Connect with us

Sport

ZADAR JE DOMAĆIN 32. MEĐUNARODNE LJETNE ŠKOLE KINEZIOLOGIJE / “Tjelesna pismenost – karika koja nedostaje” vodeća je tema novog izdanja

Objavljeno

-

Jesu li Hrvati tjelesno pismeni? Tjelesna pismenost može se opisati kao motivacija, samopouzdanje, fizička sposobnost, znanje i razumijevanje za vrednovanje i preuzimanje odgovornosti za bavljenje tjelesnim aktivnostima za cijeli život. Razumijevanje važnosti redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje, razvoj motoričkih vještina kao što su koordinacija, ravnoteža, snaga i agilnost, te primjena tih vještina u svakodnevnom životu i sportu iznimno je važno za dobro zdravlje i dobrobit, no ova važna karika kronično nam nedostaje. Gorućim problemom nedovoljne tjelesne pismenosti od najranije dobi koja rezultira kasnijim brojnim zdravstvenim i životnim problemima, intenzivno se bavi Hrvatski kineziološki savez koji na 32. Međunarodnu ljetnu školu kineziologa od 26. do 29. lipnja u Zadar dovodi vodeće europske i domaće stručnjake u ovom području.

Na ovogodišnjem izdanju međunarodne Ljetne škole kineziologije znanstvenici, nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, treneri, odgojitelji, kineziterapeuti i učitelji predškolskog odgoja i primarnog obrazovanja na raznim predavanjima, panel raspravama i radionicama predstavit će najnovija iskustva o ovoj gorućoj temi te predložiti rješenja ovog problema kako bismo svojoj djeci osigurali aktivniju i zdraviju budućnost.

Na ljetnoj školi govoriti će se i o eksperimentalnom programu “Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja” koji provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, a koji je na primjeren način prepoznao važnost i ulogu kineziologa u prevenciji pretilosti kod djece i mladih.

Listu uglednih imena predvodi prof. dr. sc. Nigel Green s Liverpool John Moores University, Velika Britanija, poznat po pionirskom radu u području kineziologije, posebno u analizi biomehanike sportskih pokreta. Njegova istraživanja značajno su doprinijela razumijevanju optimizacije performansi sportaša i smanjenju rizika od ozljeda.

Tu je i prof. dr. sc. Stevo Popović sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Sveučilišta u Crnoj Gori, istaknuti istraživač u području sportskog menadžmenta i sportske psihologije. Njegovi radovi na temu motivacije sportaša i organizacije sportskih događaja visoko su cijenjeni u akademskim krugovima.

Prof. dr. sc. Damir Sekulić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu vodeći je pak stručnjak u istraživanju fizičke pripreme i kondicijskog treninga. Njegove publikacije o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje i sportske performanse stekle su međunarodno priznanje.

Dr. sc. Barbara Gilić Škugor s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu specijalizirala se za područje tjelesne aktivnosti djece i adolescenata. Njena istraživanja o prevenciji pretilosti kod djece kroz tjelesnu aktivnost donijela su joj priznanja u znanstvenim i stručnim zajednicama.

Prof. dr. sc. Biljana Popeska sa Sveučilišta Goce Delčev u Štipu, Sjeverna Makedonija, i Sveučilišta u Luxemburgu, koja je također i predstavnica udruge EUPEA (Europska udruga tjelesne i zdravstvene kulture) zadužene za promociju tjelesne i zdravstvene kulture u Europi, a cijenjena je po svojim istraživanjima u području obrazovanja tjelesne kulture i razvoja sporta. Njezina posvećenost edukaciji i unapređenju nastavnih metoda u sportu rezultirala je mnogim inovativnim pristupima u obrazovnim institucijama diljem Europe, a njezina razmišljanja s veseljem očekujemo i u Hrvatskoj.

Uz zanimljiva predavanja i rasprave, na 32. izdanju Ljetne škole kineziologije održat će se i različiti sportski sadržaji poput badmintona, odbojke na pijesku i tenisa.

Znanstveno stručni skup „TJELESNA PISMENOST – KARIKA KOJA NEDOSTAJE?“ održava se u organizaciji Hrvatskog kineziološkog saveza, a suorganizatori su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Studij Kineziologije – FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Agencija za odgoj i obrazovanje RH, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Športska zajednica Grada Zadra, Sportski savez Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor, International Association of Sport Kinetics (IASK). Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, EUPEA (Europska udruga tjelesne i zdravstvene kulture), Međunarodno vijeće sportske znanosti i tjelesnog odgoja (ICSSPE) te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta FIEPS. Domaćin je Grad Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

PK JADERA: Devet medalja sa Regionalnog prvenstva Hrvatske u Splitu

Objavljeno

-

By

23.06.2024. na 50m bazenu Poljud u Splitu održana su prva dva dijela Regionalnog prvenstva Hrvatske za Regiju 1 (Dalmacije) za kategorije od ml. kadeta do seniora. U konkurenciji natjecatelja iz 12 klubova naše regije pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof.  boje PK Jadere branilo je 20 članova: Dora Babić, Matej Brkić, Gabriel Bušić, Luka Čulina, Andrija Kačanić, Stipe Kasun, Gašpar Krstić, Klara Maruna, Niko Milin, Noa  Miočić, Mate Molnar,  Adrian Pavić, Marcel  Prenđa, Erika Sommer Bem, Ante  Šimičević, Marin Šimičević,  Jelena Šimunac, Jakov Vučenović, Vito Vukoša i Nina Šarić.

Ml. junior Mate Molnar (08) je doplivao do 5 medalja. Do zlatne medalje i  titule ml.juniorskog regionalnog prvaka doplivao je u najdužoj disciplini programa 1500m slobodno gdje je do najviše stepenice postolja stigao s vremenom 17:55.25. U istoj disciplini je osvojio srebrne medalje u juniorskoj i seniorskoj kategoriji. Srebrne medalj ei titule regionalnog viceprvaka osvojio je u disciplinama 100m slobodno (56.54) i 200m slobodno (2:04.05).

Junior Andrija Kačanić (08) je doplivao do 4 medalje, a najbolji plasman je ostvario u disciplini 200m slobodno gdje je s vremenom 2:00.72 doplivao do srebrne medalje i prvi put isplivao rezultat vrijedan preko 600 bodova. Brončane medalje je osvojio u disciplinama: 100m slobodno (56.18) te 50m leptir gdje je s vremenom 27.21 stigao do bronce u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

Plivači koji su se u svojim kategorijama plasirali među 10 najbržih u regiji:

Andrija Kačanić (08): 200m leđno (2:34.18) – 5.mjesto

Mate Molnar (08): 100m prsno (1:15.27) – 5.mjesto

Ante Šimičević (08): 50m leptir (30.78) – 6.mjesto

Stipe Kasun (06)  50m prsno (33.77) – 7.mjesto

Dora Babić (08)  100m leptir 50m prsno (43.12) – 8.mjesto

Juniorska štafeta u sastavu: Andrija Kačanić (08), Luka Čulina (06), Stipe Kasun (06) i Mate Molnar (08) je u disciplini 4x200m slobodno s vremenom 8:54.27 doplivala do 4 mjesta.

Kadetska štafeta u sastavu: Adrian Pavić 2011, Noa Miočić 2011, Marcel Prenđa 2011 i Vito Vukoša 2010 je u disciplini 4x50m slobodno s vremenom 2:09.30 doplivala do 8 mjesta.

Svi članovi su isplivali osobne rekorde, a za posebnu pohvalu su Nina Šarić (2011) i Ante Šimičević (2008)  koji su prvi put nastupili na ovako velikom natjecanju i isplivali odlične rezultate.

 
Nastavi čitati

Sport

SUBOTA / Rtina domaćin plivačkog maratona

Objavljeno

-

By

U ovu subotu, 29.06.2024. U 10. sati starta Plivački maraton u Rtini Miletićima u  sklopu dalmatinskog kupa na dionici od 5. Km. 

Očekuje se 30-40 plivača koji će na stazi u “štap” pravocrtno zaplivati u općini Ražanac na 5. kolu . 

Ovo je inače najduži maraton u kalendaru Dalmatinskog  kupa u 2024. godini , a poslužiti će plivačima  sa zadarskog područja kao izvrstan test spremnosti za Preko-Zadar. 

Organizator natjecanja je TZO Razanac sa KDP Donatom iz Zadra. 

Sve prijave plivača su moguće na :

KDP DONAT – ZADAR

 
Nastavi čitati

Sport

(FOTO) TRIATLON KLUB ZADAR: David Pejdo osvojio treće mjesto na Europskom prvenstvu u Coimbri

Objavljeno

-

By

foto: TK Zadar

David Pejdo iz Triatlon kluba Zadar postigao je izuzetan uspjeh osvojivši treće mjesto na Europskom prvenstvu u cross sprint duatlonu za juniore, održanom prošlog utorka u Coimbri, Portugal. David je na ovom natjecanju predstavljao Hrvatsku i dokazao se kao jedan od najperspektivnijih mladih sportaša.

David na pobjedničkom postolju u Coimbri

Natjecanje je uključivalo tri segmenta: trčanje od 3.2 km, vožnju bicikla od 11.5 km i završno trčanje od 1.6 km. Prva dionica trčanja obuhvatila je mješovitu stazu od zemlje, asfalta i pločnika s izazovnim usponima i spustovima, prolazeći kroz fantastičan Botanički vrt, povijesnu jezgru Coimbre i park Manuel Braga, završavajući u Parque Verde gdje je bila smještena zona tranzicije. Biciklistička staza bila je mješovita ruta uključujući zemlju, pločnik i asfalt, prolazeći uz obalu rijeke i kroz Nacionalnu šumu Choupal. Završna trkačka dionica od 1.6 km odvijala se unutar parka Manuel Braga i Parque Verde. Zbog kišnog vremena u Coimbri, start utrke je pomaknut. Prvobitno planiran start u 9 sati bio je prekinut nakon kilometar trčanja jer staza nije bila zatvorena, te je ponovno pokrenut u 10 sati po velikom pljusku.

David prije početka trke u zoni tranzicije

David Pejdo je briljirao u prvoj trkačkoj dionici koju je završio za 13:30 minuta. Na biciklu je bio još bolji, završivši za 23:19 minuta, dok je drugo trčanje završio za 5:32 minuta. Ukupno vrijeme mu je bilo 44:02 minute, čime je osvojio treće mjesto iza Talijana Davida Catalana (41:41) i Belgijanca Yannisa Devolderea (43:42). David je nakon utrke izjavio: “Trka je najprije startala u 9 sati kako je i predviđeno, ali nakon gotovo kilometar trčanja organizatori su prekinuli utrku jer staza nije bila zatvorena. Start je odgođen za sat vremena, te se u 10 sati ponovno krenulo po najvećem pljusku. Talijan i Belgijanac su se odmah odvojili i bili u bijegu cijelu utrku, ja i Lovro Petrlić smo na biciklu uspjeli nadoknaditi zaostatak te smo uhvatili Belgijanca pred trčanje, na kojem sam se uspio odvojiti od Lovre i skoro uhvatio drugo mjesto u završnici. Jako sam zadovoljan svojim rezultatom.

David i trener Ivan Gobin nakon utrke

Trener Ivan Gobin iz Triatlon kluba Zadar pratio je Davida na ovom natjecanju, pružajući mu podršku i motivaciju. Davidov uspjeh posebno je značajan s obzirom na njegovu dob od 16 godina, dok su svi ostali natjecatelji rođeni 2005. godine. Ovaj rezultat je pokazatelj njegove izvanredne sposobnosti i obećavajuće sportske budućnosti. Ovdje možete pogledati sažetak cross sprint duatlon utrke iz Coimbre.

Zadarska ekspedicija u Portugalu

Na istom natjecanju, u kategoriji cross sprint triatlon, nastupio je i član Triatlon kluba Zadar Luka Ivanović. Staza je obuhvaćala plivačku dionicu od 500m, biciklističku dionicu od 11.5 km te trkačku dionicu od 4 km. Voda je imala temperaturu od 19.3°C te je odijelo za plivanje bilo dozvoljeno. Ovdje možete pogledati sažetak cross sprint triatlon utrke.

Luka u zoni tranzicije prije starta utrke

Luka je dobro krenuo u utrku te je isplivao 500 metara u vremenu 06:53 nakon čega je bio na 4. mjestu, samo 2 sekunde iza trećeg. Biciklistički segment završio je u vremenu 24:03 dok je posljednji trkački dio prošao za 16:40. Na trčanju se vodila jedino bitka za prvo mjesto dok je sve ostalo već bilo jasno. Luka je zauzeo odlično šesto mjesto s vremenom 50:19, čime je pokazao izvrsnu formu i potencijal za buduća natjecanja. Pobjedu u ovoj kategoriji odnio je Dinis Ferreira iz Portugala, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Davide Catalano iz Italije i Kristian Brezania iz Slovačke.

Luka s trenerom Ivanom Gobinom nakon utrke

Luka Ivanović je također imao podršku trenera Ivana Gobina koji je pratio obojicu natjecatelja iz Triatlon kluba Zadar. Trener Gobin je izrazio zadovoljstvo nastupima svojih sportaša, ističući njihov trud i predanost treningu. Čestitamo Davidu Pejdi i Luki Ivanoviću, kao i njihovom treneru Ivanu Gobinu na sjajnim rezultatima i predstavljanju Hrvatske na europskoj sceni! Njihovi uspjesi su ponos za cijelu Hrvatsku i Triatlon klub Zadar! U nastavku pogledajte fotogaleriju iz Portugala. Više informacija o samom događanju možete potražiti na službenoj stranici događanja – Multisport Portugal.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu