Connect with us

Hrvatska

Uključen narančasti meteolarm za još dvije regije: Prijeti grmljavinsko nevrijeme i tuča

Objavljeno

-

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) podignuo je upozorenje za Zagrebačku i Karlovačku regiju zbog mogućeg grmljavinskog nevremena kojega bi mogla pratiti tuča.

Kako smo najavili u jutrašnjoj prognozi, navečer i u noći uslijediti će jače naoblačenje sa sjeverozapada uz kišu, grmljavinu i obilne pljuskove.

Ovo naoblačenje trebalo bi, prema DHMZ-u, uzrokovati grmljavinsko nevrijeme i tuču na području Zagreba i Karlovca, zbog čega su podigli razinu upozorenja sa žutog na narančasto.

Narančasti alarm ostaje na snazi za splitsku regiju zbog toplinskog vala, dok je ostatak Hrvatske pod žutim upozorenjem zbog grmljavinskog nevremena.

U subotu nas očekuje nastavak nestabilnog vremena s lokalnom grmljavinom i pljuskovima osobito u unutrašnjosti, manje kiše na Jadranu i uz Jadran – osobito na jugu Dalmacije. Na sjevernom i srednjem Jadranu bura, a na južnom sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva, na Jadranu oko 23, najviše dnevne od 27 do 31 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju i ponedjeljak promjenljivo oblačno i malo hladnije uz sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu bura. Od sredine tjedna stabilizacija vremena uz porast temperature zraka.

Prema sadašnjim izračunima modela za prognozu vremena, čeka nas stabilno suho i sunčano vrijeme sve do Velike Gospe.

 

Hrvatska

“Krila Oluje” oduševila 250 000 posjetitelja na aeromitingu AirPower 24 u Austriji

Objavljeno

-

By

Pripadnici akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” vratili su se danas 8. rujna 2024. sa zrakoplovne manifestacije AirPower 24, koja je održana tijekom ovog vikenda, 6. i 7. rujna 2024. u zrakoplovnoj bazi Zeltweg u Austriji, izvještava MORH.

Nastupe “Krila Oluje” u Austriji pratio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec koji je izrazio zadovoljstvo nastupima naše akrobatske grupe i istaknuo kako su “Krila Oluje” postala prepoznatljiv simbol HRZ-a u svijetu.

Ovo je sedmo gostovanje “Krila Oluje” u Austriji, a potporu pilotima na aeromitingu pružilo je i 11 zrakoplovnih tehničara Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su bili zaduženi za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M.

Pred 250 000 posjetitelja Krila Oluje izvela su puni program s atraktivnim elementima. Činjenica kako neke od elemenata izvodi svega nekoliko akrobatskih grupa u svijetu dovoljno govori o njihovoj zahtjevnosti, a isto tako i o uvježbanosti i sposobnostima pilota.

Vođa “Krila Oluje” bojnik Darko Belančić rekao je kako im je bilo iznimno zadovoljstvo nastupati na zrakoplovnoj manifestaciji u Austriji. “Ove godine imali smo dva nastupa, a unatoč kiši, nastupe je imalo priliku vidjeti preko 250 000 oduševljenih gledatelja. Ponosni smo što smo sudjelovali na ovoj međunarodnoj manifestaciji te još jednom imali priliku promovirati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku na međunarodnoj sceni”, poručio je Belančić.

Za “Krila Oluje” ovo je bio 256. nastup, odnosno 67. međunarodni nastup, a po povratku iz Austrije, piloti su izveli i tradicionalni “Pozdrav Zadru” ispred zadarske Rive.

Aeromiting Airpower 24 jedna je od najvećih i najposjećenijih zrakoplovnih manifestacija u Europi, a ove godine održana je pod motom “Flying. Freedom. Enthusiasm” (Letenje. Sloboda. Entuzijazam). (MORH)

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Šef pošte ima objašnjenje za kašnjenje pošiljki: “Adrese se moraju ažurirati”

Objavljeno

-

By

Ivan Čulo predsjednik Uprave HP-Hrvatska pošta, komentirao je, između ostaloga, i kašnjenje pošiljki pa za sve okrivio građane i lokalnu samoupravu.

Jedan od glavnih razloga su, kaže, nesređene adrese, čak i u većim gradovima, što postaje posebno problematično kada redovni poštar ode na godišnji odmor ili bolovanje, a zamjena preuzima njegov posao bez poznavanja specifičnosti terena.

Na obalnim područjima i otocima taj je problem još izraženiji zbog nepravilno navedenih adresa, novih objekata bez kućnih brojeva ili prezimena, te nedostatka poštanskih sandučića, dodaje za Novi list.

Apel građanima

Čulo apelira na građane da redovito ažuriraju svoje adrese i osiguraju vidljive poštanske sandučiće, kako bi dostava bila učinkovitija. Također je pozvao lokalne vlasti da sređuju adrese u svojim zajednicama, jer u suprotnom pošta može biti vraćena pošiljateljima ili kasniti​.

“Takva situacija posljedično rezultira vraćanjem dijela pošiljaka pošiljatelju ili dostavom koja traje dulje od predviđenog. Zbog toga koristimo svaku priliku da podsjetimo korisnike da osiguraju potrebne preduvjete kako bi se dostava pošiljaka odvijala bez poteškoća. To znači postavljanje kovčežića na pristupačne lokacije te redovito ažuriranje adrese kod davatelja usluga”, izjavio je Čulo.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Medvjed napao muškarca na Plitvicama: Završio u bolnici

Objavljeno

-

By

Pexels

U petak navečer na području Plitvičkih jezera dogodio napad medvjeda na čovjeka. Incident se dogodio oko 22:30.

Ravnateljica OB Gospić Sandra Ćubelić rekla je za Lika online kako je u bolnicu zaprimljen pacijent s ozljedama koje se tretiraju kao lakše tjelesne ozljede, a slučaj su potvrdili i iz Policijske uprave ličko-senjske.

Medvjed je na području Čuljić Krčevina unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera napao muškarca rođenog 1960. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu