Connect with us

magazin

Dvije najopasnije namirnice: Mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara!

Objavljeno

-

Pixabay

Prerađeno meso i superslatka pića dvije su najopasnije ultraprerađene namirnice, upozorava nova studija.

Istraživači su otkrili da su oba proizvoda povezana s povećanim rizikom od bolesti srca ili kardiovaskularnih bolesti.

No, znanstvenici su također otkrili da su neke ultraprerađene namirnice (UPF), poput jogurta i kruha, povezane s manjim izgledima za moždani udar, piše The Sun.

Tim je proučavao podatke prikupljene iz upitnika koje je ispunilo gotovo 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika.

Hrana su kategorizirali u četiri skupine – neprerađena/minimalno prerađena, prerađeni kulinarski sastojci, prerađena hrana i UPF.

Ultraprerađenu, koja je često bogata šećerom, masnoćama, kalorijama i soli, a siromašni vlaknima, zatim su dalje podijeljeni u 10 skupina na temelju nutritivnog sastava. Istraživači su zaključili da je ultraprerađena hrana povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i bolesti srca.

To može uključivati ​​mesne delikatese, slaninu ili kobasice, kao i gazirana pića.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Jesu li jaja zapravo zdrava?

Objavljeno

-

By

Savršena ravnoteža dobrog okusa, raznolikosti nutrijenata i pristupačne cijene čini skromno jaje važnim dijelom prehrane mnogih od nas. A s obzirom na kontinuirani rast cijena hrane, očekuje se da će sve više ljudi koristiti jaja kao temelj za više od samog doručka. No, činite li svojem zdravlju uslugu kada to jaje pripremite na tostu za doručak? Malo koja hrana izaziva toliko kontradiktornih stavova u nutricionističkim istraživanjima kao jaja. U jednom trenutku su demonizirana kao namirnica koja može začepiti vaše arterije, dok se u sljedećem trenutku promoviraju kao superhrana. Prvo su jaja loša, zatim dobra pa opet loša… Što je onda stvarno istina? Trebate li se bojati jesti jaja?

Na bilo koji način da ih pripremite, jaja su hranjiva i jeftina hrana.

Jaja su puna vitamina B12, riboflavina, vitamina A, teško dostupnog vitamina D, fosfora koji koristi kostima i selena – nutrijenta povezanog s poboljšanim raspoloženjem i mlađom biološkom dobi.

Nedavna studija objavljena u Journal of Nutrition otkrila je da konzumacija u prosjeku jednog jajeta dnevno može pomoći u sprječavanju pada razine vitamina D.

Jedno veliko jaje također može osigurati i 6 do 7 grama proteina. Jaja su tradicionalno korištena kao standard za usporedbu kvalitete proteina u drugim namirnicama zbog svog izvanrednog profila esencijalnih aminokiselina i visoke probavljivosti.

No, što je s kolesterolom? Svaki veliki žumanjak sadrži otprilike 200 mg kolesterola, odnosno oko 70 posto preporučene dnevne granice.

Dok mnogi sada tvrde da kolesterol u jajima nije štetan, neka istraživanja i dalje ne isključuju kolesterol iz jaja kao faktor koji utječu na razinu kolesterola u krvi i zdravlje srca.

Nezadovoljavajući odgovor na pitanje koliko su jaja zdrava jest da se čini da ne postoji jednoznačan odgovor te da individualne zdravstvene potrebe, prehrambeni obrasci i genetski sastav igraju ulogu u tome jesu li jaja problematična ili ne, piše Clean Eating.

 
Nastavi čitati

Magazin

Koristite pokretne stepenice? Ne podcjenjujte ove rizike

Objavljeno

-

By

Pokretne stepenice, iako su zgodno i brzo sredstvo za kretanje između različitih katova, kriju rizike koje ne treba podcjenjivati. Jedan od najkritičnijih aspekata odnosi se na korištenje odgovarajuće obuće.Visoke pete, na primjer, mogu predstavljati značajnu opasnost. Postoji rizik da će peta zapeti u pukotinama ili prostorima između stepenica i stranica pokretnih stepenica.

Ovakva nezgoda ne samo da može uzrokovati uništenje cipele, već, u najtežim slučajevima, može dovesti do ozbiljnih ozljeda stopala. Za one koji nose štikle savjetuje se da budu posebno oprezni i da radije koriste dizala kad god je to moguće.

Oprezno s kućnim ljubimcima i djecom
Nije neuobičajeno vidjeti pse ili mačke kako prate svoje vlasnike po trgovačkim centrima ili kolodvorima, mjestima gdje su pokretne stepenice vrlo česte. Međutim, prijevoz životinja na pokretnim stepenicama može biti vrlo opasan.

Preporučljivo je nositi kućne ljubimce u naručju ili, još bolje, potpuno izbjegavati njihovu vožnju pokretnim stepenicama.

Isto vrijedi i za djecu. Od vitalne je važnosti da su uvijek u središtu stepenice, držeći se za ručke ili ruke odraslih.

Bočne četke sa strane stubišta nisu tu da čiste cipele, već da spriječe uvlačenje malih predmeta ili dijelova tijela u prostore između stepenica i bočnih zidova, što može biti vrlo opasno, prenosi Novi list.

 
Nastavi čitati

magazin

Električar otkrio kako prepoloviti račun za struju: Ovo je jedini način i mnogima se neće svidjeti

Objavljeno

-

By

Pixabay

Električar je otkrio rješenje koje će radikalno smanjiti račune za struju, ali ako netko planira štedjeti na struji, prvo mora investirati u bijelu tehniku ​​koja ima odgovarajući energetski razred.

“Najpametnije je ulagati u uređaje energetskog razreda A jer oni spadaju u skupinu najmanjih potrošača.”

Štednjak jedan od najvećih potrošača

“Hladnjaci s oznakom A+++ troše do 80% manje električne energije od nižih razreda, prema procjenama. Štednjak je jedan od najvećih potrošača, pogotovo kada je ukućana više, ali opet birajte A klasu.

Na isti način birajte perilice rublja ili posuđa. Po mom iskustvu, bojleri se uvijek postavljaju na najvišu temperaturu i bez obzira na kvalitetu grijača, prije ili kasnije se pokvare zbog tvrde vode i kamenca”, govori električar, a piše Nova.rs.

“Najbolje bi bilo da je postavljena na temperaturu od oko 50 stupnjeva. Ako na bojleru nema opcije odabira temperature, onda je na termostatu obično označena s 2 ili 3, ovisno o tome ima li 6 ili 5 opcija. Prvo morate potrošiti da biste štedjeli, ali moguće je razumnijim trošenjem prepoloviti račun“, kaže električar.

Osim kućanskih aparata, moraju se provoditi i druge mjere kako bi se smanjio račun za struju. Naravno, u nekim slučajevima potrebno je ponovno ulaganje kako bi se ušteda dugoročno isplatila.

Kako bi se uštedjela električna energija u kućanstvu, važno je obratiti pažnju na korištenje određenih uređaja i primijeniti nekoliko praktičnih mjera:

Rasvjeta

– Koristite LED žarulje umjesto tradicionalnih žarulja jer one troše do 80% manje energije.
– Ugasite svjetlo kada izlazite iz sobe.
– Koristite prirodno svjetlo tijekom dana što je više moguće.

Grijanje i hlađenje

– Postavite termostat na optimalnu temperaturu (oko 20°C zimi i 25°C ljeti).

– Izolirajte prozore i vrata kako biste smanjili gubitak topline.
– Redovito održavajte klima uređaje i grijače kako bi radili učinkovitije.

Kuhinja

– Koristite poklopce na loncima tijekom kuhanja kako bi voda brže proključala.
– Isključite pećnicu ili štednjak nekoliko minuta prije kraja pečenja jer će zadržati toplinu.

– Smrznutu hranu odmrzavajte u hladnjaku, što će pomoći hladnjaku da troši manje energije.

Elektronički uređaji

– Isključite uređaje kada ih ne koristite jer i u stanju mirovanja troše struju.
– Koristite produžne kabele s prekidačima kako biste lakše isključili više uređaja odjednom.

– Pri kupnji novih kućanskih aparata birajte one s energetskim razredom A++ ili višim.

Perilica i sušilica rublja

– Odjeću perite na nižim temperaturama (30°C ili 40°C).
– Perilica punog kapaciteta troši manje energije po kilogramu rublja.
– Ako je moguće, sušite rublje prirodnim putem umjesto u sušilici.

Hladnjak i zamrzivač

– Hladnjak držite na temperaturi između 3°C i 5°C, a zamrzivač na -18°C.
– Redovito čistite stražnji dio hladnjaka od prašine.
– Nemojte često otvarati vrata hladnjaka i držite ih otvorena što je kraće moguće.
– Primjenom ovih mjera može se značajno smanjiti potrošnja električne energije i smanjiti računi za struju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu