Connect with us

Grad

Zadar u tonu dvaju dalekoistočnih događanja

Objavljeno

-

U sljedeća dva dana u Zadru će se održati dva događanja koja nam dolaze s azijskog dalekog istoka, i to u organizaciji i podršci dvaju veleposlanstava, japanskog i indijskog.

Prvo će se u utorak, 25. lipnja predstaviti japanska filmska ekipa zajedno s modnom revijom te dokumentarnim filmom o nevjerojatnoj predanosti, viziji i volji u očuvanju japanskoga blaga.

Naime, povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, u studenom 2023. godine održan je 1. Japanski filmski festival u okviru kojeg je premjerno prikazano šest japanskih filmova, a otvoren je dokumentarnim filmom “Simpatične duše – biografija Hokiichija Hanawe” redatelja Masato Osata. Film priča istinitu priču o slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom zapamtio mnogobrojne japanske mitove i legende te angažirao ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture. Najdugovječniji japanski car – Hirohito – simbol  napretka i demokratizacije svoga naroda, smatrao je rad Hanawa Hokiichija japanskim blagom. 

Japansko-hrvatsko društvo pokrenulo je ove godine projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma „Simpatične duše” upoznati svijet s njegovim životnim djelom. Prva projekcija održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023. godine, a međunarodna promocija kreće iz Hrvatske. Projekt se održava uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a održat će se u atriju palače Cedulin u utorak, 25. lipnja s početkom u 21 sat uz besplatan ulaz.

Uz projekciju će se održati i prigodan program s modnom revijom japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota, koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije. Domaćoj publici predstaviti će se cijela japanska filmska ekipa koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti kratki film u svrhu promocije svake hrvatske festivalske destinacije na budućim projekcijama u svijetu, kao i na popularnim digitalnim platformama.

Sutradan, u srijedu, 26. lipnja održat će se koncert indijske glazbenice Reshme Srivastve na instrumentu sitar, uz organizacijsku podršku Indijskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Arheološkog muzeja Zadar i Turističke  zajednice grada Zadra. Radi se vrsnoj indijskoj umjetnici koja je već održala dva koncerta u Zadru, a ovog puta će se predstaviti u crkvi sv. Donata koji nudi savršen akustični prostor za uzvišene melodije sitara. Ulaz i na ovaj koncert je besplatan!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej potpisuju Sporazum o suradnji

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 1. srpnja 2024. godine s početkom u 10 sati, u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije bit će potpisan Sporazum o suradnji između Narodnog muzeja Zadar i Sveučilišta u Zadru.

Sporazumom Muzej i Sveučilište potvrđuju suradnju na razvijanju projekta stalnog postava Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar sukladno uputama Hrvatskog muzejskog vijeća.

Sveučilište će provedbu prava i obveza koje preuzima ovim Sporazumom organizirati i realizirati posredstvom svog Odjela za etnologiju i antropologiju , a Narodni muzej Zadar posredstvom svog Etnološkog odjela.

U nazočnosti župana Božidara Longina Sporazum će potpisati v.d. ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Vesna Sabolić i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

 
Nastavi čitati

Grad

11. Dani maslina otoka Ugljana

Objavljeno

-

By

11. Dani maslina otoka Ugljana održati će se 29.06.2024. godine u centru mjesta Ugljan, sa početkom u 18:30 sati

Manifestacija promovira tradiciju maslinarstva na otoku Ugljanu dugu dvije tisuće godina. 

U sklopu manifestacije održati će se ŠUG festival – sajam otočnih proizvoda, radionica za djecu – izrada keksića od maslinovog ulja, te Mala škola kušivanja – edukacijska i vođena degustacija maslinovog ulja. 

U zabavnom dijelu ugostit ćemo Udrugu Điran i klapu Kontrada, a poznati kuhari počastiti će nas  domaćim jelima. 

Program večeri: 

18:30 – ŠUG Festival – sajam otočnih proizvoda (Mul)

19:00 – Radionice:

  • Mala škola degustacije (ispred Doma Kulture)
  • Izrada keksića od maslinovog ulja (prijave u TIC-u Ugljan), za djecu (Mul)

19:30 – Degustacija prijavljenih ulja

20:30 – Dodjela nagrada maslinarima

21:00 – Druženje uz klapu Kontrada i domaću hranu

 
Nastavi čitati

Grad

Premijera predstave “San ljetne noći” u Salima

Objavljeno

-

By

Prijevod „Sna ljetne noći“ doživjela sam kao pravi izazov. U otočkom trenutku spojile su se dvije moje struke i zazvonio je govor kojeg još samo šapću nane na Ravancu.  Nisam odustala od tog prekrasnog projekta ni kad je Ante završio u bolnici, nisam odustala niti kad su se Ivana i Petra odselile s otoka.

Nisam se obeshrabrila kad su me mnogi odbili i pokušali uvjeriti da je to prevelika predstava za Sali.

Nadam se da će večeras nebo biti vedro. Ovo je program koji vraća vjeru u ljude, život i teatar.

U Predstavi igraju

Damir Ramov, Filip Šešelja, Ivan Špralja, Zdenko Dominis, Matija Ramov, Sani Burin, Ivona Petešić Frka, Ante Mihić, Mario Živković, Božidar Bačić

Dramatizacija/Režija/Produkcija: Maja Šimić

Izrada maski : Iskra Jovanović Glavaš

Izrada šešira: Vesna Savković

Majstori tehnike: Marino Petešić i Josip Šindija

Fotografija: Mira Lordanić

Grafika: Lorena Buturić

POKROVITELJI

RMS RENTAL MEDIA SERVICES, Zadarska Županija, Općina Sali, Turistička zajednica Općine Sali, OŠ Petar Lorini

SPONZORI

Tutta Forza Night club, Konoba Trapula, DVD Sali

After Party održat će se u Tutta Forza night clubu uz DJ Bartola Njarija

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu