Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRED VRATIMA PRVI TOPLINSKI VAL / Temperatura noću oko 25, danju i iznad 37 °C!

Objavljeno

-

Posljednjih dana kalendarskog proljeća i na početku ljeta očekuje se prvi ovogodišnji toplinski val u našoj zemlji, priopćeno je iz DHMZ-a.

Pod utjecajem ogranka anticiklone u naše će krajeve s jugozapada postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna. Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika. Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 °C, a na Jadranu nerijetko oko 25 °C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 °C, moguće mjestimice i više.

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Svakako se preporučuje pratiti svakodnevne vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave na našim mrežnim stranicama te preporuke za javnost za vrijeme toplinskog vala.

Danas sunčano i vruće. Navečer na zapadu umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj ponegdje s jakim udarima, a na sjevernom Jadranu južni, prema otvorenom moru i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 37 °C.

U četvrtak pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji ponegdje i jak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 26 °C. Najviša dnevna većinom između 32 i 37 °C, malo niža ponegdje u Gorskoj Hrvatskoj.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i vruće, u petak u većini predjela uz najvišu temperaturu zraka višu od 35 °C. Od petka ne posvuda stabilno, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu uz lokalne pljuskove s grmljavinom, moguće i izražene, osobito u noći s petka na subotu u zapadnim i sjeverozapadnim predjelima, a u subotu i na istoku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, u unutrašnjosti povremeno sjeverni i sjeveroistočni. U subotu na kopnu manje vruće.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UNAPRJEĐENJE STUDENTSKOG STANDARDA / Sveučilište u Zadru uvodi subvencioniranje privatnog smještaja 

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru kontinuirano radi na unaprjeđenju kvalitete studentskog života i povećanju kapaciteta studentskog smještaja. U oba studentska doma – novom, stavljenom u funkciju u akademskoj godini 2022./2023. s 129 soba, i „starom“, kojem slijedi obnova 94 sobe – može se smjestiti oko 490 studenata. Na natječaju za smještaj u tekućoj akademskoj godini 2023./2024. zaprimljeno je oko 670 studentskih prijava, što jasno pokazuje visoku potražnju za smještajem.

U nastojanju da se pomogne studentima koji nisu ostvarili pravo na smještaj u studentskim domovima, Senat Sveučilišta u Zadru donio je 25. lipnja 2024. odluku o subvencioniranju smještaja za 100 studenata u iznosu od 100 eura mjesečno. Pravo na ovu subvenciju ostvarit će studenti koji ostanu „ispod crte“ u okviru natječaja za smještaj u studentskom domu. Sveučilište će s najmodavcima i studentima potpisati tripartitni ugovor o subvencioniranju, čime će se dodatno olakšati financijski teret smještaja.

Ova značajna inicijativa omogućit će bolji životni standard i studentima smanjiti financijski pritisak. Očekuje se da će ovom odlukom, zajedno sa smještajem u domovima, biti olakšan financijski teret smještaja za do 600 studenata.

Uz povećanje kapaciteta smještaja i modernizaciju postojećih objekata, subvencioniranje privatnog smještaja predstavlja još jedan korak k osiguravanju optimalnih uvjeta za studente. Ovaj program subvencioniranja naglašava posvećenost Sveučilišta pružanju sveobuhvatne podrške svojim studentima, te pokazuje proaktivni pristup rješavanju izazova s kojima se studenti suočavaju s obzirom na poteškoće u osiguravanju smještaja zbog sve duljeg trajanja turističke sezone i zbog drugih specifičnosti razvoja turizma u zadarskoj regiji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST: U srijedu bez vode Galovac, Debeljak, Gorica, Glavica i Donje Raštane

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 03.07.2024. godine  (srijeda) u vremenu od 9:00 h pa do 12:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestima: Galovac, Debeljak, Gorica, Glavica, te u mjestu Donje Raštane.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u Galovcu u Ulici I  kod kućnog broja 127,

u mjestu Debeljak u Ulici dr Franje Tuđmana kod broja 78,

u mjestu Glavica na trgu Stjepana Radića kod kućnog broja 6,

u mjestu Gorica u ulici Gorica kod kućnog broja 36,

te u mjestu Donje Raštane kod kućnog broja 31.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar zajedno u projektu uređenja Etnološkog odjela na Poljani pape Aleksandra III.

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar potpisali su u Domu Zadarske županije sporazum o međusobnoj suradnji na razvijanju projekta stalnog postava Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, sukladno uputama Hrvatskog muzejskog vijeća. Sveučilište i Muzej surađivat će u izradi Idejne i Glavne muzeološke koncepcije Etnološkog odjela i Centra za tkanje Ana i Ivan Tomljanović. Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić i v.d. ravnateljica NMZ-a Vesna Sabolić. Na sporazumu i velikom projektu objema stranama čestitao je župan Božidar Longin, kao predstavnik osnivača Narodnog muzeja Zadar.

„Suradnja Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru je na visokoj razini, upućeni smo jedni na druge i  to će se nastaviti i ovim projektom. Veličina čovjeka jest upravo u tome da je spreman nešto darovati za javno dobro. Bračni par Tomljanović činom darivanja svog umjetničkog opusa javnosti, pružio nam je svima primjer koliko je u životu potrebno pronaći ono što nas obogaćuje, ali ne materijalno, već ono što nam puni srce i čini nas boljim ljudima. Ono što na nama ostaje, a djelatnici Narodnog muzeja, osobito kustosice Lulić i Šarić Ban, to itekako dobro znaju i rade već dugo na tome, jest darovano sačuvati i oplemeniti ga tzv. dodanom vrijednošću“, poručio je župan Longin.

Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u dvije će faze izraditi plan razvitka Etnološkog odjela, idejnu muzeološku koncepciju, plan raspodjele muzejskog prostora, odabrati građu, idejno rješenje prezentacije građe itd. Prilikom potpisivanja sporazuma rektor Faričić istaknuo je kako je Zadarska županija vrlo raznolik prostor, s otocima, priobaljem, zaobaljem, velebitskim i na kraju zavelebitskim dijelom.

„Taj prostor imao je šarolik razvoj, koji je bilo moguće pratiti u obalnom dijelu, za razliku od zaobalnog, koji u okolnostima osmanlijskog prodora nije bio kontinuiran, ali je pridonio bogatstvu mozaika naše baštine. Etnografska baština izložena je nažalost depopulaciji i deagrarizaciji, stanovništva koje u prirodi osigurava egzistencijalne potrebe sve je manje, kao i različitih tradicijskih vještina koje prepoznajemo kao etnografski ukras našeg prostora i dio identiteta. Posljednji je trenutak da se posvetimo istraživanju onoga što će, sasvim je izgledno, za pet ili deset godina posve iščeznuti iz ruralnih prostora“, rekao je Faričić.

V. d. ravnateljice Narodnog muzeja Vesna Sabolić rekla je kako će budući Etnološki odjel biti smješten u prostoru dosadašnjeg Muzeja grada Zadra na Poljani pape Aleksandra III., kod sv. Krševana.

„U Gradskoj straži nismo mogli osigurati uvjete koje nalaže Hrvatsko muzejsko vijeće i pravilnici muzejske djelatnosti. Sada dobivamo zgradu koja će biti i suvremena i moderna te će prezentirati našu baštinu na moderan i aktualan način. Prepoznali smo pravi trenutak u kojemu možemo ući u investiciju i aplicirati na sredstva EU fondova, moramo pripremiti dokumentaciju, koncept, stručnjake, a bez pomoći Sveučilišta to ne bismo uspjeli. Građa će biti digitalizirana tako da će naša tradicijska baština biti dio globalne kulturne baštine“, kazala je Sabolić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu