Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Predstavljeno je najpoznatije zadarsko piće PeTe u limenci – Došao iz Zadra, dobro došao svugdje!

Objavljeno

-

U pravom ljetnom ozračju, u popularnom zadarskom Picnic mingle&fun baru održano je predstavljanje najpoznatijeg zadarskog pića u novom ruhu, PeTe u limenci. Za dobro raspoloženje, osim rashlađenog PeTea, zaslužan je i fantastičan nastup gosta iznenađenja Vojka V. Uz mnoge Zadrane, u dobroj zabavi uživala su i mnoga poznata lica poput Ivana Šarića, Paule Sikirić i Nevene Dujmović.

Zadrani su tako uz dobro poznate stihove Vojka V i svoj omiljeni PeTe pozdravili novu eru ovog kultnog pića. PeTe u limenci u samo par mjeseci postao je uistinu hit piće ljeta u kojemu će zasigurno uživati različite generacije, ne samo Zadrana, već i onih koji se tako osjećaju jer je došao iz Zadra, a dobro došao svugdje.

„Jako smo sretni što smo na službenom lansiranju novog PeTea u limenci okupili ovako velik broj Zadranki i Zadrana, ovo i je party za Zadrane i naš zajednički PeTe u limenci koji iz Zadra želimo lansirati u cijelu Hrvatsku, ali i šire te pokazati svima zašto je kombinacija Maraskina Pelinkovca s tonikom nezamjenjiva, neponovljiva i najbolja. Već neko vrijeme proizvod je dostupan na policama i vesele nas iznimno pozitivne reakcije potrošača, vjerujemo u PeTe i sigurni smo da će biti hit piće ovog ljeta”, izjavila je Nina Stanić, direktorica marketinga Stanić grupe.

PeTe u limenci savršen je omjer Maraskina gorkog biljnog likera Pelinkovca, koji u kombinaciji s osvježavajućim notama tonika i kriškom limuna donosi okus Mediterana u čaši. Za pravo ljetno osvježenje i užitak potrebno je samo sve dobro rashladiti. Spravljen po originalnoj zadarskoj recepturi, PeTe dolazi u limenci zanimljivog dizajna u kojoj se spaja tradicija i dašak modernoga. Privlačan izgled savršeno preslikava ono što se krije unutar same limenke. 

Zadrani već dugi niz godina uživaju u ovoj savršenoj kombinaciji, a PeTe je dio uspomena mnogih zadarskih generacija. Sad je vrijeme da i ostatak Hrvatske otkrije i uživa u ovoj savršenoj kombinaciji Maraskina Pelinkovca i osvježavajućeg tonika.

I zapamtite – We can always do bitter!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Odjeća koju ne bi trebalo prati previše često

Objavljeno

-

By

Pixabay

Bilo da se radi o vintage nasljeđu ili brzoj modi, sva odjeća zaslužuje pažnju.

Ne samo da je pažljivo i štedljivo pranje odjeće znak poštovanja prema ljudskom radu i resursima koji su uloženi u njezinu izradu, već joj može produžiti vijek trajanja. Međutim, nije sva odjeća ista. Postoji razlog zašto neke stvari bacamo u pranje nakon jednog nošenja, samo da bismo ubrzo shvatili da su se izobličile ili izblijedjele.

Jeste li ikada primijetili miris poliesterske haljine nakon noćnog izlaska? Ili ste se, s druge strane, čudili džemperu za koji vaš tata tvrdi da ga nije oprao od 1995.? Bitan je, dakle, i materijal pa se isplati birati tkanine koje su dugotrajne i prirodne.

Od starih do inovativnih i modernih, evo pet tkanina koje bi vam mogle pomoći da preskočite dan pranja rublja.

Vuna

Svi mi imamo taj jedan skupljeni džemper koji nas još uvijek proganja, ali kada se s njim pravilno postupa, vuna je jedan od najlakših materijala za održavanje. Naime, vuna ima određena antimikrobna svojstva – njezina su vlakna presvučena voštanim lanolinom (istim onim što ovčje krzno čini vodootpornim), koji odvodi vlagu od tijela i opire se razvoju bakterija koje uzrokuju neugodne mirise, što znači da se može više puta nositi i bez pranja.

Samo malo naparite ili prozračite svoje vunene komade kada ih treba osvježiti – i pobrinite se da se što prije riješite mrlja ako nešto prolijete po njima, jer vuna može biti osjetljivija na sasušene mrlje. A kada odlučite da je vrijeme za pranje, budite nježni i koristite blagi deterdžent za vunu i svilu. Operite u hladnoj vodi i obavezno preskočite sušilicu.

Traper

Možda ste zamjerili ljudima koji su vam rekli da “ne biste trebali prati traperice”, ali ta tvrdnja stoji. Zahvaljujući svom podrijetlu kao izdržljiva radna odjeća za fizičke radnike, traper nije dizajniran da podnosi vruću vodu. Pretjerano pranje može dovesti do izbljeđivanja i skupljanja, kao i do uništavanja zaštitnih znakova tkanine da se s vremenom prilijepi vašem tijelu.

Bolje se držite djelomičnog čišćenja mjesta i provjetravanja na zraku za osvježenje. Dok će pravi ljubitelji trapera izbjegavati pranje godinama, oni gadljivi to mogu učiniti nakon svakog desetak nošenja. A kad perete traperice, okrenite ih naopako kako biste smanjili oštećenje od trenja i perite na niskoj temperaturi kako ih ne biste uništili.

Lan

Iako postoji već najmanje 10 tisuća godina, lan još uvijek izgleda svježe svakog ljeta – kao i vi jer je lanena tkanina prirodno prozračna. Osim toga, odvodi vlagu od tijela, brzo se suši i ima antimikrobni silicij koji pomaže u sprječavanju neugodnog mirisa koji biste mogli povezati s garderobom za toplo vrijeme.

Doduše, lan se dosta gužva. Ali ako vam se ne sviđa pretjerano izgužvan izgled, onda je bolje da komade lana oparite ili izglačate, nego da ga perete prečesto jer će jaka centrifuga vjerojatno stvoriti mnogo nabora. Također, izbjegavajte izbjeljivač, koji oštećuje tkaninu, i preskočite omekšivač, koji može ostaviti talog zbog kojeg lan može djelovati krutije. Najbolji način da ga omekšate je da ga nosite što više.

Konoplja

Dugi niz godina nošenja komada odjeće od konoplje može izazvati osjećaj kao da grlite drvo, ali to ne mora biti toliko neugodno iskustvo. Zapravo, to je vrlo udobna tkanina, koja, poput lana, s godinama postaje mekša. Zahvaljujući strukturi šupljih vlakana, konoplja ima sposobnost termoregulacije i prirodno je antibakterijska, zbog čega je ne smijete prati prečesto. Osim toga, radi se o biljci koja ne zahtijeva pesticide, zbog čega uzrokuje manje znojenja.

Ova lagana tkanina nije sklona skupljanju ili oštećenju i općenito dobro podnosi pranje u perilici rublja. Međutim, najbolje je da je perete sušite na niskoj razini i koristite blagi deterdžent bez izbjeljivača ili drugih jakih kemikalija koje će oštetiti vaše osjetljive i mekane komade konoplje.

Liocel

Iako se većinom prodaje pod robnom markom Tencel, liocel je alternativa viskozi, izrađen od drvene pulpe. Među svojim brojnim svojstvima, liocel se smatra tkaninom koja “učinkovito podnosi vlagu”, zahvaljujući sićušnim kanalima između celuloznih vlakana koji pomažu upijanju znoja i održavaju vas suhima – zbog čega ćete ga sve više nositi u odjeći za aktivnosti. Naravno, to ne znači da svoju odjeću za teretanu ne perete tjednima, ali što se tiče svakodnevne odjeće od ovog materijala, možda ćete je rjeđe “njuškati” nego komade od poliestera ili pamuka.

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnici naveli pet mitova o zdravlju u koje biste trebali prestati vjerovati

Objavljeno

-

By

Pixabay

Internetom kruže mnogi lažni savjeti o zdravlju te je potrebno biti na oprezu. Tako je primjerice jedan od popularnijih trendova na Tik Toku u posljednje vrijeme bio stavljanje krumpira u čarape kako bi se riješili toksina. No, tako ih se nećete riješiti.

U nekom trenutku, većina nas je opisala svoje simptome  “doktoru” Googleu. Sada su tu i dr. TikTok, dr. Instagram i dr. YouTube gdje razni kreatori iznose tvrdnje o prehrani, hormonima, imunitetu i još toga.

“Došlo je do porasta zdravstvenih i znanstvenih influensera. Mnogi imaju dobre namjere – ali nemaju svi”, kaže doktorica Jessica Steier osnivačica The Unbiased Science Podcast, koji kritički ispituje dokaze za razne “znanstvene” tvrdnje.

Razni “stručnjaci” na društvenim mrežama dijele cijeli niz dezinformacija koje su u najboljem slučaju gubljenje vremena, a u najgorem, doista štetne.

“Zdrava” hrana

U posljednje vrijeme na društvenim mrežama javio se niz kreatora koji inzistiraju na tome da su zobene pahuljice štetne i da podižu šećer u krvi.

Riječ je o influencerima koji promoviraju dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata te često biljnu hranu označavaju kao “otrovnu”, navodi Real Simple.

“Zobena kaša povećava šećer u krvi, ali to je normalan odgovor našeg tijela na bilo koju hranu koja sadrži ugljikohidrate”, kaže nutricionistkinja Nicole Rodriguez upozoravajući kako je zapravo pravi problem u prehrani manjak vlakana koji se dobiva iz cjelovitih žitarica.

Gotovo svi odrasli ljudi u SAD-u (95 %) štede na vlaknima, a potrebna su nam jer su povezana s poboljšanim zdravljem srca i probavom. Jedna šalica kuhane zobi sadrži četiri grama – oko 15 % vaših dnevnih potreba. Ako vas brine šećer u krvi, kombinirajte zob s proteinima i biljnim mastima kako biste pomogli svom tijelu da sporije probavi obrok.

Jedna od češćih teorija koje se javljaju na društvenim mrežama jest da ulja sjemenki kanole, suncokreta i kikirikija uzorkuju srčani udar, dijabetes i druge probleme. Rodriguez ističe kako su podaci o utjecajima ovih ulja krivo protumačeni.

“Da, zdravstveni problemi su se povećali s povećanim unosom sjemenskih ulja. Krivac su, međutim, proizvodi koji sadrže ulja – brza hrana, zapakirane grickalice i peciva, koji su obično visoko prerađeni i sadrže hrpu zasićenih masti, natrija i kalorija. Sama ulja nisu štetna. Zapravo, oni su bogati omega-6, nezasićenim masnim kiselinama koje naše tijelo treba za pravilno funkcioniranje”, pojašnjava Rodriguez.

“Jačanje” imunološkog sustava

“Ako želite pomoći svom imunološkom sustavu, budite u tijeku s cjepivima i ne brinite o koktelima s kurkumom, smrznutim “kockicama imuniteta” od mrkve i đumbira i slanim kupkama za stopala”, rekla je mikrobiologinja Andrea Love.

Imunološki sustav je nevjerojatno složena, strogo regulirana mreža. Bijela krvna zrnca neprestano patroliraju vašim tijelom tražeći napadače protiv kojih će se boriti.

“Ne možete jačati imunološki sustav kao mišiće, što sugeriraju neke neutemeljene tvrdnje”, kaže Love.

Čak i da možete, jačanje vašeg imunološkog sustava ne bi nužno bilo dobro.

Previše “snage” u vašem imunološkom sustavu obilježje je upalnih poremećaja, poput alergija i autoimunih bolesti, u kojima vaše tijelo napada tvari koje ne bi trebalo.

“Ono što možete učiniti jest podržati svoj imunološki sustav zdravim navikama – dovoljno spavati, redovito vježbati, uravnoteženo jesti, ograničiti alkohol, izbjegavati duhan i prakticirati dobru higijenu spavanja”, rekla je Love.

“Osjetljivost” na hranu

Možda ste vidjeli nekog influencera koji tvrdi da je otkrio osjetljivost na određenu hranu – grah, kivi, pivski kvasac – i nakon što su to eliminirali, njihovi zabrinjavajući simptomi su nestali.

“Izraz “osjetljivost na hranu” toliko je nejasan da je gotovo besmislen”, govori nam alergolog David Stukus.

Alergija na hranu znači da vaše tijelo pokreće imunološku reakciju kada naiđete na određeni protein (u kravljem mlijeku, jajima, ribi itd.). Osjetljivost na hranu samo znači da tu hranu ne probavljate dobro.

“To je izmišljen izraz bez jasnih dijagnostičkih kriterija ili konsenzusne definicije stručnjaka”, kaže Stukus.

Svi imaju ADHD

Društvene mreže potaknule su razgovore o mnogim problemima mentalnog zdravlja, što je definitivno pozitivna stvar. No postoji i druga strana ove priče.

Videi koji se dijele na društvenim mrežama mogu previše pojednostaviti komplicirana pitanja o mentalnom zdravlju – kao što je često slučaj s ADHD-om. Nekada se smatralo stanjem koje prvenstveno pogađa dječake koji se vrpolje, a sada se prepoznaje kod odraslih žena.

Procjena tvrtke za zdravstvene podatke Epic Research kaže da se postotak mladih i sredovječnih žena kojima je dijagnosticiran poremećaj gotovo udvostručio od 2020. do 2022. godine.

Nebrojeni postovi naglašavaju “skrivene” simptome koji bi mogli ukazivati ​​na ADHD: stalno sudaranje sa stvarima, kronično kašnjenje, ostavljanje otvorenih vrata ormarića, sanjarenje, nered.

Primamljivo je samodijagnosticirati se na temelju skupa simptoma koji se vide u videu na TikToku, kaže psihijatar Sanam Hafeez “jer imamo prirodnu potrebu da se probamo razumjeti i naći objašnjenje za izazove s kojima se suočavamo. Nadalje, nakon što se uvjerimo da smo otkrili objašnjenje, možemo postati žrtva kognitivne potvrde, sklonosti da obraćamo pozornost na dokaze koji podupiru našu teoriju i zanemarimo sve što ne podupire.”

Ako ste zabrinuti, potražite potpunu procjenu od strane obučenog kliničara, poput neuropsihologa, psihijatra, neurologa ili psihologa. “Standardizirano neuropsihološko testiranje koristi se za dijagnosticiranje stanja mentalnog zdravlja, a proces može trajati nekoliko mjeseci”, kaže Hafeez.

“Uravnoteženost” hormona

Mnogi videozapisi na društvenim mrežama obično slijede ovaj obrazac: Ako imate ove simptome (primjerice nesanicu, promjene raspoloženja, umor), vaši hormoni nisu u ravnoteži.

Hormoni bi doista mogli biti uključeni u ono što vas muči, kaže ginekologinja Asima Ahmad.

“Hormoni utječu na svaki dio tijela, uključujući energiju i raspoloženje, tako da nije neuobičajeno da ih se procijeni kao dio vaše simptomatike ako imate neobjašnjive simptome. Ali budući da hormoni mogu varirati tijekom života osobe, “hormonska neravnoteža” vrlo je širok pojam”, rekla je Ahmad.

“Ako vam netko govori da provjerite svoje hormone, a zatim vam prodaje proizvod za brzo rješavanje problema, budite vrlo oprezni, pogotovo ako nije certificirani liječnik”, upozorava Ahmad.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 5. listopada 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Naći ćete način da zadržite nečije povjerenje, ali će vas to u isto vrijeme i obvezati. Računajte s tim.
KARIJERA: Čini se da ćete svoj posao vidjeti u ružičastom svijetlu. Bilo bi bolje da sagledate i onu drugu, manje privlačnu stranu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba biti realan.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Vaša mašta može stvoriti sve ono čega nema, no kad se realno sagledaju stvari, vidi se da ipak nešto nedostaje. Poradite na tom dijelu.
KARIJERA: Kad bi svi ljudi bili prostodušni kao djeca, svijet bi bio ljepši i sve bi bilo jednostavnije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na sunce.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Iako nećete biti previše otvoreni za ljubav, ipak ćete pokazati dobru dozu društvenosti i komunikacije.
KARIJERA: Danas bi vam mogle pasti na pamet neobične financijske ideje. Neki će zarađivati i na crno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osjetljivost živaca.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Vaš partner danas neće pokazivati sposobnost za realnost, nego obratno. Zato ste vi tu da ga spustite na zemlju.
KARIJERA: Na sastancima će doći do petljavina koje će vas iznutra živcirati. Vi volite da je sve jasno, a događa se suprotno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razjasnite ono što se može.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Pred vama je još jedan dan u kom će do izražaja doći otvorenost svih mogućnosti kad se o ljubavi radi.
KARIJERA: Svaki vaš potez mjeri se jednako dobro kao i potez drugih u poslu. Zato ne mislite kako nešto možete sakriti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prihvatite realitete.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: U osobnim odnosima danas biste se mogli fokusirati na nešto novo. Zajedno ćete istraživati zanimljive teme.
KARIJERA: Daleke filozofije, egzotika, drugi narodi i kontinenti – sve bi vas to moglo zaokupljati danas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Oni koji mogu, neka putuju.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Vaše samopouzdanje bit će na kratkotrajnoj kušnji, ali ljubavlju i vjerom u partnera sve ćete brzo prevladati.
KARIJERA: Moguć je financijski izdatak za koji ćete misliti da se mogao izbjeći, odnosno da nije potreban.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne rasipajte svoje snage.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Danas je vaš obećavajući ljubavni dan. Sve će upućivati na sklad, razmjenu jednakih ideja, telepatsko razumijevnaje i povezivanje.
KARIJERA: Morat ćete se pozabaviti jednim financijskim problemom. Uspjet ćete naći zadovoljavajuće rješenje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prihvatite izazove.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, u vašim će osobnim odnosima dolaziti do sve više frustracije.
KARIJERA: Budite spremni za nove pothvate i aktivnosti koje će zahtijevati znanje, spretnost i intuiciju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne vjerujte laskavcima.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Obuzet će vas emocije kojim se najbolje prepustiti. Vaše srce bit će vam sasvim jasan putokaz što treba učiniti.
KARIJERA: Dan je odličan za svaku vrstu inventure. Ako ima ikakvih zaostataka, rješavat ćete ih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zanemarite brige.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Izgledan je dobar provod s prijateljima. Neki će među njima ili preko njih sresti novu ljubav.
KARIJERA: Bit ćete sigurni u svoja djela i nastojat ćete izvesti plan do kraja, ali to će biti prilično naporno. Računajte s tim.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se propuha.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 05.10.2024.
LJUBAV: Na pametan način uspjet ćete spojiti ugodno s korisnim. Drugoj strani svidjet će se vaš smisao za detalje.
KARIJERA: Dobit ćete priliku pokazati preciznost. To je ono što vam upravo treba, pa ćete svojski prihvatiti izazov.
ZDRAVLJE&SAVJET: Kašalj.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu