Connect with us

Hrvatska

U Jadranu se pojavile morske otrovnice. Ne napadaju ljude, ali susret s njima krije opasnost

Objavljeno

-

Najveći broj invazivnih vrsta ulazi u Mediteran, pa zatim i u Jadransko more, kroz Sueski kanal.

U crnogorskom dijelu Jadrana sve više je invazivnih vrsta koje štete ekosustavu, ali su i opasnost za ljude, ribare ili kupače.

Nijedna ne napada čovjeka, međutim neke imaju u svojim bodljama toksine i u susretu sa njima treba biti oprezan.

Invazivne vrste
Dr Ilija Ćetković, suradnik u istraživanju u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora, za kaže da je posljednjih nekoliko godina primijećen veliki broj invazivnih vrsta riba i rakova, koji mijenjaju sliku podvodnog svijeta, te da su sve te vrste zabilježene i u vodama drugih jadranskih zemalja. On ističe da najveći broj invazivnih vrsta ulazi u Mediteran, pa zatim i u Jadransko more, kroz Sueski kanal.

“Ove vrste vode poreklo iz Indijskog oceana i Crvenog mora, a ovaj fenomen se naziva Lesepsijska migracija i dobio je ime po francuskom diplomatu koji je sudjelovao u izgradnji ovog kanala. Neke vrste dospiju u Jadran i putem drugih izvora, kakve su recimo balastne vode brodova, koje se ispuštaju Jadran, a potječu iz nekog drugog dijela svijeta”, objašnjava Ćetković, prenosi RTCG.

Ćetković navodi da je od relativno nedavno uočena riba lav, koja ima otrovne bodlje kojima se brani od predatora, prenosi Poslovni dnevnik.

“I sama je predatorska vrsta i predstavlja opasnost za veliki broj prirodnih stanovnika Jadrana. U slučaju ulova, prilikom rukovanja ovom vrstom, treba poduzeti mjere kako ne bi došlo do uboda”, kaže Ćetković.

Izbjegavati bilo kakav dodir
Dodaje da su tu i vrste čiji organi posjeduju otrov tetrodotoksin, neurotoksin opasan po čovjeka. Ove ribe se ne smiju koristiti u ishrani ljudi, a treba izbjeći i bilo kakav dodir ili obradu ribe, jer se tako može potencijalno doći u kontakt sa otrovom.

Ako se dođe u kontakt sa ribom lav, onda mjesto uboda treba brzo istisnuti koliko se može i nikako ne stavljati led, nego nešto vrelo, uroniti mjesto uboda u vrelu vodu, jer je njen otrov termolabilan, što znači da se na oko 70 stupnjeva degradira i tako se smanjuje njegovo djelovanje, ističu stručnjaci.

Ćetković naglašava da većina tih vrsta se još uvijek susreće relativno rijetko u ovom području, nalazi se sporadično i nema pravila, gdje se i kada mogu sresti. Jedan od upečatljivih invazivnih organizama u Jadranu je i plavi rak (Callinectes sapidus) koji nanosi velike štete ribarima uništavajući im ulove i ribolovne alate.

Pored rakova i riba u Jadran je dospjelo i mnoštvo drugih organizama, a značajnije su zelene alge iz roda Caulerpa, tzv. tumor Mediterana.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvatsko more najčišće u Europi!

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Izvješće Europske komisije i Europske agencije za okoliš, koje je istraživalo vode svih 27 država EU-a, uključujući Albaniju i Švicarsku, pokazalo je da 99,1 posto hrvatskih obala ima ‘izvrsnu’ kvalitetu vode. To znači 886 od 894 testirana mjesta.

Ali što zapravo čini izvrsnu vodu? Prema Direktivi o vodama za kupanje prema Connecting The Regionu, vode se ocjenjuju pomoću mikrobioloških podataka kako bi se klasificirale kao nezadovoljavajuće, zadovoljavajuće, dobre ili izvrsne.

Iza Hrvatkske su Grčka, Cipar i Austrija.

Izvješće je također otkrilo da su europske obalne vode obično čišće od kopnenih voda, prenosi Timeout.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PRIPAZITE! U brašnu otkrivena opasna bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

U brašnu je otkrivena bakterija Escherichia coli koja proizvodi opasni shiga toksin koji može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako su u petak izvijestili iz europskog centra za sigurnost hrane, bakterija je pronađena u uzorku heljdina brašna na tržištu Austrije. Brašno je proizvedeno u Sloveniji, a u Austriju je stiglo iz Hrvatske, piše Danica.

Rizik po zdravlje vrlo je ozbiljan pa je odmah naloženo povlačenje brašna iz dućana i od potrošača u Austriji. Zasad nije poznato je li brašno završilo i na prodajnim mjestima u Sloveniji i Hrvatskoj.

Escherichia coli STEC koja proizvodi “shiga-like” toksin pripada skupini najvažnijih bakterija trovača hranom.

Upravo taj soj bakterije E. coli može uzrokovati teške zdravstvene probleme poput proljeva, hemoragijskog kolitisa, sindroma hemolitične uremije te zatajenja bubrega, navode epidemiolozi.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Lidl Hrvatska svojim zaposlenicima isplaćuje i ljetnu novčanu nagradu

Objavljeno

-

By

Lidl Hrvatska i ove je godine odlučio nagraditi trud i svakodnevnu predanost svojih zaposlenika.

U najnovijoj objavi na LinkedIn-u, kompanija ističe kako je priredila ljetne poklone za još jednu veselu sezonu.

No, osim ljetnih poklona, i ove su godine svim svojim zaposlenicima isplatili i ljetnu novčanu nagradu, piše Poslovni dnevnik.

Prošle je godine Lidl ostvario najvišu neto dobit (56,6 milijuna eura), dok je prosječna plaća iznosila 1.500 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu