Connect with us

Zadar

Počinje 2. Zadarski festival monodrame

Objavljeno

-

Sutra počinje 2. Zadarski festival monodrame. Trajat će devet dana od 28. kolovoza do 5. rujna 2024.

Zadarska publika moći će pogledati deset monodrama, tematski, dramaturški i konceptualno različitih kazališnih predstava u čijem je središtu jedna glumica ili jedan glumac.

I ove će godine stručni žiri i publika odlučiti o nagradama za najbolju monodramu.

Zadarski festival monodrame ima za cilj vratiti publici istinske vrijednosti kazališta kroz prikaz monodramskih ostvarenja priznatih kazališta, kazališnih grupa, glumica, glumaca, redateljica i redatelja koji svojim pristupom monodramskoj formi, izvedbi i sadržaju nadilaze sam žanr monodrame i pred publiku stavljaju izazove novog kazališnog iskustva koje niti jedan drugi medij ne može pružiti.

Festival je posvećen zadarskom glumcu i lutkaru Zlatku Košti (1951. – 2021.).

Teme ovogodišnjih monodrama, koje je odabrao izbornik festivala Vinko Radovčić, su: samoća i otuđenost i sve ono što oni nose, suočavanje s vlastitom smrtnošću i izbjegavanje razgovora o smrti, uspjeh i njegov utjecaj na naš život, odnos oca i njegova sina, kako je to biti drugačiji od drugih, utjecaj priča i maštanja na naše najmlađe, muško-ženski odnosi, važnost prijateljstva i ljubavi, gdje je granica između stvarnosti i iluzije te brojne druge zanimljive i aktualne teme.

Festival otvara predstava “Visibaba” u srijedu, 28. kolovoza u 21 sat u produkciji Teatra &TD iz Zagreba. To je autorski projekt Sanje Milardović i Lane Barić, redateljica je Sanja Milardović, a igra Lana Barić.

Nakon predstave, od 22 sata posjetitelji festivala moći će uživati u koncertu pod naslovom “Concert for a different chair” u izvedbi mladog zadarskog glazbenika Lovre Lekaja.

Tijekom ostalih osam dana zadarska će publika imati priliku pogledati sljedeće predstave:

  • četvrtak, 29. kolovoza u 21 sat, koprodukcija Kazališta “Grupa” i Triko Cirkus Teatra iz Zagreba: monodrama “Mistero Buffo” Daria Foa, redateljica je Lee Delong, a igra Dražen Šivak uz pratnju glazbenika Igora Dorotića
  • petak, 30. kolovoza u 21 sat, produkcija Zijaha A. Sokolovića, monodrama “Goya” Miroslava Krleže, redatelj je Zijah A. Sokolović, koji ujedno i izvodi tu monodramu
  • subota, 31. kolovoza u 21 sat, koprodukcija Umjetničke organizacije “Pierre Vally” iz Zagreba i Zagrebačkog kazališta mladih, monodrama “Final act / Posljednji čin” Lucije Barišić, redateljica je Lucija Barišić, koja ujedno i izvodi tu monodramu uz pratnju glazbenika Luke Žužića i Tomija Novaka
  • nedjelja, 1. rujna u 21 sat, koprodukcija Zagrebačkog gradskog kazališta “Komedija” i Tesla Teatra iz Zagreba, monodrama “Kontrabas” Patricka Süskinda, redatelj je Filip Sertić koji i izvodi tu monodramu
  • ponedjeljak, 2. rujna u 21 sat, produkcija Drame plus, monodrama “Tko je ubio mog oca” Édouarda Louisa, redatelj je Vinko Radovčić, a igra Marko Kasalo
  • utorak, 3. rujna, dvije predstave: u 19 sati produkcija Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba, monodrama “Duga” prema motivima pripovijetke Dinka Šimunovića, redateljica je Ana Kreitmeyer, a igra Ana Maria Štefanac i u 21 sat produkcija Gradskog kazališta “Žar ptica” iz Zagreba, monodrama „Pustolovine baruna Münchausena” Rudolfa Ericha Raspea i Gottfrieda Augusta Bürgera, redatelj je Aleksandar Švabić, a igra Marko Hergešić

Između te dvije predstave bit će Intermezzo, mali koncert u izvedbi djece i mladih solistica iz Glazbenog studija “Libreto” pod umjetničkim vodstvom Ivane Begović i Dinka Habuša.

  • srijeda, 4. rujna u 21 sat, koprodukcija Zagrebačkog glumačkog ateljea i Teatra EXIT iz Zagreba, monodrama “Susjed” Marine Vujčić, redatelj je Janez Vajevec, a igra Vesna Tominac Matačić
  • četvrtak, 5. rujna u 21 sat, dodjela nagrada za najbolju monodramu prema ocjeni stručnog žirija i prema odabiru publike te svečano zatvaranje 2. Zadarskog festivala monodrame uz hrvatsku praizvedbu monodrame “Kuc! Kuc! Tko je tamo!?” Edwarda Albeeja u produkciji Drame plus, redatelj je Vinko Radovčić, a igra Lovro Rimac

Pred članovima stručnog žirija zahtjevan je zadatak – ocijeniti najbolju monodramu i nagraditi je nagradom koja nosi ime po cijenjenom zadarskom glumcu i lutkaru, Zlatku Košti.

Ove godine stručni žiri će raditi u sljedećem sastavu: dipl. dramaturginja Antonela Tošić kao predsjednica žirija i članice žirija: dramska producentica HNK Zadar Jadranka Svaguša, teatrologinja dr. sc. Ana Gospić Županović, izv. prof. i glumica Kazališta lutaka Zadar Anđela Ćurković-Petković.

Organizatori 2. Zadarskog festivala monodrame su: Drama plus i Kazalište lutaka Zadar. Umjetnički ravnatelj, ujedno i izbornik 2. Zadarskog festivala monodrame je Vinko Radovčić dok su producenti: ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić Tumpa i voditelj Drame plus, Vinko Radovčić, a koordinator festivala je Domagoj Lindinger.

Informacije o cjelokupnom programu 2. Zadarskog festivala monodrame moguće je pronaći na web-stranicama i društvenom mrežama Drame plus i Kazališta lutaka Zadar.

Ulaznice se kupuju i preuzimaju na blagajni Kazališta lutaka Zadar, Sokolska 1, Zadar od 28. kolovoza do 5. rujna 2024., svakog dana od 20 sati do početka predstave u 21 sat, odnosno od 18 sati na dan igranja predstave koja počinje u 19 sati.

Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail:
uzkudramaplus@gmail.com i marketing@klz.hrnajkasnije tri sata prije izvedbe svake predstave ili na broj telefona: +385 23 319 181 radnim danom od 8 do 15 sati ili SMS porukom na +385 98 779 703. Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije sat vremena prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Rezervirane ulaznice koje nisu podignute na vrijeme bit će puštene u slobodnu prodaju.

Cijena ulaznica za pojedinačne predstave je od 10,00 € do 15,00 €. Cijena ulaznica za komplet od deset predstava iznosi 70,00 €. Osobama u invalidskim kolicima pristup gledalištu olakšan je uz prethodnu najavu. Organizatori 2. Zadarskog festivala monodrame zadržavaju pravo izmjene najavljenog programa.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

PRIOPĆENJE SDLSN RH O KRIZI U GRADU ZADRA: Gradsko vijeće Grada Zadra odbija proračun. Zaposlenici gradske uprave ostaju bez plaće?

Objavljeno

-

By

Zaposlenici gradske uprave Grada Zadra trebaju biti ispred političkih prepucavanja vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra! Zaposlenici gradske uprave Grada Zadra trebaju dobiti veće plaće! Čak 56 posto zaposlenika Grada Zadra ima plaću ispod 1.000 eura neto i to s prijevozom!

Naime, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić suglasan je sa sindikalnim prijedlogom o povećanju osnovice 30 posto i povećanju novčane naknade za troškove prehrane na 100 eura za zaposlenike gradske uprave Grada Zadra, no ako Gradsko vijeće do 7. rujna ne izglasa Proračun za 2024., dogovoreno povećanje, koje je već ukalkulirano u prijedlog Proračuna, neće biti realizirano.
I ne samo povećanje. U slučaju ne donošenja Proračuna za 2024. bit će blokirano kompletno funkcioniranje grada, a time dovedena u pitanje egzistencija svih korisnika gradskog proračuna i njihovih obitelji.
Stoga, SDLSN RH poziva na odgovorno ponašanje te izglasavanje Proračuna Grada Zadra za 2024. Istodobno, poduzet će sve raspoložive radnje sa svrhom zaštite svojih članova.

 
Nastavi čitati

Grad

Provale u Zadru: Krade se zlatni nakit, novac, torbice

Objavljeno

-

By

Jučer, 02. rujna u Zadru evidentirane su tri provale, na gradskom predjelu Maslina nepoznati počinitelj je provalio u stan odakle je otuđio novac, zlatni nakit te sunčane naočale u vlasništvu 25-godišnje strane državljanke. Materijalna šteta je oko tisuću eura.
Na gradskom predjelu Puntamika nepoznati počinitelj je provalio u kuću 76-godišnjaka odakle je otuđio zlatni nakit i torbicu, čime ga je oštetio za nekoliko tisuća eura.
U Kožinu nepoznati počinitelj je provalio u kuću 65-godišnjakinje odakle je otuđio zlatni nakit i novac. Materijalna šteta je oko tisuću eura.
Protiv nepoznatog počinitelja ili više njih se državnom odvjetništvu podnose kaznene prijave zbog teške krađe.

 
Nastavi čitati

Grad

Vozio s nevažećom vozačkom, a potom odbio test na droge

Objavljeno

-

By

U Zadru u Ulici dr. Franje Tuđmana policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su jučer, 02. rujna u 14.20 sati zaustavili motocikl šibenskih registarskih oznaka s kojim upravljao 22-godišnjak. Daljnjim postupanjem utvrđeno je da je vozaču poništena vozačka dozvola zbog ranije prikupljenih negativnih bodova. Ponuđen test na prisutnost droga u organizmu 22-godišnjak je odbio kao i ponuđeno vađenje krvi i urina poradi analize i vještačenja.
Vozač je uhićen te će danas uz optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja biti doveden na Prekršajni odjel nadležnog suda u Zadru.

Noćas, 03. rujna u 00.20 sati na državnoj cesti DC-08 u Maslenici policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac zaustavili su automobil riječkih registarskih oznaka s kojim upravljao 37-godišnjak. Tijekom daljnjeg postupanja vozač je odbio ponuđeno testiranje na prisutnost droga u organizmu, a od njega oduzeta PVC vrećica sa oko 26 grama marihuane.

Vozač je uhićen te će danas uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga biti doveden na Prekršajni odjel nadležnog suda u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu