Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Don Tin Vidov proslavio mladu misu u rodnoj župi sv. Lovre

Objavljeno

-

Foto: Župa sv. Lovre, Kali

Don Tin Vidov, mladomisnik Zadarske nadbiskupije, proslavio je mladu misu u svojoj rodnoj župi sv. Lovre u Kalima u nedjelju, 28. srpnja.

Ispred obiteljske kuće don Tina, blagoslov mladomisniku udijelili su njegovi roditelji Boris i Elza. Zatim se procesija svećenika i puka uputila u župnu crkvu sv. Lovre, gdje je don Tin predvodio svečano misno slavlje. Propovijedao je don Tomislav Končurat, rođak don Tina, župnik župa Starigrad – Paklenica, Seline i Tribanj – Krušćica.

Končurat je podsjetio kako je don Tin uvijek govorio ‘Ja ću biti pop’, ali ipak je bio krenuo drugim životnim putem. „No, Božja riječ, Božji poziv ne vraća se bez ploda. Don Tin je htio ići nekim drugim putem, no, Bog ne da mira. Bog te vraća. Vraća te da tebe napoji, kako bi ti mogao druge napajati“, rekao je don Tomislav, istaknuvši kako Bog po svećeništvu daje biti svjedokom, navjestiteljem, posvetiteljem i upraviteljem Božjeg naroda. „Svećeništvo je lijepi poziv. Nije lagan, ali ispunjava. Čovjek se raduje kad vrši službe koje mu Bog povjerava“, ohrabrio je Končurat don Tina.

Mladomisničko geslo don Tina „Pristupih Božjem žrtveniku, Bogu, radosti svojoj“ (Ps 43,4) govori što ga ispunjava, rekao je Končurat. „Don Tin pristupa Bogu koji ga poziva, vraća mu svojom ljubavlju na njegovu ljubav. Ustraj u ljubavi. Nije lako, ali isplati se. Dana ti je milost da služiš. A milost je odnos. Odnos je besplatni dar. Budi u odnosu s Isusom, da njega uprisutnjuješ za stolom Riječi i stolom Kruha, kako bi nahranio i napojio narod onim za čime žeđa“, rekao je don Tomislav u obraćanju mladomisniku Vidovu.

Podsjetivši na poticaj apostola Pavla „Raspiruj taj milosni dar“, Končurat je potaknuo don Tina da ne zapusti odnos s Isusom i da živi od onoga koji ga je pozvao i izabrao. Jer Isus je živi kruh koji silazi s neba, a nema živoga kruha bez svećenika, rekao je propovjednik.

Končurat je podsjetio da ove, 2024. godine župa sv. Lovre u Kalima slavi 400 godina svoje župne samostalnosti i baš u toj godini iz te su župe zaređena dva svećenika, potekla su dvojica mladomisnika. „U povijesti župe to se nikad nije dogodilo. Zato je ova godina osobito blagoslovljena“, poručio je don Tomislav, potaknuvši sve da budu istinski svjedoci. Ohrabrio je roditelje mladomisnika u zahvalnosti što su dali sina na raspolaganje Crkvi, rekavši da je to i za njih ispunjavajuće. Istaknuvši da je svećenik drugi Krist na zemlji, don Tomislav je potaknuo Vidova da bude svjestan dara kojeg čini, kada kruh i vino pretvara u Isusovo tijelo i krv.

Prisutne je pozdravio i don Marko Vujasin, župnik Kali i Kukljice. Na kraju mise, don Tin je zahvalio Bogu na njegovim darovima. „Bog mi je darovao život, pozvao me u svoju službu, u mene, grešnog čovjeka stavio je svoje neizmjerno blago, pospremio u moju glinenu posudu. Vjerujem da će me Bog koji mi je  darovao poziv nastaviti voditi i upravljati, da uistinu budem svećenik i čovjek po njegovom srcu“, rekao je don Tin.

Zahvalio je svojim roditeljima na otvorenosti životu, odgajanju u vjeri i što su ga vjerno pratili na njegovom svećenikom putu. „Hvala mojim roditeljima što su prihvatili moju odluku, nisu se suprotstavljali, nego su mi pomagali i bodrili na svakom koraku. Hvala sestrama, baki i djedu, obitelji i rodbini što su me pratili i pomagali na mom putu i u poslanju za svećenika“, rekao je don Tin. Zahvalio je kaljskom župniku Vujasinu na zauzetosti u organizaciji proslave mlade mise i na njegovom angažmanu za novo zvono, novu fasadu i klimatizaciju župne crkve. Vidov je zahvalio i ceremonijaru don Marku Dokozi, profesorima i odgajateljima na  bogosloviji, don Anti Dražini, rektoru zadarskog sjemeništa ‘Zmajević’ koji je bio don Tinov ovogodišnji mentor i don Zvonimiru Mikuliću koji je Vidovu bio mentor u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru.

Vidov je zahvalio i svom rođaku don Tomislavu Končuratu, rekavši da ga je on „najviše bodrio, pomagao, usmjeravao, ispravljao i tješio“ tijekom pripreme za svećeništvo. Zahvalio je svima koji su uređivali župnu crkvu i župljanima koji su sudjelovali u pripremi za njegovu mladu misu. Na misi su pjevali kaljski župni zbor i zbor mladih te Katedralni zbor sv. Stošije s orguljašem Draganom Pejićem.

Proslavi mlade mise prethodila je trodnevna duhovna obnova koju su predvodili don Ante Dražina, don Marko Dokoza i don Slavko Ivoš, kaljski sin, župnik otoka Olib, Silba i Premuda.

Župa Kali kroz povijest je dala oko 80 svećenika, a u zadnjih 16 godina, iz Kali potječu šestorica svećenika. Uz ovogodišnje mladomisnike Vidova i Rudija Jurasa, svećenici rodom iz Kali su Tomislav Končurat, Slavko Ivoš te dvojica iz Neokatekumenske zajednice: Jakov Vidov i Josip Kolega.

Ines Grbić

Foto: Župa sv. Lovre, Kali

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Rekonstrukcija vrtića “Cvitić” u Turnju: Potpisan ugovor o javnoj nabavi radova u vrijednosti 243.826,11 eura

Objavljeno

-

By

U naselju Turanj u općini Sveti Filip i Jakov, uskoro će započeti projekt rekonstrukcije i opremanja Dječjeg vrtića “Cvitić”, zahvaljujući ugovoru o javnoj nabavi radova koji je jutros potpisan između načelnika Zorana Pelicarića i tvrtke L-PROFIL d.o.o. Ovaj projekt ima za cilj poboljšanje infrastrukture i kapaciteta predškolskog odgoja, čime će se povećati dostupnost ranog obrazovanja na tom području. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 195.060,89 eura bez PDV-a, odnosno 243.826,11 eura s PDV-om.

Povećanje kapaciteta i dostupnosti

Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta je osigurati adekvatnu infrastrukturu koja će omogućiti upis dodatnih 20 djece, čime će se povećati stopa sudjelovanja u ranom i predškolskom odgoju u općini sa 74,21% na 83%. 

Projekt je službeno započeo potpisivanjem ugovora o bespovratnim sredstvima 17. ožujka 2023. godine između Općine Sveti Filip i Jakov, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Projekt se financira sredstvima Europske unije iz Mehanizma za oporavak i otpornost (NextGenerationEU).

Trajanje i aktivnosti projekta

Predviđeno vrijeme provedbe projekta je 36 mjeseci, zaključno do 17. ožujka 2026. godine. Aktivnosti uključuju opsežne građevinske radove koji će obuhvatiti obnovu drvene građe, hidroizolaciju i krovne konstrukcije, zamjenu vanjske stolarije, instalacija, te sanaciju zidova i podova. Posebna pažnja bit će posvećena energetskoj učinkovitosti zgrade, s ciljem poboljšanja toplinskih svojstava.

Kroz reorganizaciju prostora vrtića, predviđeno je premještanje ulaza s javne površine na pripadajuće dvorište, te će se opremiti nova jedinica koja će moći primiti dodatnih 20 djece u dobi od 3 do 7 godina.

Ovaj projekt predstavlja važan korak u poboljšanju obrazovnih usluga za najmlađe stanovnike općine Sveti Filip i Jakov, stvarajući bolje uvjete za njihov razvoj i obrazovanje.

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Dukić obišao prvaše u OŠ Smiljevac, svi će dobiti radne bilježnice

Objavljeno

-

By

Gradonačelnik obišao prvaše u OŠ Smiljevac, svi će dobiti radne bilježnice.

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, pročelnicom za odgoj i školstvo T&ihanom magaš i njenim zamjenikom Ivanom Hajdićem obišao je danas OŠ Smiljevac povodom provg dana nastave.

U školi je za nove prvaše priređen prigodni program kojim su ih dočekali stariji učenici i ohrabrili ih na novom putu školovanja.

Gradonačelnik i pročelnica zaželili su im sreću i uspjeh u školovanju, a roditeljima potvrdili vijest da je izglasavanjem proračuna omogućeno da Grad financira radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola. Tu nabavu odradit će škole za sve učenike, a oni roditelji koji su požurili i sami nabavili radne materijale moći će ostvariti refundaciju uz prilaganje računa.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Prvoga dana nove školske godine župan posjetio OŠ Zemunik, slijedi novi investicijski ciklus u školske objekte

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin prvoga je dana nove školske godine škole posjetio Osnovnu školu Zemunik gdje je učenicima poželio puno uspjeha u novoj školskoj godini, ali i najavio nova ulaganja u ovoj školi.

U prvi razred krenula su 24 prvaša, 10 više nego lani, a ovu školu ukupno pohađa 218 učenika. Uz župana i njegove suradnike učenicima su sretnu i uspješnu školsku godinu poželjeli i ravnateljica škole Božena Župan te načelnik Općine Zemunik Donji Ivica Šarić.

“Početak nove školske godine obilježili smo posjetom OŠ Zemunik koja od ove godine ima novu školsku sportsku dvoranu i nadam se da će je učenici koristiti što više. U Zemuniku imamo nešto više prvašića nego prošle godine. To svakako veseli, ali bih volio da ih dogodine bude barem duplo. U tijeku je projekt dogradnje škole i mislim da će ova škola vrlo brzo, i po najavama i načelnika općine, zaista biti jedna od najboljih u županiji. Značajan iskorak škole na brojnim poljima kroz proteklih nekoliko godina rezultat je sinergije općine, županije te resornog ministarstva. Nastojat ćemo i dalje da učenici iz svih krajeva naše županije imaju jednake uvjete za školovanje, a sustavno radimo na novim projektima izgradnje, dogradnje i modernizacije školskih objekata”, poručio je župan koji je zemuničkoj školi darovao nove lopte da bi se učenici, kako je rekao, više igrali loptama, a manje mobitelima.

“Svako dijete u Hrvatskoj mora imati jednake uvjete školovanja, a naša djeca imaju sve uvjete za rad, produženi boravak, kuhinju, pametne ploče i projektore. Sudjelujemo u svim projektima i zadovoljna sam suradnjom sa Zadarskom županijom i Općinom Zemunik”,  kazala je ravnateljica OŠ Zemunik Božena Župan  i zaključila da je ulaganje u školu – ulaganje u budućnost.

“Kada sam došao u Općinu prije 12 godina, imali smo oko 140 učenika, a sada smo došli do 218. Najveći razlog za povećanje tog broja je dolazak mladih obitelji u Zemunik. Općina ima obavezu stvoriti društvenu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu kako bismo ih privukli, a rezultati su vidljivi. Nova sportska dvorana je spremna za uporabu, a iako je Općina Zemunik njezin vlasnik, škola će je koristiti za sve svoje potrebe”, istaknuo je načelnik Ivica Šarić.

Županijski pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić istaknuo je da na području cijele županije ove godine upisan 1561 prvašić, što uključuje 27 osnovnih škola kojima je Županija osnivač i 8 osnovnih škola čiji je osnivač Grad Zadar. 

“Prošle smo godine brojili 1560 prvaša, a zanimljivo je istaknuti da smo prošle godine zatvorili, a ove godine otvorili Područnu školu Žrdilo u Općini Posedarje gdje imamo jednog prvašića, upravo tu razliku”, rekao je Šimunić koji je najavio da je Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport pred velikim investicijskim ciklusom.

“Imamo desetak prijavljenih projekata školskih objekata koji će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Najbrže će krenuti radovi na osnovnoj školi u Sukošanu za što već imamo izvedbeni projekt, građevinsku dozvolu i suglasnost ministarstva za investiciju. Sljedeći korak je prijava projekta u Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a odluka o financiranju trebala bi doći brzo, nakon čega ćemo moći raspisati javni natječaj za radove”, najavio je pročelnik Šimunić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu