Connect with us

Tech

Isključivanje ovih kućnih uređaja zapravo će vas više koštati, nego što ćete uštedjeti

Objavljeno

-

Pexels

Ako često isključujete kućne aparate da biste izbjegli visoke račune, morate znati da ova navika može biti štetna za neke od njih. Ne samo da nećete uštedjeti novac, već ćete vjerojatno imati dodatne troškove za popravku ovih uređaja.

Kako prenosi krstarica, poseban oprez se savjetuje za ova tri uređaja: OLED televizore, Wi-Fi rutere i Ink-jet printere, od kojih je cijena rada svakog od njih svega nekoliko eura godišnje.

Zbog odlične matrice, OLED TV je obično skup. Zato bi bilo bolje da ga ne oštetite. Takve neprijatne posljedice mogu nastati ako ga redovno isključujete. Malo ljudi zna da OLED TV u režimu spavanja periodično aktivira režim koji “održava” uređaj. Zahvaljujući procesima koji se tada odvijaju, to može trajati dulje vrijeme. Ako slučajno isključite TV u ovom trenutku, može doći do kvara.

Što se tiče rutera, svako isključenje iz struje dovodi do prekida internet veze i rekonfiguracije, što oduzima mnogo vremena i energije. Pored toga, pružatelj internet usluga može smanjiti brzinu ako otkrije sustavne greške i protumači ih kao probleme sa propusnim opsegom.

Kada je u pitanju printer, svako ponovno pokretanje troši dodatnu energiju i mastilo za čišćenje glava. Ovo stvara troškove. Zbog toga je bolje držati printer uvijek uključen i vršiti resetiranje i čišćenje svakih nekoliko mjeseci.

Ako tražite način da uštedite električnu energiju, znajte da indukcijska ploča za kuhanje najviše troši. Ova informacija je navedena u izvještaju koji je pripremila Poljska kompanija za naftu i plin (PGNiG). U ovom slučaju, isključivanje je nemoguće, ali je moguće izbjegavati kuhanje na najvišim postavkama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Kada i gdje danas gledati Appleov event i što će sve biti predstavljeno

Objavljeno

-

Apple će danas u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu predstaviti niz novih proizvoda na eventu koji su nazvali It’s Glowtime. Event će se moći pratiti uživo na YouTubeu. iPhone 16 bit će zvijezda predstavljanja, uz, sada već standardni, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max. Očekuju se promjene veličina zaslona mobitela, nove tipke za kameru na rubovima uređaja i snažnije čipove dizajnirane da maksimalno iskoriste nadograđene AI značajke, pišu strani mediji.

Očekuju se i novi modeli Appleovih satova (Apple Watch 10), AirPods 4 i vjerojatno iPad mini 7. Očekivane nove značajke iPhonea 16 su sljedeće:
novi modeli iPhonea 16 bit će opremljeni čipom A18 i s 8 GB RAM-a, što omogućuje bolje performanse i podršku za Apple Intelligence.
iPhone 16 neće imati klasičnu tipku za Silent Mode na rubovima, već će dobiti “akcijski gumb”
na desnoj strani iPhonea 16 bit će nova tipka za brzi pristup kameri. Ta tipka će se moći koristiti i za povećavanje i smanjivanje prikaza te za fokusiranje slika.
iPhone 16 će imati manju izbočinu kamere s lećama postavljenim vertikalno
iPhone 16 će navodno biti dostupan u novim bojama – plavoj, zelenoj, ružičastoj, bijeloj i crnoj
iOS 18 i druga softverska ažuriranja
Na Appleovom događaju će navodno biti predstavljeni iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11, tvOS 18 i visionOS 2. Također se spominje da bi Apple mogao prvi put predstaviti macOS Sequoia s iOS 18.

AirPods 4
Nove AirPods Max će navodno imati poboljšano poništavanje buke, adaptivni zvuk i prijelaz na USB-C priključak.

Više detalja o današnjem Appleovom eventu možete pronaći OVDJE, a događaj ćete moći pratiti i na Indexu.

 
Nastavi čitati

Tech

Stiže novitet koji su brojni korisnici dugo željeli: Evo što se mijenja s opcijom Stories na Instagramu

Objavljeno

-

By

pexels

Iz Instagrama su potvrdili ovu opciju, no ona trenutačno još nije dostupna svim korisnicima.

Dok se klasičan sadržaj na Instagramu može javno komentirati, situacija je drukčija za Stories, odnosno objave koje na ovoj mreži nestaju nakon jednog dana, piše Zimo.

Do sada nije bilo mogućnosti komentiranja takvih priča te, ako želite komentirati objavu, postoji mogućnost slanja direktne poruke, no jasno, takvi komentari nisu javni.

Instagram sada uvodi promjene u Stories, s ciljem povećanja angažmana i korištenja te opcije. Dio korisnika Metine mreže tako je već dobio mogućnost komentiranja priča, a u budućnosti bi ta opcija trebala biti dostupna svima.

Ipak, čini se kako će, barem na početku, takve objave moći komentirati samo korisnici koji prate osobu koja je objavila priču, ali i koje ta osoba prati.

Kako je riječ o komentarima na objave koje nestaju nakon 24 sata, kada priča nestane s Instagrama, nestat će i komentari ispod storija. Komentari priča prikazuju se na dnu ekrana tako da ne utječu na prikaz same objave.

Ova opcija, naglašavaju na Tech Crunchu, inspirirana je korisničkim ponašanjem te su je brojni korisnici dugo vremena s nestrpljenjem iščekivali.

Naime, kako je nedavno komentirao prvi čovjek ove društvene mreže Adam MosseriStories su postali jedna od najpopularnijih opcija na Instagramu te je čak više korištena i u odnosu na klasične objave, tako da je jasno da u Instagramu žele dodatno poboljšati iskustvo korištenja Storiesa.

Također, ovo je još jedan način na koji iz Instagrama žele povećati javni angažman korisnika, odnosno njihovu aktivnost unutar same aplikacije jer, prema Mosseriju, u posljednje vrijeme korisnici sve više komuniciraju putem privatnih poruka, a ne komentara u javnim objavama, što naravno, utječe na povećanje aktivnosti na samoj društvenoj mreži i vrijeme koje se provodi na Instagramu.

Korisnici Instagrama koji ne žele da drugi komentiraju njihove priče, mogu jednostavno isključiti tu opciju i nastaviti objavljivati priče kao i do sada, bez mogućnosti da ih drugi komentiraju.

Još jedan novitet na ovoj mreži o kojem smo nedavno pisali, a koji su najavili iz Instagrama odnosi se na dodavanje glazbe svom profilu.

Riječ je o opciji koja je bila popularna još na MySpaceu, ali nema sumnje da će je prihvatiti i veliki broj korisnika Instagrama.

Ova društvena mreža nastavit će s razvojem i testiranjem novih opcija te u budućnosti možemo očekivati daljnje novitete koji će poboljšati iskustvo korištenja Instagrama.

 
Nastavi čitati

Tech

Električar otkrio koji uređaj treba isključivati tijekom noći

Objavljeno

-

By

Kada smo kod plaćanja računa, onaj za struju je uvijek najveći je teret pri slaganju matematike preživljavanja od prvog do prvog.

Internetski ruter

Srećom, kod velikih troškova obično je moguće ostvariti i najveće uštede.

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet. Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit ćete znatno više struje, prenosi krstarica.

Stoga bi trebalo obratiti pozornost na energetski učinak rutera prije nego što ga kupite i uvjerite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savjet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi Wi-Fi kada nije u upotrebi.

Ruter za internet ne troši struju više nego frižider ili drugi uređaji, ali bi opet bilo poželjno da ga isključite kada ga ne koristite.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu