Connect with us

Grad

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej potpisuju Sporazum o suradnji

Objavljeno

-

U ponedjeljak, 1. srpnja 2024. godine s početkom u 10 sati, u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije bit će potpisan Sporazum o suradnji između Narodnog muzeja Zadar i Sveučilišta u Zadru.

Sporazumom Muzej i Sveučilište potvrđuju suradnju na razvijanju projekta stalnog postava Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar sukladno uputama Hrvatskog muzejskog vijeća.

Sveučilište će provedbu prava i obveza koje preuzima ovim Sporazumom organizirati i realizirati posredstvom svog Odjela za etnologiju i antropologiju , a Narodni muzej Zadar posredstvom svog Etnološkog odjela.

U nazočnosti župana Božidara Longina Sporazum će potpisati v.d. ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Vesna Sabolić i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

11. Dani maslina otoka Ugljana

Objavljeno

-

By

11. Dani maslina otoka Ugljana održati će se 29.06.2024. godine u centru mjesta Ugljan, sa početkom u 18:30 sati

Manifestacija promovira tradiciju maslinarstva na otoku Ugljanu dugu dvije tisuće godina. 

U sklopu manifestacije održati će se ŠUG festival – sajam otočnih proizvoda, radionica za djecu – izrada keksića od maslinovog ulja, te Mala škola kušivanja – edukacijska i vođena degustacija maslinovog ulja. 

U zabavnom dijelu ugostit ćemo Udrugu Điran i klapu Kontrada, a poznati kuhari počastiti će nas  domaćim jelima. 

Program večeri: 

18:30 – ŠUG Festival – sajam otočnih proizvoda (Mul)

19:00 – Radionice:

  • Mala škola degustacije (ispred Doma Kulture)
  • Izrada keksića od maslinovog ulja (prijave u TIC-u Ugljan), za djecu (Mul)

19:30 – Degustacija prijavljenih ulja

20:30 – Dodjela nagrada maslinarima

21:00 – Druženje uz klapu Kontrada i domaću hranu

 
Nastavi čitati

Grad

Premijera predstave “San ljetne noći” u Salima

Objavljeno

-

By

Prijevod „Sna ljetne noći“ doživjela sam kao pravi izazov. U otočkom trenutku spojile su se dvije moje struke i zazvonio je govor kojeg još samo šapću nane na Ravancu.  Nisam odustala od tog prekrasnog projekta ni kad je Ante završio u bolnici, nisam odustala niti kad su se Ivana i Petra odselile s otoka.

Nisam se obeshrabrila kad su me mnogi odbili i pokušali uvjeriti da je to prevelika predstava za Sali.

Nadam se da će večeras nebo biti vedro. Ovo je program koji vraća vjeru u ljude, život i teatar.

U Predstavi igraju

Damir Ramov, Filip Šešelja, Ivan Špralja, Zdenko Dominis, Matija Ramov, Sani Burin, Ivona Petešić Frka, Ante Mihić, Mario Živković, Božidar Bačić

Dramatizacija/Režija/Produkcija: Maja Šimić

Izrada maski : Iskra Jovanović Glavaš

Izrada šešira: Vesna Savković

Majstori tehnike: Marino Petešić i Josip Šindija

Fotografija: Mira Lordanić

Grafika: Lorena Buturić

POKROVITELJI

RMS RENTAL MEDIA SERVICES, Zadarska Županija, Općina Sali, Turistička zajednica Općine Sali, OŠ Petar Lorini

SPONZORI

Tutta Forza Night club, Konoba Trapula, DVD Sali

After Party održat će se u Tutta Forza night clubu uz DJ Bartola Njarija

 
Nastavi čitati

Grad

POČELA 32. MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA U ZADRU: Hrvatska je po tjelesnoj pismenosti na samom dnu Europe

Objavljeno

-

By

Zadar je ovih dana domaćin 32. izdanja Međunarodne ljetne škole kineziologa. Hrvati su kada je u pitanju tjelesna pismenost među najgorima u Europi. Kao posljedica nekretanja, sjedilačkog načina života i ekranizacije sve je više pretile djece i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Prema podacima djeca gotovo tri sata dnevno provode pred ekranima i sve se manje kreću što zahtijeva hitan odgovor i rješavanje ovog gorućeg problema.

„Kako bismo sanirali i spriječili loše statistike moraju se uključiti svi segmenti društva. Veliki dio odgovornosti leži u kineziolozima čiji je zadatak u osnovnoj i srednjoj školi te tijekom studija objasniti mladima važnost tjelesnog vježbanja i stvoriti im navike da se bave tjelesnom aktivnošću cijeli život. Ostatak društva, prije svega lokalna zajednica i država preuzima na sebe odgovornost je izgradnje dovoljno sportskih objekata kako bi stanovnici mogli koristiti više sportskih sadržaja. Izgradnja sportskih dvorana u školama iznimno je važna. Dio problema zasigurno se može riješiti povećanjem broja sati nastave tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim i srednjim školama. To je jedini način da stvaramo navike cijeloj generaciji učenika. Javno zdravstvo se također mora aktivno uključiti kako bi zajedno s kineziolozima dali jasne smjernice kako i koliko vježbati te pustiti pojedincima da odaberu onaj dio tjelesnog vježbanja gdje se najugodnije osjećaju. Tu je i prehrana kao jako bitan čimbenik, a građani bi trebali imati jasne smjernice koje namirnice koristiti, na koji ih način pripremati, a koje izbjegavati. To je jedan holistički pristup kako bi svi mi od najranije dobi shvatili da tjelesno vježbanje pozitivno utječe prije svega na zdravlje, ali i na učenje te kognitivne sposobnosti.“ – zaključio je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko.

Otvaranju znanstveno stručnog skupa „TJELESNA PISMENOST U KINEZIOLOGIJI – KARIKA KOJA NEDOSTAJE?“ prisustvovali su brojni dužnosnici i stručnjaci među kojima su Neven Šavora, direktor ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe, Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta RH, Snježana Jurinić, izaslanica gradonačelnika Grada Zadra, zamjenica pročelnice za kulturu i sport i predsjednica Sportske zajednice grada Zadra, red. prof. art. Jasenka Ostojić, prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba, prof.dr.sc. Mario Baić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Goran Leko, predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza te brojni drugi.

„Zadrani shvaćaju da je tjelesna i zdravstvena kultura jedan od osnovnih oblika za zdrav život. Grad Zadar prema svojim građanima tjelesnu pismenost odrađuje kroz edukacije i redovne sportske programe. Imamo različite programe za djecu i mlade kao što su sportske škole, orijentacijsko hodanje, sport u vrtićima gdje smo i zaposlili kineziologe. Tu su i sportska rekreacija za građane, besplatno vježbanje za umirovljenike, zdravstveni programi na bazenu, nordijsko hodanje te radionice i edukacije koje radimo s Domom zdravlja.“ – istaknula je Snježana Jurinić, izaslanica gradonačelnika Grada Zadra, zamjenica pročelnice za kulturu i sport i predsjednica Sportske zajednice grada Zadra.

Međunarodna ljetna škola kineziologa održava se do 29. lipnja u Zadru. U fokusu ovogodišnjeg izdanja je i eksperimentalni program “Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja” koji provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, a koji je na primjeren način prepoznao važnost i ulogu kineziologa u prevenciji pretilosti kod djece i mladih.

  1. izdanje Međunarodne ljetne škole kineziologa održava se u organizaciji Hrvatskog kineziološkog saveza, a suorganizatori su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Studij Kineziologije – FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Agencija za odgoj i obrazovanje RH, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Športska zajednica Grada Zadra, Sportski savez Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor, International Association of Sport Kinetics (IASK).

Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, EUPEA (Europska udruga tjelesne i zdravstvene kulture), Međunarodno vijeće sportske znanosti i tjelesnog odgoja (ICSSPE) te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta FIEPS. Domaćin je Grad Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu