Connect with us

Hrvatska

Objavljeni detalji jučerašnje akcije Uskoka i policije. Uhićena četiri muškarca

Objavljeno

-

Jučer je provedena velika akcija USKOK-a i policije. Uhićeno je više osoba koje se povezuju sa zločinačkim udruživanjem radi preprodaje droge.

Policija je danas objavila detalje akcije. U nastavku u cijelosti prenosimo njihovo priopćenje.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Rijeka, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca starosti 57, 66, 44 i 52 godine, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Nabavljao kokain u Sloveniji

Sumnja se da je 57-godišnjak krajem travnja 2023. godine pa sve do početka srpnja 2024. godine, u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi. Naime, protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, prvoosumnjičeni je na ilegalnom tržištu u Republici Sloveniji nabavljao veće količine kokaina za čiji je prijevoz u Republiku Hrvatsku bio zadužen drugoosumnjičeni. Po dovozu kokaina u Hrvatsku, isti dvojac je drogu skrivao, miješao s punilima za povećanje mase te prepakirao u prostorima kojima su se koristili na području Istre.

U daljnju preprodaju tako pripremljenog kokaina, sukladno dogovoru s prvoosumnjičenim, drugoosumnjičeni je uključio i ostala dvojicu osumnjičenih.

Nadalje je utvrđena osnovana sumnja da su osumnjičenici u više navrata kokain prodali raznim osobama na području Istre, čime su ostvarili protupravnu korist u iznosu od najmanje 31.038,30 eura.

Policijski službenici su na temelju naloga suda obavili pretragu prostora s kojim se koriste osumnjičeni te je pronađena manja količina kokaina, novac, vatreno oružje te vaga. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku”, objavila je policija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PRIPAZITE! U brašnu otkrivena opasna bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

U brašnu je otkrivena bakterija Escherichia coli koja proizvodi opasni shiga toksin koji može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako su u petak izvijestili iz europskog centra za sigurnost hrane, bakterija je pronađena u uzorku heljdina brašna na tržištu Austrije. Brašno je proizvedeno u Sloveniji, a u Austriju je stiglo iz Hrvatske, piše Danica.

Rizik po zdravlje vrlo je ozbiljan pa je odmah naloženo povlačenje brašna iz dućana i od potrošača u Austriji. Zasad nije poznato je li brašno završilo i na prodajnim mjestima u Sloveniji i Hrvatskoj.

Escherichia coli STEC koja proizvodi “shiga-like” toksin pripada skupini najvažnijih bakterija trovača hranom.

Upravo taj soj bakterije E. coli može uzrokovati teške zdravstvene probleme poput proljeva, hemoragijskog kolitisa, sindroma hemolitične uremije te zatajenja bubrega, navode epidemiolozi.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Lidl Hrvatska svojim zaposlenicima isplaćuje i ljetnu novčanu nagradu

Objavljeno

-

By

Lidl Hrvatska i ove je godine odlučio nagraditi trud i svakodnevnu predanost svojih zaposlenika.

U najnovijoj objavi na LinkedIn-u, kompanija ističe kako je priredila ljetne poklone za još jednu veselu sezonu.

No, osim ljetnih poklona, i ove su godine svim svojim zaposlenicima isplatili i ljetnu novčanu nagradu, piše Poslovni dnevnik.

Prošle je godine Lidl ostvario najvišu neto dobit (56,6 milijuna eura), dok je prosječna plaća iznosila 1.500 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Europa uvodi veliku promjenu za popularnu internetsku trgovinu, omiljenu i u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

Bruxelles planira nametanje carina na jeftinu robu kupljenu iz kineskih internetskih trgovina, među kojima su popularni Temu i Shein. Tako nastoje zaustaviti porast robe iz Kine za koju EU kaže da je nestandardna.

Europska će komisija kasnije ovog mjeseca predložiti ukidanje sadašnjeg praga od 150 eura ispod kojeg se artikli mogu kupovati bez carine, piše Financial Times, pozivajući se na potvrde koje su dobili od tri osobe. Glavne platforme na koje se cilja su Temu, AliExpress i Shein, potvrdio im je jedan službenik.

Komisija tvrdi da je prošle godine u EU uvezeno 2,3 milijarde artikala ispod tog bescarinskog praga od 150 eura. Uvoz putem e-trgovine se više nego udvostručio te je u travnju premašio 350.000 artikala, a to su gotovo dvije isporuke po kućanstvu. Kina ima koristi od subvencioniranih troškova poštarine, što znači da im je isplativo zračnim putem slati jeftinu robu.

Ove bi se odredbe primjenjivale na sve online trgovce koji izvan EU dostavljaju izravno kupcima iz EU. Amazon sa sjedištem u SAD-u obično koristi prodavače sa sjedištem u Europi.

PDV
Druga moguća mjera bila bi obavezna registracija velikih platformi za plaćanja PDV-a online, bez obzira na njihovu vrijednost, prenosi Poslovni dnevnik.

Od 2021. paketi poslani tvrtkama iz EU već plaćaju PDV bez obzira na vrijednost paketa, no oslobođeni su plaćanja carine.

Iz Temua su poručili da njihov rast ne ovisi o jeftinim artiklima i da su otvoreni i podržavaju bilo kakve prilagodbe politike od strane zakonodavaca koje su u skladu s interesima potrošača, sve dok su te politike pravedne.

AliExpress ističe da surađuje sa zakonodavcima kako bi osigurao da kontinuirano budu u usklađenoj poziciji na tržištu EU. Iz Sheina su također rekli da potpuno podržavaju napore za reformu carina.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu