Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANO OTVARANJE / Završena sanacija glavnog lukobrana i gata u luci Ražanac

Objavljeno

-

Nakon mjeseci intenzivnih radova, završena je sanacija glavnog lukobrana i gata u luci Ražanac. Ovaj značajan projekt obuhvaća dio rive uz prometnicu te 75 metara dug lukobran kao i 30 metara dug gat.

„To što ovdje u Ražancu otvaramo drugu luku u našoj županiji dovoljno govori o tome kolilko smo aktivni kada je u pitanju lučka infrastruktura. U nju smo u posljednjih pet godina u našoj županiji uložili gotovo 50 milijuna eura i to dovoljno govori koliko skrbimo o ovdašnjem stanovništvu. Ova luka u Ražancu ima epitet sigurne luke. I to je najvažnije. Jer kada se s Velebita sjuri bura, bez obzira što je ona sada lijepa i divna i krasna, najvažnija je uvijek sigurnost“- rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin na svečanom otvaranju obnovljene  luke u Ražancu.

Zadovoljstvo dovršetkom  radova u luci Ražanac bio je i Damir Jordan, načelnik Općine Ražanac.

„Nakon dovršetka prve faze sanacije, sada nam slijedi i druga faza, a to je zamjena školjere za koju je već napravljena projektna dokumentacija. Čeka se odobrenje sredstava od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Županijske lučke uprave te postupak javne nabave. Nadam se da će radovi na drugoj fazi što prije započeti kao i početak projektiranja treće faze, odnosno dogradnje rive sa izgradnjom novog gata i 50-ak novih komunalnih vezova što je po meni i cilj. Osigurati svim ljudima da ostanu ovdje u Ražancu živjeti i raditi sa svojim obiteljima.“

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, prema riječima državnog tajnika Josipa Bilavera,  podržat će drugu i treću fazu radova. Bilaver je pritom rekao kako je u posljednjih osam godina u lučku infrastrukturu te plaže i šetnice duž naše obale, uloženo preko 400 milijuna eura.

„Mogu ovdje najaviti da idemo dalje sa ovim projektima. I dalje ćemo podržavati izgradnju i druge i treće faze, ali isto tako i izgradnju niza šetnica i plaža koje smo dosada provodili na području Općine Ražanac, Zadarske županije te diljem naše obale. Idemo dalje sa renesansom na našoj obali jer nam je stalo da se maksimalno poveća sigurnost, ali i izgled samog mjesta. Ovaj projekt osim sigurnosti pruža i jednu lijepu vizuru mjestu Ražanac što on i zaslužuje“ – kazao je Bilaver.

Vrijednost ovog projekta iznosi 952.725 eura i 86 centi s PDV-om, a isti je sufinanciran sredstvima  Županijske lučke uprava Zadar, resornog ministarstva i Općine Ražanac.

Na svečanosti otvaranja novog lukobrana i gata nazočni su bili saborski zastupnici Nikolina Baradić i Ante Babić, zamjenik župana Šime Vicković, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Šoša, zamjenik ravnatelja Županijske lučke uprave Vedran Zrilić te brojni drugi uzvanici.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U petak bez vode 16 ulica u Diklu!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 18.10.2024. godine  (petak), biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru, predio Diklo u ulicama : Ulica Matešića, Crkveni trg, Put Brajde, Ulica Barešića, Ulica Grancarića, Ulica Peroša, Put Njivica, Primorska ulica, Put Špetica, Put Krčeva, Ulica Strmića, Ulica Rimanića, Ulica Josipa Pupačića, ulica Vukovica, Ulica Jukića, te Ulica Markežića.

Normalizacija vodoopskrbe očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Njivica kod kućnog broja 2B.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Direktor TZ Zadarske županije optimističan: “Vjerujemo da nam slijede još tri uspješna mjeseca ove turističke 2024. godine”

Objavljeno

-

By

TZ Zadarske županije uputila je priopćenje o ostvarenom turističkom prometu za razdoblje SIJEČANJ – RUJAN 2024. godine za Zadarsku županiju.
Izvor podataka su eVisitor i eCrew.

U razdoblju siječanj-rujan 2024. godine ostvareno je skoro 2.040.000 dolazaka, što je 5% više nego u prethodnoj, rekordnoj 2023. godini. Noćenja je u navedenom razdoblju ostvareno blizu 15 milijuna ili 1% više nego 2023. godine. Od toga su domaći gosti ostvarili preko 322.000 dolazaka i više od 3.674.000 noćenja, dok su strani gosti ostvarili iznad 1.717.000 dolazaka uz ostvarenih preko 11.244.000 noćenja.

Što se tiče segmenata smještajnih kapaciteta, u prvih devet mjeseci 2024. najviše je dolazaka, i to više od 835.000 evidentirano u objektima u domaćinstvu, uz ostvarenih preko 5.460.000 noćenja, a što predstavlja rast od 4% u dolascima i 1% u noćenjima. Slijede kampovi u kojima je zabilježeno više od 391.000 dolazaka i skoro 2.489.000 noćenja, a što predstavlja u odnosu na prethodnu godinu rast u dolascima od 7% odnosno u noćenjima 6%. Hoteli su ostvarili više od 380.000 dolazaka i preko 1.290.000 noćenja, odnosno porast od 9% u dolascima i 6% u noćenjima. U nekomercijalnom smještaju je zabilježeno gotovo 134.000 dolazaka i preko 4.060.000 noćenja što je skoro na razini prošle godine.

Govoreći o tržištima u razdoblju siječanj-rujan 2024. godine najviše su dolazaka, skoro 299.000, kao i noćenja, njih više od 2.314.000, ostvarili turisti iz Njemačke. Slijede Slovenija s 2.022.200 noćenja, Poljska s 1.110.500 noćenja, zatim Češka s 911.800 noćenja i Austrija s 823.300 noćenja. U prvih deset još su turisti iz Slovačke – 767.000 noćenja, Mađarske 632.200 noćenja, Ujedinjene Kraljevine 280.000 noćenja, Nizozemske 279.500 noćenja i Italije 277.700 noćenja. Od navedenih tržišta najveći porast u noćenjima u odnosu na 2023. godinu ostvarili su gosti iz Ujedinjene Kraljevine, čak 22%, a slijede Poljaci s povećanjem od 9% i Mađari s 5% povećanja.

Povodom rezultata ostvarenih u prvih devet mjeseci 2024. godine direktor Hrvoje Anić je izjavio: „Zadarska županija, kao četvrta turistička regija Hrvatske, prema podacima zabilježenim u devetomjesečnom razdoblju 2024. nastavlja s ostvarivanjem odličnih rezultata. Iza nas je glavnina turističkog prometa, no budući da se godinama promoviraju upravo razdoblja pred i posezone kroz brojne posebne interese kao što su gastro i aktivni odmor, te motivira posjetitelje na dolazak, vjerujemo da nam slijede još tri uspješna mjeseca ove turističke 2024. godine“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Stanovnici Privlake i Sabunika očajni: Pošta ne stiže, računi se gomilaju, stižu opomene

Objavljeno

-

By

Pošta već mjesecima ne dolazi u Privlaku i Sabunike zbog nekoliko razloga. Jedan je zasigurno nedostatak poštara, no zbrka je nastala i zbog novih i starih adresa, te činjenice da mnogi stanovnici tih mjesta nemaju na svojoj kući poštanski sandučić s imenom i prezimenom, pa ni istaknut kućni broj. Zlatko u Sabunikama živi cijelu godinu. I gotovo svakodnevno provjerava poštanski sandučić.

“Nije u njemu pisma bilo preko dva mjeseca”, kaže.

Velik je to problem za mahom starije stanovnike Sabunika. Jer računi bi trebali stizati jedanput na mjesec.

“Računi uglavnom jer pisma se i ne pišu, a dobijemo opomene. Nekad pismene kad sam odem u poštu ili na mobitel opomene”, govori Zlatko Gagula. Stižu opomene
Čak 227 eura ova Privlačanka morat će platiti zbog opomene za neplaćenu struju.

“Došla mi je opomena za struju jer nisam račun za struju dobila godinu dana. Telefon nisam dobila ni za 8. ni za 9. mjesec”, naglasila je Neda Grbić iz Privlake za HRT.

Kada se ljudi žale i raspituju kako platiti račun koji nije stigao, uglavnom im se predlaži da osobno dođu, primjerice, u Elektru ili telefonskom operatoru.

“Mi smo stari. On 80, a ja 76 godina. Ne možemo mi toliko hodati i tražiti po gradu”, rekla je Neda. Mjesecima bez poštara
Osnovni je, dakle, problem što Privlaka mjesecima nije imala poštara.

Polako se u posao uvodi novi poštar, kojeg, istina, tijekom snimanja reportaže nismo sreli, ali on se suočava s drugim problemom.

“Ima dosta kuća bez sandučića, a gdje ima sandučić nema imena i prezimena”, naglašava Zlatko iz Sabunika.

Svjesni su toga u pošti.

“Pošiljatelji pošiljaka često nemaju točne adrese, tako da puno pisma dolazi na Privlaka bb ili na nepostojeće adrese ili samo s imenom i prezimenom i nazivom mjesta, što nije dovoljno za poštara“, istaknuo je Krešimir Domjanić, izvršni direktor Ureda za korporativne komunikacije HP-a.

Sve u svemu – zbrka, kojoj pridonosi i činjenica da su adrese mijenjane, ali još nisu zaživjele. Pa tako novim poštarima koji, ako nisu iz ovih mjesta, preostaje jedino pošiljku vratiti. Građani se tada mogu obratiti Korisničkoj službi. No dug je to proces koji malobrojnim stanovnicima Sabunika i Privlake donosi velike problem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu