Connect with us

magazin

(FOTOGALERIJA) GLAZBENI STUDIO LIBRETO ZASJAO NA PROKURATIVAMA / U Zadar donijeli kipić sv. Duje i Nagradu za najbolje ispisane stihove

Objavljeno

-

Galerija fotografija: Glazbeni studio LIBRETO

Glazbeni studio Libreto je sa svoja dva zbora, Dječjim zborom Libretići te zborom Libreto TEENS, nedavno nastupio na značajnom festivalu Mali Split na čuvenim i grandioznim Prokurativama koji se ove godine održao po 34. put. 

Prvotno su se prijavili na Natječaj za novu, još neizvođenu autorsku pjesmu, i to sa svojom pjesmom naziva “Sve je šareno” za koju glazbu i tekst potpisuje Ivana Begović, umj. voditeljica svih LIBRETO programa, uz veliku i značajnu pomoć drugog umj. voditelja, Dinka Habuša, dok je za aranžman i snimanje pjesme bio zadužen njihov dugogodišnji suradnik Marin Ćuto.

Pjesma “Sve je šareno” je prošla na Natječaju te su na taj način Libretići i Libreto TEENSI dobili priliku za dijeljenje pozornice s brojnim solistima i dječjim zborovima iz čitave Hrvatske.

Također je i njihova starija članica, solistica Eva Faričić, dobila svoju priliku da nastupi na velikoj pozornici splitskih Prokurativa, i to s pjesmom “Male radosti” koju su za nju napisali Jacques Houdek i Andrea Čubrić, dok je za aranžman bio zadužen Mario Luketa. 

Eva je uz plesačice iz splitskog plesnog studija Talent studio M odradila odličan nastup te je s bine ispraćena gromoglasnim pljeskom, a ujedno je izašao i videospot za tu istoimenu pjesmu koji možete pronaći na njezinom YT kanalu. 

Libretići i Libreto TEENSI su imali lijepo izrežiran i usklađen, vrlo dinamičan i veseo nastup kojim su jako zadovoljni i u kojemu ništa nije bilo prepušteno slučaju: svaka curica iz Libretića je bila obučena u rozu haljinicu, imala je vjenčić na glavi, nosila je krila na leđima (ideja za krila potječe od voditeljice Ivane, no njih su izradili vrijedni roditelji), dok su starije djevojke u rukama imale gitaru, ukulele, melodiku, trubu, def, razne druge “šuškalice”, a na pozornici su isto tako imale i svoju plesačicu te fotografa koji je kroz svoj objektiv vrijedno “bilježio” svaki trenutak nastupa.

Svojim cjelokupnim stylingom, rekvizitima te određenim malim glumačkim zadacima mali i mladi pjevači iz GS LIBRETO nastojali su jasno i vjerno dočarati sve pjesničke slike unutar teksta pjesme, a na kraju su bili i nagrađeni, i to ne samo snažnim i dugim pljeskom publike. 

Naime, pjesma “Sve je šareno” je osvojila Kipić sv. Duje te Nagradu za najbolje ispisane stihove od strane Stručnoga žirija, a nagradu je, uz Libretiće i Libreto TEENSE, preuzela autorica istoimenih stihova, Ivana Begović.

Ivana kaže da ju je napisala još u doba corone te ju je sada samo doradila te glazbeno i tekstualno prilagodila svojim pjevačima.

Budući da su se tada probe odvijale preko Zoom aplikacije, Ivana priča kako je u tim, sada i nagrađenim stihovima, zapravo pronašla bijeg od vrlo nesigurne i zastrašujuće stvarnosti te da je u njima opisala idealizirani svijet u kojemu sve izgleda i funkcionira upravo opozitno od trenutne situacije, stoga će ta pjesma za nju uvijek zauzimati posebno mjesto u njezinom srcu.

Nagradi su se najviše, razumije se, obradovali sami izvođači, Libretići i Libreto TEENSI, ali i Ivanina obitelj koja je već dugi niz godina i desetljeća unazad upravo u potpunosti posvećena književnosti, kazalištu, glazbi, kulturno – umjetničkom i pedagoškom radu.

Za kraj, iz LIBRETA nam kažu kako nagradu posvećuju svojoj djeci koja ih svakodnevno inspiriraju za rad i stvaranje, kako im je svaka dobivena nagrada čast, ali i putokaz za daljnje napredovanje i usavršavanje u svom poslu te kako im je silno drago što i na ovaj način mogu svoj Zadar i Zadarsku županiju učiniti ponosnima. 

 

magazin

Mogu uzrokovati ozbiljne probleme: Šest namirnica koje psi nikako ne bi trebali jesti

Objavljeno

-

By

Unsplash

Ako je hrana koju jedemo dobra, ne znači da je ona istovremeno sigurna za naše ljubimce. Iako psi mogu jesti brojne namirnice koje mi svakodnevno konzumiramo, ipak postoje one koje nikako ne bi trebali jesti.

Samo 10 posto prehrane vašeg psa trebale bi biti poslastice što uključuje i hranu koju jedu ljudi. Ne zaboravite da je svaki pas drugačiji, stoga svaku novu hranu isprobajte u malim količinama.

Ako vaš pas ima lošu reakciju, obratite se veterinaru. Hrana koja nije sigurna za pse uzrokuje simptome u rasponu od želučanih tegoba do poteškoća s disanjem, pa čak i smrti. Neke od ovih namirnica uzrokuju trenutnu reakciju, dok druge uzrokuju odgođenu reakciju koja se javlja tijekom vremena, piše klix.

Čokolada

Vjerojatno ste čuli da psa nikada ne biste smjeli hraniti čokoladom i za to postoji razlog. Ukusni slatkiš sadrži stimulans teobromin sličan kofeinu, metilksantin koji može izazvati niz zdravstvenih problema ako se unosi u velikim količinama.

Većina slučajeva trovanja pasa posljedica je konzumiranja čokolade i događa se tijekom praznika kada je u kući više čokolade. Držite čokoladne proizvode uvijek izvan dohvata vašeg psa.

Grožđe i grožđice

Iako su hranjivi za ljude, grožđe i grožđice su izuzetno otrovne za pse. Čak i iznimno male količine ovog voća mogu uzrokovati nepopravljivu štetu. Nema razlike ako se voće konzumira sirovo ili kuhano. Grožđe i grožđice su smrtonosne za pse i uvijek ih treba držati izvan dohvata.

Luk

Luk, ali i povrće poput ljutike, prasa, vlasaca i bijelog luka mogu učiniti pse izrazito bolesnima oštećujući njihova crvena krvna zrnca, uzrokujući anemiju, pa čak i smrt.

Ovisno o progutanoj količini, pas možda neće odmah pokazati simptome, uključujući povraćanje, proljev, bol u trbuhu, depresiju i gubitak apetita. Ako sumnjate da je vaš pas jeo luk ili druge biljke iz istog roda, odmah se obratite svom veterinaru za pomoć u praćenju stanja vašeg ljubimca.

Avokado

Listovi, voće, sjemenke i kora avokada sadrže toksin persin koji kod pasa može izazvati želučane tegobe. Dok su ptice i drugi sisavci, uključujući konje, zečeve i zamorce, izloženiji riziku od ozbiljnih komplikacija poput oštećenja srca i poteškoća s disanjem zbog jedenja avokada, simptomi povraćanja i proljeva koje voće može izazvati kod pasa čine ga hranom koju treba izbjegavati.

Makadamija orasi

Čak i mala količina oraha makadamije može izazvati simptome kao što su povraćanje, slabost, drhtanje i depresija kod pasa. Simptomi se obično javljaju unutar 12 sati i traju oko 12 do 48 sati. Kako biste spriječili svoga psa da proba ove orašaste plodove, najbolje je da peciva koja sadrže orahe makadamije držite izvan njegovog dohvata.

Alkohol

Čak i mala količina alkohola može rezultirati značajnom intoksikacijom psa, što može dovesti do teške bolesti. Osim alkoholnih pića, psi mogu patiti od trovanja etanolom nakon konzumiranja parfema, lijekova, boja i antifriza ili nakon konzumiranja trulih jabuka, bobica trnjina ili nekuhanog tijesta.

 
Nastavi čitati

magazin

ČAROBNI MJUZIKL / Nastup Nere Gojanović, Đanija Stipaničeva i Gordane Pavić u palači Cedulin

Objavljeno

-

By

Đani Stipaničev, Nera Gojanović i Gordana Pavić povest će vas u čarobni svijet mjuzikla izvodeći songove iz Fantoma u operi, West Side Story, Hair, The Sound of Music, Jesus Christ Superstar, Dundo Maroje, Jalta, Jalta i brojnih drugih poznatih mjuzikla.

Mjuzikl svoje podrijetlo pronalazi u prošlosti kao dio glazbenog kazališta koje se razvijalo u
cijelom svijetu. Forma mjuzikla je nastala pod utjecajem drugih glazbeno-scenskih vrsta u brodvejskim kazalištima. Postupno prelazi u Europu te sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća London i Pariz postaju europske prijestolnice mjuzikla.

I u Hrvatskoj su skladani autorski mjuzikli, a najpoznatiji je svakako “Jalta, Jalta”, autorskog dvojca Grgić – Kabiljo, praizveden 1971. godine.

Koncert će se održati u atriju palače Cedulin u srijedu, 7. kolovoza s početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan!

 
Nastavi čitati

magazin

Koliko dugo droge i alkohol ostaju u organizmu?

Objavljeno

-

By

Pexels

Spremate li se na vožnju, ne kozumirajte alkohol i droge. Izbjegavajte ih u životu, ako i ne planirate voziti. U prometu, međutim, nije ih teško detektirati i relativno dugo se zadržavaju u organizmu.

Prema podacima kojima raspolažu Američki centri za ovisnost, alkohol se u krvi zadržava do šest sati, u dahu od 12 do 24 sata, u mokraći od 12 do 24 sata. Droga u slini traje od 12 do 24 sata, a u kosi oko 90 dana, prenosi Revija HAK.

Nakon korištenja droga, bilo ušmrkanih, pušenih ili progutanih, tijelo ih počinje razgrađivati. Tijekom procesa nastaju metaboliti ili nusproizvodi koji mogu ostati u tijelu dugo nakon prvih učinaka. Upravo će ti ostaci biti otkriveni naknadnim testom na droge. Droga se otkriva u testovima sline pa se, na primjer, kanabis identificira do četiri dana nakon konzumacije.

Kokain u načelu nestaje nakon 24 sata , ali kod redovitih konzumenata može trajati i nekoliko dana. Amfetamini i metamfetamini mogu se pronaći u slinu do tri dana nakon korištenja.

Testom krvi pristunost droga može se otkriti puno duže nakon kozumiranja – kanabis dva tjedna, amfetamini 12 sati, kokain 48 sati, metamfetamini 37 sati i opijati 12 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu