Connect with us

magazin

Je li tuna u konzervi zdrava?

Objavljeno

-

Pixabay

Riba je puna korisnih vitamina i hranjivih tvari, no je li konzervirana tuna zdrava ili ju je prerizično jesti?

Tuna je hranjiv izvor nemasnih proteina

Konzervirana tuna je hranjiv, nemasni izvor nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina. Bogata je vitaminima i mineralima, a možete ju koristiti u salatama, sendvičima, jelima od tjestenine i raznim drugim obrocima, što ju čini praktičnom i zdravom namirnicom“, ističe doktorica Lisa Young za Eat This, Not That!.

Konzervirana tuna obiluje proteinima te sadrži niz makronutrijentima.

U tuni možete naći željezo, selen, jod, niacin (vitamin B3), folat (vitamin B9) i vitamin B12.

Tuna je bogata proteinima

Jedna od glavnih prednosti konzumacije tunjevine u konzervi je to da na pristupačan i jednostavan način možete povećati unos proteina.

Tuna se također smatra izvorom kompletnog proteina, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Sadrži omega-3 masne kiseline

Kao i mnoge druge vrste ribe i morskih plodova, konzervirana tuna bogata je omega-3 masnim kiselinama, a ova zdrava vrsta masti ima poduži popis potencijalnih dobrobiti.

Kao prvo, studije su pokazale da konzumacija omega-3 masnih kiselina u prehrani može pomoći kod simptoma depresije i općeg raspoloženja, kao i pomoći u usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem.

Nedavna istraživanja također su zaključila, kako omega-3 masne kiseline mogu pomoći u zdravlju kardiovaskularnog sustava snižavanjem kolesterola, smanjenjem krvnih ugrušaka i smanjenjem upala.

Konzervirana tuna je niskokalorična

Tuna je odličan izvor proteina za ljude koji paze na unos kalorija jer ima manje kalorija od mnogih drugih životinjskih izvora proteina.

Na primjer, porcija mesnog odreska od 85 grama sadrži oko 230 kalorija, a porcija pilećih bataka oko 200 kalorija. Porcija tune u konzervi sadrži manje od 100 kalorija, a uz to sadrži 20 grama proteina.

Bogata je vitaminima i mineralima

Konzervirana tuna prepuna je korisnih vitamina i minerala. Na primjer, tuna sadrži niz vitamina B, kao što su B3 (niacin), B9 (folat) i B12.

Ovi vitamini mogu pomoći u osiguravanju energije, metaboliziranju proteina, formiranju DNK te pomažu cjelokupnoj funkciji mozga.

Konzervirana tuna također je bogata selenom, mineralom koji pomaže povećati proizvodnju bijelih krvnih stanica. Ovo može poboljšati zdravlje srca, imuniteta i mozga.

Potencijalne nuspojave

Najveći problem konzervirane tune je povećana količina natrija.

Konzumiranje velikih količina natrija s vremena na vrijeme ne bi trebalo imati previše utjecaja na vaše zdravlje, ali stalno konzumiranje natrija može dovesti do visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih problema.

Preporučeni dnevni unos iznosi 2300 miligrama natrija, te ako previše konzumirate tunu u konzervi možete lako prijeći dnevni limit.

Prekomjerna količina masti

Konzervirana tuna dolazi u vodi ili ulju, a iako uljne varijante imaju jači okus i vlažniju teksturu, često mogu sadržavati previše masti za jedan obrok.

Prosječna konzerva tunjevine sadrži 10 grama maslinovog ulja koje, premda je zdravo za srce, može doprinijeti prevelikom unosu masnoće u jednom danu.

Kako na siguran način konzumirati konzerviranu tunu?

Najvažniji savjet je umjerenost. Stručnjaci preporučuju kako tjedni unos konzervirane tune ne bi trebao prelaziti dvije do tri konzerve.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(FOTOGALERIJA) NIKAD PREVRUĆE / Evo tko je bio na današnjoj špici…

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Predstavljeno je najpoznatije zadarsko piće PeTe u limenci – Došao iz Zadra, dobro došao svugdje!

Objavljeno

-

By

U pravom ljetnom ozračju, u popularnom zadarskom Picnic mingle&fun baru održano je predstavljanje najpoznatijeg zadarskog pića u novom ruhu, PeTe u limenci. Za dobro raspoloženje, osim rashlađenog PeTea, zaslužan je i fantastičan nastup gosta iznenađenja Vojka V. Uz mnoge Zadrane, u dobroj zabavi uživala su i mnoga poznata lica poput Ivana Šarića, Paule Sikirić i Nevene Dujmović.

Zadrani su tako uz dobro poznate stihove Vojka V i svoj omiljeni PeTe pozdravili novu eru ovog kultnog pića. PeTe u limenci u samo par mjeseci postao je uistinu hit piće ljeta u kojemu će zasigurno uživati različite generacije, ne samo Zadrana, već i onih koji se tako osjećaju jer je došao iz Zadra, a dobro došao svugdje.

„Jako smo sretni što smo na službenom lansiranju novog PeTea u limenci okupili ovako velik broj Zadranki i Zadrana, ovo i je party za Zadrane i naš zajednički PeTe u limenci koji iz Zadra želimo lansirati u cijelu Hrvatsku, ali i šire te pokazati svima zašto je kombinacija Maraskina Pelinkovca s tonikom nezamjenjiva, neponovljiva i najbolja. Već neko vrijeme proizvod je dostupan na policama i vesele nas iznimno pozitivne reakcije potrošača, vjerujemo u PeTe i sigurni smo da će biti hit piće ovog ljeta”, izjavila je Nina Stanić, direktorica marketinga Stanić grupe.

PeTe u limenci savršen je omjer Maraskina gorkog biljnog likera Pelinkovca, koji u kombinaciji s osvježavajućim notama tonika i kriškom limuna donosi okus Mediterana u čaši. Za pravo ljetno osvježenje i užitak potrebno je samo sve dobro rashladiti. Spravljen po originalnoj zadarskoj recepturi, PeTe dolazi u limenci zanimljivog dizajna u kojoj se spaja tradicija i dašak modernoga. Privlačan izgled savršeno preslikava ono što se krije unutar same limenke. 

Zadrani već dugi niz godina uživaju u ovoj savršenoj kombinaciji, a PeTe je dio uspomena mnogih zadarskih generacija. Sad je vrijeme da i ostatak Hrvatske otkrije i uživa u ovoj savršenoj kombinaciji Maraskina Pelinkovca i osvježavajućeg tonika.

I zapamtite – We can always do bitter!

 
Nastavi čitati

magazin

(VIDEO) “RAZBILO JE MORE” / Tea Vidaić ima novu pjesmu i spot. Pogledajte…

Objavljeno

-

By

Zadarska kantautorica Tea Vidaić ima novu pjesmu i videospot…

“Razbilo je more” je nježna jazzy balada posvećena svim pomorcima, kapetanima, mornarima, brodovima i jedrenjacima koji plove po morima diljem svijeta. Podsjetnik je to na sve one zaljubljenike u more i hrabre ljude koji “dišu s morem” i žive od njega i obraćaju mu se s poštovanjem. Pjesma je oda moru jer i stihovi pjesme kažu:

“Razbilo je more,

stine ove,

spasilo je more i dušu i tilo…

I slušan ja to more 

koje nježno mi priča 

o tajni života srca mog…”

Pjesmu ste do sada mogli slušati u audio formatu, a pjesma je sada u novom vizualnom ruhu dobila i svoj službeni videospot. Klavir za pjesmu je snimio hrvatski pijanist i skladatelj Igor Šerić, a prateće vokale je otpjevala zadarska glazbenica Amenda Stošić. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu