Connect with us

magazin

FOTO / Restoran Lazaret u novu sezonu ulazi sa senzacionalnim menijem, ali i terasom koja grli more

Objavljeno

-

Restoran Lazaret, jedinstveno mjesto koje je svojim je pristupom gastronomiji i hedonizmu prošlo ljeto podiglo letvicu ako pričamo o uživanju u svemu onome što je darežljiva priroda podarila Mediteranu, ovog ljeta svoje goste dočekuje s nadograđenim jelovnikom, ali i posebnim iznenađenjem za sve one koji se slažu s izrekom da je zvuk mora poezija i da se pri pogledu u more „vrijeme zaustavlja, a misli putuju dalje od horizonta.”

Bijeg od svakodnevice i svima toliko potreban mir malenog otočića nadomak Zadra koji oduševljava prirodnim ljepotama u Lazaretu se susreće s beskompromisno odabranom namirnicom pripremljenom na vrlo maštovit način od strane jednog od najtalentiranijih chefova na dalmatinskoj gastro sceni – Vladimira Bardžića, člana udruge Master Chef s certifikatom međunarodnog suca, ali i World Association of Master Chefs. „Ljubav prema hrani posebna je i jedinstvena, jer je iz osnovne ljudske potrebe prerasla u umjetnost stvaranja, a most koji je dao hrani put do novog smisla je čista emocija. Ljubav koju gajim prema hrani potaknula me da pomičem granice u pripremi jela, da sa svojim timom kreiram nove i zanimljive okuse te stvaramo magičan svijet gastronomskih užitaka.”

Namirnica kao inspiracija rezultirala je stvaranjem novih zanimanja koja se međusobno isprepliću, a znamo da se prvo jede očima, pa ćemo teško dobiti onaj prvi „wow” dojam ili dobru fotografiju ako jelo nije lijepo stilizirano. Ipak, vrhunska prezentacija jela ništa ne znači ako je okus promašen, a u novi je jelovnik chef Bardžić utkao svu svoju ljubav prema gastronomiji, dalmatinskoj prirodi i moru, ali i prezentaciji pojedinog jela: „Vidjeti ježa u moru, a onda na tanjuru tik uz more, pomno pripremljenog kako ne bi izgubio ništa od svog izvornog okusa, ali oplemenjenog iziskivalo je puno truda. Kao i sve što zahtjeva savršenstvo. Ali, ipak bih prepustio finalni sud svojim gostima” zaključuje chef restorana Lazaret. A ono što goste restorana uronjenog u zelenilo Ošljaka očekuje su između ostalog delicije poput:  takosa od špinata, humusa od cikle, crni rižot na pjeni od šafrana, hobotnica u tempuri i majoneza od naranče, odležani brancin s umakom od škampa, bijela palenta sa špinatom i royal kavijar, hobotnica sa musom od grdobine, Sous vide škampi, espuma krema od škampa i ikra od ježa, i pudra od cikle, Mousse od dimljenog brancina, pjena od škampa i ulje od vlasca, Tartar od škampa, bešamel sa ružmarinom, ulje od limunske trave i koromača.

Ono što Lazaret ističe pred drugima, unatoč delicijama od kojih samo čitajući rastu zazubice je bajkovitost mjesta u koje se uklopila ova fine dining oaza. Divan je, morem inspiriran interijer Lazareta, ali ono što prelijepo mjesto pretvara u mjesto iz bajke upravo je terasa, uronjena u mirisno mediteransko bilje, s pogledom koji jednom kada doživite, nikad ne zaboravljate. Sada, u vrhunski pripremljenim jelima koja počivaju na kombinaciji tradicije i moderne kuhinje sljubljenima s vrhunskim vinima možete uživati tik uz more, što je složit ćete se nenadmašan osjećaj.

Ono što je važno naglasiti jest da do ovog malog raja u kojem ćete naći odmak od užurbanosti, a to je danas luksuz iznad svih, možete doći vrlo brzo i jednostavno, za svega nekoliko minuta vožnje brodom od Zadra, koja je i sama po sebi vrhunski doživljaj.

Sve informacije o ovom posebnom mjestu možete otkriti na web stranici i na društvenim mrežama, ali mi vam ipak od srca želimo da ga otkrijete sami!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Mogu uzrokovati ozbiljne probleme: Šest namirnica koje psi nikako ne bi trebali jesti

Objavljeno

-

By

Unsplash

Ako je hrana koju jedemo dobra, ne znači da je ona istovremeno sigurna za naše ljubimce. Iako psi mogu jesti brojne namirnice koje mi svakodnevno konzumiramo, ipak postoje one koje nikako ne bi trebali jesti.

Samo 10 posto prehrane vašeg psa trebale bi biti poslastice što uključuje i hranu koju jedu ljudi. Ne zaboravite da je svaki pas drugačiji, stoga svaku novu hranu isprobajte u malim količinama.

Ako vaš pas ima lošu reakciju, obratite se veterinaru. Hrana koja nije sigurna za pse uzrokuje simptome u rasponu od želučanih tegoba do poteškoća s disanjem, pa čak i smrti. Neke od ovih namirnica uzrokuju trenutnu reakciju, dok druge uzrokuju odgođenu reakciju koja se javlja tijekom vremena, piše klix.

Čokolada

Vjerojatno ste čuli da psa nikada ne biste smjeli hraniti čokoladom i za to postoji razlog. Ukusni slatkiš sadrži stimulans teobromin sličan kofeinu, metilksantin koji može izazvati niz zdravstvenih problema ako se unosi u velikim količinama.

Većina slučajeva trovanja pasa posljedica je konzumiranja čokolade i događa se tijekom praznika kada je u kući više čokolade. Držite čokoladne proizvode uvijek izvan dohvata vašeg psa.

Grožđe i grožđice

Iako su hranjivi za ljude, grožđe i grožđice su izuzetno otrovne za pse. Čak i iznimno male količine ovog voća mogu uzrokovati nepopravljivu štetu. Nema razlike ako se voće konzumira sirovo ili kuhano. Grožđe i grožđice su smrtonosne za pse i uvijek ih treba držati izvan dohvata.

Luk

Luk, ali i povrće poput ljutike, prasa, vlasaca i bijelog luka mogu učiniti pse izrazito bolesnima oštećujući njihova crvena krvna zrnca, uzrokujući anemiju, pa čak i smrt.

Ovisno o progutanoj količini, pas možda neće odmah pokazati simptome, uključujući povraćanje, proljev, bol u trbuhu, depresiju i gubitak apetita. Ako sumnjate da je vaš pas jeo luk ili druge biljke iz istog roda, odmah se obratite svom veterinaru za pomoć u praćenju stanja vašeg ljubimca.

Avokado

Listovi, voće, sjemenke i kora avokada sadrže toksin persin koji kod pasa može izazvati želučane tegobe. Dok su ptice i drugi sisavci, uključujući konje, zečeve i zamorce, izloženiji riziku od ozbiljnih komplikacija poput oštećenja srca i poteškoća s disanjem zbog jedenja avokada, simptomi povraćanja i proljeva koje voće može izazvati kod pasa čine ga hranom koju treba izbjegavati.

Makadamija orasi

Čak i mala količina oraha makadamije može izazvati simptome kao što su povraćanje, slabost, drhtanje i depresija kod pasa. Simptomi se obično javljaju unutar 12 sati i traju oko 12 do 48 sati. Kako biste spriječili svoga psa da proba ove orašaste plodove, najbolje je da peciva koja sadrže orahe makadamije držite izvan njegovog dohvata.

Alkohol

Čak i mala količina alkohola može rezultirati značajnom intoksikacijom psa, što može dovesti do teške bolesti. Osim alkoholnih pića, psi mogu patiti od trovanja etanolom nakon konzumiranja parfema, lijekova, boja i antifriza ili nakon konzumiranja trulih jabuka, bobica trnjina ili nekuhanog tijesta.

 
Nastavi čitati

magazin

ČAROBNI MJUZIKL / Nastup Nere Gojanović, Đanija Stipaničeva i Gordane Pavić u palači Cedulin

Objavljeno

-

By

Đani Stipaničev, Nera Gojanović i Gordana Pavić povest će vas u čarobni svijet mjuzikla izvodeći songove iz Fantoma u operi, West Side Story, Hair, The Sound of Music, Jesus Christ Superstar, Dundo Maroje, Jalta, Jalta i brojnih drugih poznatih mjuzikla.

Mjuzikl svoje podrijetlo pronalazi u prošlosti kao dio glazbenog kazališta koje se razvijalo u
cijelom svijetu. Forma mjuzikla je nastala pod utjecajem drugih glazbeno-scenskih vrsta u brodvejskim kazalištima. Postupno prelazi u Europu te sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća London i Pariz postaju europske prijestolnice mjuzikla.

I u Hrvatskoj su skladani autorski mjuzikli, a najpoznatiji je svakako “Jalta, Jalta”, autorskog dvojca Grgić – Kabiljo, praizveden 1971. godine.

Koncert će se održati u atriju palače Cedulin u srijedu, 7. kolovoza s početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan!

 
Nastavi čitati

magazin

Koliko dugo droge i alkohol ostaju u organizmu?

Objavljeno

-

By

Pexels

Spremate li se na vožnju, ne kozumirajte alkohol i droge. Izbjegavajte ih u životu, ako i ne planirate voziti. U prometu, međutim, nije ih teško detektirati i relativno dugo se zadržavaju u organizmu.

Prema podacima kojima raspolažu Američki centri za ovisnost, alkohol se u krvi zadržava do šest sati, u dahu od 12 do 24 sata, u mokraći od 12 do 24 sata. Droga u slini traje od 12 do 24 sata, a u kosi oko 90 dana, prenosi Revija HAK.

Nakon korištenja droga, bilo ušmrkanih, pušenih ili progutanih, tijelo ih počinje razgrađivati. Tijekom procesa nastaju metaboliti ili nusproizvodi koji mogu ostati u tijelu dugo nakon prvih učinaka. Upravo će ti ostaci biti otkriveni naknadnim testom na droge. Droga se otkriva u testovima sline pa se, na primjer, kanabis identificira do četiri dana nakon konzumacije.

Kokain u načelu nestaje nakon 24 sata , ali kod redovitih konzumenata može trajati i nekoliko dana. Amfetamini i metamfetamini mogu se pronaći u slinu do tri dana nakon korištenja.

Testom krvi pristunost droga može se otkriti puno duže nakon kozumiranja – kanabis dva tjedna, amfetamini 12 sati, kokain 48 sati, metamfetamini 37 sati i opijati 12 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu