nakuplja i pomaže vam da se osjećate pospano. No, kofein blokira adenozinske receptore, što vas održava budnima i pospješuje budnost. Ako ste ikada imali problema sa spavanjem nakon kave, ovo bi mogao biti razlog.”

Dalje objašnjava: “Kada je riječ o idealnom vremenu za prvu šalicu kave, skloni smo posegnuti za kuhalom čim se probudimo. Međutim, idealno bi bilo pričekati sat vremena nakon buđenja kako biste uistinu iskoristili prednosti kave.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu