Connect with us

magazin

Može li se golim okom otkriti lažni med? Pčelar: “Samo je jedan način, ali ne vrijedi za sve vrste”

Objavljeno

-

Med je jedan od najčešćih lažnih proizvoda i patvorina na domaćem tržištu. Prodaja patvorenog meda, naizgled sličnog pravome, ali lošije kvalitete, prilično je unosna prevara u prehrambenoj industriji.

Jeftin patvoreni i lažni med često se prodaje kao čisti prirodni, a dobiva se miješanjem raznih šećernih sirupa s pravim medom.

Kako laički i golim okom prepoznati pravi med i razlikovati ga od krivotovrine, jedno je od najčešće postavljanih potrošačkih pitanja. Mi smo ga postavili Draženu Kocetu, pčelaru i proizvođaču meda iz Popovače, ujedno i predsjedniku Hrvatskog pčelarskog saveza.

Njegov odgovor bio je kratak: “Nikako!”

Gotovo je nemoguće otkriti patvorinu

“Med u čiju kvalitetu sumnjate možete usporediti s okusom pravog meda, ali zato najprije treba probati pravi med. Evo primjera. Turist je kod nas kupio patvorinu kaduljinog meda i to mu je bio prvi doticaj s tom vrstom meda. Kada je u Puntu na otoku Krku kod našeg pčelara koji stvarno proizvodi pravi kaduljin med kupio taj med i probao ga, idućeg dana ponovno je došao k njemu i napao ga tvrdeći da mu je prodao lažni med. To, naravno, nije bilo točno. Konzument najčešće uzima u obzir onaj prvi okus meda koji proba”, objasnio je Kocet.

Kaže kako se bez sofisticirane laboratorijske analize naprosto ne može znati radi li se o pravom ili lažnom medu. No, čak i one nisu posve pouzdane.

“Čak su i u najsofsticiranijem laboratoriju u EU izjavili da se susreću s medovima koji izgledaju kao da su prirodni i pravi, ali su peludne komponente tog meda podešene tako da je jako teško utvrditit da se radi o patvorini”, pojašnjava.

“Neki medovi nikad ne kristaliziraju”

“Kada me ljudi pitaju kako da budu sigurni da jedu pravi med, jedino im mogu reći da si kupe košnicu i sami ga prave. Jedino tad bit ćete sigurni da jedete pravi med. Sve drugo je Pandorina kutija”, dodaje Kocet.

Da je med prirodan i nepatvoren, najlakše se može utvrditi ako se nakon nekog vremena kristalizira u staklenci. No Kocet napominje da se ne kristaliziraju svi medovi.

“Kristalizacija je prirodno svojstvo meda kojim s dokazuej da je med prirodnog porijekla. Nijedan patvoreni med neće se kristalizirati, ostat će tekući. No, neki medovi nikada ne kristaliziraju. Čisti bagremov med nikada neće kristalizirati dok medovi s puno peludnih zrnaca kristaliziraju. Pelud je okidač koji dovodi do stanja kristalizacije. Ako u medu ima više od 60 posto peludnih zrnaca taj će med brzo i jako kristalizirati se. Neki tvrde da se kristalizira med u koji je dodan šećer, ali to nije točno”, objašnjava ovaj pčelar.

“I u laboratorijima vrte glavom”

Kocet kaže da članovi Hravtskog pčelarskog saveza redovno sudjeluju u kontroli svojih proizvoda čime dokazuju da im je med ispravan te da nije zabilježeno da je kod njih pronađen med sumnjive kvalitete.  Prema službenom podatku Europske komisije, na tržištu u Europskoj uniji čak je 46 posto meda sumnjivog porijekla i kvalitete. No, je li med koji se prodaje u trgovinama doista čist i prirodan?

“Sve što je u trgovinama na policama prošlo je analizu i nije proglašeno patvorinom. Druga je stvar što se mi pitamo kako je moguće za euro ili dva proizvesti kilogram meda. Tu se javlja famozna sumnja. Laboratoriji koji obavljaju kontrolu tog meda ne nalaze nikakve pokazatelje da je taj med patvorina. Naravno, i u laboratorijima vrte glavom i tvrde da su patvoritelji meda već toliko usavršili svoje metode da je jako teško pronaći patvorinu meda”, ističe Kocet.

Na “cestama meda” ima svega

Pčelare ponajviše brinu tzv. ceste meda, kako se nazivaju prometnice u nekim našim krajevima uz koje ljudi na priručnim štandovima prodaju med.

“Tamo definitivno imamo patvorine, med koji nije životinjskog porijekla nego je mješavina fruktoznih sirupa i ostalih pripravaka od kojih se prave patvoreni medovi. Prodaju se uz cestu bez ikakvih etiketa. A kad naiđu inspektori, prodavači ostavljaju taj med i skrivaju se u grmlje”, kaže Kocet.

Lani je u Hrvatsku uvezeno tri tisuće tona meda. Kocet uvoz meda smatra nepotrebnim jer domaći proizvođači mogu proizvesti dovoljno za ovdašnje potrebe. Procjena je da oni godišnje, ovisno o vremenskim prilikama, proizvedu između 8 i 10 tisuća tona meda.

“Naravno da nas to muči jer uvozni med nabavljen po cijeni od jednog do dva eura za kilogram u konačnici u teglicama na policama trgovina košta 3 eura. Mi po toj cijeni med ne možemo ni proizvesti niti ga prodati da bismo poslovali u plusu. Kada bi se taj dio tržišta uredio, kada ne bi bilo nelojalne konkurencije, domaći bi pčelari imali interesa povećati proizvodnju. A mislim da smo već i sada proizvodnjom samodostatni”, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

U Hrvatskoj je 9.200 evidentiranih pčelara s oko 450.000 košnica. Kocet kaže da ih ima i više jer neki rade neprijavljeni “skrivajući košnice negdje iza žbuna”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ogromno otkriće: Otkrivena prva crna rupa koja putuje svemirom potpuno sama

Objavljeno

-

By

NASA Goddard/YouTube

Prvi put je potvrđeno da usamljena crna rupa luta kozmosom u samoći brzino od oko 51 kilometar u sekundi.

Leti brzinom od 51 kilometar u sekundi

Nova analiza pokazuje da crna rupa ima masu oko 7,15 puta veću od Sunčeve, da je udaljena oko 4958 svjetlosnih godina i da leti kroz svemir brzinom od oko 51 kilometar u sekundi.

Ali ono što je zaista posebno u vezi s njom jest da je to jedina potvrđena usamljena crna rupa otkrivena kako luta Svemirom. Ostali iz ove klase obično imaju “kolege”. U našoj galaksiji to su uglavnom zvijezde, a čudna titranja u tim daleko vidljivijim prijateljima odaju prisutnost crne rupe.

Nadalje, parovi crnih rupa također su otkriveni kroz gravitacijske valove koje emitiraju dok kruže jedna oko druge i spajaju se.

Bez prijatelja, ova crna rupa se javila kroz drugačiji mehanizam, nazvanim gravitacijska mikroleća. U suštini, njena intenzivna gravitacija je iskrivila svjetlost pozadinske zvijezde, pojačala je i privremeno promijenila njen prividni položaj na nebu.

Izračunata masa leće, kao i nedostatak vlastite emitirane svjetlosti, ukazuju na crnu rupu. Međutim, put do njegove identifikacije nije bio tako gladak kao što zvuči.

Prvi se put pojavila 2011.

Objekt se prvi put pojavio u podacima 2011. godine, iz dva odvojena istraživanja koja su tragala za točno ovakvom vrstom događaja: Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE) i Microlensing Observations in Astrophysics (MOA).

Svemirski teleskop Hubble pratio je osam promatranja tijekom šest godina, kako bi utvrdio koliko je ta svjetlost zvijezda bila iskrivljena. Fotometrijski podaci prikupljeni su sa 16 različitih teleskopa, a spektroskopska promatranja su snimljena na vrhuncu pojačanja.

Zajedno, ovi podaci upućuju na solo crnu rupu od oko 7,1 puta veće mase od solarne, udaljenu oko 5153 svjetlosnih godina.

Ali druga analiza provedena 2022., koristeći više Hubbleovih podataka, došla je do drugačijeg zaključka. Ovaj tim je precizirao procjenu mase na između 1,6 i 4,4 solarne mase. Budući da je to općenito premaleno da bi bilo crna rupa, predložili su da je neutronska zvijezda vjerojatniji kandidat.

Međutim, niz naknadnih studija, uključujući jednu od tima za neutronske zvijezde, daje veću težinu objašnjenju crne rupe.

Prva potpuno sama crna rupa

Sada, nova analiza, koja uključuje mnoge znanstvenike iz izvorne studije, nedvosmisleno potvrđuje taj identitet. Uključuje dodatna tri Hubbleova promatranja, produžujući vremenski okvir analize na 11 godina, kao i ažurirane OGLE podatke.

“Naša revidirana analiza, s dodatnim Hubbleovim opažanjima i uključenom ažuriranom fotometrijom, dovodi do rezultata koji imaju veću točnost, ali su u skladu s našim prethodnim mjerenjima i našim zaključkom da je leća crna rupa zvjezdane mase”, piše tim u novom radu.

Jedan od najvećih izazova u promatranju objektivom je taj što svjetlost susjedne pozadinske zvijezde umanjuje njen susjed intenzivne svjetlosti. Znanstvenici su morali vrlo pažljivo oduzeti tu svjetlost za svako opažanje, kao i uzeti u obzir varijacije uzrokovane različitim toplinskim okruženjima u svakoj Hubbleovoj orbiti.

Tim je također tražio bilo kakve znakove pratioca i otkrio da ne postoji ništa veće od 0,2 solarne mase unutar najmanje 2000 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca, prenosi Science Alert. 

Ovo je možda prva crna rupa za koju je potvrđeno da ide usamljena svemirom, ali daleko od toga da je jedina. Svemir bi trebao vrviti tim nevidljivim lupežima – samo je iznimno rijetko da znanstvenicima neka od njih i ukaže.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 26. travnja 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Mnogima će izgledati da ih vodi neka nevidljiva ruka ka još većoj sreći. Ili ste zaljubljeni ili se zaljubljujete.
KARIJERA: Vaša sklonost da se poigravate ljudima nije uvijek zdrava. Ljudi su mnogo više od igračke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Neki među vama vjerojatno će pokazati osjećaje prema prijatelju što bi moglo zbuniti njihovog partnera.
KARIJERA: Očekivana protekcija mogla bi se dogoditi danas. Bit ćete spremni na suradnju, ali trebat će se i dokazati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate briga.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Vaša veza i danas će se bazirati na seksu. Na taj način uspijevat ćete se partneru uvući pod kožu.
KARIJERA: Potrudit ćete se oko nekih sponzora kojim ćete ojačati financijsku strukturu firme u kojoj radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prelazite s riječi na djela.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Oni koji su od voljene osobe očekivali da im pruži sigurnost, danas će to dočekati. Bit će zadovoljni.
KARIJERA: Zahvaljivat ćete svojim suradnicima što vas slijede i imaju povjerenja u vaše nove ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nosit ćete ogrlicu oko vrata.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Partner će pokazati zavidnu količinu emocija koju vi možda nećete moći slijediti ili razumjeti.
KARIJERA: Na dnevnom redu bi se mogao naći novi ugovor o radu. Dobro proučite detalje, pa tek onda odlučujte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit će i ugodnih susreta.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Osjećat ćete veliku plimu emocija kako raste u vama. One će vam biti kriterij za sve današnje teme.
KARIJERA: Na dnevnom redu naći će se financije. Razmatrat ćete nove mogućnosti zarađivanja i povećanja profita.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male sentimentalnosti.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se najbolje osjećati zaštićeni u vlastitom domu. Danas vas izlasci neće zanimati.
KARIJERA: Neće vam se dati raditi jer će vam nedostajati energije i motivacije. Ipak, ono što morate, odradite profesionalno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s kolačima i slatkim.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Činit će vam se da je ljubav daleko od vas čak i ako ste u paru. Ojačat će vaše čežnje i uspomene.
KARIJERA: Tokom današnjeg dana vjerojatno će vam postati jasno u kom pravcu treba razvijati karijeru.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čeka vas ljepše sutra.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Ne odustajete od zavođenja i strasti, pa makar vam je partner i više nego odan. To je jednostavno vaš stil.
KARIJERA: Osjetit ćete veliku podšku svojih suradnika. To obvezuje i provocira vašu odgovornost u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pobjeđujete u borbi.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Neki će odlučivati o tome kako učvrstiti svoju vezu. Ono što si zacrtaju provest će dosljedno u djelo.
KARIJERA: Sredstva koja vam stoje na raspoloaganju ili koja ste zaradili danas ćete biti skloni upotrijebiti za nešto lijepo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Znate što želite.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Moguće je da će vam danas netko izraziti ljubav ili obratno. Bit će to veselo, s dosta iskrenih emocija.
KARIJERA: Bit ćete kreativni i originalni. Oni čiji je posao manje zanimljiv tražit će načine da se izraze.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uozbiljite se.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Oni koji su bili na pragu zaljubljivanja danas će vjerojatno shvatiti da im se to upravo događa.
KARIJERA: Pozivat ćete se na rezultate svog prethodnog rada koja nisu zanemarivi. Morat će vas uvažiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Cijenite dobre namjere drugih.

 
Nastavi čitati

magazin

Zadar Street Food Festival donosi proljetno izdanje na novoj lokaciji – na zadarskim bedemima!

Objavljeno

-

By

Prije jubilarnog, desetog izdanja, Zadar Street Food Festival doživljava veliki zaokret!
Ovo deveto izdanje, koje će se održati od 30. travnja do 4. svibnja 2025., zasigurno će ostati zapamćeno – ne samo po izvrsnoj gastro ponudi i glazbenom programu, već i po potpuno novoj lokaciji: na zadarskim bedemima, poznatim kao – Muraj!

Nova lokacija donosi i novu atmosferu – festival u proljetnom ruhu pretvara se u chill & lounge zonu u srcu grada, gdje će se mirisi vrhunske ulične hrane stapati s poviješću, glazbom i opuštenim druženjima. Savršeno, zar ne?

Prvi dan festivala posebno obilježavamo jer je riječ o Međunarodnom danu jazza, a tim povodom publiku očekuje live jazz koncert na otvorenom: stiže nam Black Coffee-Karlo Klarić & Ivor Lakić u 20:00h!

U nastavku festivala, tijekom vikenda i praznika, pozornicu preuzimaju zadarski DJ-evi i glazbenici, čime festival dodatno naglašava podršku lokalnoj sceni.

Gastro ponuda i dalje ostaje u središtu pažnje – pažljivo odabrana selekcija uključuje:
Burgers & More
Fish House
Maguro
Picnic
Wine Bar
Cocktail Bar

Ovo je novo poglavlje festivala koji već godinama na Puntamici okuplja sve generacije u zajedničkoj strasti prema dobroj hrani, glazbi i druženju.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra posebno upućujemo zahvalu Gradu Zadru, bez kojeg ova festivalska transformacija ne bi bila moguća.

Više informacija, vizuale i detaljan program dostupni su na upit.

Veselimo se vašoj objavi i – vidimo se na Muraju!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu