magazin
Jedite poput Talijana: 10 laganih ljetnih recepata za vruće vrijeme

Ako vam je na spomen Italije jedna od prvih misli hrana, niste jedini. Talijanska kuhinja i njezine varijacije osvojile su gotovo cijeli svijet, a razlozi su očigledni: raznolika je i neodoljivo slasna.
Na tisuće je slatkih i slanih jela koja vrijedi iskušavati od talijanskih kulinarskih čuda – od sjevera gastronomske meke, pa sve do njene pete na jugu.
Sardinijska juha minestrone
Minestrone je gusta talijanska juha koja se radi od različitog povrća koje se prilagođava sezoni – no svaki tanjur mora sadržavati bar neku mahunarku te sitnu tjesteninu od semolina brašna po imenu fregula, koja je iznimno popularna na Sardiniji. Naravno, možete i malo “varati” pa iskoristiti i neku drugu vrstu sitne tjestenine. Ovdje ćete pronaći recept.
Piletina puttanesca
Puttanesca, omiljeni talijanski umak, podrazumijeva češnjak i inćune koji se najprije pirjaju na maslinovu ulju pa im se dodaju kapari, masline i rajčice. Napuljski specijalitet navodno je nastao kako bi se namamili muškarci, a bila to istina ili ne, ovo jelo namamit će vas intenzivnim okusima. Recept pronađite ovdje.
Gnocci alla sorrentina
Jedno su od najpoznatijih jela s talijanskog juga, iz regije Kampanije, spaja rajčice, maslinovo ulje, mozzarellu i bosiljak. Autentični okusi Mediterana i jednostavna priprema učinili su jelo vrlo popularnim diljem svijeta.
Ako slijedite originalni recept, ovaj umak od rajčice i sira poslužit ćete s njokima, ali to ne znači da se ne smijete poigrati i kušati kako mu stoje, primjerice, zeleni njoki, cannelloni ili neka fina tjestenina. Recept potražite ovdje.
Piletina marsala
Jedan od omiljenih pilećih specijaliteta nastao je pod utjecajem talijanske kuhinje. Radi se o sočnoj piletini s gljivama u finom umaku kojem fortificirano vino (marsala) pruža slast. No umjesto marsale poslužit će i madeira, sherry, porto ili vermut. Da biste pripremili ovaj specijalitet, ne treba vam puno suđa, vremena, a ni sastojaka, piše Dnevnik.hr. Piletinu marsala poslužite s tjesteninom, rižom ili pireom od krumpira. Ovdje je i recept.
Lasagne al forno
Specijalitet talijanske regije Emilie-Romagne priprema se s ricottom ili mozzarellom, gustim raguom, bešamel umakom, vinom, lukom, origanom i zelenim listovima tjestenine koji boju duguju špinatu. Ovdje kliknite za recept.
Rimski njoki
Rimski njoki spas su kad vam se jede nešto brzo i fino, ali i odličan prilog kad vam zatreba nešto efektno i fino.
Za pripremu se ne koristi krumpir, nego pšenična krupica, a slast pružaju parmezan i maslac. Recept potražite ovdje.
Carbonara s tikvicama
Iako je carbonara savršena baš onakva kakva jest – neki se sastojci mogu zamijeniti kako bi se dobila drukčija, a podjednako ukusna gastronomska priča. Tjestenina s tikvicama inspirirana carbonarom pogodna je i za prehranu vegetarijanaca, a recept potražite ovdje.
Semifreddo
Kako mu i ime otkriva, semifreddo je napola zamrznut desert, a Talijani ga obožavaju ljeti, umjesto sladoleda. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta, a među omiljenim su okusima čokolada, kava, limun, pistacija i šumsko voće. Ovdje kliknite za recept.
Torta di ricotta
Torta di ricotta ili u prijevodu s talijanskog kolač od ricotte ukusan je desert koji se na Siciliji, ali i u ostatku Italije rado priprema za Uskrs. Ime je, dakako, dobila po svojem glavnom sastojku – kremastom siru ricotti. Ovdje je i recept.
Tiramisu torta
Tiramisu je popularni talijanski desert koji uključuje piškote umočene u kavu, premazane bogatom kremom na bazi mascarponea i preko kojih se stavlja kakao u prahu. Tiramisu torta obuhvaća sočan biskvit na bazi kave i kakaa, koji se sljubljuje s laganom kremom od šlaga i mascarponea. Za recept kliknite ovdje.
magazin
VIDEO / Marko Perković Thompson predstavlja službeni videospot za “Nepročitano pismo”

Najpopularniji hrvatski glazbenik, Marko Perković Thompson, predstavlja službeni videospot za pjesmu “Nepročitano pismo”, kojom je simbolično odao počast banu Petru Zrinskom. Spot je već osvojio srca publike te se našao na trending listi YouTube-a.
Inspirirana povijesnim događajem iz 1671. godine, pjesma se osvrće na oproštajno pismo koje je ban Petar Zrinski posvetio svojoj voljenoj supruzi Katarini, dan prije svog smaknuća, zajedno s Fran Krstom Frankopanom. Slomljena tugom, Katarina je umrla u zatočeništvu 1673. godine, a njihova ljubav postala je simbolom hrvatske borbe za slobodu. Pjesmu su obilježile iznimna glazba, tekst i produkcija Marka Perkovića Thompsona, dok vizualni identitet spota dodatno upotpunjuje snažnu emotivnu komponentu pjesme, stvarajući duboku povezanost s povijesnim trenutkom na koji se pjesma referira.

Snimanje videospota odvijalo se na povijesnim lokacijama, među kojima su Stari grad Ozalj, Stari grad Čakovec, Utvrda Ribnik i Medvedgrad, dok glavne uloge tumače Mladen Vulić kao Petar Zrinski, Kornelija Palić Papafava kao Ana Katarina Zrinski te Davor Tarbuk kao Fran Krsto Frankopan. Ostale uloge pripale su Dubravku Lekiću kao svećeniku, Anti Rniću kao krvniku, Luki Pediću i Ivanu Capanu kao vojnicima te Ivanu Ivkošiću, Uni Popović, Anamariji Jonjić, Milanu Palčiću kao konjanicima.
Režiju službenog videospota, koji ostavlja dojam pravog filma o komadiću hrvatske povijesti, potpisuju Marko Zeljković i Sandra Mihaljević, dok je videoprodukciju realizirala Sandra Mihaljević i Karpo Media.

Posebna zahvalnost ide Družbi “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zavičajnom muzeju Ozalj, Muzeju Međimurja u Čakovcu, Zrinskoj gardi Čakovec, Centru za posjetitelje “Medvedgrad” i Klubu prijatelja Grada Trsata. Njihova podrška i povjerenje omogućili su da ova priča oživi na pravi način.
magazin
Proljetni ĐIR PO GRADU sa Sašom Čukom
magazin
HNK ZADAR / Ne propustite iznimno hvaljenu obiteljsku dramu MAJKA. Ulaznice u prodaji!

U utorak, 25. ožujka u 20 sati u HNK Zadar ne propustite pogledati iznimno hvaljenu obiteljsku dramu MAJKA autora Floriana Zellera u režiji Enesa Vejzovića. Predstava je nastala u koprodukciji Kazališta Gavella i Ludens teatra.
Dramski tekst MAJKA francuskog romanopisca, dramatičara, scenarista, kazališnog i filmskog redatelja Floriana Zellera, dio je trilogije u kojoj su i podjednako hvaljene drame Otac i Sin. Zellerove drame igrane su u 50-ak zemalja, a neke od njih proglašene su vrhuncima nove dramske književnosti 21. stoljeća. U ovoj predstavi autor nas suptilno uvlači u labirint koji je sagradila majka od vlastite samoće. Ona ne bježi u snove jer se boji suočenja sa stvarnošću, nego nas upozorava da je upravo bijeg u stvarnost bijeg od ubojite istine o uzaludnosti naših snova. Majka nam predaje cijelu sebe kao žrtvu vlastite obitelji i društva te kao žrtvu same sebe.
Biti korisna i potrebna smisao je Annina života. Odlaskom djece izgubio se i smisao. Od krhotina sjećanja Anne gradi novu sebe. Nova Anne je samouvjerena. Nova Anne je izravna. Nova Anne je potrebna. Otac sutra ujutro odlazi na seminar. Na seminar??? U noći, iznenada, pojavljuje se Sin, ovoga puta zaista. Majka i Sin ostaju sami. Djevojka još uvijek nije nazvala. Majka je sada ponovno potrebna, Majka je sada ponovno korisna, Majka će pomoći sinu, Majka će riješiti problem…
Za ulogu Majke, Bojana Gregorić Vejzović osvojla je nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta i za Zlatni studio, a nagrađena je nagradom “Fabijan Šovagović za najbolju glumicu, na 31. Festivalu glumca te “Nagradom Vladimir Nazor” 2024. godine.
Ova emotivno snažna drama, koja je oduševila brojnu publiku , sigurno neće ostaviti ravnodušnima ni vas.
Ulaznice su u online prodaji na Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/predstava-majka-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-667865/event.html i na blagajni HNK Zadar.