magazin
Japanci koji najduže žive redovito konzumiraju ovih osam namirnica

Michiko Tomioka certificirana je nutricionistica i stručnjakinja za dugovječnost. Rođena je i odrasla u Nari u Japanu, a sada je podijelila osam namirnica koje ljudi u Japanu redovito koriste.
“Odrastajući u Nari u Japanu, bila sam okružena prirodnim ljepotama, povijesnim mjestima, dugom tradicijom i autentičnom, ukusnom hranom. Kad sam se kao odrasla osoba preselila u Ameriku, dosta sam se borila s kulturom brze i prerađene hrane. Kao zaposleni roditelja koji nikada nema dovoljno vremena, to me posebno frustriralo”, piše Tomioko za CNBC.
Otkako je postala nutricionistica, odlučilaje svoj rad posvetiti dijeljenju japanskih prehrambenih navika.
Tomioka je navela osam namirnica koje uvijek drži u kuhinji i jede msvaki dan kako bi živjela duži i sretniji život.
1) Matcha
Tomioka svaki dan počinje s matchom, baš kao i njena 99-godišnja teta. “Obavezno je poslužim u nekoj od posebnih zdjelica koje mi je poklonila.”
Zeleni čaj ima mnoge zdravstvene prednosti. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine, kao i protuupalne polifenole i polifenole koji se bore protiv bolesti. Ti prirodni spojevi bogati su antioksidansima, hranjivim tvarima koje štite od oštećenja stanica.
2) Fermentirana hrana
Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentirana pasta od soje, često se koristi u juhi), natto (fermentirana soja) i nukazuke (fermentirano povrće ukiseljeno u rižinim mekinjama).
Fermentirana hrana također je puna probiotika koji pomažu u probavi i apsorpciji te mogu smanjiti rizik od bolesti.
Svaka regija Japana ima jedinstvene vrste misa i kiselih krastavaca, ovisno o vremenu, usjevima, kulturi i načinu života.
3) Alge
U Japanu možete pronaći morsku travu — poznatu kao kaiso — u mnogim jelima i grickalicama. “Mislim da se sa sigurnošću može reći da sam uz svaki obrok pojela barem jedan zalogaj morske trave otkad znam za sebe.”
Ova aromatična i održiva namirnica ima mnoge zdravstvene prednosti. Ima malo kalorija i puno vlakana. Također sadrži niz esencijalnih minerala i vitamina uključujući jod, željezo, kalij, magnezij, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.
4) Mahunarke
Soja je ukusna i pristupačna dnevna namirnica, tvrdi Maioka i naglašava kako uvijek pazi na to da bira minimalno prerađene proizvode od soje.
U njenoj kuhinji se uvijek može naći edamame, kinaka (sojin prah), nezaslađeno sojino mlijeko i domaći natto i miso. Soja je bogata vlaknima, B-vitaminima, kalijem i polifenolima poput izoflavona.
Crveni grah je još jedna namirnica koja se učestalo nalazi na njenom jelovniku. Crveni grah je bogat polifenolima, vlaknima, kalijem, proteinima, B-vitaminima, a sve to može pomoći u sprječavanju upale. Crveni grah se također često nalazi u juhama i desertima, poput wagashija, koji se često poslužuju uz zeleni čaj.
5) Tofu
Tofu osigurava proteine, kao što biste ih dobili iz mesa i mliječnih proizvoda, ali bez imalo kolesterola. Također je prilično svestran jer se može koristiti u mnogo različitih jela.
Može se pripremiti kao burger, u knedlama, s povrćem i rižom, u juhi, u veganskom curryju, u humusu, kao prilog, u preljevu za salatu i umacima, pa čak i kao desert.
6) Sezam
Sjemenke sezama bogate su vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezija, kalcija i fitosterola, koji mogu pomoći u kontroli kolesterola.
7) Shiitake gljive
Shiitake gljive su temeljni sastojak mnogih japanskih jela. Pune su proteina i vitamina D i B. Također sadrži lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upale.
“Osušene shiitake koristim za noćni dashi (temeljac) s kombu algom, miso juhom, preljevima, octom, curryjem — uglavnom svime.”
8) Đumbir
Ne samo u Japanu, već diljem svijeta, đumbir je poznat kao ljekovita namirnica. Pomaže u jačanju imuniteta i metabolizma. Nutricionistica ističe kako ga često koristi za smirivanje želučanih tegoba i ublažavanje prehlade.
Đumbir poboljšava okus jela i štiti hranu od kvarenja. “Dodajem veliku količinu đumbira u miso juhu i koristim ga u preljevima, umacima, marinadama i slatkišima. To je savršen preljev za nukazuke, natto, ribu i rezance.”
magazin
FOTOGALERIJA / Epic Rides Paklenica/Zrmanja
magazin
(FOTO) USPJEŠNO ODRŽAN EPIC RIDES PAKLENICA/ZRMANJA / Sudionici: “Kao dijete u tvornici čokolade”

Danas je s početkom u 10:30 sati s rive u Maslenici započeo EPIC RIDES PAKLENICA/ZRMANJA, serija organiziranih biciklističkih događanja koja se održavaju na najatraktivnijim destinacijama i stazama u Hrvatskoj.
Projekt EPIC RIDES Hrvatska započeo je 2021. godine s ciljem otkrivanja najljepših dijelova Hrvatske ljubiteljima biciklizma.
Izvrsno osmišljeno događanje privuklo je više od 240 sudionika, koji su nakon završetka vožnje oduševljeno komentirali stazu, organizaciju i gostoprimstvo domaćina.
Izgled staze koju su odvozili sudionici možete vidjeti na https://www.adriabike.hr/events/epic-rides-2025-paklenica-zrmanja/
EPIC RIDES PAKLENICA/ZRMANJA održan je u suorganizaciji s Turističkom zajednicom općine Jasenice, Turističkom zajednicom općine Starigrad te Turističkom zajednicom Zadarske županije, uz podršku sponzora Pan pivovare i Husqvarne.
Ovo nije bila klasična biciklistička utrka natjecateljskog karaktera, već organizirana zajednička rekreativna vožnja kroz predivne krajolike podvelebitskog područja.
“Staza je bila odlična za srednje vozače. Nije bila za profesionalce, već za rekreativce.Osjećao sam se kao dijete u tvornici čokolade. Bio sam prošle godine na Kamašniku koji je imao odličnu stazu, ali ova, s ovakvim scenarijima oko nas, bila je fenomenalna,” izjavio je sudionik Željko Nikolić iz Osijeka.
Organizatori su omogućili i opciju iznajmljivanja e-bikeova za one koji su željeli ležernije biciklirati, bilo zbog slabije kondicije ili želje za mirnim uživanjem u ljepotama krajolika.
Staza u Paklenici/Zrmanji ostavila je snažan dojam na sudionike:
“Staza je bila epska – usponi, spustovi, pogledi… Ma pogled na kanjon Zrmanje bio je nevjerojatan! Ovo je najbolja i najteža staza koju sam vozio, sve ostale su za nijansu lakše. Vidimo se sljedeće godine,” rekao je Danijel Škvorc iz Ludbrega.
Nakon završetka vožnje, sudionici su se ponovno okupili u Maslenici gdje su se odmorili, okrijepili i sudjelovali u tomboli, čije su nagrade omogućili: Adria Bike, Pan, Husqvarna, Pršutana Mataš i OPG Željka Baričević.
magazin
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
ŽUPANIJSKI DANI 2025. / U petak Smotra klapa Zadarske županije u crkvi sv. Donata
-
ZADAR / ŽUPANIJA17 sati prije
DUHOVNO-GLAZBENI PROGRAM I MISA / Sutra na Forumu proslava Nedjelje Božjeg milosrđa
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
ZGRABLIĆ UPUTIO DOPIS SVEĆENICIMA: “U subotu neka sva crkvena zvona zazvone prema mjesnim običajima za sprovod”
-
magazin4 dana prije
(VIDEO) “DJECA LJUBAVI” / Dječji zbor Libretići snimili obradu pjesme Novih Fosila