Connect with us

Grad

Vrsi: 72-godišnji vozač romobila izazvao prometnu nesreću

Objavljeno

-

Jučer, 29. srpnja oko 20 sati na području mjesta Vrsi-Mulo dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen vozač električnog romobila u dobi od 72 godine. Prema rezultatima očevida, prometna nesreća se dogodila dok je 72-godišnji državljanin Slovačke nepropisno te bez korištenja zaštitne kacige upravljao romobilom Ulicom Malog Jaza, u suprotnom smjeru te dolaskom na raskrižje s Ulicom dr. Ante Starčevića prilikom uključivanja u promet nije se uvjerio da tu radnju može obaviti bez opasnosti po druge sudionike u prometu ili imovinu, uslijed čega oduzima prednost kombi vozilu novogradiških registarskih oznaka s kojim je upravljao 42-godišnjak. Zbog zadobivenih ozljeda, vozaču romobila je pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede. O prometnoj nesreći slijedi izviješće nadležnom državnom odvjetništvu.
Jučer, 29. srpnja oko 16.10 sati u Zadru, na raskrižje Ulica 72. Bojne vojne policije, Ulice Akcije Maslenica, te Zagrebačke ulice i Ulice Hrvatskog sabora dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen vozač motocikla u dobi od 27 godina. Prema rezultatima očevida, prometna nesreća se dogodila dok je 65-godišnji državljanin Slovenije upravljao teretnim automobilom s priključnim vozilom – prikolicom, slovenskih registarskih oznaka i kretao se kolnikom Ulice 72. Bojne vojne policije te na semaforiziranom križanju na znak zelenog svjetla nastavlja kretanje lijevo prema kolniku Ulice Akcije Maslenica, a da se prethodno nije uvjerio da tu radnju može obaviti bez opasnosti po druge sudionike u prometu ili imovinu, uslijed takve vožnje prednjim dijelom vozila udara u stražnji dio motocikla zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnji hrvatski državljanin koji se kretao kolnikom Ulice 72. Bojne vojne policije. Uslijed sudara, vozač zajedno s motociklom pada na kolnik. Zbog zadobivenih ozljeda, 27-godišnjaku je pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede.
Zbog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu slijedi kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

VODOVOD ZADAR: U utorak bez vode Dračevac, Privlaka i Zemunik Donji

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 10.09.2024. godine (utorak) u vremenu od 09:00 h pa do 12:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u predjelu Dračevca. Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Sv Nikole Tavelića kod kućnog broja 41.

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke GS GRADNJA d.o.o., dana 10.09.2024. godine (utorak), u vremenu od 09:00 pa do 12:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Zemunik Donji u ulicama : Ulica II i Ulica V Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici II kod kućnog broja 24.

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 10.09.2024. godine (utorak), u vremenu od 08:00 pa do 17:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Privlaka u ulici Put Stanine, Put Škrapavca, te Buvića ulica. Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Stanine kod kućnog broja 25.

 
Nastavi čitati

Grad

U ZADRU kreće PUBMET2024 međunarodna konferencija o otvorenoj znanosti

Objavljeno

-

By

Međunarodna konferencija PUBMET2024 se održava 12. i 13. rujna u prostoru II Palače u Zadru, nudeći stimulativni ambijent za raspravu o trendovima u vrednovanju znanstvenoistraživačkog rada, otvorenoj znanosti i znanstvenom izdavaštvu.
Konferenciji će ove godine prethoditi Prva PUBMET ljetna škola znanstvene komunikacije (10. – 12. rujna, SEP) namijenjena urednicima znanstvenih i znanstveno-stručnih časopisa. Renomirani međunarodni stručnjaci će tijekom tri dana na interaktivnim radionicama obrađivati teme znanstvenoistraživačke čestitosti, višejezičnosti u znanstvenom izdavaštvu i odgovorne upotrebe računalnih alata, autorskog prava i licencija, te važnosti metapodataka, interoperabilnosti i trajnih identifikatora za indeksiranje i vidljivost znanstvenih publikacija.
Sudionike 11. PUBMET konferencije očekuje niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel rasprava i posterskih priopćenja namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za razvoj otvoreno dostupne znanosti te transparentnu i etičnu objavu rezultata znanstvenih istraživanja. Središnja tema konferencije – promjena sustava vrednovanja u znanosti – zasigurno će potaknuti sudionike na sudjelovanje u raspravi o sve složenijem sustavu znanstvenoistraživačkog djelovanja.
Kao i prethodnih godina, pozvani predavači su eminentni stručnjaci iz područja znanstvene komunikacije i otvorene znanosti. Bianca Kramer (Sesame Open Science, Nizozemska) će u uvodnom predavanju govoriti o složenom odnosu vrednovanja u znanosti i otvorenosti, te će predstaviti načine na koje se sustav vrednovanja mijenjao posljednjih godina. Autori iz različitih zemalja će govoriti o resursima i alatima u otvorenom pristupu, s posebnim osvrtom na objavu u tzv. dijamantnim časopisima, te o stavovima znanstvenika o otvorenom recenzijskom postupku.
Raspravu usmjerenu na etičke aspekte sustava vrednovanja i objavu u otvorenom pristupu će na kraju prvog dana konferencije voditi Matt Hodgkinson (Velika Britanija).
Emanuel Kulczycki (Sveučilište Adam Mickiewicz, Poljska) će otvoriti drugi dan konferencije pregledom sustava znanosti u zemljama istočne Europe, te će razmotriti razloge izostanka promjene sustava vrednovanja u tom dijelu svijeta. Transparentnost sustava vrednovanja od iznimne je važnosti, pri čemu od pomoći mogu biti i alati kao što su OpenAIRE Graph, nacionalni CRIS sustavi, ali i dubinska provjera znanstvenoga rada temeljena na istraživačkim podacima, o čemu će govoriti niz izlagača iz različitih europskih institucija.
Tijekom posterske sesije će između ostalog biti predstavljeni alati i infrastruktura koji služe kao podrška otvorenoj znanosti i znanstvenoj čestitosti, načini promocije otvorene znanosti, te rezultati istraživanja stavova i iskustava hrvatskih znanstvenika prema otvorenom pristupu.
Nakon rasprave istaknutih stručnjaka o različitim inicijativama i načinima transformacije sustava vrednovanja u znanosti koju će voditi Emanuel Kulczycki, ovogodišnji PUBMET će zaključiti Erzsébet Tóth-Czifra (Centar Marc Bloch, Njemačka), i to predstavljanjem aktivnosti Koalicije za unaprjeđenje sustava vrednovanja (CoARA), koja zagovara reformu sustava vrednovanja i procjenu znanstvenoistraživačkog rada temeljenu na principima otvorenosti, inkluzivnosti i znanstvene čestitosti.
Prvu ljetnu školu znanstvene komunikacije i 11. međunarodnu konferenciju PUBMET2024 suorganiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Institut Ruđer Bošković, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Filozofski fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, konferenciju podupiru inicijative OpenAire i OPERAS, organizacija SPARC Europe, međunarodna organizacija EIFL (Electronic Information for Libraries) i udruženje znanstvenih urednika EASE.
Prva Ljetna škola znanstvene komunikacije je popunjena, no još uvijek se možete registrirati za sudjelovanje na konferenciji – https://pubmet2024.unizd.hr/register/. Cjeloviti program dostupan je na https://pubmet2024.unizd.hr/programme-3/, a osim sudjelovanja uživo, registrirani korisnici moći će PUBMET2024 konferenciju pratiti i online.
Više informacija o PUBMET2024 konferenciji možete pronaći na https://pubmet2024.unizd.hr/. Pratite nas putem društvenih mreža Facebook, X i Linkedin.

 
Nastavi čitati

Grad

U14 reprezentacija: Zadrani Rajko i Jure Vidaković i Vigo Jona Stipić odlaze na Jr. NBA Arena Sport Finals 2024

Objavljeno

-

By

Na poziv NBA lige hrvatske U14 reprezentacije sudjelovat će na Jr. NBA Arena Sport Finals 2024, međunarodnom turniru koji će se od 13. do 15. rujna igrati u Beogradu. Muška i ženska U14 reprezentacija okupit će se u nedjelju, 8. rujna te nakon nekoliko dana treninga krenuti na turnir.

U Beogradu će se natjecati po četiri muške i ženske reprezentacije koje će odigrati ukupno 16 utakmica, ali i sudjelovati u mnogim aktivnostima van terena. U Beogradu će se reprezentacije Hrvatske okušati s vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Prvi ogled na rasporedu je u petak, 13.9. s početkom u 9:30 između muških U14 reprezentacija Srbije i Hrvatske, dok djevojke prvi susret očekuje u 12:30, također sa Srbijom.

Utakmice ćete moći pratiti i uživo na Arena Sport Hrvatska kanalima.

U14 REPREZENTACIJA (Ž)


Marta Turić
Andrea Pavišić
Jelena Polovina
Lora Prpić
Petra Jerkić
Bruna Mrčela
Eva Zamarin
Martina Duić
Marta Sučić
Pia Petra Pivić
Bruna Jurajić
Josipa Pavić


STRUČNI STOŽER

Roman Kozlović
Jure Bosnić


U14 REPREZENTACIJA (M)


Luka Ukić
Karlo Blažević
Jure Bijelić
Rafael Grubišić
Tin Jurić
Jure Vidaković
Sven Stošić
Nikša Zlopaša
Ivan Vučković
Ante Rudež
Vigo Jona Stipić
Patrik Sturz Vujadinović


STRUČNI STOŽER

Rajko Vidaković
Marko Montana

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu