Connect with us

Magazin

Sprječava li doista čašica maslinovog ulja mamurluk? Evo što kažu stručnjaci

Objavljeno

-

Novi dan, novi trend na društvenim mrežama. TikTok je preplavljen videima u kojima ljudi piju maslinovo ulje kako bi spriječili mamurluk. Ovaj “trend” stekao je popularnost među generacijom Z posljednjih nekoliko mjeseci i temelji se na “pseudoznanosti”, a evo što kažu stručnjaci…Glazbeni producent Benny Blanco, dečko pop zvijezde Selene Gomez, popularizirao je ovu praksu kada se pojavio u emisiji The Tonight Show Starring Jimmy Fallon u travnju, piše Večernji list.Prije nego što je sjeo i popio veliki gutljaj crnog vina uz večeru s odreskom u jednom segmentu emisije, Blanco je otkrio zašto je maslinovo ulje prvo na jelovniku za 36-godišnjaka.

“Moj prijatelj Nino me ovo naučio”, rekao je.

“Prije nego što piješ, uzmeš čašicu ovoga i nećeš imati mamurluk. Nemoguće”.

Pitajući publiku jesu li ikada čuli za ovo, Jimmy i publika nisu se baš doimali kao uvjereni.

“Mediteranski mit” je da maslinovo ulje oblaže vaš želudac i usporava brzinu kojom apsorbirate alkohol.

Baš zbog toga, klasični simptomi mamurluka su umanjeni jer masna hrana usporava proces pražnjenja želuca i time uzrokuje kašnjenje u apsorpciji alkohola.

Stručnjaci skeptični
Ali djeluje li to stvarno? Justin Stebbing, profesor biomedicinskih znanosti na Sveučilištu Anglia Ruskin, iznio je svoje mišljenje u članku za The Conversation.“Unatoč svojoj privlačnosti, ova tvrdnja nema nikakvu znanstvenu osnovu i treba je promatrati s puno skepticizma,” piše profesor Stebbing.

No, potvrdio je da je logika koja stoji iza toga ima smisla samo je pitanje ima li to stvarno ikakav utjecaj na vašu fiziološku reakciju na mamurluk.

“Teorija iza trika s maslinovim uljem je da njegov visok sadržaj masnoće stvara oblogu na sluznici želuca, usporavajući brzinu kojom se alkohol apsorbira u krvotok. Ovo sporije apsorbiranje trebalo bi smanjiti intenzitet mamurluka. Iako je istina da masna hrana može odgoditi apsorpciju alkohola do određene mjere, učinkovitost ove taktike je dvojbena.”

“Apsorpcija alkohola prvenstveno se događa u tankom crijevu. To znači da čak i ako maslinovo ulje usporava početnu apsorpciju u želucu, većina alkohola će se i dalje apsorbirati kasnije u probavnom procesu. Zapravo, mogli biste samo odgoditi mamurluk i produžiti ga; a nitko to ne želi.”

S druge strane, dr. Myro Figura – anesteziolog iz LA-a – nije odmah odbacio trend, rekavši da maslinovo ulje sadrži puno antioksidansa i protuupalnih tvari.

Cleveland Clinic, neprofitni akademski medicinski centar u SAD-u, također preporučuje svakodnevno konzumiranje maslinovog ulja. Kaže da je dokazano da smanjuje upalu, snižava rizik od srčanih bolesti i štiti od raka.

No, prof. Stebbing objašnjava da zapravo ne možete učiniti puno da izbjegnete mamurluk; barem ne kratkoročno.

To je zato što je brzina metabolizma vašeg tijela, prirodna brzina kojom razgrađuje alkohol, ono što će uzrokovati velike simptome mamurluka.

Govorimo o mučnini ili povraćanju, dehidraciji i pulsirajućoj glavobolji. Nikakva količina maslinovog ulja to ne može spriječiti, kaže.

Bolji načini za izbjegavanje mamurluka je pijenje puno vode prije, tijekom i nakon konzumiranja alkoholnih pića.

Umjesto uzimanja maslinovog ulja, obilni nutritivan obrok, mnogo je bolja alternativa.

“Hrana bogata proteinima, mastima i složenim ugljikohidratima može pružiti uravnoteženiji pristup ublažavanju učinaka alkohola”, kaže prof. Stebbing.

Naravno, ne piti previše, u prvom redu je, još jedan način da se izbjegne mamurluk. A ako popijete nekoliko pića, sutradan jedite što više voća i povrća jer ćete se osjećati puno bolje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Doktori: Muči vas nadutost i loša probava? Prestanite s tri uobičajene navike

Objavljeno

-

Početak dana s probavnim problemima poput nadutosti može biti frustrirajući i neugodan, a također može negativno utjecati na samopouzdanje. Dobra vijest je da postoje načini kako izbjeći ove probleme.

Stručnjak za akupunkturu dr. Kenny Mittelstadt i dijetetičarka dr. Dana Ellis Hunnes ističu da određeni izbori za doručak mogu dovesti do nadutosti ometajući prirodnu ravnotežu crijeva i usporavajući probavu. Biti svjestan ovih pogrešaka i zamijeniti ih zdravijim navikama može pomoći u smanjenju nadutosti, održavanju energije i vraćanju povjerenja u vlastito tijelo.

Brzo jedenje
Ubrzan životni tempo često nas prisiljava da jedemo u žurbi, osobito u jutarnjim satima. Međutim, prema dr. Mittelstadtu, jedenje u stresu ili žurbi može oslabiti “odmorni i probavni” živčani sustav, što usporava proizvodnju probavnih enzima.

    “Ovo smanjenje probavne učinkovitosti može ostaviti nedovoljno probavljenu hranu u probavnom traktu, što vodi do fermentacije, nadutosti i nelagode”, upozorava za SheFinds. Preporučuje da, kako bismo poboljšali probavu, sjednemo u mirno okruženje, temeljito žvačemo i uživamo u hrani, jer će to pretvoriti obrok u iscjeljujuću praksu.

    Pijenje kave na prazan želudac
    Ako ste u žurbi i preskočite doručak, možda ćete posegnuti za kavom kao jutarnjim “pogonom”. No, prema dr. Mittelstadtu, ovo je loš izbor za probavu.

    “Kava je prirodni stimulans. Pijenje kave na prazan želudac može stimulirati i iritirati probavni sustav, posebno kada nema hrane na koju bi želučana kiselina i drugi probavni sokovi mogli djelovati”, rekao je. Ovo može uzrokovati poremećaj u mikrobiomu, što dovodi do upale i nadutosti. On preporučuje da, umjesto toga, pojedemo uravnotežen obrok ili užinu sa zdravim mastima i proteinima prije nego što popijemo kavu, što će zaštititi sluznicu želuca i održati zdravlje crijeva.

    Nedovoljna hidracija
    Nedovoljna količina tekućine, osobito vode, može pridonijeti jutarnjoj nadutosti. Tijekom noći tijelo prolazi kroz razdoblje odmora i popravka, tijekom kojeg nastavlja obavljati važne funkcije poput probave i uklanjanja otpada, ističe dr. Hunnes. Bez dovoljnog unosa tekućine, tijelo može imati problema s pravilnom probavom hrane i premještanjem otpada kroz probavni sustav, što dovodi do osjećaja nadutosti i nelagode nakon buđenja.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Četiri znaka da je dijete introvertirano, prema istraživanjima

    Objavljeno

    -

    Svako dijete ima jedinstvene osobine koje oblikuju njegov rast, razvoj i ponašanje. Dok su neki mališani društveni i uživaju u interakciji s drugima, introvertirana djeca preferiraju mirniji pristup i obnavljaju energiju kroz vrijeme koje provode sami.

    Odgajanje introvertiranog djeteta može zahtijevati specifične strategije jer njihova priroda često podrazumijeva drugačiji način nošenja s emocijama i socijalnim situacijama. U nastavku su neki od ključnih znakova koji mogu pomoći u prepoznavanju introvertiranog ponašanja kod djece.

    Tantrumi i uzrujanost nakon napornog dana
    Jedan od znakova da je dijete introvert jest ako nakon napornog dana postane uzrujano ili ima tantrume. Dan proveden u obavljanju raznih aktivnosti, na zabavi ili u školi može biti vrlo iscrpljujući za introvertirano dijete. Istraživanje koje je proveo The Child Mind Institute pokazuje da djeca koja su preopterećena stimulacijama, poput zvukova i svjetala, mogu osjetiti previše informacija, što rezultira tantrumima, piše YourTango.

    Preferiranje solo igre
    Introvertirana djeca često više uživaju u igri sama nego u igri s drugom djecom. Umjesto da se igraju u velikim grupama, introverti biraju samostalnu igru koja im omogućava da koriste svoju maštu i koncentriraju se na vlastite misli. Istraživanje s University of Minnesota pokazuje da takvo ponašanje nije razlog za zabrinutost, već je to prirodan dio introvertirane osobnosti koji može biti koristan za njihov razvoj.

    Oklijevanje pri isprobavanju novih stvari
    Introvertirana djeca često su oprezna kada treba isprobati nove stvari, jer nova iskustva obično uključuju i nove ljude i nepoznate situacije. Takva djeca obično doživljavaju pojačanu anksioznost i preopterećenje zbog svoje sklonosti mirnim, poznatim okruženjima. Prema studiji iz 2020. godine, introvertirana djeca često prvo promatraju nove situacije i tek tada počinju sudjelovati kad se osjećaju spremnima, što je prirodan odgovor na promjene u okruženju.

    Poteškoće u izražavanju emocija
    Introverti su skloni interno obrađivati svoje emocije, zbog čega im može biti teško razgovarati o njima s drugima, čak i s roditeljima. Stručnjaci savjetuju da roditelji ne forsiraju razgovor o emocijama, već da djetetu daju vremena da procesuira svoja osjećanja i priđe im kad bude spremno. Iako introvertirana djeca mogu imati poteškoća u izražavanju, važno je pokazati im da ste uvijek tu za njih i da im pružate ljubav i podršku kada god to zatrebaju.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Otkriveno što se točno događa s tijelom ako pijemo kavu svaki dan

    Objavljeno

    -

    Iako kavopijama sasvim sigurno ne treba još jedan razlog da nastave konzumirati svoj omiljeni napitak, novo istraživanje pokazuje da je kava korisna za zdravlje crijeva, piše Food&Wine.

    Kava je poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ali ima i druge zdravstvene dobrobiti. Zapravo, tisuće kemijskih spojeva nalazi se u svakoj šalici, što pomaže u poboljšanju mentalne budnosti, smanjuje upalne procese, dobra je za zdravlje srca, pa čak i ublažava bolove nakon vježbanja. Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature Microbiology, otkriva novu dobrobit kave – podržava rast korisnih crijevnih bakterija.

    Što su istraživači otkrili?
    U ovoj studiji istraživači su analizirali uzorke stolice 22.867 sudionika kako bi otkrili utjecaj kave na crijevne bakterije. Sudionike su kategorizirali u tri skupine: skupinu “nikad” (oni koji piju manje od tri šalice mjesečno), “umjerene kavopije” (oni koji su konzumirali tri šalice mjesečno do tri šalice dnevno) i “teške kavopije” (oni koji piju tri ili više šalica dnevno).

    Pokazalo se da su osobe koje piju kavu imale visoke razine specifičnog soja bakterije Lawsonibacter asaccharolyticus. Rezultati ukazuju da ispijanje kave može imati pozitivan učinak na crijeva tako što pomaže rast “dobrih” bakterija.

    Koliko je uopće važno zdravlje crijeva?
    “Ispostavilo se da je mikrobiom u crijevima vjerojatno mnogo važniji nego što smo očekivali”, kaže Michael Caplan, profesor na Sveučilištu u Chicagu i glavni znanstveni direktor u Endeavour Healthu. Objašnjava da su korisne bakterije u crijevima ključne za cjelokupno zdravlje, a imati raznolik mikrobiom je ključno. Zdrava crijeva mogu pomoći u sprječavanju putničkog proljeva, proljeva izazvanog antibioticima, a mogu čak igrati ulogu u suzbijanju pretilosti, srčanih bolesti i ishodima kemoterapije.

    U crijevima se nalazi i većina imunoloških stanica, zbog čega je vitalno zaštititi i održati njihovu snagu. Zdrava crijeva također podržavaju probavu, smanjuju upale i utječu na razmišljanje. Jeste li ikada osjetili nervozu i primijetili da vam je utroba počela izazivati nelagodu? Naša crijeva i mozak blisko su isprepleteni.

    Kako točno kava potiče korisne bakterije?
    Chaplan ističe da zapravo nije samo kofein taj koji potiče korisne bakterije, jer čak i ispijanje kave bez kofeina ima pozitivan učinak na crijeva. Ključni doprinos vjerojatno su polifenoli, uključujući klorogensku kiselinu i kininsku kiselinu, koji se nalaze u kavi i pomažu potaknuti rast ove korisne bakterije. Znanost sugerira da polifenoli djeluju poput prebiotika. Oni hrane i potiču rast korisnih crijevnih bakterija.

    Kao i sa svakim novim otkrićem, potrebna su dodatna istraživanja, posebice kada je riječ o potencijalu saharolitika. Chaplan objašnjava da je ovaj soj bakterije identificiran tek u posljednjih pet godina, tako da još ne razumijemo u potpunosti kako pridonosi zdravstvenim dobrobitima. Potrebno je više istraživanja da bi se shvatilo kako ova bakterija može pridonijeti poboljšanju zdravlja.

    A koliko kave treba popiti da bi se postigle prednosti? “U redu je popiti jednu ili dvije šalice kave dnevno, to bi bilo dovoljno da potakne crijevnu floru da bude spremna za poboljšanje dugoročnog zdravlja”, kaže Caplan.

    To je u skladu s preporukama. američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), prema kojima unos kofeina ne bi trebao biti veći od 400 miligrama dnevno ili oko četiri šalice kuhane kave. I dobra vijest za one koji vole malo mlijeka ili malo šećera u kavi, studija je pokazala da ovi dodaci ne utječu na dobrobiti za zdravlje crijeva.

    Ovo novo istraživanje je uzbudljiva vijest za kavopije, s obzirom na to da se kavu tek u posljednje vrijeme povezuje s poboljšanim zdravljem crijeva. Ali ne zaboravite na drugu hranu i pića koja također mogu podržati zdrava crijeva, poput jogurta, kefira te fermentirane hrane.

     
    Nastavi čitati
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi

    U trendu