Connect with us

Svijet

Orban postavio 11 zahtjeva Ukrajini

Objavljeno

-

Mađarska traži od Kijeva da cijelu ukrajinsku Zakarpatsku oblast proglasi “tradicionalno mađarskom” u sklopu 11 zahtjeva Budimpešte u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina.

Budimpešta zahtjeva izbornu reformu u Ukrajini koja bi omogućila političko predstavljanje predstavnika mađarske manjine. Ključni kamen spoticanja je određivanje područja u Ukrajini s posebnim nivoom garancija za prava Mađara. U Zakarpatskoj oblasti, prema popisu stanovništva iz 2001. godine, udio Mađara je preko 10 posto, piše Index.

Listu od 11 točaka mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto predao je Ukrajincima još u siječnju 2024. Tada ju je sam Szijjarto nazvao listom mađarskih “zahtjeva”. U međunarodnoj politici nije uobičajeno “zahtijevati” bilo kakve akcije od suverene države. Međutim stav Budimpešte od početka je bio da ih Kijev treba ispuniti. Stoga je čak i u službenoj prepisci zvučao naziv “lista zahtjeva”, piše Klix.ba.

U suštini, Mađarska zahtijeva ukidanje niza zakonskih promjena u manjinskom zakonodavstvu koje je Ukrajina napravila nakon 2014. godine.

Mađarski dužnosnici, među kojima je i Szijjarto, to otvoreno priznaju i tvrde da je od tada Ukrajina navodno smanjila prava manjina, što je zabranjeno Ustavom Ukrajine i međunarodnim normama.

Problematični zahtjevi

Zahtjev Budimpešte da se uvede koncept “kulturne autonomije” u ukrajinsko zakonodavstvo naišao je na kategorično “ne” Kijeva.

Jedan od dva najproblematičnija jest zahtjev pod rednim brojem 11 za političko predstavljanje predstavnika mađarske manjine, o čemu je Mađarska, međutim, već počela raditi kompromise.

Orban je isprva htio Ukrajini nametnuti sistem koji trenutno djeluje u Mađarskoj, gdje predstavnici nekoliko nacionalnih manjina (među njima, inače, ukrajinske) imaju zakonski zagarantiranu zastupljenost u parlamentu.

“Druga stvar je što, prvo, ti predstavnici manjina imaju ograničena prava, a drugo, u realnosti Orbanovog režima, na te pozicije se postavljaju ljudi lojalni vladi. Međutim, po zakonu, na papiru, takvo pravo postoji. Tako je Budimpešta tražila da Ukrajina uvede nešto slično”, piše Europska Pravda.

Ukrajinski list tvrdi da nema šanse da se zamisao provede jer to nije moguće u vrijeme izvanrednog stanja.

“Tradicionalno mađarska”

Budimpešta traži od Ukrajine da ukine zakonski zahtjev da svi izabrani dužnosnici znaju državni jezik i govore njime na sastancima vijeća u koje su izabrani. Ali ni to nije bio ključni problem. Najteže je bilo odrediti mjesta u Ukrajini s posebnim nivoom garancije prava Mađara.

Ova norma je i sada u zakonu: odnosi se na gradove i sela sa značajnim brojem manjinskih predstavnika (od 15 posto) i s “tradicionalnim” manjinskim prebivalištem (od 10 posto u posljednjih 100 godina). U tom slučaju, odlukom mjesnog vijeća, moguće je, na primjer, postavljanje putokaza na dva jezika. Ovo nije bilo dovoljno za Budimpeštu.

Tamo, prije svega, zahtijevaju da se sva naselja u Zakarpatju automatski priznaju kao “tradicionalna mađarska”, čak i ona u kojima Mađari nikada nisu živjeli.

“Postoji kategoričan zahtjev da se koristi samo popis iz 2001. (od tada se broj Mađara koji žive u Zakarpatju skoro prepolovio; uglavnom zbog Orbanove distribucije mađarskih putovnica)”, piše Europska pravda.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

VIDEO / Ogromna rupa progutala nogometno igralište, sve je snimila kamera

Objavljeno

-

By

Nakon što se urušio podzemni rudnik, na nogometnom igralištu u Altonu, u Illinoisu, stvorila se ogromna rupa u zemlji, odnosno vrtača, i “progutala” rasvjetni stup. Cijeli događaj snimila je nadzorna kamera.

“Rupa je nastala u 9:18 ujutro, a na kraju je bila široka 30 i duboka 9 metara. Vrtača je nastala zbog urušavanja podzemnog rudnika. Za to je odgovorna tvrtka New Frontier Materials”, kazao je za NBC Michael Haynes, voditelj gradskog odjela za parkove i rekreaciju.

“Na svu sreću, tada nije bilo nikoga na igralištu te nema ozlijeđenih. Izgleda kao iz nekog filma, zar ne? Kao da je eksplodirala bomba”, dodao je.

Glasnogovornik kompanije New Frontier Materials, koja je vlasnik rudnika, rekao je da je pogođeno područje osigurano, prenosi poslovni.hr.

“Nitko nije ozlijeđen u incidentu, o čemu su obaviješteni dužnosnici Uprave za sigurnost rudnika (MSHA). Sigurnost je naš prioritet. Surađivat ćemo s gradskim vlastima kako bismo što brže riješili ovaj problem”, dodao je.

 
Nastavi čitati

Svijet

Paris Hilton pred Kongresom o zlostavljanju: To što sam doživjela bilo je nehumano

Objavljeno

-

Paris Hilton pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država govorila je o zlostavljanju koje je doživjela u djetinjstvu te je pozvala na modernizaciju programa za skrb o djeci. Paris je kao tinejdžerica boravila u ustanovi za liječenje mladih.

“Kad sam imala 16 godina, usred noći su me iščupali iz kreveta i prevezli preko državne granice u prvu od četiri ustanove za liječenje mladih. Ti su programi obećavali iscjeljivanje, rast i podršku, ali su mi umjesto toga zabranili da se slobodno krećem ili čak pogledam kroz prozor dvije godine. Dvije godine me osoblje prisilno trpalo lijekovima i seksualno su me zlostavljali. Skidali su me golu, bacali u samicu”, prisjetila se traumatičnog iskustva.

“Neću stati dok djeca u Americi ne budu sigurna”
Kaže da su njene roditelje Ricka i Kathy Hilton potpuno prevarili, lagali i izmanipulirali o tretmanu koji je doživljavala. “Dakle, možete li samo zamisliti iskustvo mladih koje je država tamo smjestila, a nemaju ljude koji će ih redovito provjeravati?” pitala je Paris u Kongresu.

Rekla je da smatra da bi ustanove za mlade trebale biti pod većim nadzorom.

“Ono što sam doživjela je bilo nehumano. Zbog toga imam traume i imat ću ih do kraja života. Razgovarala sam s tisućama koje su proživjele slično i mislim da je važno poslušati one koji su imali takvo iskustvo. Želim se zahvaliti što sjedim pred svima vama koji mi možete pomoći da napravimo promjene u životima djece koja su u raznim ustanovama. Djeca zaslužuju odrasti u sigurnim okruženjima usmjerenim na obitelj. Neću stati dok djeca u Americi ne budu sigurna”, zaključila je.

 
Nastavi čitati

Svijet

Ruski satelit eksplodirao u svemiru, raspao se u više od 100 komada

Objavljeno

-

By

Ruski satelit raspao se u više od 100 komada u Zemljinoj orbiti tijekom noći, prisilivši astronaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) da se sklone, objavila je u četvrtak NASA.

Nije objavljeno što je prouzročilo incident.

Riječ je o satelitu za praćenje Zemlje RESURS-P1, koji se ne koristi od 2022.

Incident se dogodio u orbiti u blizini ISS-a. Američki astronauti morali su se skloniti u letjelici gotovo sat vremena, objavila je NASA.

Američki radari detektirali su kako se satelit raspao u oblak krhotina u noći na četvrtak, objavila je tvrtka LeoLabs.

Američko svemirsko zapovjedništvo objavilo je da je nastalo “više od 100 krhotina”, istaknuvši da one nisu nikakva prijetnja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu