Connect with us

Svijet

Objavljena dugoročna prognoza: Zagrijavanje poremetilo polarni vrtlog, evo kakva nas zima čeka

Objavljeno

-

Severe Weather Europe (SWE) objavio je dugoročnu prognozu u kojoj objašnjava da je stratosfersko zagrijavanje iznad Južnog pola poremetilo polarni vrtlog, što će dovesti do stvaranja jakih anomalija na površini.

Utjecaj bi mogao biti dalekosežan te bi se mogao odraziti i na zimu 2024./2025. na sjevernoj hemisferi, navodi SWE.

Južna hemisfera ne doživljava stratosfersko zagrijavanje vrlo često. To se dogodilo tek nekoliko puta u proteklim desetljećima. No, ovakvi događaji mogu imati dalekosežan učinak unatoč tome što se odvijaju na drugom kraju svijeta.

Cirkulacija polarnog vrtloga

Pokretačka snaga ovog događaje je polarni vrtlog. Polarni vrtlog samo je naziv koji opisuje široku zimsku cirkulaciju nad sjevernom (i južnom) hemisferom.

Polarni vrtlog proteže se visoko u atmosferu. Najniža razina naziva se troposfera, gdje se događaju svi vremenski događaji. Ali iznad toga, imamo stratosferu, dublji i suši sloj u kojem se nalazi i ozonski omotač.

Ukratko, polarni se vrtlog ponaša kao vrlo veliki ciklon, pokrivajući cijeli sjeverni pol do srednjih geografskih širina. Povezan je kroz sve atmosferske razine, od temelja, ali može imati različite oblike na različitim visinama. Stoga ga dijelom na gornji (stratosferski) i donji (troposferski) dio.

Kako polarni vrtlog utječe na vrijeme?

SWE pojašnjava da polarni vrtlog može imati snažan utjecaj na svakodnevno vrijeme. Snažan/stabilan polarni vrtlog obično znači jaku polarnu cirkulaciju i mlazno strujanje. To zadržava hladniji zrak u Arktičkom krugu, stvarajući blaže uvjete za većinu SAD-a i Europe.

Nasuprot tome, slabi/poremećeni polarni vrtlog stvara slab uzorak mlazne struje. Kao rezultat toga, teže obuzdava hladan zrak, koji onda može iz polarnih područja doći u SAD i Europu. Dakle, slab polarni vrtlog može više poremetiti vremenske obrasce. Nadalje, polarni vrtlog jako može utjecati na vrijeme u sjevernoj hemisferi, osobito tijekom zime u Europi i Sjevernoj Americi.

Stratosfersko zagrijavanje

Događaj stratosferskog zagrijavanja (SSW) je poput bolesti polarnog vrtloga. SWE to opisuje kao groznicu koja remeti polarni vrtlog, a budući da je povezan s nižim razinama, s vremenom može promijeniti i vrijeme.

Jedno takvo zagrijavanje zabilježeno je u siječnju 2021. kada se jezgra polarnog vrtloga razdvojila na dva dijela i tako se poremetila atmosferska cirkulacija.

Što možemo očekivati?

Zagrijavanje je počelo sredinom srpnja. Vrlo snažan val zagrijavanja pritiskao je jezgru južnog polarnog vrtloga, šireći se duboko u polarni krug. Polarni vrtlog bio je pod pritiskom dviju anomalija visokog tlaka koje su izuzetno jake i mogu mijenjati oblik vrtloga.

Najnovija analiza također pokazuje jaku temperaturnu anomaliju na ovoj razini, a val stratosferskog zagrijavanja proširio se i okružio polarni vrtlog, podižući temperature mnogo iznad normalnih vrijednosti. Ali stratosfersko zagrijavanje se proširilo ne samo oko polarnog vrtloga, već i na vertikalnim razinama.

SWE ističe da je riječ o snažnom događaju stratosferskog zagrijavanja koji već počinje utjecati na vrijeme, a može imati ulogu tijekom zome 2024./2025. nad sjevernom hemisferom.

Već se vidi utjecaj na tlak, a gledajući prognozu površinske temperature za sljedeći tjedan, uočljiva je jako topla anomalija nad Antarktikom, s hladnim zrakom pomaknutim prema Južnoj Americi i Atlantiku. Ovo je očekivani rezultat snažnog zagrijavanja stratosfere i poremećaja polarnog vrtloga, budući da anomalije visokog tlaka potiskuju hladan zrak izvan pola.

Utjecaj na nadolazeću zimu

Gledajući globalnu cirkulaciju zraka, mnogo je više protoka i dinamike na zimskoj hemisferi, dok je ljetna hemisfera općenito mirnija. To se naziva “Brewer-Dobsonova cirkulacija” i povezuje cirkulaciju iz obje hemisfere više u atmosferi.

Uz trenutni događaj stratosferskog zagrijavanja, mogu se pratiti promjene nižeg tlaka.

SWE ukazuje na to da dugotrajne anomalije visokog tlaka iznad Južnog pola u razdoblju od kolovoza do listopada mogu ukazivati ​​na niski tlak iznad srednjeg zapada, sjeveroistoka i jugozapada SAD-a u razdoblju od prosinca do veljače. Za Europu je indicirana anomalija visokog tlaka.

Podaci o temperaturi stratosfere za isto razdoblje pokazuju isti signal: natprosječnu temperaturnu anomaliju iznad sjevernog pola. To je u skladu s potpisom događaja stratosferskog zagrijavanja i slabljenjem sjevernog polarnog vrtloga.

Snažne promjene ili događaj stratosferskog zagrijavanja iznad južnog polarnog vrtloga mogu utjecati na sjeverni polarni vrtlog sljedeće zime i, posljedično, na zimsko vrijeme, navodi SWE.

Prošli podaci i studije pokazuju da dugotrajne anomalije visokog tlaka iznad Južnog pola u razdoblju od kolovoza do listopada mogu utjecati na vrijeme na sjevernoj hemisferi u sljedećim tjednima/mjesecima.

Prevladavajući signal u podacima pokazuje da jake anomalije visokog tlaka iznad Južnog pola u razdoblju od kolovoza do listopada odgovaraju anomalijama nižeg tlaka iznad SAD-a i Kanade u zimskoj sezoni. Podaci također pokazuju da su temperature niže od normalnih u većem dijelu središnjih i istočnih dijelova SAD-a. Iznad Europe prevladavajući signal je anomalija visokog tlaka i više temperature tijekom zimske sezone.

Budući da je sjeverna hemisfera trneutno u ljetnom režimu,t renutno nije aktivan polarni vrtlog, ali već početkom rujna se očekuje okretanje zonskih vjetrova prema zapadu, to ukazuje na polagani pad tlaka u sjevernoj stratosferi i eventualni povratak novog polarnog vrtloga, koji će trajati tijekom sljedeće zime 2024./2025.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Njemačka uvodi privremene kontrole na svim granicama

Objavljeno

-

By

Kontrole se uvode na sve njemačke kopnene granice. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser najavit će privremene granične kontrole na svim njemačkim kopnenim granicama kako bi se uhvatila u koštac s nezakonitim migracijama i zaštitila javnost od islamističkog ekstremizma, rekao je vladin izvor za Reuters u ponedjeljak.

Faeser će obavijestit će Europsku komisiju o planovima, rekao je izvor.

Kontrole će započeti 16. rujna i za početak će trajati šest mjeseci, izvijestila je novinska agencija DPA pozivajući se na vladine izvore.

 
Nastavi čitati

Svijet

Latvija: Ruski dron koji se srušio u Latviji nosio je eksploziv za napad na Ukrajinu

Objavljeno

-

Bespilotna letjelica ruske vojske, koja se u subotu srušila u Latviji, nosila je eksploziv koji je vjerojatno bio namijenjen za napad na Ukrajinu, no letjelica je zalutala u zračni prostor baltičke zemlje, rekli su latvijski dužnosnici danas.

Rumunjska i Latvija, članice NATO saveza koje podržavaju Ukrajinu u njenom dvije i pol godine dugom ratu protiv Rusije, rekle su u nedjelju da istražuju ruske dronove koji su se srušili nakon što su ušli u njihov zračni prostor.

Dron iranske proizvodnje
Letjelica koja je pala u Latviji je dron iranske proizvodnje Šahed, rekao je zapovjednik latvijskih oružanih snaga general Leonids Kalnins na tiskovnoj konferenciji, prema latvijskom portalu Delfi.

Eksploziv na letjelici, koji je vjerojatno bio namijenjen za Ukrajinu, deaktiviran je nakon što je letjelica pronađena u Latviji, kazao je novinarima Kalnins.

Dron se srušio na području sela Gaigalava oko 90 kilometara od granice s Bjelorusijom, odakle je ušao u zračni prostor baltičke zemlje, objavilo je latvijsko ministarstvo obrane u priopćenju u ponedjeljak.

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana je u nedjelju kritizirao incidente kao “neodgovorne i potencijalno opasne”, no rekao je da ništa ne upućuje na to da je riječ o namjernom napadu na članice saveza.

 
Nastavi čitati

Svijet

Ruski proračunski prihod od nafte i plina drastično porastao

Objavljeno

-

By

Ruski proračunski prihod od prodaje nafte i plina iznosio je u razdoblju od siječnja do kolovoza 7,6 bilijuna rubalja (76,2 milijarde dolara) i bio je veći za 56,2 posto nego lani, objavilo je ministarstvo financija, uz podignute procjene prihoda od izvoza u cijeloj 2024. godini. Skok prihoda uglavnom je rezultat viših cijena, navodi ministarstvo u izvješću objavljenom krajem prošlog tjedna, dodavši da bi se povoljni trend trebao nastaviti i u rujnu, citira ruska novinska agencija TASS.

„Prihod od nafte i plina bio je na razini koja je nadmašila njegov bazni obujam, a u skladu s parametrima prognoze društveno-ekonomskog razvoja, trebao bi ga nadmašiti i u narednim mjesecima”, stoji u izvješću. Proračunski prihod od ostalih sektora porastao je u razdoblju od siječnja do kolovoza za 27,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 15,47 bilijuna rubalja.

Prihod od poreza na rad, uključujući PDV, uvećan je za 15,5 posto i premašio je planiranu razinu, dodaje se.

Višak prihoda od nafte i plina bit će uplaćen u državni stabilizacijski fond i moći će se koristiti u manje povoljnom gospodarskom okruženju, napominju.

Ruski proračun bilježio je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci deficit od 331 milijardu rubalja, pokazuju preliminarni podaci.

Proračunski prihod iznosio je 23,029 bilijuna rubalja i bio je veći za 35,5 posto nego lani. Rashod je pak porastao za 22,2 posto, na 23,360 bilijuna rubalja.

Podignuta procjena
Rusko ministarstvo gospodarstva podiglo je istodobno prognozu prihoda od izvoza nafte i plina u ovoj godini za 17,4 milijarde dolara u odnosu na dosadašnjih 239,7 milijardi dolara, zahvaljujući pozitivnijim cjenovnim prognozama, citira Reuters dokument u koji je dobio uvid.

Izvoz nafte trebao bi u ovoj godini dosegnuti 239,9 milijuna metričkih tona, što odgovara 4,8 milijuna barela dnevno. Prošle godine Rusija je izvezla 238,3 milijuna tona nafte.

Ministarstvo je podiglo procjenu prosječne izvozne cijene ruske nafte u ovoj godini za pet dolara u odnosu na travanjsku prognozu, na 70 dolara po barelu. Lani iznosila je u prosjeku 64,5 dolara po barelu.

Podigli su i procjene cijene prirodnog plina za prodaju europskim i kineskim kupcima, izvijestio je Reuters, ne navodeći brojke.

Podignute procjene cijena znače i veći proračunski prihod, za 13 milijardi dolara, blizu razine od 240 milijardi dolara. U 2025. trebao bi se spustiti na 236,5 milijardi dolara, procjenjuju u ministarstvu.

Revidirane procjene pokazuju da bi ruska proizvodnja nafte u ovoj godini trebala pasti na 521,3 milijuna tona, s 529,6 milijuna tona u 2023. U idućoj godini trebala bi se dodatno smanjiti, na 518,6 milijuna tona.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu