Connect with us

magazin

NA ĐILU NOVI GLAZBENI FESTIVAL – SELECTED / Portugalski glazbeni brend Fuse gost je dvodnevnog spektakla

Objavljeno

-

Foto: vizual, arhivska fotografija sa ZSF

Grad Zadar ovog ljeta dobiva novi urbani glazbeni festival elektronske glazbe Selected koji će zasigurno razveseliti brojne Zadrane, kao i goste grada. Dvodnevni glazbeni spektakl održat će se u petak, 19. i subotu, 20. srpnja na ĐIL-u na Jazinama, tik uz zadarske bedeme, pružajući tako posjetiteljima jedinstveno iskustvo u predivnom okruženju.

Zadarski glazbeni entuzijasti, koji stoje iza novog festivala, dobro su poznati javnosti kao suorganizatori Zadar Sunset Festivala te Selecteda na otoku Pagu. Poseban gost prvog izdanja Selected Zadar je portugalski glazbeni brend Fuse.

Vjerujući da si glazba i okolina uz more iz koje i oni dolaze savršeno odgovaraju, Fuse u svoj glazbeni izričaj itekako stavlja naglasak na to. Oni su u 13 godina glazbenog stvaralaštva izvrsno uklopili najbolje od tradicionalnih korijena i iskustava gdje vrtovi, brodovi, klubovi, plaže i festivali postaju jedinstveni, a svaki prostor postaje poseban. Riječ je o diskografskoj kući koja ima jak kolektiv umjetnika i veliko iskustvo u organizaciji i planiranju brojnih uspješnih glazbenih događaja. Jedan od ciljeva Fuse Recordsa je prikazati najbolje od onoga što se događa u njihovoj “zemlji uz more”.

Portofolio im uključuje izvrsne DJ-eve elektronske glazbe koji će sredinom srpnja Zadar vratiti na mapu vrhunskih ljetnih glazbenih događanja. Mladi zadarski tim, koji stoji iz novog festivala, prvim izdanjem za cilj ima pružiti nezaboravno glazbeno iskustvo posjetiteljima te promovirati Zadar kao destinaciju za vrhunske glazbene događaje. Kroz festival žele potaknuti kulturni i turistički razvoj grada, privući ljubitelje glazbe iz cijele regije i pružiti platformu talentiranim izvođačima da se izraze i pokažu svoj umjetnički rad. Festival se održava uz podršku Turističke zajednice Grada Zadra.

Ulaznice za prvi Selected Festival mogu se kupiti na služenoj stranici:

www.selected-croatia.com/event-details/selected-festival-2024

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Je li kava bez kofeina sigurna za piće?

Objavljeno

-

By

Kava bez kofeina često se reklamira kao bolja alternativa tradicionalnoj kavi, zbog minimalnog sadržaja kofeina. No, posljednih mjeseci pojavila se zabrinutost zbog kemikalije koja se koristi u pripremi kave bez kofeina.

Porast zabrinutosti oko sigurnosti kave bez kofeina počeo je krajem 2023. godine kada su razne organizacije kao što je Environmental Defense Fund (EDF) pokrenule peticije za zabranu korištenja metilen klorida, piše health.

Riječ je o kemijskom spoju koji se često koristi u proizvodnji kave bez kofeina.

EDF navodi kako se pokazalo da metilen klorid nije siguran za korištenje u prehrambenoj industriji.

Za što se u proizvodnji kave koristi metilen klorid?
Prehrambeni znanstvenik Taylor Wallace pojasnio je kako se kemikalija koristi za uklanjanje kofeina.

“Zrna kave prvo se kuhaju u vrućoj vodi, a zatim se isperu metilen kloridom, koji se selektivno veže s kofeinom. Metilen klorid se uz kofein zatim uklanja sa zrna”, objašnjava Wallace.

Wallace je zatim pojasnio kako se zrna kave dodatno suše i prže na temperaturama oko 200 °C, kako bi se uklonio preostali metilen klorid. Nakon ovog procesa na kavi ostaje mala i zanemariva količina kemikalije.

Izloženost metilen kloridu na radnom mjestu predstavlja stanovitu opasnost jer može dovesti do povećanog rizika od nekih bolesti.

Wallace dodaje i kako je većina proizvođača kave bez kofeina oprezna pri održavanju niske razine metilen klorida u svojim proizvodima.

Stručnjaci dodatno naglašavaju kako su doze ovog spoja u gotovom proizvodu zanemarive i nemaju konkretan utjecaj na zdravlje.

 
Nastavi čitati

Magazin

Sve je više moždanih udara među mlađim odraslim osobama. Što stoji iza tog porasta?

Objavljeno

-

By

Prema novom izvješću američkog Centers for Disease Control and Prevention (CDC), sve više mladih dobiva moždani udar.

CDC je otkrio da se, u usporedbi sa stopama od prije desetak godina, rizik od moždanog udara povećao za oko 15 % među populacijom mlađom od 65 godina.

Osobe starije od 65 godina i dalje imaju najveću stopu moždanog udara, no njihova učestalost je ostala ista, piše health.

Što je moždani udar?
Moždani udar je hitno medicinsko stanje koje karakteriziraju akutni neurološki simptomi. Postoje dva glavna tipa: ishemijski te hemoragijski moždani udar.

Ishemijski moždani udar često se naziva moždanim napadom te se događa kada ugrušak, koji obično putuje s nekog drugog mjesta u tijelu, blokira moždanu arteriju. Većina moždanih udara su ishemijskog tipa.

Hemoragijski moždani udar, s druge strane, događa se kada krvna žila u mozgu pukne.

Moždani udar može utjecati na svaki dio tijela te dolazi uz par učestalih simptoma. Neki od njih su utrnulost ili slabost na jednoj strani tijela, problemi s govorom ili razumijevanjem govora, zbunjenost, gubitak ravnoteže i koordinacije te gubitak vida.

Porast moždanih udara među mladima
Za izvješće CDC-a, istraživači su usporedili podatke o zdravlju američkih pacijenata od 2011. do 2013. s podacima prikupljenim između 2020. i 2022.

Otkrili su da je prevalencija moždanog udara među osobama u dobi od 18 do 44 godine i od 45 do 64 godine porasla za 14,6 % odnosno 15,7 %.

Razlozi porasta
“Porast prevalencije moždanog udara odgovara povećanju porasta u čimbenicima rizika kod kardiovaskularnih problema”, izjavila je doktorica Omoye Imoisili.

Ti čimbenici uključuju pretilost, hipertenziju, visoki kolesterol, dijabetes i bolesti srca.

Tijekom vremena ovi čimbenici uzrokuju stvaranje štetnih naslaga u krvnim žilama što otežava protok krvi kroz arterije. To povećava rizik da će se naslage odvojiti i stvoriti ugrušak koji će otputovati u mozak, rezultirajući moždanim udarom.

Prevencija moždanog udara
Premda postoje neki čimbenici koji povećavaju izglede za moždani udar a koje ne možemo kontrolirati, kao što su geni, postoji niz drugih na kojima možemo raditi.

Redovita tjelovježba može smanjiti vaše izglede za moždani udar, kao i prehrana s malo šećera i soli, a bogata voćem i povrćem.

Također biste trebali izbjegavati pušenje ili prestati ako ste već počeli.

 
Nastavi čitati

Magazin

Savjetnica izdvojila rane pokazatelje da djeca razvijaju narcisoidne osobine

Objavljeno

-

Poremećaji osobnosti ne dijagnosticiraju se sve do odrasle dobi, ponajviše zato što djeca i adolescenti još uvijek razvijaju osobnost. U tim područjima, poremećaji se mogu dijagnosticirati na temelju dugotrajnih, dosljednih obrazaca ponašanja. Međutim, neka djeca već u ranijoj dobi mogu pokazivati određene zabrinjavajuće pokazatelje koji ukazuju na to da bi u budućnosti mogli razviti narcisoidne osobine.

Licencirana profesionalna savjetnica, Jamie Cannon, izdvojila je nekoliko najčešćih pokazatelja na koje roditelji trebaju obratiti pozornost.

Odbijanje priznavanja pogrešaka ili negativnih karakteristika

Djeca se, baš kao i odrasli, bore sa suočavanjem s manje poželjnim aspektima svog ponašanja. To je normalno i za očekivati s obzirom na to da odrastaju, ali kada to ponašanje postane takvo da odbijaju priznati bilo kakve vlastite negativne postupke, to može biti razlog za zabrinutost. 

Cannon ističe da bi se “dijete s narcisoidnim sklonostima moglo predstavljati kao da nikada ne osjeća krivnju ni u jednoj situaciji. Mogu čak odbiti preuzeti odgovornost čak i u onim situacijama u kojima je očito da su krivi. Priznanje da su mogli učinkovitije riješiti situaciju za njih je nedopustivo. Njihov fokus je uvijek na onome što su drugi učinili krivo.”

Isto tako, djeca s narcisoidnim sklonostima mogu dosljedno poricati bilo kakve negativne aspekte sebe. Ne vjeruju da bi se išta moglo i trebalo poboljšati u njihovom karakteru te obično jako loše reagiraju ako netko želi da razmisle o svom ponašanju, prenosi Psychology Today.

Nedostatak empatije

Za djecu koja ne žele ili jednostavno ne razumiju emocije drugih oko sebe, moglo bi se reći da pokazuju narcisoidne osobine. Savjetnica objašnjava da “nedostatak empatije izgleda kao spremnost da povrijede druge bez reakcije, a moglo bi postojati i vrijeme kada tuđa bol djeci zapravo daje osjećaj zadovoljstva”.

Djeca kojoj nedostaje empatije, svojim prijateljima neće pružiti podršku u važnim trenucima. “Ovakva djeca neće doći do povrijeđenih prijatelja, a neka će se čak i nasmijati u takvim situacijama. Također, obično neće plakati na tužne filmove zbog kojih mnogi liju suze, a osjećat će ugodu kada vide da su drugi oko njih tužni i plaču”, dodaje ona.

Povećanje egocentričnog ponašanja kada nisu u “centru” pozornosti

Djeca s narcisoidnim osobnostima obično uživaju u pozornosti, bilo to kroz postignuća ili jednostavno unutar svoje grupe prijatelja, prenosi Psychology Today. Ono što njihovo ponašanje izdvaja i čini zabrinjavajućim jest što se događa nakon što oni nisu više tema razgovora, odnosno kada se “reflektor” s njima prebaci na nekoga drugog.

Ako djeca pokazuju narcisoidne osobnosti, postat će sebična i vrlo neugodna nakon što prestanu biti u središtu pozornosti. Takvim će ponašanjem pokušati vratiti pozornost na sebe, bez razmišljanja o tome kako time utječu na druge. 

Netrpeljivost prema tuđim pogreškama

Zbog sve većeg uvjerenja da su superiorna, djeca s narcisoidnim osobnostima često mogu biti netolerantna prema bilo kojoj uočenoj slabosti drugih. Nemilosrdno mogu zadirkivati svoje vršnjake i fiksirati se na tuđe mane, umanjujući pritom vlastite nedostatke. 

Djeca koja o sebi misle da su najbolja, nedopustivo trpe i toleriraju greške koje rade ljudi oko njih. Kako objašnjava savjetnica, narcisi “imaju tendenciju biti neoprostivi čak i za najmanji pogrešan korak i od drugih očekuju puno više nego što očekuju od samih sebe”. 

Netolerancija prema tuđim perspektivama

Većina djece osjećat će frustraciju kada njihovi vršnjaci ili drugi oko njih izražavaju drugačija stajališta od njihovih, ali obično se mogu složiti u tome da se ne slažu i nastaviti dalje normalno funkcionirati. Međutim, djeca s narcisoidnim osobinama imaju tendenciju nametati svoje stavove drugima bez poštovanja prema alternativnim mišljenjima.

Njihovo ponašanje moglo bi izgledati kao da drugima uporno žele dokazati zašto si u krivu te pokazati veliko nezadovoljstvo kada se netko ne slaže s njihovim svjetonazorom. Bit će u čudu što netko razmišlja drugačije od njih, prenosi Psychology Today.

Nesrazmjeran bijes

Cannon zaključuje da “djeca s narcisoidnim sklonostima mogu reagirati na neugodne situacije izljevima bijesa koji su nerazmjerni onome što se događa. Mogli bi se obrušiti na druge bez ikakvog okidača, reagirati na vlastite uznemirujuće emocije eksplozivnim bijesom i pobjesnjeti na male provokacije”.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu