Connect with us

Grad

Učenici osnovnih škola posjetili Zračnu luku Zadar

Objavljeno

-

Učenici osnovnih škola posjetili Zračnu luku Zadar i upoznali se s projektom „Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“

U sklopu provedbe projekta “Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“ organiziran je edukativni obilazak Zračne luke Zadar za osnovne škole s područja Zadarske županije, kojem su se odazvale Osnovna škola Zemunik, Osnovna škola Krune Krstića (područni odjel Ploče) te Osnovna škola Šime Budinića.

Prvi posjet organiziran je 6. svibnja 2024. godine za učenike i nastavno osoblje Osnovne škole Zemunik, prilikom kojeg je sudjelovalo 55 učenika iz 2. i 3. razreda, uz pratnju 6 nastavnika.

Za Osnovnu školu Krune Krstića Zadar posjet je organiziran u dva termina, i to 13. svibnja 2024. za 72 učenika i 6 nastavnika te 16. svibnja 2024. za 50 učenika i 6 nastavnika.

Naposlijetku, 21. svibnja 2024. Zračnu luku Zadar posjetilo je 90 učenika i 11 nastavnika iz Osnovne škole Šime Budinića Zadar.

Svaki posjet trajao je između 45 i 60 minuta, a teme su bile usklađene s Nastavnim planom i programom za razrednu nastavu iz područja prometa i zaštite okoliša. Cilj ovih aktivnosti je informirati lokalnu zajednicu, posebno najmlađe, o osnovnim funkcijama zračne luke i važnosti primjene mjera zaštite okoliša kroz korištenje Sunčeve energije kao obnovljivog izvora energije.

Tijekom obilaska, učenicima i nastavnicima predstavljeni su ciljevi, aktivnosti i dosadašnji rezultati projekta. Sudionicima aktivnosti podijeljeni su promotivni paketi s oznakama vidljivosti koji sadrže notes, olovku, privjesak, staklenu bocu i kutiju za pohranu hrane te informativni letak.

Edukativni obilazak Zračne luke Zadar omogućio je učenicima stjecanje vrijednih znanja o održivom razvoju i važnosti ekološke odgovornosti, čime se potiče njihova svijest i ponašanje u skladu s principima zaštite okoliša.

Opisane aktivnosti provedene su u sklopu projekta “Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“. Cilj projekta je zamijeniti dio postojećeg sustava prihvata i otpreme zrakoplova koji se napaja fosilnim gorivima s opremom na električni pogon te osigurati ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije s krajnjim ciljem smanjenja emisije štetnih plinova u okoliš. Provedba projekta trebala bi rezultirati s očekivanim smanjenjem emisija CO2 od 47,52%.

Ukupna vrijednost projekta je 16.330.740,41 €, ukupno je prihvatljivih troškova 12.830.602,02 €, od čega je 9.279.967,08 € bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 1.listopada 2021. do 31. listopada 2024. godine

Projekt sufinancira Europska unija u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zračne luke Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej potpisuju Sporazum o suradnji

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 1. srpnja 2024. godine s početkom u 10 sati, u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije bit će potpisan Sporazum o suradnji između Narodnog muzeja Zadar i Sveučilišta u Zadru.

Sporazumom Muzej i Sveučilište potvrđuju suradnju na razvijanju projekta stalnog postava Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar sukladno uputama Hrvatskog muzejskog vijeća.

Sveučilište će provedbu prava i obveza koje preuzima ovim Sporazumom organizirati i realizirati posredstvom svog Odjela za etnologiju i antropologiju , a Narodni muzej Zadar posredstvom svog Etnološkog odjela.

U nazočnosti župana Božidara Longina Sporazum će potpisati v.d. ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Vesna Sabolić i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

 
Nastavi čitati

Grad

11. Dani maslina otoka Ugljana

Objavljeno

-

By

11. Dani maslina otoka Ugljana održati će se 29.06.2024. godine u centru mjesta Ugljan, sa početkom u 18:30 sati

Manifestacija promovira tradiciju maslinarstva na otoku Ugljanu dugu dvije tisuće godina. 

U sklopu manifestacije održati će se ŠUG festival – sajam otočnih proizvoda, radionica za djecu – izrada keksića od maslinovog ulja, te Mala škola kušivanja – edukacijska i vođena degustacija maslinovog ulja. 

U zabavnom dijelu ugostit ćemo Udrugu Điran i klapu Kontrada, a poznati kuhari počastiti će nas  domaćim jelima. 

Program večeri: 

18:30 – ŠUG Festival – sajam otočnih proizvoda (Mul)

19:00 – Radionice:

  • Mala škola degustacije (ispred Doma Kulture)
  • Izrada keksića od maslinovog ulja (prijave u TIC-u Ugljan), za djecu (Mul)

19:30 – Degustacija prijavljenih ulja

20:30 – Dodjela nagrada maslinarima

21:00 – Druženje uz klapu Kontrada i domaću hranu

 
Nastavi čitati

Grad

Premijera predstave “San ljetne noći” u Salima

Objavljeno

-

By

Prijevod „Sna ljetne noći“ doživjela sam kao pravi izazov. U otočkom trenutku spojile su se dvije moje struke i zazvonio je govor kojeg još samo šapću nane na Ravancu.  Nisam odustala od tog prekrasnog projekta ni kad je Ante završio u bolnici, nisam odustala niti kad su se Ivana i Petra odselile s otoka.

Nisam se obeshrabrila kad su me mnogi odbili i pokušali uvjeriti da je to prevelika predstava za Sali.

Nadam se da će večeras nebo biti vedro. Ovo je program koji vraća vjeru u ljude, život i teatar.

U Predstavi igraju

Damir Ramov, Filip Šešelja, Ivan Špralja, Zdenko Dominis, Matija Ramov, Sani Burin, Ivona Petešić Frka, Ante Mihić, Mario Živković, Božidar Bačić

Dramatizacija/Režija/Produkcija: Maja Šimić

Izrada maski : Iskra Jovanović Glavaš

Izrada šešira: Vesna Savković

Majstori tehnike: Marino Petešić i Josip Šindija

Fotografija: Mira Lordanić

Grafika: Lorena Buturić

POKROVITELJI

RMS RENTAL MEDIA SERVICES, Zadarska Županija, Općina Sali, Turistička zajednica Općine Sali, OŠ Petar Lorini

SPONZORI

Tutta Forza Night club, Konoba Trapula, DVD Sali

After Party održat će se u Tutta Forza night clubu uz DJ Bartola Njarija

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu