Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNI NATJEČAJ za prodaju nekretnine u vlasništvu Općine Sveti Filip i Jakov

Objavljeno

-

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Programom poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike sufinacnira se smještaj liječnika

Objavljeno

-

By

Zadarska županija početkom ove godine donijela je Program poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike za 2024. godinu s ciljem razvoja i primjene modela osiguravanja dostatne radne snage te popunjavanja mreže javno-zdravstvenog sustava na otocima i ruralnom području. Cilj programa, čiji su nositelji Dom zdravlja Zadarske županije i Zavod za hitnu medicine Zadarske zupanije, je osigurati potreban broj zdravstvene radne snage za popunjavanje mreže javne zdravstvene službe, za organizaciju zdravstvene zaštite tijekom turističke sezone kao i dodatna financijska sredstva za provedbu mjera.

Programom su predviđene dvije poticajne mjere. Kroz prvu se sufinancira smještaj doktorima medicine (osim specijalizantima) u iznosu do 500 eura mjesečno i najdulje 5 godina, zaposlenima u Domu zdravlja Zadarske županije, a zbog popunjavanja mreže javne zdravstvene službe. Tu mjeru Dom zdravlja trenutno koristi za troje liječnika – u ordinacijama obiteljske medicine Larisa Hrebeniuk u Bibinjama te za ordinaciju doktora Silvija Altarca u Sukošanu, kao i jedna specijalistička pedijatrijska ordinacija.

Kroz drugu mjeru sufinancira se smještaj doktorima medicine za vrijeme turističke sezone, u najvišem iznosu do 500 eura mjesečno.  Za sada se troje liječnika priprema koristiti tu mjeru za rad u turističkoj sezoni – liječnici Doma zdravlja u turističkoj ambulanti u Biogradu na Moru te Kalima, kao i jedna doktorica Zavoda za hitnu medicinu koji će u ljetnoj sezoni biti osnažen s još desetak dodatnih liječnika. 

Svi zainteresirani za korištenje ovih mjera mogu se javiti u Dom zdravlja Zadarske županije ili Zavod za hitnu medicine Zadarske županije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAGRLI ZADAR / Program 7. obljetnice upisa bedema u UNESCO donosi brojna događanja

Objavljeno

-

By

Zagrli Zadar je višednevno događanje kojim Zadar od 7.7. do 9.7. 2024. slavi obljetnicu upisa u UNESCO-ovu Listu svjetske baštine

U 2024. godini navršava se sedam godina od upisa serijskog dobra Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar te pripadajuće komponente Obrambeni sustav Zadra na Listu svjetske baštine.

Grad Zadar je u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zadra, Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju, Koncertnim uredom Zadar, Muzejem antičkog stakla, Znanstvenom knjižnicom, Nacionalnim parkom Paklenica, Kvizaškom udrugom Zadar i Udrugom turističkih vodiča „Donat“ priredio višednevni program i brojna događanja u kulturi.

Program započinje u nedjelju 7.7. u 18 sati, kada će biti priređen edukativni program UNESCO EXPERIENCE IN ZADAR u vidu obilaska zadarskog lokaliteta svjetske baštine sa licenciranim vodičima iz Udruge turističkih vodiča „Donat“. Obilazak na hrvatskom i engleskom jeziku započinje na Trgu Petra Zoranića u 18 sati, isti stručni razgled biti će priređeni i u ponedjeljak 8.7., te utorak 9.7. u isto vrijeme i besplatan je za sve sudionike.

Središnje događanje programa Zagrli Zadar je konferencija koja će se održati u ponedjeljak 8. srpnja s početkom u 11 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u II Palače. Na konferenciji će se predstaviti ključne aktivnosti i obaveze koje je Grad Zadar, kao predsjedavajući partner serijskog upisa u UNESCO, proveo i ispunio u posljednjih godinu dana.

Nakon konferencije će na samim bedemima, u javnom prostoru na šetnici iznad bastiona sv. Roka u 12 sati biti otvorena izložba Aleksandra Bonačića, naziva Zadarska riva u zagrljaju mora, kojom autor predstavlja 30 fotografija koje tematiziraju Rivu te lica mora viđena s rive.

Večernji program u ponedjeljak 8.7. donosi kviz u 21 sati u atriju palače Cedulin, koji će tematizirati upravo svjetsku baštinu – S UNESCO-om po svijetu. Kviz sastavljaju članovi Kvizaške udruge Zadar (KviZD), biti će priređen na hrvatskom i engleskom, a svi zainteresirani Zadrani i gosti pozvani su prijaviti se na email: udruga@kvizd.hr.

Veći dio programa biti će priređen upravo na samim bedemima gdje će na tri pozornice koje nose imena Drioli, Sv. Roko i Kaštel, biti priređeni lutkarska predstava i koncerti. Na pozornici Drioli (prošireni prostor uz početak šetnice sa JI strane) Kazalište lutaka Zadar će u dva termina, u 20:30 te 21:30, odigrati predstavu Mali puž (Priča o dagnjici)Ulaz na predstavu je besplatan.

Na pozornici Kaštel u 21 sat počinje koncert tradicijskog klapskog pjevanja koje je zaštićeno  UNESCO-om, kojeg izvodi Klapa Feral. Na pozornici sv. Marcela u 22 sata započinje koncert fado glazbe, koja je također prepoznata kao svjetska nematerijalna baština, a koju nam donose Jelena Radan & Pedro Abreu.

Završni dan događanja utorak 8.7. donosi izložbe, koncert, predstavu i obilazak bedema.

U crkvi sv. Nikole UNESCO-ov Međunarodni centar za podvodnu arheologiju omogućit će svim zainteresiranim posjetiteljima posjet izložbama uz stručno vodstvo po postavu u 11 sati u jutarnjem terminu te 17 sati u poslijepodnevnom terminu. Biti će moguće razgledati stalni postav nedavno otvorenog Edukativno-prezentacijskog centra sv. Nikola te privremenu izložbu koja prezentira Primjere najboljih praksi u očuvanju UNESCO podvodne kulturne baštine. Ulazak i stručno vođenje u zakazanim terminima su besplatni.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru zajedno sa Znanstvenom knjižnicom Sveučilišta u Zadru priređuje izložbu koja će u 12 sati biti otvorena u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru Naslov izložbe je: Bastion i bivša crkva sv. Nikole u sklopu zadarskog fortifikacijskog sustava, a autori su Tomislav Blažević i Luka Bratović.

U večernjem dijelu programa biti će priređen koncert UNESCO MUSICA koji je nastao kao plod suradnje dvaju gradova u serijskom upisu, Palmanove i Zadra te donosi nastup pobjednika 12. Međunarodnog glazbenog natjecanja Palmanova. Pobjednici DUO VIRIDIAN – Sofia De Martis (violina) te Matteo Di Bella (klavir) održat će koncert u sati u sklopu 64. Glazbenih večeri u Sv. Donatu u 19 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u II Palače.

Program završava plesnom predstavom Zadarskog plesnog ansambla: Kako je Potjeh tražio istinu. Ulaz na predstavu besplatan je za svih, a predstava će se odigrati na pozornici sv. Marcela u 20 sati.

Grad Zadar i NP Paklenica ove godine povezuju svoje obljetnice upisa u UNESCO. Naime, u srpnju 2017.g. bukove šume na području NP Paklenica uvrštene su na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Lokalitet prirodne baštine Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe u Zadarskoj županiji također slavi sedmu obljetnicu upisa. U Starigradu će, uz upravu Nacionalnog parka biti predstavljena izložba Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća, autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića. Istovremeno NP Paklenica pojavljuje se kao sponzor kviza S UNESCO-om po svijetu koji će biti održan u 8.7. u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JESTE LI SE VEĆ ULOGIRALI? / Online usluga „Moja čistoća“ za lakše upravljanje računima i obvezama

Objavljeno

-

Tvrtka Čistoća d.o.o. razvila je personaliziranu online uslugu pod nazivom „Moja čistoća“ koju već šest godina mogu koristiti svi korisnici usluga iz skupine kućanstava. Registracijom na ovu uslugu, omogućen je uvid u račune, stanje duga, raspored odvoza različitih vrsta otpada (komunalni otpad, reciklabilni otpad) u određenom naselju te mogućnost odabira načina primanja računa (elektronički ili papirnati oblik).
Također, usluga pruža korisne informacije o povijesti uplata i omogućuje jednostavno plaćanje računa.
JEDNOSTAVNA NAVIGACIJA ZA SVAKOGA
Korisničko iskustvo korištenja ove online usluge osmišljeno je na način koji štedi vrijeme i smanjuje administrativne napore. Usluga je dostupna na računalima i mobilnim uređajima, omogućujući korisnicima da uživaju u svim njenim prednostima bez obzira na svoju lokaciju.
Proces prijave u sustav izuzetno je jednostavan. Korisniku je potreban samo OIB i šifra kupca, koja je lako dostupna na ranijim računima. Nakon što korisnik unese te podatke, sustav traži odabir e-mail adrese koja će služiti kao korisničko ime. Nakon potvrde putem automatske poruke, korisniku se omogućuje pristup i završava proces izrade korisničkog računa.
ODABERITE ODRŽIVOST I EKONOMIČNOST
Glavna ideja iza ove aplikacije i projekta je omogućiti korisnicima lakši pristup informacijama o stanju njihovih osobnih računa, rasporedu odvoza otpada te plaćanju njihovih obveza. Također, opcija elektroničke dostave računa omogućuje smanjenje troškova i ekološki održivije poslovanje.
Primarni cilj je olakšati korisnicima uvid u njihove obveze, ali i mogućnost elektroničke dostave računa. Korisnici jednim klikom mogu odabrati digitalnu dostavu računa, čime se u sustavu odmah zabilježi da se više ne izdaju papirnati računi i ne šalju na adresu stanovanja korisnika. Na taj se način štedi vrijeme, novac i papir, te ostvaruje cilj – učinkovitije i ekološki održivo poslovanje.
UPRAVLJANJE OBVEZAMA NADOHVAT RUKE
Korisnici aplikacije „Moja čistoća“ mogu jednostavno pratiti stanje svojih računa, preuzeti svoj račun, provjeriti uplate te biti sigurni da su one zaprimljene na pravo mjesto. Ova moderna i user friendly platforma omogućuje korisnicima da imaju kontrolu nad svojim obvezama u svakom trenutku.
Olakšajte si svakodnevicu te postanite korisnik ove jedinstvene usluge već danas! Za više informacija i registraciju na uslugu „Moja čistoća“, posjetite web stranicu tvrtke Čistoća Zadar na www.cistoca-zadar.hr.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu