Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UNAPRJEĐENJE STUDENTSKOG STANDARDA / Sveučilište u Zadru uvodi subvencioniranje privatnog smještaja 

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru kontinuirano radi na unaprjeđenju kvalitete studentskog života i povećanju kapaciteta studentskog smještaja. U oba studentska doma – novom, stavljenom u funkciju u akademskoj godini 2022./2023. s 129 soba, i „starom“, kojem slijedi obnova 94 sobe – može se smjestiti oko 490 studenata. Na natječaju za smještaj u tekućoj akademskoj godini 2023./2024. zaprimljeno je oko 670 studentskih prijava, što jasno pokazuje visoku potražnju za smještajem.

U nastojanju da se pomogne studentima koji nisu ostvarili pravo na smještaj u studentskim domovima, Senat Sveučilišta u Zadru donio je 25. lipnja 2024. odluku o subvencioniranju smještaja za 100 studenata u iznosu od 100 eura mjesečno. Pravo na ovu subvenciju ostvarit će studenti koji ostanu „ispod crte“ u okviru natječaja za smještaj u studentskom domu. Sveučilište će s najmodavcima i studentima potpisati tripartitni ugovor o subvencioniranju, čime će se dodatno olakšati financijski teret smještaja.

Ova značajna inicijativa omogućit će bolji životni standard i studentima smanjiti financijski pritisak. Očekuje se da će ovom odlukom, zajedno sa smještajem u domovima, biti olakšan financijski teret smještaja za do 600 studenata.

Uz povećanje kapaciteta smještaja i modernizaciju postojećih objekata, subvencioniranje privatnog smještaja predstavlja još jedan korak k osiguravanju optimalnih uvjeta za studente. Ovaj program subvencioniranja naglašava posvećenost Sveučilišta pružanju sveobuhvatne podrške svojim studentima, te pokazuje proaktivni pristup rješavanju izazova s kojima se studenti suočavaju s obzirom na poteškoće u osiguravanju smještaja zbog sve duljeg trajanja turističke sezone i zbog drugih specifičnosti razvoja turizma u zadarskoj regiji.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

POU DOM NA ŽALU: Otvorenje izložbe “Kamen iz vode, čuvar polja”

Objavljeno

-

By

U nedjelju, 7. srpnja 2024. u 20 sati, u POU Dom na žalu u Preku održat će se otvorenje izložbe fotografija “Kamen iz vode, čuvar polja”.

Izložba je dio projekta Nevidljivi Pašman Udruge Teatar od soli iz Tkona i projektnog partnera Zavičajnog muzeja Biograd n/m, koji je podržalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Fotografije koje će biti izložene prikazuju ljepotu, značaj bunara te posebnost arhitektonskog izričaja u ruralnom krajoliku otoka Pašmana. Ovi bunari, mnogi od njih stariji od stoljeća, svjedoci su bogate povijesti i kulturne baštine našega kraja. Izložba ima za cilj osvijestiti posjetitelje o važnosti očuvanja tih neprocjenjivih izvora vode i povijesnih spomenika.

Promocija brošure pod istim nazivom dodatno će obogatiti događaj. Brošura sadrži informacije o povijesti bunara, njihovoj gradnji, upotrebi kroz stoljeća i njihovu kulturnom značaju. Autori brošure, Udruga Teatar od soli, istražili su i dokumentirali bunare, proširili i jednostavnim jezikom približili sliku i svrhu te život oko bunara. Predstavit će svoje istraživanje i odgovarati na pitanja posjetitelja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVO / Iz tiska izašla “Spomenica 2023.”, Bilosnićeva godina puta

Objavljeno

-

By

Iz tiska se ovih dana pojavila „Spomenica 2023.“ Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o izdanju koje kroz vijesti, komentare, bilješke, biografske i bibliografske priloge, tekstom i fotografijom, prati umjetnički djelo, rad i aktivnosti ovog autora u rečenoj godini, koju sam Bilosnić naziva „godinom puta“. Naime, tijekom 2023. godine, s time što je bio na hodočasnom putu Camino de Santiago, TMB je kao književnik i hodoljubasc, posjetio ili sudjelovao u aktivnostima u osamdeset i dva grada i mjesta u Hrvatskoj i Europi.

„Spomenica 2023.“ Tomislava Marijana Bilosnića na 192 strane knjiškog formata, u izdanju nakladnika 3000 godina Za dar, podijeljena je na sljedeća poglavlja: Uvod, Posvete, Knjige, Nagrade i zahvalnice, Antologije i zbornici, Esej, Putopis, Haibun, Vijesti 2023., Bibliografija, Biografija i Foto album.

U uvodniku sam će autor ustvrditi kako je „nakana spomenice u tome da se drugima iznese na uvid, s informativnom dozom, kratko i jasno, bez osobnoga stava, faktografija ostvarenoga rada za naknadne analize i zaključke.“  U posvetama bit će objavljene pjesme koje Bilosnić posvećuje svojim preminulim prijateljima, pjesniku Luki Paljetku, portugalskom pjesniku  Antóniu Salvadu, gradišćanskoj pjesnikinji Timeei Horvat, pjesniku Fabijanu Lovriću i slikaru Antunu Borisu Švaljeku. Tu je i pjesma na hrvatskom i njemačkom jeziku „U mreži tišine u Pinkovcu“ posvećena Robertu Hajszanu Panonskom i hrvatsko-mađarska verzija pjesme „U Koljnofu raste maslina“, posvećena 490. godišnjici doseljenja Hrvata u Koljnof.

Poglavlje Knjige donosi opise i prikaze šest Bilosnićevih knjiga i zbirki poezije objelodanjenih tijekom 2023. godine, kao što su knjiga povjesnica „Od mora i zlata /  Moj Zadar, moj zavičaj“, zbirke pjesama „Četrdeset ljubavnih i jedna nenapisana“ i „Četrdeset prosinačkih i jedna zaboravljena“, knjige putopisa  „Put u Andaluziju“, te dvije zbirke pjesama objavljenih u inozemstvu, zbirke „Afrika / Afrique“ objavljene na engleskom i francuskom jeziku u Bukureštu, u Rumunjskoj, te zbirke „Tigris / Tigar“ objavljene u mađarsko-hrvatskoj verziji u Budimpešti u Mađarskoj.

Tijekom 2023. godine Bilosnić je objavljen u više nacionalnih i svjetskih antologija i pjesničkih panorama, kao što su „Anthologie poétique et artistique mondiale 2023.“, „Cvrčci u trubi“, antologija hrvatske antiratne poezije, u novoj antologiji „Suvremeni hrvatski haiku“, antologijama tiskanim u Brazilu i Albaniji , „Literatura Contemporanea Croata“ (Porto Alegrea)  i „HAIKU – kolibri që pushtoi botën“ (Tirana). Od nagrada koje je Bilosnić dobio u prošloj godini valja istaknuti francusko-rumunjsku Diplomu i grb  Prix d’Excellence dodijeljenu u  Dijonu (Francuska), Nagradu Kajkavskoga spravišča i časopisa Kaj za književni putopis (Lobor), te Zlatnu spomenicu, koju je dobio kao voditelj i koordinator Međunarodnih književnih susreta u Koljnofu (Mađarska).

Važno je spomenuti i spomen na posebno izdanje Zadarskog književnog kruga, Zbornik 5., posvećen 75. godišnjici života i 55. godišnjici umjetničkog rada Tomislava Marijana Bilosnića, u kojemu je objavljeno više od pedeset priloga poznatih književnih kritičara i povjesničara umjetnosti. Uz mnoga hrvatska imena javljaju se i autori iz Sjedinjenih Država, Španjolske, Portorica, Rumunjske, Albanije, Venezuele, Engleske, Mexika, Francuske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.  

U književnim prilozima objelodanjen je Bilosnićev esej „Jama – izlazak na svijetlo Ivana Gorana Kovačića“, putopis iz Pinkovca (Gutenbacha) iz južnoga Gradišća „Mukli glas hrvatskog jezika čuje se tek u šumu vjetra“ i haibun na albanskom jeziku „Në shqipëri për të dytën herë“.

Slijede vijesti o Bilosnićevim aktivnostima tijekom 2023. godine i iscrpna bibliografija tiskana na pune trideset i četiri stranice „Spomenice 2023.“, koja završava s Bilosnićevim fotografijama iz Nice, Monte Carla, Barcelone, Saragose, Madrida, Salamance, Leona, Lurda. Pomplone, Lyona, Santiago de Compostela i Padove.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE IZ PAGA / Nedostatak medicinske skrbi i liječnika u turističkoj sezoni

Objavljeno

-

By


Pag, 2. srpnja 2024. – Grad Pag suočava se s ozbiljnim nedostatkom adekvatne medicinske skrbi i liječnika, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među građanima i posjetiteljima, stoji u priopćenju iz Grada Paga. Nastavak prenosimo u cijelosti:

“Trenutno na području Grada Paga boravi preko 18.000 ljudi.

Upozorenja o nedostatku zdravstvenih usluga na ovom području iznose se već godinama, ali nažalost, situacija se nije poboljšala. Štoviše, stanje se pogoršalo. Unatoč prošlogodišnjem potpisivanju Ugovora i financijskom ulaganju Grada Paga za poboljšanje zdravstvenih usluga sa Zadarskom županijom i plaćanju 7.650,00 € obećana usluga nije isporučena u potpunosti jer je medicinski tim ugašen 15. kolovoza u samoj špici turističke sezone.

Premda je gradonačelnik Ante Fabijanić nekoliko puta inicirao sastanke s predstavnicima Upravnog odjela za zdravstvenu skrb Zadarske županije i poslani su mailovi, a situacija je ostala ista. Tek imaju usmeni odgovor od Marka Kolege, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije da se radi na rješavanju problema jer nedostaju liječnici te da će u petak posjetiti Pag. 

„Turistička sezona je počela i trenutno na području Grada Paga boravi preko 18.000 ljudi,

a na području Grada Paga nemamo adekvatnu zdravstvenu uslugu i hitna nema liječnika u svom timu. Premda je obećano da će se problem riješiti 1. srpnja, evidentno je da se nije riješilo jer je samo ovaj prvi tjedan pokriven sa liječnikom hitne pomoći. Za ostale dane se, kako kaže pročelnik Kolega, rješava. Svima je jasno da ljude koji trebaju liječničku pomoć ne zanima ništa i ne znaju da Zadarska županija mora iznaći rješenja već krivicu bacaju na Grad i gradonačelnika. Na našim sastancima dana su obećanja da će sve biti u redu, ali pitam se tko će biti odgovoran ako netko strada. Dobili smo obećanja da će se situacija na terenu popraviti, međutim došla je sezona, a sve je gore.“, naglašava paški gradonačelnik i dodaje kako je ovo kronična bolest i odnos prema Gradu Pagu koji traje već godinama.

„Valja reći da su djelatnici koji rade u ispostavi Doma zdravlja u Pagu premoreni i ne mogu izdržat toliki pritisak, a tek je početak turističke sezone. Pitanje je dana do kada će ovako iscrpljeni djelatnici moći raditi što će izazvati kolaps u cijelom sustavu, a to naši ljudi nisu zaslužili. Grad Pag poziva Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, sve nadležne institucije, uključujući Ministarstvo zdravstva i županijske vlasti, da hitno riješe ovaj problem. Građani i turisti zaslužuju sigurnost i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Osiguranje adekvatne medicinske skrbi i liječnika na ovom području mora biti prioritet kako bi se osigurala sigurnost svih stanovnika, turista i posjetitelja.“, izjavio je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Posebno zabrinjava i činjenica da kroz Pag prolaze dvije ceste, županijska i državna, što povećava potrebu za adekvatnu hitnu medicinsku skrb rizik. Nedostatak medicinskih timova znači da u hitnim situacijama nema adekvatne zdravstvene skrbi, što može imati ozbiljne posljedice – gubitak ljudskih života.

Kako sada stvari stoje, valja pričekati najavljeni posjet pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije Marka Kolege najavljen za petak da se i sam uvjeri u tešku situaciju zdravstvenih djelatnika i medicinske skrbi u gradu Pagu. “

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu