Connect with us

Grad

DANAS IZA 14 SATI: U prometnoj kod Starigrada jedna osoba smrtno stradala

Objavljeno

-

Danas, 25. rujna, iza 14 sati na državnoj cesti DC-8 na području Starigrada dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.
Na mjestu događaja u tijeku je očevid i utvrđivanje svih okolnosti prometne nesreće.

Promet navedenom dionicom je privremeno obustavljen te se odvija obilaznim pravcima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Sutra počinje 18. Festival tolerancije – svečano otvorenje u HNK

Objavljeno

-

By

Na svojoj novoj lokaciji, u srcu Zadra, 18. izdanje Festivala tolerancije ovog će tjedna će kroz premijere filmova, otvorene razgovore, druženje i učenje pozvati publiku na prihvaćanje različitosti i miran suživot.

Ne propustite pogledati 28 filmova, ponajboljih svjetskih i hrvatskih naslova koji na pozornicu HNK i II Palače, u Zadar dolaze iz 30-tak zemalja svijeta; od Australije preko Kanade, Norveške, Sjedinjenih Američkih država, Meksika, Belgije, Francuske pa sve do domaćih hrvatskih filmova. Kroz različit narativ, formu, trajanje i ekspresiju svi filmovi na svoj način obrađuju ljudske sudbine koje će publici zasigurno otvoriti neke nove poglede i duboko ih dojmiti..
Gotovo svi naslovi premijerno se prikazuju u Zadru, a zastupljeni su europski i svjetski filmovi, prikazani ili nagrađeni na značajnim svjetskim filmskim festivalima, često nedostupni u redovitim kino programima.
Filmovi obrađuju aktualne društvene teme: ljudske hrabrosti tijekom Holokausta, izazove s kojima se susreću izbjeglice, besmisao ratovanja, bračne izazove, vršnjačko nasilje, diskriminaciju i predrasude, zlostavljanja djece te različitosti među nama, no iako su teme filmova ponekad “teške”, svi filmovi uspijevaju biti više nego atraktivni za gledatelje.
Filmove prate edukacije za djecu i mlade kroz jutro, argumentirane rasprave poznate kao Tolerance talkovi tijekom večeri, ali i ugodna druženja i razmjene iskustava filmske zajednice i publike tijekom vikenda kroz program Festival Market.
Na službenom otvaranju festivala u četvrtak 26.09. u 20:00 u HNK Zadar publiku i goste pozdravit će suorganizator ovog zadarskog izdanja festivala i predstavnik Centra nezavisne kulture Zadar te voditelj Kino Zone Andrej Fric, te osnivačica Festivala tolerancije Nataša Popović. U nastavku će goste pozdraviti selektorski dvojac filmskog programa Boško Picula i Snježana Tribuson, Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Simon Thomas, predstavnica UNHCR-a Hrvatska Anna Rich i dr. Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra kojem će ujedno pripasti čast da svečano otvori Festival.

Festival tolerancije održat će se od 26. do 29. rujna na 3 zadarske lokacije, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru te u II PALAČE – Providurovoj i Kneževoj.
Detaljan raspored svih programa možete pogledati ovdje: Program 18.Festivala tolerancije i Facebook i Instagram profilima Festivala tolerancije.
Opise, žanrove i sinopsise filmova možete provjeriti ovdje: Filmski program Zadar

 
Nastavi čitati

Grad

Povodom Dana policije svečano otvoren Područni ured Sali

Objavljeno

-

By

Nakon što je Policijska uprava zadarska jučer započela obilježavanje Dana policije i blagdana sv. Mihovila – nebeskog zaštitinika policije, odavanjem počasti poginulim hrvatskim redarstvenicima, danas 25. rujna 2024. godine u Salima na Dugom otoku svečano je otvoren novouređeni objekt Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar – Područnog ureda Sali.

Obnovom objekta omogućena je stalna prisutnost policije na Dugom otoku, kojom je povećana razina sigurnosti, ne samo za Općinu Sali i Dugi otok već i za druge obližnje otoke zadarskog arhipelaga. Isto tako povećana je sigurnost nautičkog turizma te turista koji za vrijeme turističke sezone u većem broju dolaze i borave na otocima.

Nakon svečanog otvaranja i blagoslova objekta, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina istaknuo je: „Prošle je godine obnovljen policijski objekt na Silbi, koji u suradnji s lokalnom zajednicom uredno funkcionira, a ove godine smo u Salima, zalaganjem za sigurnost u ovoj zajednici od strane čelnih ljudi. U punoj će se funkciji u ovom objektu obavljati poslovi svih rodova policije – temeljne, granične i kriminalističke. Najaviti mogu i kako ćemo preko Sektora za upravne poslove državljanstvo omogućiti da se ovdje jednom mjesečno podnose zahtjevi za upravne poslove – vozačke, osobne i putovnice, za što su otočani dosada morali u Zadar.“

Načelnik općine Sali Zoran Morović također se obratio prisutnima: „Ovo je za našu Općinu, koja je treća po veličini u Zadarskoj županiji, od izuzetnog značaja. Pretežno starijem stanovništvu otoka bit će omogućeno da do dokumenata dođu na jednostavan način. Mislim da su sredstava koja smo utrošili za ovaj projekt, a nije u pitanju malo novca s obzirom na našu općinu, itekako dobro uložena.“

U prosincu 2023. godine Općina Sali je u skladu sa ranije iskazanim interesom za ulaganje u poboljšanje uvjeta rada kao i održavanje povoljnog sigurnosnog stanja dostavila pismo namjere za donacijom radova sanacije objekta u Salima.

Sredstva za donaciju Općina Sali je osigurala u proračunu za 2024. godinu, a želja im je bila kroz uređenje objekta stvoriti preduvjete za stalnu ispostavu Policijske uprave u Salima, što bi bilo od izuzetnog značaja za Općinu Sali te pripadajuća naselja.

Područnu ured Sali, u naravi je objekt s prizemljem i jednim katom. U prizemlju se nalazi ured dok se na prvom katu nalazi stambeni dio (kuhinja, kupaonica, spavaće sobe) i ured (odvojeni ulaz). U prijašnjem periodu korišten je za obavljanje operativnih policijskih poslova Policijske uprave zadarske te kao sezonski granični prijelaz.

Objekt će se od sada koristiti tijekom cijele godine za obavljanje svih poslova temeljne policije kao i kompenzacijskih mjera na Schengenskom prostoru te poslova kriminalističke policije.

Okupljenim uzvanicima i mještanima na svečanom otvaranju objekta u stihovima se obratio i Ante Mihić, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali, koji se zahvalio policiji na dolasku u Sali te održavanju povoljnog stanja sigurnosti, nakon čega je svećenik samostana Sv. Mihovila u Zaglavu, Jakov Teklić uz nazočnost policijskog klapelana don Ive Topalovića, blagoslovio prostorije policijskog objekta.

Otvaranje ovog objekta rezultati je dobre suradnje te redovite proaktivne komunikacije između policije i jedinica lokalne samouprave s ciljem povećanja opće sigurnosti građana kao i povećanje ukupne kvalitete života na otoku.

Općina Sali treća je po veličini među općinama u Zadarskoj županiji i teritorijalno obuhvaća 12 naselja na Dugom otoku i otoku Zverincu. Dugi otok je pučinski otok, četvrti po dužini, a sedmi po veličini među hrvatskim otocima.

Sali je glavno općinsko kulturno i administrativno središte Dugog otoka. Smješteno na sjeverno-istočnoj obali otoka, bogate tisućugodišnje ribarske tradicije, prema pisanim dokumentima iz razdoblja 990. godine. Davno nazvano odskočnom daskom za Kornate, mjesto okruženo prirodnim perivojima, tisućljetnim maslinicima. Mjesto ima razvijen izletnički, nautički i sportski turizam te u ljetnoj sezoni na otoku boravi veliki broj gostiju, ne samo na noćenju i smještaju u mjestima već kao i jedna od usputnih stanica u plovidbi Jadranskim morem.

U sklopu obilježavanja jučer su i zadarski policajci i policijski službenici za prevenciju posjetili Osnovnu školu „Petar Lorini“ i dječji vrtić „Orkulice“ u Salima, gdje su provedene razne promotivne aktivnosti.

 
Nastavi čitati

Grad

DRAČEVAC NINSKI: Izložba “Svitlo hrvatskog križa” umjetnika Zlatka Franića

Objavljeno

-

By

U subotu, 28. rujna 2024. godine, u Dračevcu Ninskom održat će se izložba “Svitlo hrvatskog križa” umjetnika Zlatka Franića. Izložba je sastavljena od sakralne skulpture i instalacije izrađene od čahura topovskih granata, koje autor koristi kako bi kroz umjetnost odao počast stradanju i pobjedi u Domovinskom ratu.
Zlatko Franić, rodom iz Lukorana, bio je kao pripadnik Bitnice haubice 105/122 milimetra na položaju u Dračevcu Ninskom tijekom 1991. i 1992. godine. Njegova umjetnost nosi snažnu poruku sjećanja i zahvalnosti prema onima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske.
Ovo je drugi put da se izložba predstavlja mještanima općine Poličnik i prvi da će biti postavljena u mjestu iz kojeg je tek osnovana Bitnica haubica 105/122 milimetra krenula u obranu Domovine, Zadra i zadarskog zaleđa 29. rujna 1991. godine.
Izložbi će prethoditi misa u crkvi Srca Isusova s početkom u 17 sati, a predvodit će ju vojni kapelan don Ivo Topalović. Uz izložbu bit će prikazan i film o životu i radu Bitnice H105 i 122 MM kojeg su snimili Zoran Periša i Marin Marelja.
Nakon toga održat će se domjenak te druženje okupljenih.
Organizatori – Općina Poličnik, UHDDR Općine Poličnik i mladež Dračevca Ninskog – pozivaju sve zainteresirane da uveličaju ovaj događaj.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu