Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Proslavljena 150. godišnjica djelovanja Sestara milosrdnica u Zadarskoj nadbiskupiji

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Zahvalno misno slavlje sa svečanim Tebe Boga hvalimo povodom proslave 150. godišnjice djelovanja sestara milosrdnica sv. Vinka Paluskog u Zadarskoj nadbiskupiji, u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu, 7. rujna, predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Propovijed nadbiskupa Zgrablića donosimo u cijelosti.

“Drage sestre milosrdnice, draga braćo svećenici, draga braćo i sestre!

        Srdačno vas pozdravljam u katedrali sv. Stošije u Zadru gdje smo se okupili da s radošću i zahvalnošću iznesemo Bogu naše molitve obilježavajući 150. godišnjicu dolaska sestra milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zadarsku nadbiskupiju i njihovog neprekidnog života i djelovanja u ovoj mjesnoj Crkvi.

        Pozdravljam s. Jelenu Ikić, vrhovnu glavaricu Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, s. Andreu Mirčeta, provincijalnu poglavaricu Provincije Navještenja Gospodinova iz Splita, kao i ostale nazočne članice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

2.

        Kada usmjerimo našu pažnju u prošlost, primjećujemo kako Družba sestara milosrdnica, nakon svoga dolaska u Hrvatsku 1845. godine, širi svoju djelatnost na prosvjetno – odgojnom i zdravstveno – socijalnom planu. Visoki Zemaljski odbor 1874. poziva Družbu da preuzmu rad u pokrajinskim bolnicama u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Družba je tada mogla prihvatiti rad samo u jednoj bolnici. Odbor odlučuje da to bude bolnica u Zadru. I tako sestre, njih 12, u rujnu 1874., dolaze u grad Zadar. Sestre su djelovale najprije u staroj bolnici na poluotoku u Zadru i kasnije u novoj bolnici u Arbanasima. Bilo je to do 1923. godine, kada im talijanska uprava u bolnici daje otkaz, zahvalivši im ipak što su najvećom  revnošću i kršćanskom ljubavlju svakog sata danju i noću bile uvijek pripravne, kad ih je dužnost zvala, ublažavati boli bolesnika… Zbog talijanske okupacije Zadra moraju napustiti grad i sestre iz ostalih podružnica koje je Družba u međuvremenu osnovala: iz Maloga sjemeništa odlaze 1922., iz Doma staraca i Dječjeg čuvališta 1923., a iz Centralnoga bogoslovnog sjemeništa 1929. godine. Na tim podružnicama djelovale su u karizmi svoje Družbe – skrbeći o starijim osobama i siromasima, odgajajući dječicu te služeći izravno Zadarskoj Crkvi u njenim odgojno – obrazovnim zavodima. U njihovim ih službama zamjenjuju talijanske sestre iz Brescie.

       Nakon toga, sestre milosrdnice dolaze na područje Zadarske apostolske administrature (jugoslavenski dio): u Benkovac  (1934. – 1940.), gdje otvaraju Dječje zabavište i Tečaj krojenja i šivanja te u Sveti Filip i Jakov (1940. – 1969.), gdje skrbe za kućanstvo (Nad)biskupijskog ljetnikovca, gdje su se odmarali šibenski i zadarski sjemeništarci.

        Godine 1948. sestre se vraćaju u Zadar, ovaj put u Samostan sv. Frane (1948. – 2023.), gdje preuzimaju brigu za kućanstvo, a od 1951. godine jedna sestra iz te zajednice počinje svirati i katehizirati u Župi Srca Isusova na Voštarnici u Zadru. Te godine (1951.) sestre počinju opet raditi u zadarskoj bolnici, ali u građanskom odjelu, do 1991. godine, od kada ponovno djeluju u redovničkom odijelu.

       U vrijeme komunizma, Družbi sestara milosrdnica mnogo je toga oteto, a sestre, njih na stotine, potjerane su iz škola i bolnica. U to vrijeme neke sestre stanuju u bolnici, a druge u privatnim stanovima, dok ih Družba nije sve okupila 1966. godine u vlastitoj samostanskoj zgradi na Relji u Zadru (danas u ulici sv. Vinka Paulskog u Zadru). Od tada iz svog samostana šire djelatnost Družbe: u župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja na zadarskoj Relji (1967.), u Nadbiskupskom ordinarijatu (1970. – 1976.), u Nadbiskupskoj školi za spremanje svećenika (1978. – 1994.), u bolnici u Zadru (do 2023.), u Domu umirovljenika na Puntamici u Zadru (1990. – 2008.), u biogradskoj Ortopedskoj bolnici (2001. – 2012.) te po raznim župama u gradu i bližoj okolici.

     Godine 1977. započinju djelovati u Svećeničkom domu „Zmajević“ (1977. – ), gdje skrbe za starije i bolesne svećenike te u Nadbiskupskom domu (1977. – 2023.), gdje vode Nadbiskupovo kućanstvo i nastavljaju kratko prekinuti rad u Ordinarijatu (do 2001.). K tome, 1978. jedna sestra počinje raditi u suvenirnici Stalne izložbe crkvene umjetnosti Zadar i priključena je zajednici koja djeluje u ovim dvjema ustanovama.

      Provincija Navještenja Gospodinova iz Splita u Zadarskoj nadbiskupiji otvorila je i nekoliko podružnica izvan Zadra: na otoku Božavi (1949. – 1952.; 1963. – 1978.), u Biogradu na Moru (1950. – 2022.), Tkonu na otoku Pašmanu (1971. – 2002.), u Banju na Pašmanu (1972. – 1985.), Pakoštanima (1982. – 2013.) i u Kistanjama (1999. – ). U tim župama sestre su djelovale kao vjeroučiteljice u župi i školi, sviračice, sakristanke i voditeljice kućanstva.

       Danas su sestre milosrdnice aktivne u Svećeničkom domu u Zadru, u SICU-u, u župi Kistanje te u dvije župe u Zadru: Rođenje sv. Ivana Krstitelja na Relji i Presveto Srce Isusovo na Voštarnici.

      Dragocjen je i molitveni život sestara milosrdnica koje sada žive u svome samostanu na Relji, a više nisu aktivne u crkvenim ili civilnim institucijama. Njihov sadašnji tihi i molitveni život važan je doprinos zadarskoj mjesnoj Crkvi, primjeren njihovim mogućnostima i okolnostima života.

       Pod svodom katedrale sv. Stošije, majke svih crkava u Nadbiskupiji, koja je izgrađena u srcu grada Zadra kao živi znak neprekinute Božje nazočnosti i djelovanja među nama, rado se danas pridružujemo sestrama milosrdnicama prigodom jubileja 150. godišnjice njihovog djelovanja na području Zadarske nadbiskupije i Bogu želimo izreći svoju hvalu, otkriti svoje nade i izraziti ljubav i poštovanje zbog onoga što Bog čini prema nama po služenju sestara milosrdnica u ovoj mjesnoj Crkvi. Naša molitva danas želi obuhvatiti na osobiti način mnoge sestre milosrdnice, žive i pokojne, koje posljednjih sto i pedeset godina na području Zadarske nadbiskupije Bogu prinose svoje molitve te s velikom ljubavlju i požrtvovnim predanjem služe Bogu i narodu ovoga kraja.

4.

         U kratkom evanđeoskom ulomku iz liturgije Službe riječi današnjeg dana koji sadrži samo tri retka iz 10. poglavlja Lukinog evanđelja, susrećemo Isusa koji, vođen Duhom Svetim, u zanosu slavi Boga, Gospodara neba i zemlje, zbog Očevog dara malenima.

        Koji je povod da Isus radosno kliče Ocu u Duhu Svetom? Koji je to dar malenima kojem se Isus raduje? Isus slavi Oca u času povratka i nakon izvještaja sedamdeset i dvojice učenika o izvršenom poslanju koje im je On povjerio. „Slavim te Oče, gospodaru neba i zemlje…“ (Lk 10,21), kliče Isus. Isus je ushićen zbog sudjelovanja njegovih učenika u podjeli s drugima iskustva ljubavi kojom njega ljubi Otac i koju je povjerio njegovom služenju, kako bi se Očeva ljubav do kraja očitovala i zahvatila mnoge. Isusa raduje iskustvo učenika zbog zajedništva s poslanjem koje je Otac predao u njegove ruke, a On povjerava svojim učenicima. Isus je ushićen što se Radosna vijest, Kraljevstvo Božje, koje je donio na ovaj svijet, širi i raste po poslušnosti, potpunom predanju i povjerenju učenika u poslanju koje im povjerava. Isus radosno slavi Oca zbog milosti poslanja učenika po kojoj čovjek prima ono što je njegov Otac po naravi. Ljubav Očeva očituje se u životu njegovog Sina, a ljubav Sina prema Ocu očituje se u Duhu kojem Sin kliče, priopćuje i objavljuje malenima dioništvo u Božjem životu.

       Čovjekov životni tijek, bez obzira na životne okolnosti koje ga snađu, po Isusovom djelu otkupljenja i poslanju učenika koji nastavljaju njegovo isto djelo, postaje uzvišeniji od mogućnosti ljudske percepcije, jer nam Otac, Gospodar neba i zemlje, daruje bezgranično dostojanstvo čineći nas svojom ljubljenom djecom. Otac nas ljubi onom ljubavlju kojom nas Sin ljubi. „Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas… Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život položi za svoje prijatelje“ (Iv 15, 9.13), govori Isus svojim učenicima.

        Isus u molitvi na Posljednjoj večeri, u komunikaciji s Ocem, objavljuje jedinstvo s Njime i s nama u slavi koju nam donosi. Isus moli: „Slavu koju si ti dao meni, ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno, da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih, kao što si mene ljubio“ (Iv 17, 23).

         Redovnici, Bogu posvećene osobe, žive od Nade koju je sâm Bog posijao u njihova srca te poziva u poslanje koje im on povjerava, da nastave njegovo djelo spasenja čovjeka. Prihvaćajući evanđeoske savjete čistoće, siromaštva i poslušnosti, Bogu posvećene osobe suobličuju se Kristu i tako rađaju duhovnom evanđeoskom plodnošću ljubavi. Ovom duhovnom plodnošću nastavlja se djelo poslanja sedamdeset i dvojice koje Gospodin šalje i uzrok su Isusove hvale i proslave Oca u svakom vremenu, kulturi i prostoru.

        Slaveći 150. obljetnicu djelovanja sestara milosrdnica na području Zadarske nadbiskupije, po pozivu i poslanju sestara, njihovoj ustrajnoj molitvi, po njihovom životu i mnogim oblicima služenja po bolnicama, sirotištima, domovima, župama i drugim institucijama, prepoznajemo živog uskrslog Krista koji djeluje među nama te se i mi, potaknuti Duhom, pridružujemo Isusovoj radosnoj molitvi i slavimo Oca, Gospodara neba i zemlje, zbog ljubavi koju dijeli s nama malenima.

5.

        Dok zajedno Bogu zahvaljujemo na mnogim milostima koje je udijelio Zadarskoj mjesnoj Crkvi kroz sto i pedeset godina djelovanja sestara milosrdnica, zahvaljujemo i svakoj sestri milosrdnici na suradnji s Božjim pozivom i milostima koje su od Boga primile i nesebično, ponekad uz puno žrtve i odricanja, dijelile s mnoštvom Božjega naroda ovoga kraja.

        Gospodin, po zagovoru sv. Vinka, neka bude živim i preminulim sestrama milosrdnicama radost i nagrada zbog dobra koje su živjele, svjedočile i dijelile s drugima. Amen.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIJATELJSKI NAROD / Zadarska županija pokrenula regionalnu suradnju sa Zakarpatskom oblasti iz Ukrajine

Objavljeno

-

By

U sklopu razvoja međunarodne suradnje Zadarske županije pokrenuta je regionalna suradnja s Zakarpatskom oblasti iz Ukrajine. U Domu županije goste iz Ukrajine primili su župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković, predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić u pratnji županijskih pročelnika Katarine Miletić, Josipa Vidova, Marka Kolege i Željka Letinića.

U izaslanstvu ukrajinske Zakarpatske regionalne državne i vojne uprave bile su pročelnica pravne službe Ruslana Naturkach, pročelnica Odjela za turizam i odmarališta Marianna Hotra te Hanna Fazykoš, predsjednica Prizivnog suda Zakarpatske regije.

Tom su prigodom Zadarska županija i Zakarpatska oblast potpisale Memorandum o razumijevanju za uspostavu suradnje na trgovinsko-ekonomskom, znanstveno–tehničkom i kulturnom području.

Župan Longin je gostima iz Ukrajine predstavio razvojne potencijale Zadarske županije te istaknuo snažan razvoj naše županije koji prati niz investicija, prvenstveno u razvoju prometne i komunalne infrastrukture, kao i značajan rast gospodarstva. Dodao je kako je Zadarska županija dvije godine zaredom organizirala boravak djece iz obitelji ukrajinskih branitelja na svom području, kao znak snažne potpore ukrajinskom narodu za vrijeme agresije koju proživljavaju u svojoj domovini.

Gosti su istaknuli da izrazito cijene potporu prijateljskog hrvatskog naroda te su predstavili svoju, najzapadniju regiju Ukrajine, područje koje graniči s četiri europske države – Poljskom, Mađarskom, Slovačkom i Rumunjskom. Riječ je o regiji snažne gospodarske i turističke orijentacije koja trenutno nije zahvaćena ratnim razaranjima već služi kao utočište brojnim izbjeglicama i prometna komunikacija s državama Europske unije. Poručili su kako rade za pobjedu i na pobjedi, ali i za bolju budućnost poslije rata.

Tijekom sastanka raspravljalo se o nizu tema od zajedničkog interesa te poticanju razvijanja suradnje na raznim područjima gospodarstva, energetike, obrazovanja, kao i o mogućnostima rehabilitacije ukrajinskih branitelja u Hrvatskoj. Na temu rehabilitacije ratom pogođenih ukrajinskih obitelji i branitelja izaslanstvo Zakarpatske oblasti posjetilo je kompleks Psihijatrijske bolnice Ugljan gdje je ravnatelj Mladen Mavar predstavio planirane projekte proširenja bolničkih kapaciteta te energetske obnove postojećih zgrada bolničkog  kompleksa.  

Ukrajinsko izaslanstvo je tijekom boravka u Zadarskoj županiji održalo i radni sastanak s predstavnicima Županijskog suda u Zadru – predsjednikom Odjela za kazneno pravo Hrvojem Viskovićem i sutkinjom Dijanom Grancarić. Kroz razgovor su razmijenili iskustva i primjere sudske prakse s ciljem poticanja međusobne razmjene znanja i jačanja suradnje. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! U utorak bez vode dio Plovanije i Dikla, u srijedu Relje!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 17.09.2024. godine  ( utorak), u vremenu od 08:00 pa do 13:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru u ulicama :Ulica Admirala Jakova Šubića od Cezana, Ulica Pere Čingrije, ulica Vukšićki prilaz, Ulica Viktora Vide, Privlačka ulica, Ulica Luke Botića, te Poličnička ulica.

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 17.09.2024. godine  ( utorak), u vremenu od 08:00 pa do 15:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama : Ulica Vukovica, Ulica Josipa Pupačića, Ulica Jukića,Ulica Markežića, Put Brajde, te Krešimirova obala od kućnog broja 70 pa do kućnog broja 130.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Ivana Pavla II  kod kućnog broja 1.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Admirala Jakova Šubića od Cezana  kod kućnog broja 15.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 18.09.2024. godine  (srijeda) u vremenu od 09:00 h pa do 15:00 h  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama : ulica Polačišće, Ulica Zrinsko-Frankopanska, Glagoljaška ulica, Ulica Petra Svačića, te Ulica kneza Višeslava.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Zrinsko-Frankopanskoj ulici kod kućnog broja 11.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Do kraja rujna zaprimaju se nominacije za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Zadarska županija i ove godine nagrađuje najbolje iznajmljivače u turizmu. Naime, do kraja rujna zaprimaju se prijave za priznanja u dvije glavne kategorije smještaja – kuće za odmor i seosko domaćinstvo, a po tri najbolja objekta u svakoj kategoriji uz plaketu dobit će i financijske nagrade.

„Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu imamo priliku izdvojiti i nagraditi sve one koji teže kvaliteti i kreativnosti, posebice ako znamo da je riječ o segmentu smještajne ponude koja čini važan dio ukupne županijske turističke ponude“, istaknuo je pročelnik UO za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš dodavši da je privatni smještaj najbrojniji u ukupnoj strukturi naših smještajnih kapaciteta i upravo je iz tog razloga važno ulagati u kvalitetu i kontinuirano razvijati ponudu kako bismo dodatno pozicionirali Zadarsku županiju, a među našim gostima i dalje podizali razinu zadovoljstva pruženom uslugom.

„Kroz privatni i obiteljski smještaj naši gosti imaju priliku doživjeti izravan kontakt s lokalnim stanovništvom i upoznati autohtonost i tradiciju mjesta u kojem borave, a upravo je to danas traženo i cijenjeno iskustvo koje traži sve veći broj svjetskih ljubitelja putovanja. Smještaj kod domaćina dio je našeg nasljeđa, a ljubaznost i gostoljubivost su neke od najvećih prednosti našeg turizma. Dojam o domaćinu često se pretvara u dojam o Zadarskoj županiji. Značaj ove akcije nagrađivanja najboljih iznajmljivača vidimo kao dodatni poticaj svima onima koji sustavno ulažu u kvalitetu i svakodnevno se trude pratiti zahtjeve gostiju i biti u korak s trendovima u turizmu“, naglasio je Sjauš.

Fokus ovog Programa je na domaćinskom pristupu gostima, dugoročnim i kvalitetnim odnosima, redovitim gostima, kreativnosti i kontinuiranom unaprjeđenju ponude.

Cilj projekta je podizanje kvalitete i obogaćenje ponude obiteljskog smještaja na području Zadarske županije, ali i:

  • prepoznavanje i medijski intenzivno promoviranje izvrsnosti, kreativnosti i profesionalnosti u području pružanja usluga privatnog smještaja na području Zadarske županije,
  • dodatno poticanje procesa inovacije i kreativnosti u turističkoj ponudi,
  • utjecanje na podizanje standarda usluge i dodatno osnaživanje turističke ponude Zadarske županije u segmentu obiteljskog turizma te
  • službeno nagrađivanje najboljih primjera dobre prakse na godišnjoj svečanosti koja će ujedno biti prilika za povezivanje i razmjenu iskustava svih aktera u procesu.

Nagrade će se dodijeliti za dvije glavne kategorije smještaja:

  • kuće za odmor (najmanje 3*) i
  • seosko domaćinstvo.

Prilikom utvrđivanja finalista ocjenjivat će se i samoodrživost objekta, energetska održivost kao i ona što se odnosi na potrošnju vode, njezino recikliranje i vraćanje u sustav za neke druge potrebe kao, odvajanje otpada, korištenje alternativnih izvora energije, zapravo sve ono što vodi prema samoodrživosti objekta.

Uz dvije glavne nagrade dodijelit će se i jedna nagrada za samoodrživost objekta, tj. ekološku usmjerenost objekta i njegovog vlasnika. Bilo da je riječ o materijalima od kojih je objekt izgrađen, modalitetu grijanja i hlađenja, uređenosti, tako i u odnosu prema okolini. Ocjenjivat će se sav uložen trud kojemu je cilj očuvanje okoliša u kojima se nalaze.

Javni poziv je otvoren do 30. rujna 2024. godine.

Pobjednici osvajaju:

  • nagrada: 3.000,00 eura i zlatnu plaketu,
  • nagrada: 2.000,00 eura i srebrnu plaketu,
  • nagrada: 1.000,00 eura i brončanu plaketu.
  • Nagrada za samoodrživost objekta: 3.000,00 eura i plaketa.

Tri odabrana finalista iz svake kategorije predstavit će se u medijima, na web stranici Zadarske županije i TZ Zadarske županije kao primjer dobre prakse u turizmu. Pobjednici će biti proglašeni i službeno nagrađeni u sklopu svečane dodjele nagrada tijekom 2024. godine.

Javni poziv, prijavni obrazac i popis dokumentacije koju treba priložiti uz prijavu, podnositelji mogu preuzeti s mrežne stranice Zadarske županije: www.zadarska-zupanija.hr pod poveznicom Natječaji/Potpore i priznanja/Aktivni natječaji ili se mogu preuzeti u Upravnom odjelu za gospodarstvo i turizam.

Odgovore na sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se dobiti i na tel. 023/350-430 ili 023/350-439.

Ovim putem pozivamo sve vrijedne dionike iz segmenta obiteljskog turizma da se pridruže ovom projektu u sklopu kojeg će se valorizirati izvrsnost.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu